Autor |
Wiadomość |
 |
monkey
|
Wysłany: 2015-01-24, 21:28 Nowe Âżycie starego kompresora :)
|
0
|
|
|
|
Witam. Postanowi³em odnowiÌ swój stary kompresor. Dosta³em butlê (oko³o 40-50l) jednak jest ona trochê skorodowana tzn. w niektórych miejscach jest rudy nalot. Niestety nie wiem jak zbiornik wygl¹da w œrodku. Dzisiaj przeprowadzi³em ma³y test i uda³o mi siê napompowaÌ do 4 ATM. W³¹czy³em stoper i do 3 ATM nabi³o w oko³o 1min 40sek. To dobry wynik? Napompowa³em tylko do 4 ATM, poniewa¿ nie chcia³em zostaÌ uszkodzony przez np. rozerwanie tego zbiornika. W najbli¿szym czasie postaram siê przeprowadziÌ "test wodny" butli tzn. zalaÌ j¹ do pe³na wod¹ i pod³¹czyÌ kompresor i nadymaÌ do 12 barów. Jak nie bêdzie ¿adnych wycieków to spokojnie mo¿na samym powietrzem pompowaÌ do 8 ATM. Jutro postaram siê wrzuciÌ jakieœ zdjêcia tego zbiornika i bêdziemy dyskutowaÌ czy w ogóle warto coœ myœleÌ o jego dalszych losach czy po prostu go zez³omowaÌ... Kolejna kwestia to jak pod³¹czyÌ kompresor do butli? Myœla³em o jakimœ gumowym wê¿u lecz takie po³¹czenie nie bêdzie raczej wytrzyma³e. Miedziane rurki+ lutowanie ich bêdzie dobrym rozwi¹zaniem? A mo¿e jakieœ zwyk³e rurki gwintowane+ kolanka i inne z³¹czki? Taki pomys³ moim zdaniem chyba by³by najlepszy i najtrwalszy, bo z lutowaniem to te¿ mam mieszane uczucia. Kolejn¹ spraw¹ jest zaœlepienie otworów. W tym zbiorniku s¹ 3 du¿e otwory (z tego 1 zaœlepiony, a do drugiego bêdê mia³ zamiar doprowadziÌ rurê od kompresora), 2 ma³e otwory (zaœlepione lecz po odkrêceniu ich gwinty w œrodku s¹ trochê skorodowane i mam obawy czy przy wy¿szym ciœnieniu te zaœlepki nie zamieni¹ siê w pociski. I 2 wystaj¹ce, nagwintowane rurki do których s¹ przykrêcone 2 zawory. Teraz przyszed³ czas na zakupy. Z tego co siê orientujê to na pocz¹tek wystarczy zakupiÌ: rurki do przy³¹czenia kompresora do butli, zawór zwrotny (czyta³em, ¿e te z plastikowym œrodkiem s¹ ma³o wytrzyma³e), reduktor wraz z odwadniaczem. Manometr do bezpoœredniego zamontowania do butli. Jakiej œrednicy powinny byÌ otwory na wyjœciu ¿eby mo¿na by³o swobodnie malowaÌ, pompowaÌ ko³a i sporadycznie u¿yÌ jakiegoœ klucza pneumatycznego (o ile ten kompresor da radê go napêdziÌ ). Nie jestem leniem, bo w koùcu sam zabra³em siê za ten projekt ale proszê o pomoc w wyszukiwaniu tych czêœci (najlepiej jak byœcie zalinkowali). |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2015-01-24, 22:06
|
0
|
|
|

|
Jak nie jesteœ leniem to poszukaj na forum informacji, wszystko ju¿ by³o podane na talerzu kilka razy. Jeœli zbiornik ma skorodowane gwinty i istnieje zagro¿enie ¿ycia... to go nie stosuj. Po³¹czenia zbiornika z pomp¹ idŸ zobacz do sklepu. Wszystko widaÌ jak na d³oni. Zrób tak samo. Jak bêdziesz w sklepie z pneumatyk¹ to kupisz wszystko co jest potrzebna. |
|
 |
monkey
|
Wysłany: 2015-01-25, 13:39
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
metalworks
|
Wysłany: 2015-01-29, 00:45
|
0
|
|
|
|
Do czego uÂżywany byÂł ten zbiornik? Nie byÂł to czasem zbiornik wyrĂłwnawczy w instalacji centralnego ogrzewania? |
|
|
|
 |
monkey
|
Wysłany: 2015-02-09, 23:54
|
0
|
|
|
|
Na 100% nie wiem lecz wszystko moÂżliwe Âże byÂł uÂżywany jako zbiornik wyrĂłwnawczy. Jutro jeÂśli nie zapomnĂŞ to siĂŞ zapytam kolegi. |
|
|
|