|
|
|
Autor |
Wiadomo¶æ |
|
tom cio
|
Wys³any: 2014-10-28, 22:58 Podnosi podk³ad, bazê
|
0
|
|
|
Pomóg³: 4 razy Posty: 179
|
Witam, mam pewien problem podczas dzisiejszego lakierowania: do pomalowania jest 7 elementów, 6 z nich by³o tydzieñ temu malowane przez znajomego lakiernika, ale odcieñ kompletnie siê nie zgra³ (a nie zrobi³ próby) i postanowi³em ponownie je pomalowaæ samemu. Wiêc opiszê od pocz±tku: stary lakier by³ poprostu porysowany, jakie¶ ma³e b±belki rdzy by³y, zmatowione p240, wyg³adzone szpachl±, zmatowione p400, pomalowane podk³adem akrylowym, zmatowione p800 na mokro, na to baza 3 warstwy i po tym klar 2,5 warstwy. Tak to sobie tydzieñ le¿akowa³o. Jak pisa³em odcieñ siê nie zgadza³ wiêc zmatowione p1200 na mokro, pole¿a³o 24h, dzi¶ zmyte antysylikonem raz, po ostatecznych poprawkach oklejania i obiadku (po ok 2h) zmyte drugi raz, zrobi³em próbê odcienia, wszystko ok to rozrobi³em bazê i przypyli³em pierwsz± warstwê cienko na jednym elemencie, poczeka³em ok 2min nic siê nie dzia³o wiêc jadê kolejne elementy równie¿ cienko przypylam, po zakoñczeniu ich odwracam siê a to co pierwsze malowane podnios³o lakier, z³uszczy³ siê tak jakby, patrzê na ostatnie elementy i w oczach siê te¿ podnosi³o/³uszczy³o. I teraz tak: 6 elementów by³o malowanych wcze¶niej przez znajomego, 1 pomalowany podk³adem akrylowym wczoraj, wyszlifowany na mokro te¿ wczoraj, na tych 6 el. lakier podnios³o (na 95% powierzchni tych elementów!) na tym jednym nic, mia³em rozrobione jeszcze bazy wiêc wymalowa³em ten 1 element i wszystko ok, po 20min przetar³em ¶ciereczk± antystatyczn±, po³o¿y³em na niego klar i wszystko jest z nim ok, klar ³adnie siê rozla³, ¿adnych zacieków itp wszystko robione wed³ug Waszych rad bo mimo ¿e nie piszê to sporo czytam (a malowa³em 1 raz w ¿yciu sam, a¿ siê zdziwi³em :P). Wcze¶niej malowane by³o mixem tzn podk³ad HS Fuller 5:1, baza dupont, rozcieñczalnik nie pamiêtam, klar dali mi w mieszalni w buteleczce (pewnie rozlewaj± z 5l), utwardzacz te¿ w buteleczce. Dzi¶ malowane produktami T4W (wszystko zamawiane z elakiery.pl ³±cznie z baz±, która po kodzie jest lepiej dobrana ni¿ u mnie w mieszalni). Próbowa³em wieczorem t± bazê zeszlifowaæ i prysn±³em podk³adem w sprayu dla kontroli i jego te¿ ³uszczy! My¶la³em ¿e zedrê, dam podk³ad jak na tym 1 elemencie ale nic z tego i tu w³a¶nie moje pomys³y siê skoñczy³y. S³ysza³em kiedy¶ o jakim¶ separatorzê warstw, czy mogê tu co¶ takiego zastosowaæ? Czy mo¿e podk³ad epoksydowy? Wiem ¿e strasznie d³ugi post ale zawsze jak ju¿ piszê to przeszukujê forum a jak nie ma to opisujê jak najdok³adniej. Z góry dziêkujê za wszelkie odpowiedzi i wskazówki i pozdrawiam! |
|
|
|
|
kalbi
|
Wys³any: 2014-10-28, 23:48
|
0
|
|
|
Pomóg³: 32 razy Posty: 1682 Sk±d: Warszawa
|
temat prosty. Te elementy nie utwardzi³y siê z poprzedniego lakierowania i rozcieñczalnik z bazy zareagowa³ z poprzednim niedoschniêtym lakierem. Najlepiej albo to wszystko zmyæ nitrem albo dobrze wysuszyæ i wyszlifowaæ i od nowa podk³ad itd.... |
|
|
tom cio
|
Wys³any: 2014-10-29, 07:57
|
0
|
|
|
|
Hmm czyli jak tydzieñ pole¿a³o to trochê za ma³o tak? Dzi¶ po¿yczê maszynkê do szlifowania i zedrê to wszystko do starego podk³adu. Zastanawia mnie tylko czemu te¿ ten mój podk³ad na próbê podnios³o, by³ to podk³ad w sprayu, a wyszlifowa³em do ca³kiem starego podk³adu, mo¿e nawet w jednym miejscu do blachy. |
|
|
|
|
tom cio
|
Wys³any: 2014-10-29, 19:30
|
0
|
|
|
|
Dzi¶ zdarte wszystko miejscami do blachy, miejscami zosta³o trochê pierwszego podk³adu, bazy nie by³o praktycznie wcale, pry¶niête podk³adem i na 3 elementach wysz³o ok, na 3 pozosta³ych znów podnios³o farbê. Mam tego dosyæ jutro drê do blachy ca³e te elementy, na to epoksyd, akrylowy, baza i klar. Dobrze w sumie ¿e to siê sta³o bo zaczynam w tym dzia³aæ i taka ma³a nauczka na pocz±tek :P |
|
|
|
|
KK
|
Wys³any: 2014-10-29, 20:06
|
0
|
|
|
Pomóg³: 23 razy Posty: 3347
|
Czasem nie rozcieñczasz jakim¶ nitro lub rozcieñczalnikiem niewiadomego pochodzenia? |
|
|
tom cio
|
Wys³any: 2014-10-29, 20:41
|
0
|
|
|
|
Nieee, poprzednio rozcieñczane by³o bazowym w takiej pomarañczowej puszce (taki maj± w mojej okolicy w mieszalni), a klar nie by³ wcale rozcieñczany, potem wszystko t4w. No raz przy malowaniu klarem tego elementu co ³adnie wyszed³ przez pomy³kê dola³em 10% nitra(wla³em do pojemnika w celu przep³ukania i siup do pistoletu a potem "o kur..."), ale to ³adnie wysz³o. |
|
|
|
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
|
|
|