Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
marcin lech
Wysłany: 2014-12-05, 20:17   OGRZEWANIE PIEC NA OLEJ
0
UP DOWN

WITAM PANOWIE POSZUKUJE DOBREGO SKUTECZNEGO PIECA DO GARAZU OK 40M2
Myœla³êm nad piecem na olej silnikowy /opa³owy s³ysza³em ze te piecyki daj¹ du¿o ciep³a.U¿ywa ktoœ takiego pieca u siebie ? daje to jakoœ rade jak ze spalaniem na godzine .
Wielkie dzieki za pomoc pozdrawiam

juny 
Wysłany: 2014-12-05, 22:12   
0
UP DOWN

Wiem Âże u wuja stoi taki piecyk przerobiony z opaÂłowego, bo sa jeszcze te okapowe, i z tego co wiem jest zadowolony, tylko musisz dac ok, 1500 tys za przerobienie dyszy, dorobic pompe , ogrzewanie oleju i inne cenzura

marcin lech
Wysłany: 2014-12-06, 01:48   
0
UP DOWN

wujek nie ma problemow podczas mrozĂłw ok -20 C z ogrzaniem pomieszczeĂą . widzialem piece na filmach na yt to byÂły czerwono-biaÂłe i czy te piec sie naprawdĂŞ tak nagrzewajÂą ? .Moze ktos jeszcze siĂŞ wypowie .juny olej bym zrobil podawany opadowo z jakiegoÂś zbiornika 20-30 l sterowany maÂłym zaworem kulowym piec bym zrobiÂł z duÂżej butli po lpg palnik z profilu jakiegoÂś grubawego i do tego jakaÂś dmuchawa zeby byla odpowiednia dawka powietrza .tak to sb zaplanowaÂłem zrobiĂŚ .ChciaÂłem siĂŞ dowiedzieĂŚ czy takie coÂś zda egzamin .bo stary piec zabardzo sb nie radzi przy mrozie -20C w pomieszczeniu mam ok 8-10 C i chce to jakoÂś dobrze a zarazem tanio rozwiazaĂŚ tym bardziej ze mam dostep do olej

marcin lech
Wysłany: 2014-12-06, 08:33   
0
UP DOWN

drodzy koledzy chyba ze macie inne ciekawe pomysÂły na grzanie waszych "kabinek " chĂŞtnie sb poczytam :tak:

marcin lech
Wysłany: 2014-12-06, 12:02   
0
UP DOWN

pomysÂł sie zmieniÂł piec bd na wegiel :P

rogal-master1
Wysłany: 2014-12-06, 14:11   
0
UP DOWN

Piecc na olej grzeje jak cholera :D
Sam mam taki to maskara

pitervr6 
Wysłany: 2014-12-06, 20:02   
0
UP DOWN

moze byc na olej jak i wegiel/drzewo

http://promet.kielce.com....uchowyPN30U.htm

zwibel
Wysłany: 2014-12-21, 15:07   
0
UP DOWN

Panowie, czy taki palnik da siĂŞ zainstalowaĂŚ w jakiÂś sposĂłb aby dziaÂłaÂł jak nagrzewnica nadmuchowa.
http://piece-nagrzewnice....313/produkt.htm
Nie mam lakierni ale czasem coœ pod³ubie w ma³ym warsztaciku lub w doœÌ du¿ym gara¿u(g³ównie mechanicznie) a niestety dupsko teraz marznie szybko.
ZaleÂży mi na czymÂś co bĂŞdzie w miarĂŞ szybko grzaÂło, bez rozpalania w piecach itp.
CzĂŞsto spawam jakiÂś zderzak, osÂłonĂŞ robota na 1-2h i zanim nagrzeje jakimÂś piecem to juÂż bĂŞdzie po robocie.
ZaleÂży mi na czymÂś co bĂŞdzie miaÂło nadmuch ktĂłry nakieruje na miejsce "pracy"
W dodatku by³by problem z odprowadzeniem spalin z pieca na paliwa sta³e. Ma³¹ rurê na spaliny olejowe zawsze gdzieœ da siê wypchn¹Ì.

marer 
Wysłany: 2014-12-21, 17:35   
0
UP DOWN

Witaj
Do palnika musisz pospawaĂŚ jakiÂś wymiennik aby jak najwiĂŞcej ciepÂła odbieraÂł , nastĂŞpnie przez wymiennik dmuchasz powietrze wentylatorem i masz nagrzewnicĂŞ.
Mam podobny palnik i teÂż chcĂŞ zrobiĂŚ jak Ty tylko nie mogĂŞ siĂŞ zabraĂŚ i nie mam koncepcji co do wymiennika.
JeÂśliby Ci siĂŞ udaÂło coÂś wymyÂśliĂŚ to bĂŞdĂŞ wdziĂŞczny za sugestie.

grzechoo2008 
Wysłany: 2014-12-21, 19:38   
0
UP DOWN

A nie proÂściej jest pokombinowaĂŚ z palnikiem na gaz?
Nie potrzeba wtedy wymiennika.

keon
Wysłany: 2014-12-22, 23:31   
0
UP DOWN

A spaliny z gazu to nie szkodliwe? :)

KK 
Wysłany: 2014-12-22, 23:56   
0
UP DOWN

Od gazu to siĂŞ trzymajcie z daleka. Gwarantuje problemy zdrowotne w dÂługotrwaÂłym kontakcie z gazem.

grzechoo2008 
Wysłany: 2014-12-23, 14:23   
0
UP DOWN

KK napisał/a:
Gwarantuje problemy zdrowotne w dÂługotrwaÂłym kontakcie z gazem.

A ja gwarantujĂŞ problemy zdrowotne przy dÂługotrwaÂłym kontakcie z materiaÂłami lakierniczymi.
KaÂżdy to wie ale nikt jakoÂś nie zaprzestaje z tego tytuÂłu tej dziaÂłalnoÂści.
Jak wszystko tak ogrzewanie gazowe trzeba robiĂŚ z gÂłowÂą, podpierajÂąc siĂŞ rozwiÂązaniami ludzi ktĂłrzy sÂą w tej dziedzinie specjalistami.
Wiadome jest , Âże mielenie powietrza wewnÂątrz warsztatu i dogrzewanie go gazem bez Âżadnej wymiany to gÂłupota.
Pozdro i WesoÂłych ÂŚwiÂąt dla wszystkich :)

KK 
Wysłany: 2014-12-23, 20:42   
0
UP DOWN

Opary gazu nie powinny mieĂŚ bezpoÂśredniego kontaktu z drogami oddechowymi na dÂłuÂższÂą metĂŞ, tak samo jak i w lakiernictwie. Kabiny i bhp w lakierni nie sÂą po to, aby byÂło fajnie, tylko, po to aby doÂżyĂŚ 50tki.
Twoje opary gazu z wymianÂą powietrza w hali to tak samo jakbyÂś rozpylaÂł z guna lakier, i staÂł bez maski w pomieszczeniu. Co z tego, Âże wymiana powietrza jest, jak siĂŞ naraÂżasz, na czynnik uczulajÂący.
Dlaczego pukamy siĂŞ w gÂłowĂŞ, jak ktoÂś w kabinie lakieruje bez maski. PrzecieÂż tam jest taka wymiana powietrza, Âże teoretycznie nie ma problemu. Niestety jednak jest.

Nie namawiaj nikogo do bezpoœredniego grzania gazem bo to g³upota, gazem to sobie mo¿esz grzaÌ na biwaku w harcerstwie, albo w kuchni z w³¹czonym okapem.
RadzĂŞ sobie zakupiĂŚ piec gazowy ognik i zamknij siĂŞ w pokoju z nim, moÂżesz sobie wietrzyĂŚ, a i tak wieczorem bĂŞdzie CiĂŞ Âłeb bolaÂł, nie bez powodu zresztÂą.

Cytat:
KaÂżdy to wie ale nikt jakoÂś nie zaprzestaje z tego tytuÂłu tej dziaÂłalnoÂści.

Znam kilka osĂłb, ktĂłre zrezygnowaÂły, wÂłaÂśnie z powodĂłw zdrowotnych. Np Car painter z sÂąsiedniego forum, a zrezygnuje duÂżo wiĂŞcej...
Co mĂłwiÂą ludzie...Âże maÂłe zarobki, Âże robiÂą w syfie i siĂŞ trujÂą i rezygnujÂą. WolÂą robiĂŚ u kogoÂś niÂż w tym syfie. Jak nic innego robiĂŚ nie umiesz no to musisz siĂŞ truĂŚ...

grzechoo2008 
Wysłany: 2014-12-23, 21:43   
0
UP DOWN

Jakakolwiek polemika na temat jedynego ogrzewania otwartym p³omieniem jest zbêdna bo to nie jest idealny pomys³ ale zwróÌ uwagê, ¿e mój pierwszy post z którego wywi¹za³a siê dyskusja w tym temacie odniós³ siê do wypowiedzi kol.zwibel, :
zwibel napisał/a:
CzĂŞsto spawam jakiÂś zderzak, osÂłonĂŞ robota na 1-2h i zanim nagrzeje jakimÂś piecem to juÂż bĂŞdzie po robocie.
ZaleÂży mi na czymÂś co bĂŞdzie miaÂło nadmuch ktĂłry nakieruje na miejsce "pracy"

KK 
Wysłany: 2014-12-23, 23:25   
0
UP DOWN

Promiennik Ir, nie nagrzewa powietrza. Ostatnio z tego korzystaÂłem przy naprawach chwilowych.
Daje dodatkowe ÂświatÂło i w brew pozorom nawet dobrze widaĂŚ co siĂŞ robi.

mati86 
Wysłany: 2015-01-06, 14:48   
0
UP DOWN

ja teÂż mam na piec na olej z butli gazowej pompka nadmuchowa od malucha i grzeje tak Âże masakra :spoko:

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu