Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
dsu 
Wys³any: 2014-11-15, 14:51   Co dalej
0
UP DOWN

Witam szanownych Forumowiczów,

Lakiernikiem nie jestem, ale dwoch "lewych" rak tez nie mam. Postanowi³em sam porobiæ cos przy autku i generalnie z dotychczasowego efektu jestem zadowolony.
Na masce i przednim zderzaku lakier zacz±³ sie ³uszczyæ jak na zdjêciu nr 1.
Zdar³em wszystko papierem sciernym, nastepnie poszpachlowa³em, po³o¿y³em podk³ad i po jakim¶ czasie pomalowa³em. Chcia³em to zrobiæ tanim kosztem wiêc malowa³em sprayami :) ) :D , motip , akryl, kolor dobrany na podstawie numeru vin w serwisie forda. Efekt mnie zadowala, auto tanie, mozna sie na nim uczyc.
Prosze o porade fachowców, co dalej? Jak wydobyc po³ysk z maski? Zamierzam za jaki¶ czas zrobiæ polerke autku. Jaka paste polecacie? Pozdrawiam

maska zoom.JPG
Plik ¶ci±gniêto 50 raz(y) 445.94 KB

dach.JPG
Plik ¶ci±gniêto 33 raz(y) 339.13 KB

maska.JPG
Plik ¶ci±gniêto 40 raz(y) 687.43 KB

dsu 
Wys³any: 2014-11-15, 15:35   
0
UP DOWN

Przepraszam, zdjêcia doda³y sie troszke w z³ej kolejno¶ci.

kzychu
Wys³any: 2014-11-15, 15:44   
0
UP DOWN

Pomóg³: 5 razy
Kolego jak to zaczniesz polerowaæ to siê poprzecierasz ,bo to spraj ,wiêc kup sobie duuu¿ego
plaka i se popsikasz przed wyjazdem - jak Ci doradzimy odpowiednie pasty i pady do polerowania to zwiêkszysz ilosc wyrzuconej kasy na taki malunek.

dsu 
Wys³any: 2014-11-15, 15:46   
0
UP DOWN

dlaczego uwazasz ze to sie posciera?

kzychu
Wys³any: 2014-11-15, 16:03   
0
UP DOWN

Zrób próbê w ma³o widocznym miejscu i bêdziesz wiedzia³, mia³e¶ spraja z utwardzaczem?

dsu 
Wys³any: 2014-11-15, 16:17   
0
UP DOWN

Mialem. Najpierw przecwiczylem temat w miejscu malowidocznym. Potem wzialem sie za klape i wyszla super. Mam problem z maska jedynie. Zamiast krytykowac. Doradz. Pozdrawiam

kzychu
Wys³any: 2014-11-15, 16:35   
0
UP DOWN

Przejrzyj forum jest wszystko na temat szlifu i nastêpnie polerki, a jak siê przetrzesz to dokupisz spraja
i od nowa.

dsu 
Wys³any: 2014-11-15, 17:07   
0
UP DOWN

Czy kto¶ z szanownych forumowiczów ma cos do napisania w moim temacie , cos bardziej madrego niz rada poszukania na forum jak zaleca przedmowca pseudofachowiec cwaniak krytyk z forum? Zalogowalem sie w celu uzyskania odpowiedzi na konkretne pytanie i tego oczekuje. Pozdrawiam

kzychu
Wys³any: 2014-11-15, 17:39   
0
UP DOWN

Oczekujesz ,¿e Ci kto¶ napisze ¿e wystarczy wypolerowaæ past± 3m i bêdzie bajka - nie
bêdzie, jest kiepsko i jak zaczniesz poprawiaæ bêdzie gorzej. Piszesz ¿e to nauka i jak da Ciebie wystarcza - ale po co komu nauka malowania sprajami ca³ych elementów auta.

peperek88 
Wys³any: 2014-11-15, 19:16   
0
UP DOWN

Poczekaæ z tydzieñ. Zmotowiæ papierem 3000 wodnym i próbowaæ polerowaæ na niskich obrotach. Zacznij od pasty tempo mo¿e sie nic nie stanie :spoko: A po³ysk powinien byæ lepszy. Tak wgl. mo¿e to jest sama baza bez klaru po³o¿onego :spoko: czy to akryl jest?

tom cio
Wys³any: 2014-11-15, 19:58   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
Wszed³ cwaniaczek na forum i wielki pan bo on ma dostaæ odpowied¼. Zanim ja co¶ tu napisa³em to godzinami szuka³em co zrobi³em ¼le nie znalaz³em odpowiedzi wiêc dopiero za³o¿y³em temat, kolega Krzychu dobrze mówi.

SamSobieSzefem
Wys³any: 2014-11-16, 10:14   
0
UP DOWN

na moje bezsens spraya polerowaæ ale

2500 mokro lekko
zmatowiæ do rownej struktury albo jednolitej powierzchni
potem delikatni polerowaæ np T1 albo farecl± jak na 3M nie staæ ciê to we¼ te tansze

dsu 
Wys³any: 2014-11-16, 12:20   
0
UP DOWN

Nie cwaniaczek i nie oczekuje odpowiedzi natychmiast. Ale jak ktos ma krytykowac to lepiej niech sie w ogole nie odzywa. Zanim napisalem posta czytalem wiele info w necie i im bardziej zaglebialem sie w temat tym wiecej watpliwosci sie pojawialo, dlatego tez zdecydowalem sie napisac tutaj.
Wujek google podpowiada ze "akrylu sie nie poleruje" , " ze akryl maluje sie klarem" itd. Stad moje watpliwosci. i wlasnie o rozwianie tego typu watpliwosci pytam forumowiczow. Teksty typu "kup sobie plaka" nie satyfakscjonuja mnie , szczegolnie " z ust" osob, którzy powinni znac sie na temacie skoro udzielaja sie na forum o tej tematyce.
Jeden z Was poleca paste 3 m , inny ja "wy¶miewa", przynajmniej tak to odczyta³em. Wiêc jak to jest z ta pasta 3M?

mariusz80 
Wys³any: 2014-11-16, 13:27   
0
UP DOWN

Pomóg³: 11 razy
Sk±d: WZ
a czy klar siê poleruje? akryl jest niczym innym jak zabarwionym klarem. Co¶ s³aby ten Twój Wujek google

dsu 
Wys³any: 2014-11-16, 13:40   
0
UP DOWN

Nie wiem czym jest akryl i nie musze wiedziec. Stad moja obecnosc tutaj. Na all....pl mozna nabyc klar do akrylu:))

trze¼wy inaczej
Wys³any: 2014-11-16, 14:07   
0
UP DOWN

Pomóg³: 10 razy
Kolego dsu, wszed³e¶ na forum w poszukiwaniu informacji. Skoro oczekujesz od nas pomocy w ramach swojego uczestnictwa w ¿yciu tego forum, to niestety musisz siê dostosowaæ do pewnych zasad które tutaj panuj±.
Odpowiadaj±c na Twoje pytanie.
Niestety nie jeste¶my w stanie Tobie pomóc. S± pewne zasady w naprawach samochodów tzw. systemy. S± skróty technologiczne i patenty omijaj±ce te systemy, g³ównie w celu pozornego zmniejszenia kosztów. Ty u¿y³e¶ amatorskiego produktu przeznaczonego do okazjonalnego lakierowania, do naprawy samochodu i chcesz u¿yæ profesjonalnego produktu jakim jest pasta polerska, do uzyskania efektu zbli¿onego do tego który otrzymuje siê przy profesjonalnej naprawie. Nie da siê.
Spray jest produktem 1k który schnie przez odparowanie rozcieñczalnika. Lakier jest produktem 2k i schnie przez sieciowanie.
Jak zaczniesz polerowaæ ten element, to nie nabierze on po³ysku. Powierzchnia bêdzie siê ci±g³a a¿ zetrzesz j± do podk³adu.

dsu 
Wys³any: 2014-11-16, 14:43   
0
UP DOWN

Wy¶mienita odpowiedz w koñcu. Dziêkuje. Jestem amatorem i dlatego skorzysta³em z kategorii "Pomoc dla amatorów". Skoro mojej sprawie nic ju¿ siê nie da pomóc to siê nie da i ju¿. Mimo wszystko spróbujê zrobiæ polerkê, a jak nie wyjdzie to p³aka³ nie bêdê. Na koniec naszego burzliwej dyskusji, o ile mogê, poprosi³bym o rade w dwóch kwestiach:
1. Któr± pastê 3M powinienem u¿yæ?
2. Dlaczego malowanie sprayem nie wysz³o mi tylko na masce, a na pozosta³ych elementach lakierowanie wysz³o bez zarzutu?

Nadmieniê, ¿e zanim wzi±³em sprawy w swoje rêce by³em ww 5 zak³adach lakierniczych, zarówno takich prowadzonych w stodo³ach jak i takich z wieloletnim do¶wiadczeniem i posiadaj±cych odpowiedni± infrastrukturê. W tych 5 zak³adach otrzyma³em 5 ró¿nych opinii co do przyczyny ³uszczenia siê lakieru, a prawdê mówi±c koledzy lakiernicy mieli problem z okre¶leniem typu lakieru na aucie.
Bardzo proszê o podpowied¼ w temacie dwóch powy¿szych pytañ, mimo krytyki zdecydujê siê na polerowanie, a jak siê nie powiedzie to trudno. Mam nadziejê, ¿e swoim tematem pomog³em innym osobom staj±cym w obliczu podobnych pytañ jak ja. Pozdrawiam, przepraszam jak kogo¶ urazi³em, a efektem koñcowym w przypadku powodzenia postaram sie pochwaliæ na ³amach forum.

dsu 
Wys³any: 2014-11-16, 15:07   
0
UP DOWN

A swoj± drog± zastanawiam siê jak potoczy³aby siê dyskusja, gdybym w pocz±tkowym po¶cie nie przyzna³ siê, ¿e malowa³em sprayami, a np. pistoletem z niskiej pó³ki. Pozdrawiam

KK 
Wys³any: 2014-11-16, 15:13   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
Pewnie skoñczy³ by¶ jak Lepper. ^^

trze¼wy inaczej
Wys³any: 2014-11-16, 15:56   
0
UP DOWN

Pomóg³: 10 razy
dsu napisa³/a:
A swoj± drog± zastanawiam siê jak potoczy³aby siê dyskusja, gdybym w pocz±tkowym po¶cie nie przyzna³ siê, ¿e malowa³em sprayami, a np. pistoletem z niskiej pó³ki. Pozdrawiam

Wtedy analizowaliby¶my przypadek pod k±tem taniego pistoletu.
My, tutaj na forum, wychodzimy za³o¿enia , ¿e kto¶ kto o co¶ pyta, robi to z ciekawo¶ci a nie dla fortelu.

dsu 
Wys³any: 2014-11-16, 16:28   
0
UP DOWN

Jakiego fortelu?
Czy chêæ uzyskania odpowiedzi na pytanie jest fortelem?

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: