Autor |
Wiadomość |
 |
jan6a
|
Wysłany: 2014-10-19, 21:49 MaÂłe zaprawki fertan czy reaktywny potrzeba maÂło warstw
|
0
|
|
|
|
Witam,
PoczytaÂłem forum ale nie znalazÂłem odpowiedzi.
PotrzebujĂŞ zrobiĂŚ kilkanaÂście zaprawek gÂłownie na masce i bÂłotnikach – typowe wypiaskowanie oraz kamyczki. WielkoœÌ od Âłepka szpilki do poÂłowy Âłepka od zapaÂłek. Niestety niby blacha ocynkowana ale sÂą jakieÂś mizerne utlenienia i pozostaÂłoÂści ocynku lub brÂąz czyli juÂż bez ocynku – czyli korozja. Nie bĂŞdĂŞ rozcieraÂł papierem Âściernym by to doczyÂściĂŚ bo z maÂłego punkcika zrobi siĂŞ duÂża Âłata. NajwyÂżej mogĂŞ delikatnie wydrapaĂŚ czubkiem igÂły.
W takim przypadku daÌ na to reaktywny czy fertan?? Epoksydu nie dam bo jest rdza. Chcê jakoœ maksymalnie ograniczyÌ iloœÌ warstw bo lakier nawierzchniowy to metalik wiec bêdzie baza i bezbarwny i nie che by to wygl¹da³o jak jakaœ ohydna kropla. Z kolei powinno siê reaktywny i chyba te¿ fertan czymœ odizolowaÌ . Co doradzicie drodzy fachowcy? Z góry dziêkujê.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2014-10-19, 23:40
|
0
|
|
|

|
Fertan to Âśrodek odrdzewiajÂący. A reaktywny to Âśrodek antykorozyjny.
Jak masz czystÂą blachĂŞ, daj reaktywny. W innym przypadku dajemy Fertan. |
_________________ ÂŻycie jest zbyt krĂłtkie Âżeby jeÂździĂŚ Dieslem... |
|
|
|
 |
jan6a
|
Wysłany: 2014-10-20, 00:09
|
0
|
|
|
|
Czystej blachy nie mam. Jakby byÂła czysta to chyba jednak epoksydowy a nie reaktywny??? A przedobrzĂŞ jak zrobiĂŞ fertan>reaktywny > no wÂłaÂśnie nie wiem czy akryl jest konieczny > baza > klar ale to juÂż bĂŞdzie niezÂła ulepa. |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2014-10-20, 00:57
|
0
|
|
|

|
MaÂłe zaprawki i chcesz to smarowaĂŚ tyle razy... Wydrap przemaluj i zapomnij. |
|
 |
jan6a
|
Wysłany: 2014-10-20, 08:45
|
0
|
|
|
|
KK napisał/a: | MaÂłe zaprawki i chcesz to smarowaĂŚ tyle razy... Wydrap przemaluj i zapomnij. |
Proponujesz pomalowaĂŚ samÂą bazÂą + klar na niedoczyszczonÂą blachĂŞ? |
|
|
|
 |
kzychu
|
Wysłany: 2014-10-20, 13:37 Re: MaÂłe zaprawki fertan czy reaktywny potrzeba maÂło warstw
|
0
|
|
|
|
jan6a napisał/a: | Witam,
PoczytaÂłem forum ale nie znalazÂłem odpowiedzi.
PotrzebujĂŞ zrobiĂŚ kilkanaÂście zaprawek gÂłownie na masce i bÂłotnikach – typowe wypiaskowanie oraz kamyczki. WielkoœÌ od Âłepka szpilki do poÂłowy Âłepka od zapaÂłek. Niestety niby blacha ocynkowana ale sÂą jakieÂś mizerne utlenienia i pozostaÂłoÂści ocynku lub brÂąz czyli juÂż bez ocynku – czyli korozja. Nie bĂŞdĂŞ rozcieraÂł papierem Âściernym by to doczyÂściĂŚ bo z maÂłego punkcika zrobi siĂŞ duÂża Âłata. NajwyÂżej mogĂŞ delikatnie wydrapaĂŚ czubkiem igÂły. |
BĂŞdziesz pieÂściÂł caÂły dzieĂą a i tak z tego bĂŞdzie kupa.W akrylu to moÂżna takie zaprawki zrobiĂŚ
praktycznie niewidoczne , co nie zmienia faktu Âże zabezpieczaĂŚ to za bardzo nie bĂŞdÂą bo ruda
na pewno jest wkoÂło odprysku pod lakierem. |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2014-10-20, 18:59
|
0
|
|
|

|
Proponuje ÂżebyÂś nie kombinowaÂł poniewaÂż i tak cudĂłw nie zdziaÂłasz, a nakÂłady energii jakie chcesz w to wÂłoÂżyĂŚ sÂą nie wspĂłlmierne do zyskĂłw.
Chyba Âże to porsche...no ale wtedy byÂś tu nie pisaÂł czyli pewnie jakiÂś civic z 98. |
|
 |
jan6a
|
Wysłany: 2014-10-20, 22:12
|
0
|
|
|
|
KK napisał/a: | .....czyli pewnie jakiÂś civic z 98. |
samochód 3 letni, europejski d³ugoœÌ 4,84m wiec nie civic
wiec na poczÂątek fertan czy reaktywny? |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2014-10-20, 22:16
|
0
|
|
|

|
Jak fertanem wyjedziesz na lakier to zmyjesz, jak reaktywnym wyjedziesz to nie wiem co siĂŞ stanie. Nigdy nie kombinowaÂłem aÂż tak...
Fertanu daj cieniutko, Âżeby daÂło siĂŞ zmyĂŚ. Jak dasz grubo to zrobi siĂŞ skorupa i po adhezji reszty powÂłok. |
|
 |
jan6a
|
Wysłany: 2014-10-20, 22:29
|
0
|
|
|
|
w koĂącu jakiÂś konkret..
odizolowaĂŚ potem fertan czy od razu bazÂą??? Jak pisaÂłem wczeÂśniej nie chcĂŞ zrobiĂŚ ulepy. Z kolei gdzieÂś wyczytaÂłem, Âże fertan przebarwia bazĂŞ. Jest to lakier jasny kod 3X3X nazwa handlowa fiolet amethyst metalizowany. |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2014-10-20, 22:46
|
0
|
|
|

|
Rozbrajasz mnie. No to odizoluj to najlepiej podkÂładem o zbliÂżonym odcieniu szaroÂści do bazy. |
|