Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
mgruszecki 
Wys³any: 2015-01-05, 23:13   Dobrze zaopatrzony sklep z pistoletami lakierniczymi - slask
0
UP DOWN

Sk±d: Sosnowiec
Witam,

Jak w temacie... Nie wiem pod ktory dzial podpiac to pytanie a za cholere nie moge sie doszukac takiego sklepu na google... Chcialbym namiar na dobrze wyposazony sklep z pistoletami lakierniczymi. Fajnie jak by byl w okolicach Katowic, Sosnowca.

Glownie chodzi mi o oferte pistoletow Sata i bardzo mile widziany bylby sklep z mozliwoscia zakupu ratalnego - choc nie koniecznie.

z gory dzieki, pozdrawiam.

KK 
Wys³any: 2015-01-05, 23:23   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
Skontaktuj siê z firm± Jag Mar z Kalisza. Najlepiej z Maciejem. Za³atwi± Ci co chcesz z oferty skierowanej na Polskê. Ceny maj± podobne jak na allegro, a reklamacje te¿ uwzglêdniaj± lepiej dziêki ich wsparciu.

mgruszecki 
Wys³any: 2015-01-05, 23:48   
0
UP DOWN

Gdybym chcial kupic w ciemno to zamowilbym na allegro czy w sklepie internetowym (jest ich sporo, rowniez sprzedaja na allegro).

Nie jestem zdecydowany dlatego chce usiasc, wysluchac porady specjalisty ale poza porada tez uzyskac pomoc w wyborze, chce dotknac, porownac prostote czyszczenia - no wszystko.

Dlatego tez bezwarunkowo musi to byc sklep w mojej okolicy.

KK 
Wys³any: 2015-01-05, 23:59   
0
UP DOWN

Ciê¿ko bêdzie macn±æ wszystko. Guny markowe maja to do siebie, ¿e nie ³atwo siê sprzedaj± i nie musza byæ na pó³kach sklepowych.

mgruszecki 
Wys³any: 2015-01-06, 00:09   
0
UP DOWN

Jest takich sklepow specjalistycznych sporo w Polsce i nie wierze, ze nie ma takiego w Katowicach czy okolicznych miastach. Jeden z nich jest np w Zabkowicach slaskich ale to jest 200km. Nie pojade tam po dwa pistolety bo nie mam czasu na takie wycieczki krajoznawcze. Maja tam pelny wybor pistoletow praktycznie wszystkich (powiedzmy 90%) marek jakie sa dostepne w PL. Wszystko mozna dotknac, pomacac, chlopaki maja dosc spora wiedze sadzac po rozmowie telefonicznej ale... daleko :(

Tak na dobra sprawe interesuja mnie dwa modele pistoletow. Sata 4000 i Iwata Ws400 ale jestem otwarty na propozycje i nie pojde po trupach zeby kupic wlasnie jeden z nich dlatego chce miec do wyboru do koloru.

KK 
Wys³any: 2015-01-06, 00:36   
0
UP DOWN

Ani ten, ani ten gun. Chyba, ¿e ls 400.

mgruszecki 
Wys³any: 2015-01-06, 11:52   
0
UP DOWN

IS400 ?? Google nie zna. Co to? I co by to nie bylo dlaczego to a nie moje powyzsze typy?

adams90-90 
Wys³any: 2015-01-06, 11:57   
0
UP DOWN

Pomóg³: 7 razy
Sk±d: Krasiniec
http://www.anest-iwata.pl...p?Area=1&cat=20

KK 
Wys³any: 2015-01-06, 12:15   
0
UP DOWN

Ws 400 to pistolet za granic± uwa¿any za gun do bezbarwnego i mimo, ¿e w Polsce jest niby do wszystkiego, to raczej tak nie jest. Pomijam problemy tego guna z po³o¿eniem bazy w gor±ce dni.
Ls 400 dedykowany jest do bazy jak i bezbarwnego i kropla w nim jest ju¿ wiêksza.

Miki
Wys³any: 2015-01-06, 12:39   
0
UP DOWN

Pomóg³: 10 razy
KK napisa³/a:
Pomijam problemy tego guna z po³o¿eniem bazy w gor±ce dni.

Jakie problemy. Najpierw trzeba siê nauczyæ technologi aplikacji, a pó¼niej pisaæ o takich tematach.

Ju¿ kiedy¶ pisa³em. ¿e czy to do wody czy konwencji w gor±ce dni u¿ywa siê innych rozciêczalników, wtedy nie ma ¿adnych problemów. Ale je¶li kto¶ w 30*C upale u¿ywa szybkich rozpóchów albo nitra to co siê dziwiæ.

KK 
Wys³any: 2015-01-06, 13:08   
0
UP DOWN

Ty jak kilka mi znanych osób jest dowodem na to, ¿e do wszystkiego mo¿na siê nauczyæ. Taka jest prawda. Sam mia³em supernove i wiem, ¿e ten gun jest oszczêdny, ¿e ma super atomizacjê, le¿y w d³oni dobrze, ale dysze to chyba 1.5 trzeba mieæ, ¿eby nie by³o z nim problemów. Ka¿dy ma sój cyrk i swoje zabawki. Stanowisko techników Novola natomiast by³o takie, ¿e WBX owszem, bardzo dobry gun, natomiast mieli do testów supernovy i wykluczyli te pistolety, uwa¿aj±c je jako pistolety do "artystycznego lakierowania", jak kto¶ ma du¿o czasu i mo¿e siê bawiæ, a nie lakierowaæ.

Nigdy nie u¿ywa³em nitra do rozcieñczania u siebie.
Nie bêdê jednak z Tob± polemizowa³ poniewa¿ raz, ¿e to nie ma sensu, dwa, ¿e ka¿dy musi spróbowaæ. Jak kto¶ chce wydaæ 2 ko³a na gun to jego sprawa, tylko po co pchaæ siê w problemy.

mgruszecki 
Wys³any: 2015-01-06, 13:12   
0
UP DOWN

No wdal sie maly haos bo napisales malymi literami ls a ja to wzialem jako IS. A to ma byc LS ;)

Nie mniej jednak porownywalne to pistolety o ktorych wspomnialem. Oczywiscie Iwata z dysza 3d - chyba tak to sie zwie.

Reasumujac, zostac przy sacie 4000???

I pomoze mi ktos znalesc miejsce gdzie moge go zakupic "na slasku" ?? Potrzebuje 2 sztuki i fajnie gdybym mogl wziac powiedzmy jedna z nich na raty.

KK 
Wys³any: 2015-01-06, 13:15   
0
UP DOWN

Chaos siê nie wdar³. Tylko nie umiesz czytaæ: to jest I, i, a to jest L, l.
Nie iwaty s± z dysz± 4d. To 4 wymiary gimbazy.

mgruszecki 
Wys³any: 2015-01-06, 13:26   
0
UP DOWN

Ja to przeczytalem jako IS :D Moj blad no faktycznie ;) Z rozpedu :)

Nie mniej jednak jesli wybor padl by na Sate a chyba juz finalnie to chcialbym RP z dyszka 1,3 lub 1,25. Zreszta malo wazne co bym wybral bo glownie chodzi mi o "miejsce" gdzie na slasku moge sie zaopatrzyc w takowe urzadzenie

Miki
Wys³any: 2015-01-06, 15:17   
0
UP DOWN

KK, tu nie chodzi o to ¿e wszystkiego mo¿na siê nauczyæ tyko o to ¿e wed³ug kart technicznych pisze jak wó³ przy jakiej temperaturze u¿ywaæ jakich rozciêczalników. To ¿e w mieszalni maj± tylko jeden to nie moja wina ani nie twoja. Ale je¶li masz wszystko co potrzebujesz u siebie to nigdy problemów nie bêdziesz mia³. Do klaru mam 4 ró¿ne utwardzacze i w zale¿nosci co robiê u¿ywam takiego jaki jest przewidziany.

Co do WS400 przy dyszy 1.3 ma taki sam wydatek cieczy co LS400, to raczej te¿ tylko do artystycznego siê nadaje, a nie do refiniszu czy¿ nie?

Co do wydatku 2k na pistolet. W tym zawodzie to akurat najtañszy ze sprzêtów wiêc gdzie problem.

Lackdoctor 
Wys³any: 2015-01-06, 15:27   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
mgruszecki napisa³/a:
RP z dyszka 1,3 lub 1,25.
Dyszy 1.25 niema w rp.
Jest taka dysza w systemie hvlp i ma oznaczenie wsb.

Baza idzie idealnie, bez problemów, jednak do klaru jest ciut wolna - ale to dla mnie wolna.
Maj±c sataa 3000 hvlp z dysza wsb nie uwa¿a³em ¿e jest wolna.
No ale rp 1.3 pokaza³ ró¿nicê.
Tyle ¿e to do klaru teoretycznie.
Ja mam 4000 digi rp 1.3 i uzywam do bazy i klaru.
Bazê trzeba ciut skreciæ,,, dobra, ciut wiêcej... i jest ok.

Dlatego na PW zaproponowalem dyszê 1.2 do tego rp.

darek1
Wys³any: 2015-01-06, 18:12   
0
UP DOWN

witam ! Laku b³ad w sacie jest dysza 1,25 ma oznaczenie 1,2 w rp

KK 
Wys³any: 2015-01-06, 19:16   
0
UP DOWN

Miki, widzia³em wiele tabel z wydatkami cieczy np tak± z Iwaty Wbx i porównywa³em z WS400. Ws 400 przy zestawie hd mia³a wiêksza przepustowo¶æ(wiêkszy wyp³yw cieczy).
Wierzy³ bym w to jakbym sam tego nie sprawdzi³, ¿e tak nie jest !.
Wbx ma mniejszy wyp³yw cieczy teoretycznie, a praktycznie nie. Dlatego nie ma sensu siê rozgadywaæ, mi supernova nie pasuje, a pewnie by pasowa³a, ale jakby mia³a dysze 1.5.

Miki
Wys³any: 2015-01-06, 19:50   
0
UP DOWN

KK napisa³/a:
Miki, widzia³em wiele tabel z wydatkami cieczy np tak± z Iwaty Wbx i porównywa³em z WS400. Ws 400 przy zestawie hd mia³a wiêksza przepustowo¶æ(wiêkszy wyp³yw cieczy).

No to bardzo ciekawe to co piszesz bo WS400 z dysz±1.3hd ma 220ml/min a wbx 1.3 370ml/min.

WS400 nawet z 1.5HD ma tylko 260 wiêc gdzie mu do wbx-a?

http://www.anest-iwata.pl.../w400wbx_uk.pdf

http://www.anest-iwataeu....400_EVO_AIE.pdf

No chyba ze na stronie iwaty kto¶ waln±³ babola.

jedi9 
Wys³any: 2015-01-06, 21:02   
0
UP DOWN

Pomóg³: 3 razy
Sk±d: ¯yglin
kolego w Piekarach ¦l±skich u Witkowskich dostaniesz sate i aerometal, devilbiss www.nexa.pl

mgruszecki 
Wys³any: 2015-01-06, 21:48   
0
UP DOWN

jedi9 napisa³/a:
kolego w Piekarach ¦l±skich u Witkowskich dostaniesz sate i aerometal, devilbiss www.nexa.pl

O taki punkt mi chodzilo - choc dzwonilem do nich juz wczoraj bo oglaszaja sie na allegro i nie prowadza sprzedazy ratalnej niestety. 4tys nie wyladuje na dwa pistolety w gotowce na ta chwile a musze je kupic.

Czy poza nimi jest jeszcze jakis tego typu punkt na slasku/zaglebiu ??

A jeszcze takie pytanko... Co koledzy myslicie o pistolecie Optima Trifity ?? mialem dzis przy swiecie trzech kroli przyjemnosc wykonac natrysk probny tym pistoletem i powiem szczerze, ze... jak dla mnie bajka. Czy to duzo gorszy pistolet od Saty4000? Mozna go dostac za 1200 i nawet sa dostepne w moim miescie co dalo by mi mozliwosc zakupu 2ch sztuk za gotowke.

KK 
Wys³any: 2015-01-06, 21:59   
0
UP DOWN

Miki nie wiem, ja na ulotki nie patrze, tylko na oficjalne instrukcje przeznaczone dla u¿ytkownika.
http://app.com.pl/files/F...KCJA-160409.pdf
Takie, które dostajesz razem z pistoletem, jak kupujesz z legalnego ¼ród³a.

Lackdoctor 
Wys³any: 2015-01-06, 23:24   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
darek1 napisa³/a:
w sacie jest dysza 1,25 ma oznaczenie 1,2 w rp

Ojjj Darek.... :nie: :nie: :nie: nikt nie bedzie z miark± lata³ po sklepach.
Temat znany i przerabiany, lecz skupmy siê na tym co jest przedstawione przez producenta.

Miki
Wys³any: 2015-01-07, 18:24   
0
UP DOWN

KK, widzisz a mi tak± w³a¶nie ulotkê przys³a³ technik jak siê pyta³em co zakupiæ dysze 1,5 do supernowej czy mo¿e co¶ innego. I jako ¿e technikom nie wierzê to kupi³em dyszê.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: