Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
jaroo
Wysłany: 2015-01-19, 14:31   malowanie dwoma kolorami
0
UP DOWN

witam wszystkich forumowiczów profesjonalistów i amatorów ja równie¿ jestem amatorem aczkolwiek ju¿ od dwóch lat mam stycznoœÌ z pistoletem do tej pory malowa³em elementy na jeden kolor standard podk³ad baza i bezbarwny lub jednowarstwowy akryl nie dawno naby³em motor który jest do poprawek mianowicie bak jest porysowany rysy nie problem problem jest taki ze chcia³bym zrobiÌ go w dwóch kolorach i tu problem chodzi mi o takie coœ jak na za³¹czniku: .... mam taki sam zbiornik paliwa w tej chwili jest ca³y czarny chce aby po³¹czyÌ czerù z koœci¹ s³oniow¹ na bokach w kszta³cie takim jak na zdjêciu jak to ³adnie po³¹czyÌ? w ori malunkach jest wyczuwalna taœma w innym kolorze zreszt¹ widaÌ ja tez na zdjêciu jak siê wpatrzyÌ pod bezbarwnym hmm sk¹d taki pasek maskuj¹cy zdobyÌ i jak go u³o¿yÌ w takim kszta³cie:(? i jak¹ byœcie kolejnoœÌ prac zastosowali?

M4096009_3.jpg
Plik ściągnięto 191 raz(y) 129.51 KB

mariusz80 
Wysłany: 2015-01-20, 07:37   
0
UP DOWN

w mojej galerii( na koĂącu strony ) masz mniej wiĂŞcej pokazane jak to zrobiĂŚ http://lakierowanko.info/...er=asc&start=50

Chino 
Wysłany: 2015-01-20, 07:51   
0
UP DOWN
LPLCC

mariusz80, - rozbawiÂło mnie "prawie 1,5 dnia roboty" z bakiem Intrudera :) Dokladnie to samo przechodziÂłem z moim bakiem od intrudera :)
Elastyczna, cieniutka taÂśma 3M i gniemy :) Robota fajna ale trzeba cierpliwosci i odrobine ĂŚwiczeĂą.
U mnie teÂż wszystko od taÂśmy i cieniowane aerografem

Ale na dobrÂąsprawĂŞ przy takim jajku na baku jak jaroo wrzuciÂł to moÂżna maskowaĂŚ na wiele sposobow. Trzeba pamietaĂŚ teÂż o tym Âżeby z obu stron byÂło w 100% powtarzalne a nie przesuniĂŞte czy zmieniajace ksztaÂłt :)

LAKIERY HOUSE OF KOLOR
BUDOWA I PRZEBUDOWA POJAZDÓW
www.custom-shop.pl
Sodowanie, SzkieÂłkowanie, Piaskowanie
www.soda-blaster.pl

mariusz80 
Wysłany: 2015-01-20, 08:07   
0
UP DOWN

no niestety tyle mi siĂŞ zeszÂło (wraz z podkÂładowaniem ), niby takie maÂłe nic a poÂżera czas. Chino, u Ciebie jeszcze wiĂŞcej roboty przy tych pÂłomieniach :) ktoÂś kto tym siĂŞ zajmuje codziennie to pewnie zrobiÂłby to duÂżo szybciej

jaroo
Wysłany: 2015-01-20, 11:24   
0
UP DOWN

mariusz80 z tego co tam widzê u ciebie to u mnie pasowa³o by zrobiÌ to tak podk³ad póŸniej ca³y bak na czarno wykleiÌ jajka poza jajkami zakleiÌ resztê czarnego i malowaÌ jajka na jasny pytanie czym ty takie rzeczy robisz? akrylem czekasz a¿ wyschnie do nastêpnego dnia i póŸniej jajka i wszystko przykryÌ klarem? czy baza przy pylic bezbarwnym poczekaÌ a¿ wyschnie?.... Chino jak¹ konkretnie taœmê z 3m polecasz bo jest ich du¿o rodzajów ¿eby ³adnie wykleiÌ to jajco szczególnie ma³y ³uk no i pozostaje póŸniej kwestia ³¹czenia tych kolorów robiÌ tam jakiœ pasek tzn malowaÌ czy np s¹ jakieœ gotowe paski które siê nalepia i przykrywa lakierem?? hmm

jaroo
Wysłany: 2015-01-20, 11:27   
0
UP DOWN

aha co do samego jajka to mam go z wymiarowanego i zeskanowanego z motoru teraz mam szablon na grubszym papierze jajo jest wyciĂŞte na ploterze tak ze ksztaÂłt ma idealny

mariusz80 
Wysłany: 2015-01-20, 11:33   
0
UP DOWN

wszystko robione bazami, rzucasz kolor, czekasz a¿ podeschnie, oklejasz i lecisz z nastêpnym kolorem. Ja bym zacz¹³ od tego cienkiego paska, czyli je¿eli dobrze widzê to najpierw pomaraùcz na bak, póŸniej taœma w zale¿noœci jak szeroki jest pasek 3, 5mm, póŸniej dajesz nastêpne kolory.

jaroo
Wysłany: 2015-01-20, 20:22   
0
UP DOWN

A gdyby nie robic paska to jak by to odciecie wygladalo hmm robiles tak bezz paska?

mariusz80 
Wysłany: 2015-01-20, 20:32   
0
UP DOWN

Czy z tym ma³ym paskiem czy bez to i tak zawsze ma³a fazka przy ³¹czeniu kolorów bêdzie. ¯eby tego siê pozbyÌ to najlepiej po pierwszym polakierowaniu klarem, wysuszyÌ, wyszlifowaÌ na g³adko i jeszcze raz bezbarwny

Chino 
Wysłany: 2015-01-20, 20:43   
0
UP DOWN
LPLCC

jaroo napisał/a:
Chino jakÂą konkretnie taÂśmĂŞ z 3m polecasz bo jest ich duÂżo rodzajĂłw

Ja uÂżywam konkretnie tej:
http://www.airbrushlab.pl...3m-3mm-471.html

Trzeba dobrze opoanowac. Jestg elastyczna, robiÂąc Âłuk trzeba jÂą mocno naciÂągac, wtedy chĂŞtnie zakrĂŞca :)

Jakiœ paseczek na ³¹czeniu kolorów trzeba zrobiÌ. Albo w kolorze albo pêdzelkiem polecieÌ. Bêdzie du¿o ³adniej i du¿o bardziej klasycznie.

LAKIERY HOUSE OF KOLOR
www.custom-shop.pl
www.soda-blaster.pl

jaroo
Wysłany: 2015-01-20, 22:06   
0
UP DOWN

Ok wielkie dzieki mam jeszcze tylko jedno pytanie po nalozeniu jednej bazy ile mniej wiecej czekac zeby kleic tasme boje sie czy poprostu poxniej baza nie zejdzie z tasma hmmm

mariusz80 
Wysłany: 2015-01-20, 22:12   
0
UP DOWN

Jak bĂŞdzie juÂż matowa, moÂżesz sobie jednoczeÂśnie coÂś innego polakierowaĂŚ i przed oklejaniem na zbiorniku wyprĂłbuj najpierw na tym elemencie czy juÂż jest sucha.

Chino 
Wysłany: 2015-01-21, 08:33   
0
UP DOWN
LPLCC

Ta 3m nie jest straszna dla lakieru ale lepiej zeby to byÂło podeschniete a jeszcze lepiej zebyÂś odcinki robil ÂżywicÂą. Zawsze jak wpuszczamy inny kolor, doklejamy czy cos to kladziemy Âżywice SG100 na odcinke

LAKIERY HOUSE OF KOLOR
www.custom-shop.pl
www.soda-blaster.pl

jaroo
Wysłany: 2015-01-21, 16:57   
0
UP DOWN

Mozesz troche dokladniej opisac proces z ta zywica? Na wiekszosc baku chce czysty czarny myslalem o palecie audi ly9b a na jajo jakas kosc sloniowa pasek chyba jaki popiel nie szeroki najlepiej 3 max 4 mm mariusz80 doradzil zeby na podklad pierwsze robic pasek hmmm czyli rozumiem ze musze wykleic dwa razy ksztalt jajca hmm

Chino 
Wysłany: 2015-01-21, 17:05   
0
UP DOWN
LPLCC

A ¿ywicy to u¿ywa sie ¿eby móc np kleiÌ taœme na lakierze bez obawy ze uszkodzi lakier bazowy. Albo po to ¿eby póŸniej na zywice mozna bylo tryskaÌ dalej bez obawy, ze baza ju¿ przeschla i za póŸno na dalsze malowanie np bezbarwnym.
WIesz co, jest ogrom moÂżliwoÂści i kolejnoÂści (a czarny to HOK BC25 polecam :P Najczarniejszy solid na rynku :P ). MoÂżesz np polecieĂŚ calosĂŚ na czarno, nastepnie wykleiĂŚ pasek - trusnaĂŚtym popielem czy np lekkÂą pomaraĂączÂą, zÂłotem, Po wewnetrznej od paska (tlyko pasek okleic trzeba cienkÂą tasiemka jeszcze raz ale to juz raczej nie problem) oklejasz jajko i tryskasz bialym, sÂłoniowym :)
Wszystko rozklejasz, tryskasz klarem. Wtedy pewnie przyda sie wyciaĂŚ papierkiem na rĂłwno zeby nie byÂło progĂłw i jeszcze raz klarem :)

LAKIERY HOUSE OF KOLOR
www.custom-shop.pl
www.soda-blaster.pl

jaroo
Wysłany: 2015-01-21, 17:43   
0
UP DOWN

O widzisz to po nalozeniu czarnego mowisz mozna calosc prysnac ta zywica zywica wyschnie i kleic paski a przynajmniej pewnosc ze bazA nie przeschnie a po wszyskim klar idzie odrazu na ta zywice tzn chodzi mi o to czy trzeba ja matowic jakos czy nie :p

jaroo
Wysłany: 2015-01-21, 17:55   
0
UP DOWN

I jaka dokladnie nazwa tej zywicy hmmm czy pytac po prostu o zywice sg 100

mariusz80 
Wysłany: 2015-01-21, 18:07   
0
UP DOWN

jaroo napisał/a:
czyli rozumiem ze musze wykleic dwa razy ksztalt jajca hmm
jak zaczniesz od paska to wtedy jajko wyklejasz tylko raz, czyli po podk³adzie k³adziesz pomaraùcz wyklejsz pasek np 4mm póŸniej koœÌ s³oniowa, oklejsz pasek i jajko taœm¹, nastêpnie na resztê k³adziesz czerù. Ja ¿ywicy nie stosowa³em nigdy, wystarczy odczekaÌ, a¿ baza dobrze podeschnie.

jaroo
Wysłany: 2015-01-21, 23:13   
0
UP DOWN

Oki w sumie racja najprosciej tak na podklad kolor paska obklejam w kolo tasma szablon jaja maluje srodek pod tasma automatycznie zostaje kolor paska pozniej zaklejam jaja i reszte na czarno i klar a powiedz baze przykrywasz bazÂą bezposrednio juz bez zadnych szlifowan?

sev-car
Wysłany: 2015-01-21, 23:30   
0
UP DOWN

Na baze po odparowaniu dajesz klar bez Âżadnego szlifowania

jaroo
Wysłany: 2015-01-22, 07:36   
0
UP DOWN

To to wiiem mi chodzi o nakladanie bazy bezposrednio na baze o zmiane kolorow

mariusz80 
Wysłany: 2015-01-22, 07:58   
0
UP DOWN

przez okoÂło 12h nie musisz nic matowaĂŚ, nakÂładasz bezpoÂśrednio jednÂą na drugÂą

KK 
Wysłany: 2015-01-22, 12:48   
0
UP DOWN

ZaleÂży czy metallic czy solid i jaka baza.

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu