Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
Dementor
Wysłany: 2015-01-09, 22:06   PodwyÂżki cen w Nowym Roku
0
UP DOWN

ProponujĂŞ taki maÂły temacik na czasie aby wpisywaĂŚ firmy ktĂłre robiÂą podwyÂżki cen i jak je tÂłumaczÂą. MoÂże drogÂą ropÂą czy dolarem? :cool:

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2015-01-09, 22:18   
0
UP DOWN

U mnie na razie jeden producent siĂŞ podniĂłsÂł, jak co roku o tej porze. Novol siĂŞ podnosiÂł w zeszÂłym roku, wiĂŞc w tym chyba ceny bĂŞdÂą bez zmian.

lakierok 
Wysłany: 2015-01-10, 12:44   
0
UP DOWN

U mnie Nexa ma siê podnieœÌ 2,5 i 4,8 % ,

tylko moÂże piszmy nazwĂŞ producenta ;)

Frostt.pl

Siekiera
Wysłany: 2015-01-10, 17:31   
0
UP DOWN

trzeÂźwy inaczej napisał/a:
Novol siĂŞ podnosiÂł w zeszÂłym roku, wiĂŞc w tym chyba ceny bĂŞdÂą bez zmian.

Chyba bym nie liczyÂł na to. Pewnie zrobiÂą tak samo jak przez ostatnie lata, Âże wybiĂłrczo podniosÂą i nieznacznie ale podniosÂą. Na 100% majÂą straty w Rosji i Ukrainie wiĂŞc muszÂą sobie to zrekompensowaĂŚ.

KK 
Wysłany: 2015-01-10, 18:46   
0
UP DOWN

Teraz jest chyba najlepszy czas na przejĂŞcie Novola przez zagraniczne firmy. To tylko kwestia czasu. Taka firma wielka i przynoszÂąca zyski nie moÂże byĂŚ nie zauwaÂżona przez bardzo wpÂływowych ludzi.

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2015-01-10, 21:35   
0
UP DOWN

Mnie siĂŞ coÂś kojarzy, Âże Novol to raz na dwa lata siĂŞ podnosi.
Cytat:
Teraz jest chyba najlepszy czas na przejĂŞcie Novola przez zagraniczne firmy. To tylko kwestia czasu. Taka firma wielka i przynoszÂąca zyski nie moÂże byĂŚ nie zauwaÂżona przez bardzo wpÂływowych ludzi.

Raczej siĂŞ nie spodziewam, Âżeby siĂŞ to staÂło w ciÂągu najbliÂższej dekady. Novol dziÂś mĂłgÂłby kupiĂŚ kilka firm, ktĂłre uwaÂżamy za duÂżych potentatĂłw. ChodzÂą nawet plotki (nie wiem ile w tym prawdy), Âże pewnego dnia przyjechali do Komornik smutni panowie z jakiejÂś duÂżej znanej firmy i pytali, "a ile chcecie za tÂą WaszÂą firmĂŞ? w odpowiedzi usÂłyszeli "A wy ile chcecie za swojÂą?" i tak skoĂączyÂło siĂŞ spotkanie:)
Novol trochê jest takim wrzodem na dupie ogromnych koncernów, bo robi produkty albo zbli¿one jakoœciowo a czêsto lepsze, w normalnych pieni¹dzach. To nie mo¿e siê podobaÌ, i w miarê jak Novol bêdzie siê rozrasta³, to jakiœ du¿y koncern bêdzie robi³ podchody ¿eby go kupiÌ. Wiadomo, ¿e pieni¹dz rz¹dzi œwiatem, ale w³aœciciele Novola maj¹ tyle pieniêdzy, ¿e i tak ich nie zd¹¿¹ wydaÌ, a przede wszystkim, odnoszê wra¿enie, ¿e oni kieruj¹ sie poczuciem misji tworzenia czegoœ, a nie zarabianiem kapuchy. I to w³asnie dlatego, w¹tpie aby Novol zmieni³ w³aœciciela. Niebawem wypuszcz¹ nowy system, du¿o lepszy od obecnego, i zaczn¹ wysadzaÌ z du¿ych servisów Autocolora, R-M, PPG i inne podobne. Dziœ ju¿ przegonili ich w segmencie dodatków, a wisienk¹ na torcie bêdzie nowy porz¹dny mieszalnik.

KK 
Wysłany: 2015-01-10, 22:05   
0
UP DOWN

WpÂływowi ludzi rzÂądy obalaja i kraje przejmujÂą.

maykel
Wysłany: 2015-01-11, 15:09   
0
UP DOWN

Mam nadziejĂŞ Âże nikt nie przejmie Novola ani APP , musimy szanowaĂŚ Swoich a nie ich deptaĂŚ , no ale jeszcze im brakuje :spoko:

Siekiera
Wysłany: 2015-01-11, 16:26   
0
UP DOWN

Niebawem wypuszczÂą nowy system, duÂżo lepszy od obecnego, i zacznÂą wysadzaĂŚ z duÂżych servisĂłw Autocolora, R-M, PPG i inne podobne. DziÂś juÂż przegonili ich w segmencie dodatkĂłw, a wisienkÂą na torcie bĂŞdzie nowy porzÂądny mieszalnik.

Nie daÂłeÂś Âżadnej emotki i nie wiem czy to sarkazm czy wykupili ciĂŞ ^^

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2015-01-11, 19:36   
0
UP DOWN

Nie wykupili mnie. Ja tam mogĂŞ powtarzaĂŚ kaÂżdemu.
Produkty Spectral to jedne z najlepszych produktĂłw na rynku.
Mieszalnik Spectral to jeden z najgorszych produktĂłw na rynku.

Chino 
Wysłany: 2015-01-11, 21:14   
0
UP DOWN
LPLCC

OdnoÂśnie cen - Lakiery House Of Kolor nie droÂżejÂą w 2015r :)
KoĂączy siĂŞ jednak promocja, ktĂłra trwaÂła od jesieni. Wraz z koĂącem stycznia wracaja ceny takie jak przez niemal caÂły 2014 :)

LAKIERY HOUSE OF KOLOR
BUDOWA I PRZEBUDOWA POJAZDÓW
www.custom-shop.pl
Sodowanie, SzkieÂłkowanie, Piaskowanie
www.soda-blaster.pl

Dementor
Wysłany: 2015-01-11, 22:54   
0
UP DOWN

Nie wykupili mnie.

Ja tam bym chciaÂł Âżeby mnie ktoÂś wykupiÂł i daÂł pensjĂŞ ;)

CoÂś mi siĂŞ wydaje Âże w tym roku firmy bĂŞdÂą ostroÂżnie podchodziÂły do podwyÂżek, no ale dajmy im trochĂŞ czasu moÂże siĂŞ rozkrĂŞcÂą ;P

barkley3434
Wysłany: 2015-01-13, 13:00   
0
UP DOWN

witam!!!
R-M - 4,5%
GOLD CAR - 2 %
QRS - 2%
SIA - 2%
4M - 2%

PODSTAW¡ JAK CO ROKU DO PODWY¯KI JEST I¯ DOSTAWCY PODNIE¦LI CENY PÓ£PRODUKTÓW
JESZCZE CZEKAM NA GRUPE AKZO , NOVOLA I SH

KK 
Wysłany: 2015-01-13, 19:16   
0
UP DOWN

Zastanawia mnie dlaczego ceny sÂą podnoszone, skoro ropa naftowa jest taĂąsza. Zatem produkcja wielu produktĂłw jest taĂąsza. PrzecieÂż ropa naftowa teÂż znajduje siĂŞ w produktach lakierniczych, wystarczy poczytaĂŚ charakterystyki i substancje szkodliwe.

Chino 
Wysłany: 2015-01-13, 20:39   
0
UP DOWN
LPLCC

Tak produkcja taĂąsza ale inflacje, podatki sratki .. wszystko droÂżeje.
JakiÂż to wzrost inflacji jest ?? :)
ZauwaÂż, Âże mimo duÂżo taĂąszej ropy nie staniaÂły jakoÂś wszystkie produkty .. transportowane. PrzecieÂż nagle caÂły transport powinien byĂŚ 30% taĂąszy a wiec i produkty ;)

LAKIERY HOUSE OF KOLOR
www.custom-shop.pl
www.soda-blaster.pl

KK 
Wysłany: 2015-01-13, 20:50   
0
UP DOWN

Zauwa¿ te¿, ¿e ceny ¿ywnoœci spadaj¹, a to znaczy, ¿e celowo podtrzymywana cena ropy na ponad 100dol, podnosi koszt produkcji jedzenia. Za du¿o pól posz³o pod biopaliwa. Teraz biopaliw nie musz¹ robiÌ, bo rynek jest przesycony rop¹. Do czasu, a¿ Rosja i Iran ust¹pi i odpuszcz¹. Dla nas dobrze, ¿e ropa jest tania, ale no nie czarujmy siê, na dzieù dzisiejszy wszystko powinno byÌ taùsze, a w zamian za to, wykorzystuj¹c zamêt w Polsze dowalili nowy podatek do paliwa. No bo przecie¿, nie mo¿e nam siê ¿yÌ dobrze, za du¿o ludzi mówi, ¿e jest tanio. Banda peda³ów.

Siekiera
Wysłany: 2015-01-13, 21:50   
0
UP DOWN

Jakby tylko takie podwyÂżki byÂły 2-4% to nie jest tak Âźle, pewnie pamiĂŞtacie jak po 10-15% podnosili. Ciekawe czy lakiernicy wreszcie podniosÂą stawki czy dalej bĂŞdÂą bidowaĂŚ :roll:

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2015-01-15, 19:36   
0
UP DOWN

Firmy robiÂą podwyÂżki bo muszÂą je robiĂŚ. JeÂżeli ropa tanieje, to nie jest tak, Âże firma zarabia krocie. Wielkie firmy tworzÂą wtedy rezerwy kapitaÂłowe, ktĂłre przeznaczajÂą na spÂłatĂŞ zobowiÂązaĂą albo inwestycje. Jak jest euro czy dolar tani, to nie jest dobrze dla gospodarki. Janek czy Stefan cieszÂą siĂŞ z taniego euro i paliwa, bo jak jadÂą po rozbitego Passata do Francji to zarobiÂą o 1000zÂł wiĂŞcej. Ale Pan Andrzej ktĂłry produkuje studzienki kanalizacyjne, ktĂłre sprzedaje do Niemiec, ze spadajÂącego euro raczej szczĂŞÂśliwy nie bĂŞdzie. Jego 10 pracownikĂłw na pewno to odczuje.
Ceny bĂŞdÂą rosÂły, bo muszÂą. Ale zauwaÂżyÂłem teÂż inny trend. Coraz wiĂŞcej lakiernikĂłw podnosi ceny za element Âśrednio o 50zÂł. Czyli Âśrednia w moim rejonie wynosi teraz od 200zÂł do 700 za element. :spoko:

barkley3434
Wysłany: 2015-01-15, 22:00   
0
UP DOWN

dyna - 1,5 % . Hm... dziwne jak na Akzo to maÂło ale powodem moÂże byĂŚ to iÂż od poÂłowy roku bedzie nowa dyna i nowe kolorboxy oraz spektro . Stare mixy na szfach bedda wymieniac . Wydaje mi sie ze wĂłwczas cena szarpna

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2015-01-15, 22:01   
0
UP DOWN

A co to za nowa Dyna? Ostatnio widziaÂłem akryl z Dyny i caÂłkiem caÂłkiem.

barkley3434
Wysłany: 2015-01-15, 22:41   
0
UP DOWN

WymieniajÂą caÂły system na nowy wraz z kolorboxem . Kolorbox ma byĂŚ taki jak R-M ma i juÂż rozmawiaÂłem z kilkoma osobami ktĂłre widziaÂły Ăłw system i mĂłwiÂą ze robi wraÂżenie

Siekiera
Wysłany: 2015-01-15, 23:19   
0
UP DOWN

A ja caÂły czas myÂślaÂłem Âże nowa Dyna to juÂż jest :roll: Tak przynajmniej mĂłwiÂą niektĂłrzy co niby na niej robiÂą i majÂą nawet juÂż nowe sprctro.

barkley3434
Wysłany: 2015-01-15, 23:51   
0
UP DOWN

Hm... wymienili tylko akryle na 420 jak ktoÂś zna produkty Akzo to wie Âże to Akryle Lesonala . Bazy , spektro i dokumentacja dopiero wejdzie od poÂłowy roku a teraz zliczajÂą klientĂłw by wiedzieĂŚ ile trzeba wymieniĂŚ jednorazowo szaf i dokumentacji . Dokumentacje strÂą chĂŞtnie bym sobie zostawiÂł z jednego powodu gdyÂż pewna firma na P... chĂŞtnie jÂą odkupi za fajny grosz ;)

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2015-01-18, 12:51   
0
UP DOWN

Barkley, co z tym Profixem? Wzi¹³eœ go?
A swoj¹ drog¹ to Dyna zaczyna doœÌ mocno napieraÌ do przodu. Chyba maj¹ aspiracje do wspinania siê na szczyt rankingu tzw. segmentu œredniego. Ciekawe czy gdzieœ Dyna stoi obok DeBeera i jak wypadaj¹ wzglêdem siebie.

Lackdoctor 
Wysłany: 2015-01-18, 13:49   
0
UP DOWN

Dyna stoi obok DeBeera

U mnie dyna stoi obok app i ró¿nica miêdzy nimi jest 7 z³ na metaliku.
Dyna 140 zÂł app +7 zÂł.

dejmon
Wysłany: 2015-01-18, 18:40   
0
UP DOWN

u mnie dyna
170zÂł za 1l bazy jeszcze rok temu pÂłaciÂłem 150zÂł

klar dyna 1000 1l . 70zÂł
dyna fast 3000 1l 80zÂł
kit dyna 40zÂł 1,8kg
rozpuszczlnik bazowy 30zÂł 1L

KK 
Wysłany: 2015-01-18, 18:48   
0
UP DOWN

Dyna ma sÂłabe krycie, przynajmniej ta z Kalisza :D

dejmon
Wysłany: 2015-01-18, 19:18   
0
UP DOWN

Ta stara dyna to maskra jeÂśli chodzi o krycie . Niebieski czy Zielone metaliki to poraÂżka . Trzeba tam dobrze trafiĂŚ z podkÂładem . Bo moÂże byĂŚ niespodzianka

Ta nowa dyna juÂż lepiej choĂŚ szaÂłu niema . PonoĂŚ tam wchodzi wiĂŞcej Âżywicy .

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2015-01-18, 19:44   
0
UP DOWN

Mnie bardziej chodzi o kolorystykĂŞ, niÂż cenĂŞ czy krycie. W kaÂżdym systemie sÂą kolory ktĂłre nie kryjÂą. Nawet w Genrocku czy R-M ktĂłre normalnie krycie majÂą zayebiste.

Chino 
Wysłany: 2015-01-18, 21:09   
0
UP DOWN
LPLCC

Wszyscy tak o tym kryciu. Po pierwsze temat dotyczy cen i podwyzek, po drugie w dzisiejszych czasach (i w HOK od zawsze ;) ) s³abe krycie pozwala na osiaganie fajnych efektów. Te wszystkie transparenty, pere³ki, cukierki, wielowarstwówki, podrzutki etc.. To ma s³abo kryÌ zeby osiagaÌ wiêksza g³êbiê, fajniejsze przenikanie i dawac ogrom "nowych" mo¿liwoœci. Lakier co s³abo kryje nie koniecznie musi byÌ nêdznym lakierem ;)
TrochĂŞ zeszliÂśmy z tematu dyskusjÂą o podwyÂżkach cen ÂżywnoÂści, studzienek kanalizacyjnych i krycia lakierĂłw Dyna :D

LAKIERY HOUSE OF KOLOR
www.custom-shop.pl
www.soda-blaster.pl

Siekiera
Wysłany: 2015-01-18, 23:21   
0
UP DOWN

Co tam bazy, Farecla idzie mocno w gĂłrĂŞ, to dopiero bĂŞdzie pÂłacz i zgrzytanie zĂŞbĂłw ^^

barkley3434
Wysłany: 2015-01-19, 10:59   
0
UP DOWN

Trzezwy Proxia nie mam gdy¿ ich handlowiec du¿o naobiecywa³ a ma³o móg³ i zapad³ sie pod ziemiê i tyle go widziano. Co do Dyny faktycznie krycie ma jakie ma ale pasowalnoœÌ znacznie siê poprawi³a. Akzo podzieli³o sie tak jakby na 2 marki - markê premium ( sikkens i lesonal) oraz markê market czyli Dyna i ka¿da z tych marek dzia³a jako osobna firma. Dlatego kierownictwo dyna postanowi³o coœ zrobiÌ z ów mark¹ ale czy wyjdzie to na dobre to zobaczymy. Siekiera mo¿esz zapodaÌ o ile Farecla zdro¿eje

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2015-01-19, 13:42   
0
UP DOWN

Cytat:
Trzezwy Proxia nie mam gdyÂż ich handlowiec duÂżo naobiecywaÂł a maÂło mĂłgÂł i zapadÂł sie pod ziemiĂŞ

Czy do ciebie przyjeÂżdÂża ten handlowiec ktĂłry naduÂżywa solarium?

barkley3434
Wysłany: 2015-01-19, 14:15   
0
UP DOWN

Czy do ciebie przyjeÂżdÂża ten handlowiec ktĂłry naduÂżywa solarium?

nie , ten akurat solarium nie naduÂżywa .

Siekiera
Wysłany: 2015-01-19, 22:13   
0
UP DOWN

barkley3434 napisał/a:
Siekiera moÂżesz zapodaĂŚ o ile Farecla zdroÂżeje

W porĂłwnaniu do cen z ubiegÂłego roku to ok. 30% :fiu:

KK 
Wysłany: 2015-01-19, 23:12   
0
UP DOWN

ZapÂłaczÂą siĂŞ ludzie.

Dementor
Wysłany: 2015-01-20, 12:16   
0
UP DOWN

PrzeÂłknÂą i to bo jak nie Farecla to co? :D

Siekiera
Wysłany: 2015-01-20, 17:36   
0
UP DOWN

Ci ktĂłrzy nie potrafiÂą siĂŞ zreformowaĂŚ i liczyĂŚ kosztu czasu swojej pracy dalej bĂŞdÂą uwaÂżali Âże siĂŞ opÂłaca bo majÂą 4kg towaru a nie 1kg ;)

unek
Wysłany: 2015-01-20, 22:44   
0
UP DOWN

A ja wolê 4kg tego towaru ni¿ - 1kg z ró¿nymi kolorami - korkami :D i czy nie umiem liczyÌ ??

Siekiera
Wysłany: 2015-01-21, 07:27   
0
UP DOWN

No tak wprost to zawsze lepiej mieĂŚ 4 niÂż 1 ;)
Ale jak zaczniesz liczyĂŚ inne skÂładniki ktĂłre wystĂŞpujÂą przy tych "4" a przede wszystkim "czas" to okaÂże siĂŞ Âże nie zyskujesz.

Lackdoctor 
Wysłany: 2015-01-21, 14:57   
0
UP DOWN

Siekiera napisał/a:
a przede wszystkim "czas" to okaÂże siĂŞ Âże nie zyskujesz.

Mam dwa systemy 3M, z biaÂłym i zielonym korkiem.
Nie uÂżywam na caÂłoÂściĂłwki.
To niestety jest ekonomiczny nokaut.
Dodajmy do tego mus oklejania listew, lusterek i innych elementĂłw podatnych na przypadkowe przypalenie padem.

Rocznie zuÂżywam 12-20 kg farecli.
3-5 wiaderek 4kg.

Pasty 3M s¹ na wypadek kiedy po umyciu okazuje siê ¿e pomin¹³em ryskê czy wtr¹cenie.

Niestety farecla nie dziaÂła skutecznie z kaÂżdym rodzajem gÂąbki.

http://www.abw.ig.pl/max_2_1_1.html

Z gÂąbkami tego producenta farecla jest szybsza niÂż 3M.
Lustro zaraz za padem, nawet na niskich obrotach.

Mam dwa worki padĂłw polerskich z ktĂłrymi farecla dziaÂła tak Âśrednio.
(mowa o polerkach z obrotami 1850 na min - dla polerek eurotec, fobo i innych no name z obrotami do 3 tys/min... moje gÂąbki sÂą idealne)

Dlatego kupuje te z linka.

Siekiera
Wysłany: 2015-01-22, 17:10   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisał/a:
Mam dwa systemy 3M, z biaÂłym i zielonym korkiem.
...
To niestety jest ekonomiczny nokaut.

Z tym bym siĂŞ zgodziÂł, nie idzie na tym zarobiĂŚ :D

popx
Wysłany: 2015-02-09, 12:09   
0
UP DOWN

Podkarpacie

CROMAX 3%
R-M 4%
SIA 2%
VOSSCHEMIE 2%
IVAT 3%
REDCAR 2%
WALCOM 3%
ROBERLO 2%

Lackdoctor 
Wysłany: 2015-02-09, 12:48   
0
UP DOWN

Kosmetyczne podwyÂżki.

KK 
Wysłany: 2015-02-09, 18:33   
0
UP DOWN

Lacku zaraz byÂś chciaÂł 30%.

Lackdoctor 
Wysłany: 2015-02-09, 18:42   
0
UP DOWN

KK napisał/a:
zaraz byÂś chciaÂł 30%.

DokÂładnie.
Wtedy w koĂącu by siĂŞ wykruszyÂło wielu tych co do dzis po 150zÂł robiÂą.
Bo nikt by im nie daÂł za ta samÂą prawie dobrÂą robotĂŞ 200 czy 250zÂł.

KK 
Wysłany: 2015-02-09, 19:08   
0
UP DOWN

Nikt siê nie wykruszy. Skoro ktoœ robi³ tyle lat za grosze i mu to pasuje, to za element wzi¹³by 170-180 i i tak by³by najtaùszy. Natomiast ten co bra³ 250 za element, wskoczy³by na cenê 300 i jeszcze bardziej zniechêci³ ludzi do lakierowania u niego.

Lackdoctor 
Wysłany: 2015-02-09, 19:20   
0
UP DOWN

Cytat:

Nikt siĂŞ nie wykruszy.

To zgadnij ktĂłra grupa ma w mieszalni zeszyt i kreskĂŞ ktĂłra problemem jest spÂłaciĂŚ.

KK 
Wysłany: 2015-02-09, 22:12   
0
UP DOWN

Nie wiem, nie siedzê w tym temacie, a¿ tak g³êboko. Sam nigdy na kreskê nie biorê i musia³ bym mieÌ coœ nie tak z g³ow¹, aby braÌ tyle za robotê, aby nie by³o mnie staÌ na materia³y :D

Dementor
Wysłany: 2015-02-10, 15:52   
0
UP DOWN

popx napisał/a:
Podkarpacie

CROMAX 3%
R-M 4%
SIA 2%
VOSSCHEMIE 2%
IVAT 3%
REDCAR 2%
WALCOM 3%
ROBERLO 2%

Po markach patrzÂąc to podwyÂżki CSW Krasnik ;)

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Systemy mieszalnikowe

Odpowiedz do tematu