Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
bartus776
Wysłany: 2015-01-10, 11:36   Nowy poczÂątek-start dla firmy !
0
UP DOWN

Witam,

od jakiegoœ czasu œledzê wiele postów na tym forum. Nie ukrywam i¿ moje zainteresowanie wynika z problemów z jakimi boryka siê mój tata, a mianowicie jest on w³aœcicielem warsztatu blacharsko-lakierniczego od ponad 20 lat, podczas których by³y wzloty i upadki. Obecnie jest kiepsko a mój tata obwinia wy³¹cznie system. Gdy skoùczy³em 20 lat, zacz¹³em interesowaÌ siê poczynaniami mojego taty i osobiœcie uwa¿am ¿e wina nie le¿y w systemie lecz w nim samym, zrobi³em mu pranie mózgu, rozmawia³em z wieloma osobami, opracowa³em szczegó³owy plan ratowania tego zak³adu i tu mam pytanie do was, drodzy forumowicze.
Czy sÂądzicie iÂż ten fach siĂŞ nadal opÂłaca ?

PragnĂŞ przedstawiĂŚ wady i zalety jakie obecnie praktykowane sÂą przez mojego tatĂŞ:

Zalety:
- jest on Âświetnym fachowcem, stwierdzam to na podstawie ponad 20 letniej dziaÂłalnoÂści jak i opinii ludzi ktĂłry robili u nas samochody, dodatkowym atutem jest fakt iÂż wszyscy lakiernicy ktĂłry obecnie sÂą w moim rejonie wszystkiego nauczyli siĂŞ od mojego taty
- posiadamy zakÂład z 3 halami ( blacharka, przygotowanie do malowania, kabina do malowania)
- posiadamy bardzo dobrÂą renomĂŞ
- tata bardzo starannie podchodzi do wykonywanych obowiÂązkĂłw, nie potrafi zrobiĂŚ fuszerki, podchodzi do tematu bardzo uczuciowo

Wady:
- przez ponad 20 letnia dzia³alnoœÌ tata nie potrafi³ nawet w ma³ym stopniu zarz¹dzaÌ warsztatem, to nie on rz¹dzi³ pracownikami tylko oni nim
- jest bardzo zniechĂŞcony wszystko zrzuca na ceny konkurencji, ktĂłre sÂą w granicach 200 zÂł i jest Âświadomy ich sÂłabej pracy
- poza zakupieniem kabiny 15 lat temu tata nie inwestowaÂł w warsztat
- obecnie pracuje sam

Proponowane rozwiÂązanie:

- otworzenie dziaÂłalnoÂści na siebie
- nowy pracownik
- nowy ukÂład cen, podniesienie ich
- celujĂŞ w klienta, ktĂłry chce mieĂŚ zrobione dobrze ale jest w stanie zapÂłaciĂŚ wiĂŞcej
- nowy dzieĂą pracy ( bez samowolki , kaÂżdy ma swĂłj obowiÂązek na dany dzieĂą )
- wprowadzenie dyscypliny
- kontakt z klientem
- dokÂładna wycena
- idealne pilnowanie terminu

Dodam i¿ obecnie mam 23 lata i posiadam ma³o potrzebny mi tytu³ in¿yniera z Elektroniki i Telekomunikacji, wiem i¿ mogê mieÌ po tym dobr¹ prace ale wychodzê z za³o¿enia ¿e muszê pomóc ojcu wyprowadziÌ t¹ firmê poniewa¿ w innym przypadku za 25 lat bêdê musia³ pracowaÌ na swoj¹ rodzinê oraz na mojego tatê i mamê. W skrócie pragnê postawiÌ ich na nogi pod wzglêdem finansowym oraz pokazaÌ ojcu ¿e dyscyplina i pokora wzglêdem jego b³êdów jest w stanie przynieœÌ im spokojn¹ i bezpieczn¹ finansowo staroœÌ.

ProszĂŞ o opinie mojego pomysÂłu.

Pozdrawiam serdecznie

keon
Wysłany: 2015-01-10, 13:09   
0
UP DOWN

Warunki masz ,pomoc od ojca techniczna wraz z jego praca masz,przynajmniej sredni pracownik plus ty oraz kilka madrych decyzji i musi chulac.
Otworz to na siebie bierz dotacje doinwestuj w nowoczesne narzedzia jesli ich nie macie.
Niektorzy zaczynaja od zera i daja rade wy macie praktycznie wszystko tylko to poukladac.
Pozdro.

bartus776
Wysłany: 2015-01-10, 14:01   
0
UP DOWN

Dok³adnie. Mój ojciec jest bardzo dobrym fachowcem, do tego stopnia ¿e inni w bran¿y mog¹ puœciÌ fuszerkê a mój tata jest postrzegany ¿e nie mo¿e. Mam wiele pomys³ów i wiele planów st¹pam mocno po ziemi. Nikt tak jak mój ociec nie bêdzie na to pracowa³ bo jemu zale¿y najbardziej. Muszê przyznaÌ ¿e to jest cud i¿ ten zak³ad wytrwa³ ponad 20 z takim zarz¹dzaniem jakie by³o.

Co do inwestycji planujĂŞ zakupiĂŚ jedne wĂłzek z narzĂŞdziami i wywaliĂŚ jego wszystkie narzĂŞdzia ktĂłre nie sÂą uÂżywane od 15 lat a tylko zaÂśmiecajÂą wszystko, plus zmieniĂŚ maksymalnie podejÂście do klienta istotnÂą kwestiÂą sÂą moje umiejĂŞtnoÂści interpersonalne przez ludzi jestem uwaÂżany za dobrego handlowca.

Mamy jeszcze mo¿liwoœÌ przyjêcia starego pracownika, który by³ mega rzeteln¹ osob¹ lecz on rz¹dzi³ moim ojcem i zastanawiam siê czy wzi¹Ì jego czy szukaÌ kogoœ innego, zaznaczê i¿ ja nie bêdê na stopie kole¿eùskiej z pracownikiem jak mój ojciec.

Lackdoctor 
Wysłany: 2015-01-10, 14:23   
0
UP DOWN

Jeden
bartus776 napisał/a:
jedne wĂłzek z narzĂŞdziami
nie zrobi tu szaÂłu.

bartus776 napisał/a:
MĂłj ojciec jest bardzo dobrym fachowcem, do tego stopnia Âże inni w branÂży mogÂą puÂściĂŚ fuszerkĂŞ a mĂłj tata jest postrzegany Âże nie moÂże.

Na drugim forum tzn lakiernik.info znajdziesz konkrety i ludzi co Ci sprawĂŞ realnie opiszÂą.

Polecam admina, bo to od niego zacznij.
ByÂł @Projekter, tu tez, wiĂŞc odwiedÂź jego stronĂŞ, lub napisz do niego.

Nie na konkurencji z garazowcami musicie sie skupic, bo samym brakiem fuszerki nie wygracie.

Do jakich klientĂłw macie ofertĂŞ skierowac,,, to juz tam wytÂłumaczÂą.

Tak na poczatek,,, podwykonawca serwisĂłw, obsÂługa floty firmowej, umowa z ubezpieczalniami na wykonywanie napraw powypadkowych.

Tylko czy sprostacie warunkom ... dlatego polecam tamto forum.

keon
Wysłany: 2015-01-10, 14:27   
0
UP DOWN

To zalezy chyba tylko od nas ja jestem na stopie kolezenskiej z pracowikami.Jezeli pracujemy czyli zyjemy razem wieksza czesc zycia ,traktuje ich jak kumpli .Wiadome decydujace slowo masz zawsze ty i oni to wiedza ,ale wiedz ze nawet pomocnik moze miec dobry pomysl.Ja sie tego trzymam i nawet z ludzmi duzo starszymi mam dobre relacje .Jak jestem w gnoju to oni mi pomagaja i odwrotnie.
Ale to tez musza byc tacy ludzie ,z innymi nie ma co sie bratac a takich wyczuwam szybko.

Co do warsztatu to czystosc i zeby wizualnie to wyglodalo dobrze,a nie ze klient w chodzi do syfu .
Kawalek jakiegos biura i toalety na poziomie .
Musisz brac pod uwage ze ludzie nie maja czasu , i ze dobrze jest zainwestowac wsprzet jak i materialy ktore skracaja czas wykonania uslugi nie tracac na jakosci.Szczegolnie przy malych naprawach wazne.Zdaza sie ze koles bierze blotnik do roboty i trzyma auto tydzien,dzisiaj ludzie nie potrafia zyc bez auta wiec liczy sie czas przy tym sumiennosc i jestes wygrany.
Auto wyjezdza pachnace czyste po wiekszych pracach ,po mniejszych przynajmniej odkurzone i wymyte.

bartus776
Wysłany: 2015-01-10, 14:35   
0
UP DOWN

Jeœli chodzi o wózek z narzêdziami jest to jeden z pomys³ów.
Co planuje zrobiĂŚ:
- odnowiĂŚ biuro
- jednakowy strĂłj dla pracownikĂłw
- szafki w ktĂłrych bĂŞdÂą posegregowane wszystkie lakiery wzglĂŞdem aut
- wprowadzenie bazy danych dokladniej CRM do zarzÂądzania
- kontakt z klientem po przez wysyÂłanie sms o stanie jego pojazdu
- kupienie pistoletĂłw i wszystkich narzĂŞdzi do polerki czy matowania

ZamieszczĂŞ ten sam wpis tylko na tym drugim forum lecz nadal liczĂŞ na wasze wspardzie.

DziĂŞkuje i pozdrawiam

KK 
Wysłany: 2015-01-10, 17:00   
0
UP DOWN

Ile TwĂłj tata ma lat? JeÂśli to rocznik z okolicy 55 to jest rocznika mojego ojca. Pierwsza sprawa tamte roczniki jak coÂś robiÂą to sÂą sumienne, ale wychowali siĂŞ w innym systemie.
OsobiÂście mĂłj tata, to fachowiec uznawany za najlepszego w okolicy. KaÂżdy wie, Âże u nas bĂŞdzie zrobione najlepiej.
Mojego tate zniszczyÂło to:
Cytat:
dodatkowym atutem jest fakt iÂż wszyscy lakiernicy ktĂłry obecnie sÂą w moim rejonie wszystkiego nauczyli siĂŞ od mojego taty

Mój tata wyuczy³ zawodu mechanika kilka osób, w czym jednego do takiego stopnia, ¿e nam zabiera mo¿liwoœÌ remontowania skrzyù biegów.

Nigdy nie wolno zdradzaĂŚ tego jak robisz, czym i w jakim czasie. JeÂśli traktujesz swĂłj zarobek powaÂżnie to nie moÂżesz tego robiĂŚ. Sami ludzie hodujÂą sobie hydry. I tyle, ja teÂż mogÂłem ustrzec siĂŞ problemĂłw dzisiaj, ale sÂłuchaÂłem ojca i dziÂś robi siĂŞ z lekka gĂłwno. Co z tego, Âże robiĂŞ i zarabiam jak naprawy sprowadzajÂą siĂŞ do sprzĂŞtu niÂższej kategorii za mniejsze wynagrodzenie.
Trzeba spojrzeĂŚ na wszystko do tyÂłu i przeliczyĂŚ czy opÂłacaÂło siĂŞ szarpaĂŚ tyle lat. Ile siĂŞ zarobiÂło itd. Dzisiaj usÂługa na wysokim poziomie, to przepiĂŞkny warsztat, wyszkoleni pracownicy i szybko wykonywane naprawy. Kategorie siĂŞ zmieniÂły, dawniej w ruderach robili i roboty w opĂłr byÂło, dzisiaj klient musi "widzieĂŚ", Âże jest super, a fachowiec moÂże byĂŚ Âśredni.

Oczywiœcie s¹ zawody lub ludzie, którzy z czegoœ osi¹gneli sukces, ale nie wszystkim siê to udaje. Dzisiaj w dobie komputeryzacji, jest coraz ciê¿ej, a bêdzie jeszcze gorzej. Do 2030 roku ma znikn¹Ì oko³o 30-40% miejsc pracy na rzecz robotyki. Jesteœmy teraz na to medialnie przygotowywani, roboty pokazywane s¹ jako maj¹ce uczucia, przyjazne.

P.s.
Jak ktoœ ma kasê to radzi³ bym iœÌ w dekarstwo, poniewa¿ wk³ad pocz¹tkowy jest ma³y, a zyski du¿e i ludzie do usranej œmierci bêd¹ siê budowaÌ. Sam mam zamiar taki biznes otworzyÌ, mo¿e siê uda. Mój znajomy zarabia od 10-14 tyœ miesiêcznie. Robi¹ w dwie osoby, czasem w trzech.

P.s.
Nie mo¿esz taty do usranej œmierci ci¹gn¹Ì za rêkê. Du¿o siê nie zmieni w jego postêpowaniu. Jak bêdziesz ca³y czas z nim pracowa³ i go pilnowa³ to owszem bêdzie super, ale zostaw go na rok i znowu wszystko siê posypie. Prawda jest taka, ¿e tyle co zarobi to starczy mu na ¿ycie do emerytury, a Tobie radzi³bym znaleŸÌ robotê w swoim fachu i ¿yÌ sobie spokojnie. Bo za kilka lat i tak z lakierni¹ bêdzie problem, a Ty bêdziesz mia³ kilka lat w plecy w swoim fachu, czego ju¿ nigdy nie odrobisz.

Lackdoctor 
Wysłany: 2015-01-10, 17:49   
0
UP DOWN

bartus776 napisał/a:

KK napisał/a:
a Tobie radzi³bym znaleŸÌ robotê w swoim fachu i ¿yÌ sobie spokojnie. Bo za kilka lat i tak z lakierni¹ bêdzie problem, a Ty bêdziesz mia³ kilka lat w plecy w swoim fachu, czego ju¿ nigdy nie odrobisz.

Nie masz zielonego pojecia o lakiernictwie, wiĂŞc rada kolegi jest bezcenna.

bartus776
Wysłany: 2015-01-10, 17:49   
0
UP DOWN

Akurat tata jest z rocznika 68, lecz przejmowaÂł warsztat po swoim ojcu.
Masz racje Âże kiedyÂś tak byÂło Âże robili po szopach ale wÂłaÂśnie w tamtych czasach mĂłj ojciec miaÂł juÂż kabinĂŞ oraz trzy garaÂże dodatkowo 4 pracownikĂłw. ZarabiaÂł ogromne pieniÂądze majÂąc kontrakt z PZU oraz WARTA, gdyby wtedy potrafiÂł zarzÂądzaĂŚ zasobami ludzkimi myÂślĂŞ Âże mielibyÂśmy lekko z 1 baĂąkĂŞ na koncie, ale niestety tak nie jest i obecnie nie mamy nic.
Co do mnie samego, ja nie planujê pracowaÌ u nikogo jestem cz³owiekiem m³odym, który posiada wiele mo¿liwoœci, na ten warsztat mam 3 plany wiec jestem o to spokojny, chcia³em aby specjaliœci tacy jak wy zweryfikowali jeden z nich. Na przysz³oœÌ robiê obecnie zabezpieczenie maj¹c inna firmê. A jeœli ju¿ nic z tego siê nie uda posiadam wiedzê z zakresu programowania któr¹ naby³em na uczelni oraz wiedzê handlowca.

Siekiera
Wysłany: 2015-01-10, 17:55   
0
UP DOWN

A mo¿e pójœÌ w trochê innym kierunku. Popatrz ilu ludzi chce siê w³aœnie usamodzielniÌ ale nie maj¹ warunków. Twój ojciec ma warunki ale wypali³ siê. To mo¿e zrobiÌ takie joint venture i zaprosiÌ do warsztatu m³odych zdolnych lakierników którzy siê nauczyli fachu od ojca ale nich robi¹ na swoim. Ka¿dy sam zdobywa klienta i wykonuje us³ugê a twój ojciec dba tylko o otoczkê czyli ³adne biuro, toalety, parking, samochód zastêpczy, reklama, itp. Gruby sprzêt czyli kabina, kompresor, rama, mo¿e promiennik zapewnia Twój ojciec a drobny sprzêt ka¿dy ma swój. PogadaÌ z dobrym elektrykiem aby do sterowania kabin¹ dorobi³ coœ w rodzaju kilku niezale¿nych w³¹czników (dla ka¿dego lakiernika) i zegary czasu pracy tak aby uczciwie rozliczaÌ koszty, resztê zu¿ycia energii, kosztów ogrzewania hali itp dzieliÌ po równo itd.
Kwestii do rozwiÂązania pewnie byÂłoby sporo ale od czego ty jesteÂś ;)
Na koniec uczciwie oceniÌ wartoœÌ takich us³ug i ponegocjowaÌ stawki dla ojca od ka¿dego lakiernika. :roll:

KK 
Wysłany: 2015-01-10, 18:26   
0
UP DOWN

Cytat:
ZarabiaÂł ogromne pieniÂądze majÂąc kontrakt z PZU oraz WARTA, gdyby wtedy potrafiÂł zarzÂądzaĂŚ zasobami ludzkimi myÂślĂŞ Âże mielibyÂśmy lekko z 1 baĂąkĂŞ na koncie

Kolejny bogacz co nie ma kasy? Tutaj taki jeden na forum byÂł co firme ma powaÂżnÂą, kasy od sku... i teÂż dawniej to walizki kasy do domu przywoziÂł(podobno), a w jednej koszulce chodzi i nie staĂŚ na dobry lakier. ÂŻydem nie jest.

JeÂśli powodem problemĂłw byli pracownicy to zmieĂą pracownikĂłw, lub wiĂŞcej im pÂłaĂŚ. Pewnie to byÂło problemem, bo grosza szkoda byÂło pracownikowi daĂŚ, a wymagaÂło siĂŞ, Âże zastÂąpi BĂłg wie kogo. Nigdy nie bĂŞdzie problemĂłw jak pracownik bĂŞdzie dostawaÂł to na co zasÂługuje. Nawet kradzieÂże zniknÂą.

bartus776
Wysłany: 2015-01-10, 18:26   
0
UP DOWN

Tutaj chodzi³o mi o segregacje wielu rzeczy... przyk³ad pó³ roku po malowaniu samochodu klient przyje¿d¿a i chcia³bym zrobiÌ sobie zaprawki bo gdzieœ mu wysz³y a zazwyczaj lakier zostaje u nas wiêc dok³adna segregacja zmniejszy czas poszukiwania takiego lakieru. Obecnie mamy jeden wielki rega³ na którym stoi oko³o 250 puszek lub wiêcej.

Co do mÂłodych lakiernikĂłw u nas w okolicy nie ma takich ludzi, jak szukaliÂśmy ludzi w Biurze pracy to przychodzili tylko po podpis iÂż nie sÂą zdolni do pracy...

Wydaje mi siê ¿e tata jest w stanie jeszcze pracowaÌ parê lat, dodatkowym atutem jest to i¿ moja mama jest bardzo obrotn¹ kobiet¹ i s¹dzê ¿e gdy ona zobaczy i pozna tajniki dobrego zarz¹dzania bêdzie w stanie z ojcem ogarn¹Ì to na stare lata maj¹c pracowników.

bartus776
Wysłany: 2015-01-10, 18:30   
0
UP DOWN

WÂłaÂśnie nie chodzi tu o kasĂŞ bo mĂłj tata dobrze pÂłaciÂł lecz nie pilnowaÂł ich a oni siĂŞ cenzura.. Tu jest caÂły problem Âże on nie jest twardym szefem, nie pilnuje terminĂłw i nie jest zdyscyplinowany.

Zarobki byÂły w granicach ponad 2.5k. WiĂŞc problem nie leÂży w wynagrodzeniu.

KK 
Wysłany: 2015-01-10, 18:44   
0
UP DOWN

Cytat:
nie pilnuje terminĂłw i nie jest zdyscyplinowany

Niestety musi byÌ zdyscyplinowany i pilnowaÌ terminów, jeœli go nie zmienisz to nic nie zrobisz. Na si³ê siê nie da.

Lackdoctor 
Wysłany: 2015-01-10, 18:52   
0
UP DOWN

bartus776 napisał/a:
przyk³ad pó³ roku po malowaniu samochodu klient przyje¿d¿a i chcia³bym zrobiÌ sobie zaprawki bo gdzieœ mu wysz³y

Ty nas tu w jajo robisz.
Ale odpowiem.
CzÂłowiek, handlowiec, inÂżynier ?

Taki ktoÂś napisaÂłby tak.
Receptury i ich korekty przypisane do nr vin samochodu klienta beda przechowywane w bazie danych (dysk twardy ;) ) na wypadek gdyby lakierowane u nas autko wrĂłciÂło po stÂłuczce czy do miejscowych wyprawek.
Ty napisaÂłeÂś
bartus776 napisał/a:
Obecnie mamy jeden wielki regaÂł na ktĂłrym stoi okoÂło 250 puszek lub wiĂŞcej.
z wyschnietymi lakierami... :x:
bartus776 napisał/a:
Wydaje mi siĂŞ Âże tata jest w stanie jeszcze pracowaĂŚ parĂŞ lat,

bartus776 napisał/a:
Akurat tata jest z rocznika 68,

No to nieÂźle nam tu pociskasz ÂściemĂŞ, bo tata ma 46 lat a ty robisz go inwalida co jeszcze sie trochĂŞ rusza.

bartus776
Wysłany: 2015-01-10, 19:03   
0
UP DOWN

Widzisz kolego w naszym systemie szkolnictwa czÂłowiek w wieku 18 lat musi podejmowaĂŚ decyzjĂŞ czym prawdopodobnie bĂŞdzie zajmowaÂł siĂŞ w swoim Âżyciu ja zdecydowaÂłem siĂŞ na taki kierunek poniewaÂż nigdy nie miaÂłem problemĂłw z naukÂą. W momencie gdy czÂłowiek koĂączy studia zaczyna dostawaĂŚ propozycjĂŞ pracy itp ja obecnie posiadam parĂŞ ciekawych ofert zwiÂązanych z byciem handlowcem lecz chce pomĂłc rodzinie.

Co do lakierĂłw pewnie masz racje muszĂŞ to przemyÂśleĂŚ.

Nie robiĂŞ z mojego ojca inwalidy traktujĂŞ go jak zÂłote jajo ktĂłre trzeba wykorzystaĂŚ lecz tak jak mĂłwiĂŞ chce zarzÂądzaĂŚ firma i bĂŞdĂŞ staraÂł siĂŞ poprawiĂŚ kondycje finansowÂą mojej rodziny.

Przemek 
Wysłany: 2015-01-10, 22:48   
0
UP DOWN
Przemek

BartuÂś chuja wiesz i huja umiesz .JesteÂś maÂłolatem ktĂłry nie ma pojĂŞcia o czym pisze . Masz surowÂą wiedzĂŞ ze szkoÂły i nic wiĂŞcej .
Nie kozacz co ty nie masz co umiesz .Wnioski jak wyci¹gn¹³eœ na poczekaniu dojdzie do tego samego rozgarniêty cz³owiek,bez szko³y.
Ojciec TwĂłj jest mÂłodym facetem jak chcesz mu pomĂłc, to niech sam zacznie analizowaĂŚ swojÂą politykĂŞ firmy .

KK 
Wysłany: 2015-01-10, 23:55   
0
UP DOWN

Cytat:
Widzisz kolego w naszym systemie szkolnictwa czÂłowiek w wieku 18 lat musi podejmowaĂŚ decyzjĂŞ czym prawdopodobnie bĂŞdzie zajmowaÂł siĂŞ w swoim Âżyciu ja zdecydowaÂłem siĂŞ

https://www.youtube.com/watch?v=8AJRK3g86Dk

bartus776
Wysłany: 2015-01-11, 08:27   
0
UP DOWN

Przemek napisał/a:
BartuÂś chuja wiesz i huja umiesz .JesteÂś maÂłolatem ktĂłry nie ma pojĂŞcia o czym pisze . Masz surowÂą wiedzĂŞ ze szkoÂły i nic wiĂŞcej .
Nie kozacz co ty nie masz co umiesz .Wnioski jak wyci¹gn¹³eœ na poczekaniu dojdzie do tego samego rozgarniêty cz³owiek,bez szko³y.
Ojciec TwĂłj jest mÂłodym facetem jak chcesz mu pomĂłc, to niech sam zacznie analizowaĂŚ swojÂą politykĂŞ firmy .

Masz racje nie wiem nic bo gdybym wiedzia³ wszystko to bym z wami tu nie rozmawia³. I masz racje w zwi¹zku ze szko³¹, wychodzê z za³o¿enia ¿e nic ona nie uczy i obecnie ¿yje w przekonaniu ¿e zrobienie in¿yniera, który nic mi nie daje by³o strat¹ czasu ale jak wiadomo na œwiecie 97% rodzin maj¹c swoje dziecko wpaja mu przez 18 lat ¿ycia teksty typu " ucz sie dobrze, pójdz na dobra uczelnie a bedziesz mia³ dobr¹ pewn¹ prace"... A jak obecnie œwiat pokazuje nie ma co liczyc na kogoœ tylko trzeba liczyc na siebie przyk³ad górników którzy le¿¹ i strajkuj¹ pod ziemi¹... Ludzi którzy s¹dzili ¿e bêd¹ mieli dobr¹ i pewn¹ prace przez ca³e ¿ycie...

Cz³owiek powinien byÌ uczony wiedzy finansowej od pierwszej klasy podstawówki wtedy nie by³o by problemów z firm¹ mojego taty. Tata sam sobie nie przeanalizuje nic, jest on cz³owiekiem bardzo zdemotywowanym przez ca³¹ t¹ sytuacje w nic nie wierzy i najchêtniej to by pracowa³ 24/7 i s¹dzi ¿e to mu przyniesie pieni¹dz... Ja chcia³bym skróciÌ jego dzieù pracy, braÌ mniej pracy a zarobiÌ podobnie jedynie zwiêkszyÌ cenê us³ugi.

Lackdoctor 
Wysłany: 2015-01-11, 11:00   
0
UP DOWN

bartus776 napisał/a:
najchĂŞtniej to by pracowaÂł 24/7

MoÂże niech idzie do pracy najemnej.
Jako wysokiej klasy lakiernik nie bedzie chyba z tym problemu.
Tak samo jak z odpowiednio wysokim wynagrodzeniem.

A po pracy co sobie dorobi to jego.
Odejdzie zus, bedzie staÂły dochĂłd i problemy zniknÂą.

bartus776
Wysłany: 2015-01-11, 11:06   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisał/a:
bartus776 napisał/a:
najchĂŞtniej to by pracowaÂł 24/7

MoÂże niech idzie do pracy najemnej.
Jako wysokiej klasy lakiernik nie bedzie chyba z tym problemu.
Tak samo jak z odpowiednio wysokim wynagrodzeniem.

A po pracy co sobie dorobi to jego.
Odejdzie zus, bedzie staÂły dochĂłd i problemy zniknÂą.

Tylko Âże w okolicy nie ma lepszego zakÂładu, ogĂłlnie jest straszna lipa w naszym rejonie... zresztÂą jak wiecie Panowie honor mu na to nie pozwoli sam wyszkoliÂł caÂłe miasto a teraz u nich bĂŞdzie pracowaÂł? Trzeba siĂŞ odbiĂŚ on bĂŞdzie moim pracownikiem a ja muszĂŞ robiĂŚ dobre kroki w kierunku stabilnoÂści finansowej.

KK 
Wysłany: 2015-01-11, 12:11   
0
UP DOWN

Jak czytam te teksty o stabilnoÂści finansowej itd to mi siĂŞ George Bush kojarzy.

bartus776
Wysłany: 2015-01-11, 12:24   
0
UP DOWN

To do czego mam d¹¿yÌ? Œmia³o powiedz mi :)

KK 
Wysłany: 2015-01-11, 12:46   
0
UP DOWN

Do eskalacji konfliktu na Bliskim Wschodzie.

Jak w okolicy nie ma lepszego zakÂładu to jak inni ÂżyjÂą? Skoro u Was jest Âźle? Tamci ile biorÂą za element 150? 100?

bartus776
Wysłany: 2015-01-11, 14:02   
0
UP DOWN

My bierzemy po 300 - 350 i jest to najdroÂżej.

PrzykÂład:
Rozmowa dwĂłch facetĂłw, ktĂłrzy nie byli Âświadomi iÂż moja siostra jest obok ...
A: A mam rozwalony samochĂłd taka maÂła Âłatka do robienia
B: A to jedz do bartus776 oni tam dobrze robiÂą
A: A weÂź byÂłem tam powiedzieli mi 200 zl a ja pojechaÂłem do kolegi i mi za 80 zÂł pomalowaÂł

Tylko ze taki goœciu A nie jest œwiadomy ¿e trzeba pó³ tego elementu umalowaÌ czy nawet ca³y...
U nas jest drogo jak na nasz¹ okolicê ale nic poza bardzo dobrze wykonan¹ prac¹ nas nie odró¿nia a ja s¹dzê ¿e aspekt wizualny , terminowoœÌ , dyscyplina i organizacja pracy wyró¿ni nas na tle innych i zaczn¹ przyje¿d¿aÌ do nas normalni klienci.

maykel
Wysłany: 2015-01-11, 14:59   
0
UP DOWN

bartus776 napisał/a:
My bierzemy po 300 - 350 i jest to najdroÂżej.

PrzykÂład:
Rozmowa dwĂłch facetĂłw, ktĂłrzy nie byli Âświadomi iÂż moja siostra jest obok ...
A: A mam rozwalony samochĂłd taka maÂła Âłatka do robienia
B: A to jedz do bartus776 oni tam dobrze robiÂą
A: A weÂź byÂłem tam powiedzieli mi 200 zl a ja pojechaÂłem do kolegi i mi za 80 zÂł pomalowaÂł

Tylko ze taki goœciu A nie jest œwiadomy ¿e trzeba pó³ tego elementu umalowaÌ czy nawet ca³y...
U nas jest drogo jak na nasz¹ okolicê ale nic poza bardzo dobrze wykonan¹ prac¹ nas nie odró¿nia a ja s¹dzê ¿e aspekt wizualny , terminowoœÌ , dyscyplina i organizacja pracy wyró¿ni nas na tle innych i zaczn¹ przyje¿d¿aÌ do nas normalni klienci.

Ja mogĂŞ podaĂŚ Ci dwa przykÂłady

jeden to goœÌ ok 50 lat , przyk³ad podobny do twojego , jak by³y ubezpieczalnie to by³o git , nawet zosa³a mu ³adna bmw , goœÌ nie terminowy dla mnie dziad, wszêdzie wisi kasê , krêt jakich ma³o siê spotyka, nawet pracownikom p³aci³ na raty , nawet teraz nie wiem czy ma pracownika , nie umie siê przestawiÌ , marzyciel dawnych czasów !!!!

drugi ch³opak ok 25 lat zaczyna³ od zera , haruje ma dwóch pracowników , teraz bêdzie budowa³ chale , du¿¹ z kabin¹(du¿a inwestycja ok 300 tyœ ) dobrze mu idzie , bierze po 300 z³ za element , przejœcie 150-200 z³ roboty ma bardzo du¿o roboty .

i mam jeszcze jeden przyk³ad - goœÌ kupê kasy i kupê roboty ceny zaczynaj¹ siê od 400 z³ ale wina rodziny gorza³y i nie ma nic . Cienko przedzie .

wiĂŞc nie ma reguÂły ale moÂże podlicz ile masz obrotu miesiĂŞcznego czy kwartalnego, podlicz koszty i oblicz ile Wam zostaje, RobiÂłeÂś coÂś takiego ?

GMC
Wysłany: 2015-01-11, 15:56   
0
UP DOWN

Skoro okolica sÂłaba i nie chce pÂłaciĂŚ to moÂże poszukaj takich co pÂłacÂą za dobra pracĂŞ, np. podwykonawstwo dla firmy robiÂącej kompleksowo zabytki. Masz halĂŞ to bĂŞdzie gdzie postawiĂŚ staruszka tak aby moÂżna zrobiĂŚ mniejsze robĂłtki z ulicy w miĂŞdzyczasie.

Przemek 
Wysłany: 2015-01-11, 18:23   
0
UP DOWN
Przemek

W czym jest problem ze tata za dÂługo robi zlecenie .Czy jest za maÂły obrĂłt bo brakuje klientĂłw ?

bartus776
Wysłany: 2015-01-12, 09:18   
0
UP DOWN

maykel napisał/a:

Ja mogĂŞ podaĂŚ Ci dwa przykÂłady

jeden to goœÌ ok 50 lat , przyk³ad podobny do twojego , jak by³y ubezpieczalnie to by³o git , nawet zosa³a mu ³adna bmw , goœÌ nie terminowy dla mnie dziad, wszêdzie wisi kasê , krêt jakich ma³o siê spotyka, nawet pracownikom p³aci³ na raty , nawet teraz nie wiem czy ma pracownika , nie umie siê przestawiÌ , marzyciel dawnych czasów !!!!

wiĂŞc nie ma reguÂły ale moÂże podlicz ile masz obrotu miesiĂŞcznego czy kwartalnego, podlicz koszty i oblicz ile Wam zostaje, RobiÂłeÂś coÂś takiego ?

To co napisaÂłeÂś w pierwszym przykÂładzie dobitnie trafia w sedno pracy oraz tok myÂślenia mojego ojca.
A co do podliczeĂą tak robiÂłem takie coÂś:
- koszty staÂłe 3500
- koszty zmienne 3300
- a obrĂłt w granicach 9000

zostaje coÂś ponad 2k.

bartus776
Wysłany: 2015-01-12, 09:20   
0
UP DOWN

GMC napisał/a:
Skoro okolica sÂłaba i nie chce pÂłaciĂŚ to moÂże poszukaj takich co pÂłacÂą za dobra pracĂŞ, np. podwykonawstwo dla firmy robiÂącej kompleksowo zabytki. Masz halĂŞ to bĂŞdzie gdzie postawiĂŚ staruszka tak aby moÂżna zrobiĂŚ mniejsze robĂłtki z ulicy w miĂŞdzyczasie.

U nas w okolicy nie ma ludzi chcÂących seryjnie robiĂŚ zabytki... co do okolicy to raczej przekonanie mojego ojca jest takie ja sÂądzĂŞ Âże jest grupa klientĂłw ktĂłra bĂŞdziĂŞ dobrze pÂłaciÂła w dodatku mamy pary handlarzy ktĂłrzy pÂłacÂą nieÂźle

bartus776
Wysłany: 2015-01-12, 09:27   
0
UP DOWN

Przemek napisał/a:
W czym jest problem ze tata za dÂługo robi zlecenie .Czy jest za maÂły obrĂłt bo brakuje klientĂłw ?

Oto powody ktĂłre ja widzĂŞ:
- samochĂłd ktĂłry moÂżna zrobiĂŚ w 3 dni u nas stoi 10 dni gdzie przez 7 stoi nieruszony albo rozebrany a 3 jest robiony
- sÂłaba wycena mojego ojca robiona na kolanie. Spojrzy i mĂłwi x kasy po czym jak naprawia to spuszcza siĂŞ nad tym samochodem 5 dni i denerwuje a jak coÂś niezaplanowanego zrobi to boi sie powiedziec klientowi Âże trzeba dopÂłaciĂŚ albo nawet nie potrafi w trakcie zadzwoniĂŚ i powiedzieĂŚ ze jest taka sytuacja
- przekonanie taty Âże pracuje na swojego pracownika a nie pracownik dla niego
- bardzo zÂła organizacja pracy
( obecnie pracuje sam i nie potrafi skupiĂŚ siĂŞ na jednym samochodzie tylko rozgrzebie 3 i stojÂą po 10 dni)
- nerwy zwiÂązane z doborem lakieru jak powszechnie wiadomo nie jest to takie Âłatwe ( zamiast zleciĂŚ komuÂś dobranie koloru w momencie gdy samochĂłd jest zaklepany iÂż bĂŞdzie robiony u nas on zostawia to na moment w ktĂłrym samochĂłd jest przygotowany do malowania i czeka w kabinie a Âże czasem siĂŞ zdarza iÂż nie moÂże dobraĂŚ lakieru dwa dni to dwa dni samochĂłd stoi i czeka.... a wystarczy aby ktoÂś mu dobraÂł lakier a on dziennie zrobiÂł jednÂą prĂłbĂŞ czy pasuje)

To sÂą waÂżniejsze problemy zwiÂązane z firma mojego taty

Miki
Wysłany: 2015-01-12, 14:21   
0
UP DOWN

20lat interes, kabina kiedyœ ubezpieczalnie i Wy nie macie w³asnego mieszalnika? GoœÌ(tata) z takim doœwiadczeniem jak piszesz nie wie o tym ze cieniuje siê elementy tylko czeka na lakier 2 dni?

bartus776
Wysłany: 2015-01-12, 15:08   
0
UP DOWN

Miki napisał/a:
20lat interes, kabina kiedyœ ubezpieczalnie i Wy nie macie w³asnego mieszalnika? GoœÌ(tata) z takim doœwiadczeniem jak piszesz nie wie o tym ze cieniuje siê elementy tylko czeka na lakier 2 dni?

Strach ojca na to nie pozwalaÂł w tamtych latach. ChciaÂłbym was prosiĂŚ o pomoc w zwiÂązku z moÂżliwoÂściami rozbudowy tego zakÂładu.
JeÂśli chodzi o fundusze nie posiadam nic jedyne co to pieniÂądze z UP czyli coÂś ponad 20k.
Na co mam to wydaĂŚ?

keon
Wysłany: 2015-01-12, 18:10   
0
UP DOWN

Oj to nie poszalejesz.
Bez fotek i jakiegos opisu budynku co mozna Ci doradzic ,porzadek jeszcze raz porzadek i moze chociaz cale to pomalowac zeby odswiezyc reszte w narzedzia.

A i jesli sie nic nie zmienilo to mozesz jeszcze 20 tys na doposarzenie stanowiska pracy dla nowego pracownika ze zanim zatrudnisz to popytaj .A sama dotacja na otwarcie firmy u nas przynajmniej chyba jest 35 tys w tym roku.

bartus776
Wysłany: 2015-01-12, 18:41   
0
UP DOWN

keon napisał/a:
Oj to nie poszalejesz.
Bez fotek i jakiegos opisu budynku co mozna Ci doradzic ,porzadek jeszcze raz porzadek i moze chociaz cale to pomalowac zeby odswiezyc reszte w narzedzia.

A i jesli sie nic nie zmienilo to mozesz jeszcze 20 tys na doposarzenie stanowiska pracy dla nowego pracownika ze zanim zatrudnisz to popytaj .A sama dotacja na otwarcie firmy u nas przynajmniej chyba jest 35 tys w tym roku.

U nas masz na myÂśli woj ÂŁĂłdzkie?
Budynki sÂą ok obecnie przebywam w Warszawie wiĂŞc nie jestem w stanie zrobiĂŚ zdjĂŞĂŚ.
Mam trzy hale:
1. pomieÂści max dwa samochody
2. pomieÂści max 4 samochody
3. Tu jest kabina ktĂłra jest zabudowana a przed niÂą miejsce na kolejny samochĂłd

Obecnie ch³opaki nie szukam pomocy w stylu wypisania wszystkiego co mogê osi¹gn¹Ì przy du¿ych nak³adach finansowych, poniewa¿ ka¿dy mo¿e powiedzieÌ i¿ trzeba to i tamto kupiÌ ale najpierw muszê siê tego dorobiÌ..

keon
Wysłany: 2015-01-12, 18:57   
0
UP DOWN

Nie Lodzkie ,okolice Rzeszowa.
Wiec warunki masz fajne.

KK 
Wysłany: 2015-01-12, 19:52   
0
UP DOWN

Powiem Wam szczerze, Âże rzadko zdarza siĂŞ, Âże ojciec z synem prowadzÂą wspaniaÂły biznes. Wiem po sobie. Stare nawyki ojca, ktĂłre wychodzÂą z zaÂłoÂżenia, Âże jak brakuje kasy to trzeba tyraĂŚ nie 8, a 14h mnie rozbrajajÂą. Nigdy nie ma myÂśli, aby moÂżna byÂło coÂś udoskonaliĂŚ, tylko najlepiej stare rudery i szarpanie siĂŞ. :D hehe.
No bo po co, przecieÂż na Âżycie starcza i do garnka jest co wÂłoÂżyĂŚ. :x:

rogal-master1
Wysłany: 2015-01-12, 19:56   
0
UP DOWN

A najlepiej to zarabiac w latwy sposĂłb kase, bo ile lapami sie udrze :D

Lackdoctor 
Wysłany: 2015-01-12, 22:30   
0
UP DOWN

bartus776,
POmijajÂąc to Âże w Twoj temat sÂłabo wierzĂŞ to go sobie z ciekawoÂści poczytujĂŞ.
I tu ,, tam teÂż.

Czytam to co Jacklack Ci radzi i juÂż widzĂŞ Âże po jego poradach zaczynasz kroczyc po omacku... ktoÂś Ci ÂświatÂło zgasiÂł?

Te porady nie sÂą dla Ciebie.
Masz ok 20 razy za maÂło kasy, mieszkasz w zbyt maÂłym mieÂście, nie masz wiedzy i umiejĂŞtnoÂści.
Dlatego twierdzĂŞ Âże te porady sÂą.. za dobre.
Zginiesz Âślepo ich sÂłuchajÂąc.
Musisz te bardzo dobre porady sprowadziĂŚ do poziomu dobrych porad i juÂż to bĂŞdzie milowy krok w przĂłd.

Jesli tego nie zrobisz to bêdzie krok w przód, ale tam jest przepaœÌ,,, czyli koszty.
I zginiesz.

KK 
Wysłany: 2015-01-12, 23:19   
0
UP DOWN

PrzeczytaÂłem to co na sÂąsiednim forum jest napisane. Ostatnie wypowiedzi. hehe oszaleli.
Z czÂłowieka bez doÂświadczenia chcÂą zrobiĂŚ lakiernikiem i to ze sprzĂŞtem za 100tyÂś zÂł. No i od zaraz, najlepiej wyszkolonym przez przedstawiciela handlowego.
Serce siĂŞ kraje.
Tata ma kabine, 20 lat robi i bÂączka nie ma jednego? Pewnie ma 90% narzĂŞdzi potrzebnej do caÂłkowitej naprawy wszystkiego.
5000 za dwie maszyny? Jak za 1400 brutto kupuje siĂŞ dwie maszyny 6 i 3mm z Chicago Pneumatic. Za 3 koÂła 2sztuki Derosa.
Bartus musisz och³on¹Ì, poniewa¿ puszcz¹ Ciê z torbami.

TeÂż musze sobie wstawiĂŚ mieszalnik to na pewno moja sytuacja finansowa siĂŞ poprawi :D tata mĂłj siĂŞ zmieni, zobaczy, o jaki fajny mieszalnik. Mam juÂż motywacje do dziaÂłania. Zatrudnijmy teraz sprzÂątacza z Pakistanu, przyjadÂą panowie przedstawiciele handlowi i nauczÂą go jak lakierowaĂŚ. Potem juÂż tylko 20tyÂś na odsysacz i maszynki i warsztat jak malowane. Tylko gdzie siĂŞ podziaÂło z 50-100 tyÂś na poprawienie norek.

bartus776
Wysłany: 2015-01-13, 09:46   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisał/a:
bartus776,
POmijajÂąc to Âże w Twoj temat sÂłabo wierzĂŞ to go sobie z ciekawoÂści poczytujĂŞ.
I tu ,, tam teÂż.

Czytam to co Jacklack Ci radzi i juÂż widzĂŞ Âże po jego poradach zaczynasz kroczyc po omacku... ktoÂś Ci ÂświatÂło zgasiÂł?

Co masz na myÂśl? Chodzi Ci Âże siĂŞ nie uda czy Âże to jest jakaÂś Âściema?
Co do wypowiedzi na tamtym forum sÂą ok ale jak najbardziej nie na mĂłj budÂżet i nie moje miasto.

bartus776
Wysłany: 2015-01-13, 10:08   
0
UP DOWN

Do czwartku postaram siĂŞ wrzuciĂŚ zdjĂŞcia od Âśrodka wszystkich trzech hal z caÂłym syfem i sprzĂŞtem jaki posiadamy.

Lackdoctor 
Wysłany: 2015-01-13, 11:14   
0
UP DOWN

Dotacja na kogo.?

bartus776
Wysłany: 2015-01-13, 13:08   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisał/a:
Dotacja na kogo.?

Na otworzenie dziaÂłalnoÂści

Miki
Wysłany: 2015-01-13, 15:27   
0
UP DOWN

KK napisał/a:

5000 za dwie maszyny? Jak za 1400 brutto kupuje siĂŞ dwie maszyny 6 i 3mm z Chicago Pneumatic. Za 3 koÂła 2sztuki Derosa.
Bartus musisz och³on¹Ì, poniewa¿ puszcz¹ Ciê z torbami.

Jacek akurat pisaÂł o festoolu, a ich jedna maciarka to 2,5k i masz przy tym technikĂłw na zawoÂłanie i szkolenia. Naprawy gwarancyjne jak i pogwarancyjne realizowane ekspresowo.

Kolega ktĂłry zaÂłoÂżyÂł temat przecieÂż ma warsztat lakierniczy, a nie norkĂŞ.

KK 
Wysłany: 2015-01-13, 19:15   
0
UP DOWN

Festool ets ec jest za 1300zÂł. OczywiÂście nie jest ze wsparciem festoola, ale za 2000 kupuje siĂŞ z peÂłnÂą gwarancjÂą, nowego i z wszystkim.
Moim zdaniem problem nie tkwi w sprzĂŞcie i tu nie ma co siĂŞ doszukiwaĂŚ. Tylko w zaÂłodze, chĂŞciach i terminowoÂści.

p.s. Szlifierki CP teÂż sÂą dobre i nie wiem w czym ustĂŞpujÂą Rupesowi, ktĂłry jest za 1000, nie za 2500 :) , jak festool.

GMC
Wysłany: 2015-01-14, 19:51   
0
UP DOWN

bartus776, ja tez przeczytaÂłem ten i tamten temat i ze swojej perspektywy powiem ci ÂżebyÂś siĂŞ jeszcze raz dobrze zastanowiÂł nad wszystkim i nie byÂł tak Âłatwowierny bo Âżycie to nie bajka i nie moÂżna biznesu ktĂłry jest harĂłwÂą gorszÂą niÂż przysÂłowiowe kopanie rowĂłw opieraĂŚ na zlepku informacji zebranych na forach. Sam mam warsztat i mam sporo znajomych w branÂży i powiem ci Âże nawet najdroÂższy sprzĂŞt i mieszalniki nie gwarantujÂą Âże nie pĂłjdziesz z torbami. Ty tego nie musisz pamiĂŞtaĂŚ ale dlaczego zniknĂŞÂły z for pomysÂły Projektera stawiania warsztatu za 500 000 z kredytu?
To nie jest rok 1995 gdzie czego siĂŞ chwyciÂł to kasa pchaÂła siĂŞ drzwiami i oknami. TwĂłj tata i tak coÂś zbudowaÂł z tego co piszesz wiĂŞc tez nie moÂżna teraz wszystkiego teraz wywracaĂŚ na gÂłowie bo jak nie zadziaÂła to bĂŞdziesz miaÂł mega problem rodzinny.

KK 
Wysłany: 2015-01-14, 19:54   
0
UP DOWN

MoÂże wynajmowanie kabiny i miejsca dla kogoÂś innego nie byÂłoby takie zÂłe?

GMC
Wysłany: 2015-01-14, 20:18   
0
UP DOWN

Jakby by³o komu wynaj¹Ì to pewnie tak ale on pisa³ ¿e nie ma m³odych lakierników w okolicy ale te¿ pisa³ ¿e ojciec wszystkich wyszkoli³? Wiêc jak to tam jest to nie wiadomo, chyba szwankuje jeszcze analiza tematu.
bartus776 napisał/a:
ogĂłlnie jest straszna lipa w naszym rejonie... zresztÂą jak wiecie Panowie honor mu na to nie pozwoli sam wyszkoliÂł caÂłe miasto a teraz u nich bĂŞdzie pracowaÂł?

bartus776 napisał/a:
Co do mÂłodych lakiernikĂłw u nas w okolicy nie ma takich ludzi, jak szukaliÂśmy ludzi w Biurze pracy to przychodzili tylko po podpis iÂż nie sÂą zdolni do pracy...

Tak wrócê jeszcze do pomys³ów w stylu "wstaw mieszalnik a zdobêdziesz klientów z wy¿szej pó³ki" Moim zdaniem to bzdura no ale ka¿dy ma prawo do swojego zdania. Znam dziesi¹tki dobrych warsztatów które nie maj¹ mieszalnika i kilka które maj¹ po dwa mieszalniki a i tak je¿d¿¹ po bazê do mieszalni ^^

bartus776
Wysłany: 2015-01-15, 09:44   
0
UP DOWN

GMC napisał/a:
bartus776, ja tez przeczytaÂłem ten i tamten temat i ze swojej perspektywy powiem ci ÂżebyÂś siĂŞ jeszcze raz dobrze zastanowiÂł nad wszystkim i nie byÂł tak Âłatwowierny bo Âżycie to nie bajka i nie moÂżna biznesu ktĂłry jest harĂłwÂą gorszÂą niÂż przysÂłowiowe kopanie rowĂłw opieraĂŚ na zlepku informacji zebranych na forach. Sam mam warsztat i mam sporo znajomych w branÂży i powiem ci Âże nawet najdroÂższy sprzĂŞt i mieszalniki nie gwarantujÂą Âże nie pĂłjdziesz z torbami. Ty tego nie musisz pamiĂŞtaĂŚ ale dlaczego zniknĂŞÂły z for pomysÂły Projektera stawiania warsztatu za 500 000 z kredytu?
To nie jest rok 1995 gdzie czego siĂŞ chwyciÂł to kasa pchaÂła siĂŞ drzwiami i oknami. TwĂłj tata i tak coÂś zbudowaÂł z tego co piszesz wiĂŞc tez nie moÂżna teraz wszystkiego teraz wywracaĂŚ na gÂłowie bo jak nie zadziaÂła to bĂŞdziesz miaÂł mega problem rodzinny.

ZdajĂŞ sobie z tego sprawĂŞ lecz stÂąpam twardo po ziemi i powiem Ci Âże pierwszÂą rzeczÂą jaka zrobiÂłem nie byÂło napisanie na forum i szukanie pomocy raczej tutaj napisaÂłem aby poznaĂŚ technologiĂŞ i opinie innych lakienrikĂłw. Co do warsztatu mojego taty jeÂśli siĂŞ nie uda to mam jeszcze dwa ciekawe pomysÂły na to.
Widzê ¿e tutaj wiele ludzi pyta o klientów, u nas obecnie nie ma a¿ tylu klientów aby oddawaÌ 3 samochody dziennie ale mamy na to chwile tyle klientów aby oddawaÌ jeden samochód dziennie, jest jedna znacz¹ca rzecz która odró¿nia mojego tatê od innych on robi najlepiej w ca³y okrêgu wiêc mamy bardzo dobr¹ renomê i sta³ch klientów. Najwiêkszy problem obecnie le¿y w :
- technolgii
- dyscyplinie pracy mojego taty
- organizacji pracy
- oraz zÂłym przeÂświadczeniu ojca do branÂży( widzi caÂły problem w branÂży a nie w sobie!)

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Firma

Odpowiedz do tematu