Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
woocash
Wysłany: 2014-09-29, 21:03   lakierowanie kawaÂłka dachu klarem
0
UP DOWN

witam

mam peugeot 205 z panoramicznym szybrem... na dachu za szybrem klar byÂł mocno matowy, pod tym klarem delikatna siateczka spĂŞkanego lakieru.

chcĂŞ zleciĂŚ polakierowanie tego kawaÂłka dachu /ok 1m2/ samym klarem - bĂŞdzie zdjĂŞty szyber i klapa, powierzchnia malowania przygotowana jakotako - zmatowiona, wstĂŞpnie przygotowana, z kaÂżdej strony powierzchnia ograniczona jest czymÂś /szybrem , szynami z 3 stron, z 4-tej klapÂą bagaÂżnika, nie ma wiĂŞc jakiegoÂś cudowania z przejÂściami itd.

nie chcê lakierowaÌ od nowa, bo chcê zachowaÌ oryginalny lakier i wygl¹d, tylko na³o¿yÌ klar dla po³yski, trochê wydobycia g³êbi koloru i zabezpieczenia przez atmosfer¹.

bez bicia siê przyznam, ¿e próbowa³em to sam malowaÌ, ale... nie by³em zadowolony z wyników, i jestem w³asnie w trakcie zeszlifowywania tej pow³oki /wiêc przy okazji przygotowana bêdzie chyba doœÌ dobrze powierzchnia pod lakierowanie.

proszĂŞ o info.

pozdrawiam

Siekiera
Wysłany: 2014-09-29, 21:11   
0
UP DOWN

Kolego, tak se ne da :nie:
Jak juÂż coÂś tam popĂŞkaÂło to trzeba to zdzieraĂŚ, izolowaĂŚ (podkÂładowaĂŚ), szpachlowaĂŚ, podkÂładowaĂŚ, bazowaĂŚ, klarowaĂŚ :D

woocash
Wysłany: 2014-09-29, 21:12   
0
UP DOWN

ok... wiem Âże idealnie nie bĂŞdzie, ale.. nie da siĂŞ bo co siĂŞ stanie?

Siekiera
Wysłany: 2014-09-29, 21:15   
0
UP DOWN

bo jak ktoœ ma przyj¹Ì zlecenie to musi wzi¹Ì odpowiedzialnoœÌ i gwarantujê ci ¿e nikt powa¿ny nie przystanie na taki uk³ad, chyba ¿e znajdziesz jakiegoœ ³aziora pod sklepem który za dwa wina ci to pryœnie i bêdzie go wali³o co sie z tym dalej stanie ;)

woocash
Wysłany: 2014-09-29, 21:18   
0
UP DOWN

chcê to zrobiÌ na w³asn¹ odpowiedzialnoœÌ.

ju¿ mam wszystko prawie pozdejmowane, wiem ¿e to wieków nie przetrwa... sam tego nie zrobiê sprejem ;P lepiej ni¿ lakiernik porz¹dnym sprzêtem i materia³ami. samochód g³ównie stoi w gara¿u bo to prawie-zabytek. na ca³ym samochodzie poza mask¹ jest ory lakier nie chcê robiÌ z niego ciapka.

jak zostawiĂŞ tak jak jest to wyjadĂŞ ten raz czy dwa w zimĂŞ i do reszty lakier stamtÂąd zejdzie... mam foliĂŞ nakleiĂŚ? ;)

nie napisaÂłem - a to waÂżne - lokalizacja Katowice i okolice

Siekiera
Wysłany: 2014-09-29, 21:26   
0
UP DOWN

Ale nie rozumiem twojego podejÂścia. UwaÂżasz Âże jak na ten stary lakier poÂłoÂżysz sam klar to bĂŞdzie mega oryginaÂł?

PrzecieÂż jak ktoÂś mÂądry to ci zrobi to nawet sÂąsiad nie pozna Âże to byÂło kiedykolwiek lakierowane :spoko: Daj na luz, przecieÂż zabytkowe auta ludzie lakierujÂą ponownie i nikt nie ma obiekcji bo to z korzyÂściÂą dla auta a ty 205-kĂŞ chcesz spapraĂŚ samym klarem bo co?
Bo szkoda ci kasy? Za tÂą robotĂŞ dasz max 350 zÂł i bĂŞdzie igÂła a jak popaprasz to ani Âładnie nie bĂŞdzie ani bezpieczniej dla blachy.

woocash
Wysłany: 2014-09-29, 21:29   
0
UP DOWN

to nie kwestia kasy... tylko tego, Âże... jesli miaÂłbym lakierowaĂŚ, to od razu caÂły dach a tego nie chcĂŞ - jakoÂś tak po prostu. napisz mi proszĂŞ, czy da siĂŞ tak naÂłoÂżyĂŚ ten klar, Âżeby byÂło w miarĂŞ trwaÂłe i w miarĂŞ Âładnie.

maskĂŞ oryginalnie miaÂłem gorzej spĂŞkanÂą - lakierowaÂłem tak na prĂłbĂŞ - i naÂłoÂżony klar trzyma siĂŞ, ale trudno mi uzyskaĂŚ gÂładkÂą - bez kraterĂłw powierzchniĂŞ.

Siekiera
Wysłany: 2014-09-29, 21:37   
0
UP DOWN

No proszĂŞ ciĂŞ, przecieÂż jak siĂŞ ÂściÂągnie ten szyber to ile tam ci zostaje do lakierowania? jak nie chcesz lakierowaĂŚ caÂłego dachu to trzeba wtedy cieniowaĂŚ a to komplikuje prostÂą naprawĂŞ. Ponadto czym polakierowaÂłeÂś samodzielnie, chodzi mi o to co teraz zdzierasz? Pistoletem i lakierem bezbarwnym z utwardzaczem czy bezbarwnym w sprayu?

woocash
Wysłany: 2014-09-29, 21:38   
0
UP DOWN

bezbarwnym w sprayu z aso peugeot.

Siekiera
Wysłany: 2014-09-29, 21:40   
0
UP DOWN

No to teraz ÂżyczĂŞ ci szczĂŞÂścia z tym samym klarem. Masz 99% szansy na to Âże przy lakierowaniu samym bezbarwnym zacznie ci siĂŞ waÂżyĂŚ.

woocash
Wysłany: 2014-09-29, 21:43   
0
UP DOWN

co siĂŞ zwaÂży? ktĂłry lakier? ten oryginalny cienki klar?

to co nasmarkaÂłem juÂż koĂączĂŞ zeszlifowywaĂŚ do zera - czyli do powierzchni oryginalnego klaru - robiĂŞ powoli.. nie chcĂŞ siĂŞ przetrzeĂŚ do bazy...

Siekiera
Wysłany: 2014-09-29, 21:45   
0
UP DOWN

Nie ten nowy ktĂłry bĂŞdziesz nakÂładaÂł bo niedoszlifowane resztki tego klaru ze spraya tak z nim zareagujÂą

woocash
Wysłany: 2014-09-29, 21:50   
0
UP DOWN

sÂądzisz Âże pozostanÂą niedoszlifowane? mikroskopem nie sprawdzaÂłem, ale w dobrym Âświetle, po namoczeniu /usuwam papierem wodnym 800/2000/2500/ widaĂŚ gdzie jest ten sprejowy lakier - myÂślĂŞ Âże 99.99% zejdzie.

nic to, bĂŞdĂŞ szukaÂł wiĂŞc kogoÂś kto to zrobi nieprofesjonalnie.... :/

Siekiera
Wysłany: 2014-09-29, 22:05   
0
UP DOWN

woocash, z caÂłym szacunkiem ale jak na razie robisz wszystko Âżeby mieĂŚ problem. Po papierze 2500 powierzchnia starego klaru nawet jak bĂŞdzie pozbawiona resztek tego spraya to bĂŞdzie tak Âśliska Âże nastĂŞpny lakier zejdzie ci przy najbliÂższym myciu karcherem.

woocash
Wysłany: 2014-09-29, 22:10   
0
UP DOWN

Siekiera napisał/a:
z caÂłym szacunkiem

spoko spoko... gorzej ni¿ by³o ju¿ nie bêdzie ;) by³o dok³adnie tak, ¿e zacz¹³em od najdrobniejszego, a ¿e sz³o jak po grudzie to koùczê 800-tk¹, przetar³em siê tylko w jednym miejscu na krawêdzi do bazy... trzeba bêdzie to poprawiÌ ciut...

to moÂże tak.. napisz mi proszĂŞ, zakÂładajÂąc Âże to nie musi byĂŚ rozwiÂązanie na wieki, i Âże nie myjĂŞ go karcherem codziennie ;)

szlifujê 800, zdejmujê ten lakier ze spreja /on siê rozpuœci nitro tak dla pewnoœci?/ odt³uszczam porz¹¹¹dnie zmywaczem silikonowym ... jest jakiœ porz¹dny lakier dostêpny w sprayu?

ech... a druga opcja - jak polecaÂłbyÂś przygotowaĂŚ caÂły dach do lakierowania? zedrzeĂŚ do podkÂładu?

Siekiera
Wysłany: 2014-09-29, 22:32   
0
UP DOWN

Do porzÂądnego lakierowania nie trzeba zdzieraĂŚ do podkÂładu. MoÂże byĂŚ tym papierem P800 co masz i zakÂładajÂąc Âże nie trzeba nigdzie rĂłwnaĂŚ powierzchni (szpachlowaĂŚ) to wtedy nakÂładasz bazĂŞ a potem lakier bezbarwny. Problemem moÂże byĂŚ to spĂŞkanie o ktĂłrym pisaÂłeÂś. Gdyby zaczĂŞÂło siĂŞ coÂś waÂżyĂŚ a to nie wykluczone to dopiero wtedy trzeba izolowaĂŚ to np. podkÂładem epoksydowym i dalej jak poprzednio baza i klar.

Druga wersja to po zmatowaniu P800, w mieszalni kupujesz bazĂŞ z nabiciem do spraja, nakÂładasz kilka warstw (do przykrycia) wypruszasz i nakÂładasz bezbarwny ze spraya.

Nitro powinno usun¹Ì resztki tego spraya pod warunkiem ¿e nie powchodzi³ w te spêkania. A te spêkania to s¹ na bezbarwnym czy g³êbiej?

woocash
Wysłany: 2014-09-29, 22:38   
0
UP DOWN

sam nie wa¿ê siê lakierowac ca³ego dachu co to to nie ;)

szczegĂłlnie Âże poprawiaÂłem kawaÂłek maski i jest horror z tym kolorem - M0RM peugeota... wszystkie zaprawki wychodzÂą niebieskawe.. musiaÂłbym podjechaĂŚ chyba na pomiar koloru dokÂładny i mieszaĂŚ lakier na podstawie tego..

ten kawaÂłek dachu sprĂłbujĂŞ jeszcze raz pomalowaĂŚ, najpierw usunĂŞ tego spraya, zmatowiĂŞ 800-tkÂą /poprzednio byÂło 2000 :rotfl: / kupiĂŞ zmywacz silikonowy /byÂło benzynÂą ekstrakcyjnÂą odtÂłuszczone... , teraz wiem Âże to niedobrze, no i teraz wiem, Âże zmywam zmywaczem i od daru do sucha wycieram.

no i zobaczĂŞ, czy siĂŞ zrobiÂą kraterki.. jesli siĂŞ zrobiÂą to zostawiĂŞ do czasu aÂż znajdĂŞ lakiernika, zedrzeĂŚ lakier do podkÂładu czy bazy to nie problem, zrobiĂŞ to w garaÂżu i oddam samochĂłd przygotowany do lakierowania pi razy oko - bĂŞdĂŞ miaÂł pretensje do siebie najwyÂżej.

wiem, Âże to amatorszczyzna, ale napisz mi proszĂŞ, czy warto prĂłbowaĂŚ malowaĂŚ to takim klarem? http://allegro.pl/motip-l...4591867489.html
motip klar 2k czy kupiÌ jednosk³adnikowy? ten rozumiem jest mocniejszy, ale czy lepiej trzyma siê powierzchni? da siê cokolwiek zrobiÌ, ¿eby zwiêkszyÌ przyczepnoœÌ starego klaru? prócz zmatowienia i odt³uszczenia oczywiœcie.

a propos spĂŞkaĂą - sprawdzaÂłem na innym elemencie - i wychodzi na to, Âże pĂŞkniĂŞcia sÂą do podkÂładu - w kazdym razie na tamtym elemencie baza jest dokÂładnie tak spĂŞkana jak klar - ale to mikropĂŞkniĂŞcia sÂą, niewyczywalne pod paznokciem - i nie wiem.. czy lakier tam mĂłgÂł powchodziĂŚ, bardziej sie obawiam, Âże jest tak syf tÂłusty z woskĂłw do pielĂŞgnacji - i dlatego zamierzam siĂŞ porzadnie przyÂłoÂżyĂŚ do odtÂłuszczania.

to jest foto z maski - tam byÂła masakra w porĂłwnaniu z tym dachem - bardzo widoczne, i wyczywalne pod paznokciem. zeszlifowaÂłem Âżeby sprawdziĂŚ dokÂąd siĂŞga spĂŞkanie o tak to wyglÂąda.

woocash
Wysłany: 2014-09-29, 22:53   
0
UP DOWN

a to zdjĂŞcie poglÂądowe efektu ktĂłry chcĂŞ uzyskaĂŚ - podkreslam Âże to ze zdjĂŞcia to stan gorszego o wiele elementu - maski

psikn¹³em punktowo - widaÌ po³ysk i wiêcej koloru - taki stan, byle to by³o w miarê trwa³e - mnie zadowala.

Siekiera
Wysłany: 2014-09-29, 23:10   
0
UP DOWN

OczywiÂście zrobisz jak zechcesz ale wg. mnie wymyÂślanie metody naprawy tymczasowej nie ma sensu. Szkoda roboty i pieniĂŞdzy. Zamiast samemu przygotowywaĂŚ, daj to do lakiernika ktĂłry w 20 min przygotuje sobie maszynÂą powierzchniĂŞ i zrobi dale co potrzeba a kolor siĂŞ nie martw, da siĂŞ zrobiĂŚ.
Po tych zdjĂŞciach jestem przekonany Âże nie uda ci siĂŞ tego naprawiĂŚ tak jak planujesz. Tak jak mĂłwiĂŞ szkoda czasu, pracy i pieniĂŞdzy na spraye.

barteek933
Wysłany: 2014-09-30, 14:03   
0
UP DOWN

chce to zrobiÌ tak jak mówi, odbierze samochód i wszystkim znajomym bêdzie opowiada³ " a to jak ch.. jeb... tak spier... robotê, ciemniak zaj..... " tak to bêdzie mniej wiêcej wygl¹da³o a póŸniej zaprowadzi ¿eby w tych pieni¹dzach co zap³aci³ mu poprawi³. takim jak ty bym od razu pokaza³ gdzie jest wyjazd

woocash
Wysłany: 2014-09-30, 16:50   
0
UP DOWN

barteek933 - nie wszyscy zachowujÂą siĂŞ tak jak Ty....

barteek933
Wysłany: 2014-09-30, 19:11   
-1
UP DOWN

to zachowaj siĂŞ jak ja, jak miaÂłem do porobienia zaprawki na rancie bÂłotnika tyÂł i polakierowania doÂły drzwi to oddaÂłem i zrobiÂłem caÂły bok .... wiĂŞc ..... siĂŞ nie udzielaj xD hahahaha

Wpis moderowano
Roberlodz09

woocash
Wysłany: 2014-09-30, 19:22   
0
UP DOWN

Boszsz... ÂŻe po tym Âświecie chodzÂą tacy ....... Nie znasz mnie, nie wiesz o co chodzi i sÂądzisz wedÂług siebie.

Wpis moderowano
Robertlodz09

Panowie trochĂŞ szacunku dla siebie ....

barteek933
Wysłany: 2014-10-01, 08:43   
0
UP DOWN

no ja nie wiem kto ma jakieÂś dziwne pomysÂły oby taniej xD hahaha
pogr¹¿asz siê

ABCD
Wysłany: 2014-10-04, 17:31   
0
UP DOWN

Z tego co widzĂŞ to ta maska i dach byÂły juÂż lakierowane. Na masce (drugie zdjĂŞcie) jest szpachla.

woocash
Wysłany: 2014-10-04, 17:32   
0
UP DOWN

Szpachli nie ma na 100% sprawdzane miernikiem i od spodu ...

Nyguss 
Wysłany: 2014-10-05, 20:35   
0
UP DOWN

Nie wiem skad prosba o porady na forum, skoro wiesz wszystko? Chcesz dobrze zrobione oddaj do lakiernika, czas i tak Ci pokaÂże, ze to co chcesz zrobiĂŚ nie trzyma sie totalnie kupy. Wytrwalosci i powodzenia.

woocash
Wysłany: 2014-10-05, 20:43   
0
UP DOWN

Witam
Widzê, ¿e tu wszyscy albo w lêku ¿e kiedyœ odpadnie, albo uwa¿acie ¿e sk¹pie na lakiernika. Otó¿ nie sk¹pie, tylko chce zachowaÌ jak najwiêcrj ory lakieru - taka fanaberia. Mogê oczywiœcie to woskowaÌ ibwoskowaÌ, ale skoro s¹ spêkania to tylko by sie z czasem powiêksza³y, chce zahamowaÌ - przynajmniej spróbowaÌ pogarszanie sie sytuacji. Nie napisaliscie jak to mo¿na spróbowaÌ zrobiÌ, tylko ¿e sie tego nie robi. Szyber jest niestety przynitowany do dachu to jeden, a dwa, ¿e z doœwiadczenia innych wynika, ¿e albo ca³oœÌ sie lakieruje, albo zawsze widaÌ przejœcia na tylnych b³otnikach. Samochód wiecej stoi /w gara¿u/ ni¿ jeŸdzi, czeka rok na ¿ó³te blachy... Potem mo¿e bêdzie lakierowanie.

Lackdoctor 
Wysłany: 2014-10-05, 22:37   
0
UP DOWN

woocash napisał/a:
tylko chce zachowaĂŚ jak najwiĂŞcrj ory lakieru - taka fanaberia.

SpĂŞkanego lakieru.... no sory.
I uwaÂżasz Âże forum ktĂłre skupia realistĂłw przyklaÂśnie Twojemu pomysÂłowi ?

WiĂŞc. Tak, tak tak zrĂłb.
BĂŞdzie to zahamowane, spekania zrobiÂą dodatkowy efekt wizualny ktĂłry zaskoczy kaÂżdego.
BĂŞdzie to ori stan jak fabryka wyprodukowaÂła.
Jak by tÂą sytuacje przekuĂŚ na jĂŞzyk blacharza????
Chyba taki orginalny stan...
http://jaktozrobilemwgara...10/image003.jpg

Co zrobiĂŚ, jak naprawiĂŚ, aby zachowaĂŚ orginalny stan ???
Bez wymiany , bo chce mieĂŚ jak najwiĂŞcej orginalnego stanu. :sciana: :sciana: :sciana:

woocash
Wysłany: 2014-10-05, 22:39   
0
UP DOWN

za duÂżo ÂżeÂście siĂŞ zÂłomĂłw naoglÂądali...
za duÂżo roszczeniowych skÂąpych klientĂłw

siĂŞ wam rozregulowaÂło conieco ;)

P.S - widzĂŞ, Âże powinienem daĂŚ chyba zdjĂŞcie powierzchni ktĂłrÂą chcĂŞ lakierowaĂŚ, to co daÂłem na zdjĂŞciach to maska, ktĂłra byÂła baardzo spĂŞkana i nie nadawaÂła siĂŞ do ratowania wcale a wcale...

ale pewnie napiszecie Âże to nie ma znaczenia

temat do zamkniĂŞcia proszĂŞ :)

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materiaÂły

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi