Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
Andrees 
Wysłany: 2012-10-06, 10:38   4Master - CSV
0
UP DOWN

Witajcie serdecznie,
otwieram w najbliÂższym czasie mieszalnie lakierĂłw. Szukam taĂąszego mieszalnika (alternatywa dla Profixa - najpopularniejszy ze wzglĂŞdu na cenĂŞ system) i otrzymaÂłem ofertĂŞ z grypy CSV na mieszalnik 4Master (4M). Czy ktoÂś moÂże pracuje na tym systemie? Jak wyglÂąda jakoÂś, dobĂłr koloru, oraz cena gotowej mieszanki?
W cenniku który otrzyma³em ka¿dy pigment ma inn¹, bardzo zró¿nicowan¹ cenê.

PS. PrĂŞdzej pracowaÂłem na lakierach Akzo Nobel. Sikkens, Lesonal, Dyna.

pozdrawiam

Lackdoctor 
Wysłany: 2012-10-06, 11:50   
0
UP DOWN

Andrees,
Bierz mieszalnik z APP.
Rownie dobrze moÂżesz braĂŚ debera... hehe, to jest to samo z tego co czytaÂłem.

Siekiera
Wysłany: 2012-10-08, 18:38   
0
UP DOWN

A dlaczego na ich stronie nie ma nic o tym mieszalniku? Ile kosztuje na poczÂątek caÂły wsad? Czy rama i inny sprzĂŞt jest pÂłatny?

Andrees 
Wysłany: 2012-10-09, 09:40   
0
UP DOWN

PoczÂątkowy wsad kosztuje 8 551 zÂł brutto, przy udzieleniu 50% rabatu, mieszalnik, waga, color guide w dzierÂżawie (50 zÂł/miesiÂąc).

Faktycznie nie ma Âżadnych informacji na stronie.
Martwi mnie trochê cena poszczególnych komponentów, strasznie siê ró¿ni od siebie. NP. Aluminium 3,75l 573,68 netto (doliczyÌ 27% rabat), czarny 1l (5 pigmentów) ceny od 140, 49 do 187, 02. Bia³a per³a 0,5l (3 pigmenty) od 123,46 do 209, 08.

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2012-11-09, 09:30   
0
UP DOWN

Ja wstawi³em u siebie ostatnio RM i rozmawia³em z przedstawicielem CSV na temat 4master bo chce wymieniÌ jeden system, na ten w³aœnie. Podobno, niebawem do tego systemu ma zostaÌ do³¹czony spektofotometr który bêdzie spiêty z kolorystyk¹ RM. Je¿eli jest to prawda, to zakup tego systemu mo¿e okazaÌ siê strza³em z 10. Kolorystyka w RM jest zadaziwiaj¹co dobra ale cena nie dla ka¿dego malarza samochodowego. 4master ma za to przywoit¹ cenê ale s³absz¹ kolorystkê. Poczekamy - zobaczymy.

[ Dodano: 2012-11-09, 10:50 ]
spektrofotometr - wybaczcie :sciana:

Siekiera
Wysłany: 2012-11-09, 11:31   
0
UP DOWN

trzeÂźwy inaczej napisał/a:
Podobno, niebawem do tego systemu ma zostaÌ do³¹czony spektofotometr który bêdzie spiêty z kolorystyk¹ RM

W¹tpiê ¿eby im siê uda³o technicznie to zrobiÌ. Ciekawe te¿ co na to powiedzia³by BASF :roll: Ostatnio chyba nie mieli dobrych relacji. CSV grozi³a utrata umowy z BASF-em na RM-a. Uda³o im siê j¹ przed³u¿yÌ ale nie chce mi siê wierzyÌ ¿eby ryzykowali i kradli najwiêkszej na œwiecie firmie chemicznej ich w³asnoœÌ intelektualn¹. Prawnicy BASF-a zrobiliby z nich miazgê :tak:

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2014-12-17, 22:12   
0
UP DOWN

I co? WidaĂŚ coÂś ten 4M na mieszalniach? Podobno mocno ceny obniÂżyli za pigmenty. Litr perÂły ma wychodziĂŚ poniÂżej 100zÂł brutto. Inter Cars teÂż siĂŞ chyba szykuje do stawiania mieszalnikĂłw, bo juÂż zaczynajÂą wyjazdowe szkolenia dla lakiernikĂłw, coÂś na podobieĂąstwo Novola.

Siekiera
Wysłany: 2014-12-17, 23:54   
0
UP DOWN

Chyba wszystkim sprzeda¿ leci w dó³ na maksa skoro robi¹ siê tacy kochani :przytul:
Ciekawe kiedy Axalta wyciÂągnie swojego asa... cisnĂŞÂło mi siĂŞ na usta (z rozporka) ale napiszĂŞ z rĂŞkawa ^^

Cinos
Wysłany: 2015-02-05, 13:06   
0
UP DOWN

Co do 4M, bomba. Mam ten mieszalnik u siebie, i do tego R-M, ale tego drugiego rzadko u¿ywam, 98% farb leci z 4M. R-M lejê dla tych którzy notorycznie mówi¹ "nie by³o numeru koloru" albo "nie wiem gdzie jest kod", przewa¿nie maja tak handlarzyki. W R-M jednak ³atwiej znaleŸÌ próbnik, i jest ich wiêcej, to fakt. Swoj¹ drog¹, Ci co "nie wiedzieli" gdzie jest kod, 4-5 razy zabulili jak za zbo¿e, i póŸniej ich olœni³o gdzie s¹ kody koloru...
Z 2 - 7 razy na miesiÂąc trafi siĂŞ farba trudna ktĂłrÂą lejĂŞ z R-M. To czy wychodzi kolor czy nie zaleÂży o czÂłowieka, jak ktoÂś Âślepy to i z Glasuritu nie wleje. U mnie na mieÂście mieszalnikiem 4M mocno zaszkodziÂłem Standoxowi i Glasuritowi... To mĂłwi samo za siebie.
NaprawdĂŞ polecam!

ryciek69
Wysłany: 2015-02-05, 20:52   
0
UP DOWN

u mnie w miescie wzieli do jednej mieszalni 4M ale mi sie wydaje ze on slabiej kryje od powiedzmy glasurit ktory biore od ich konkurencjii. no chyba ze kombinuja cos z zywicami czy cos i dlatego bo maja oprocz 4m jeszcze r-m i ivat to r-ma jak zrobi to nieraz i czarny zwykly nie chce kryc... ale ogolnie lakier dobry w mojej okolicy cena podobna do ivata ale jakosciowo moim zdaniem lepszy duzo. chociaz by ziarno jakies takie przyjemne a ivat moim zdaniem lubi tak jakby "ukluszczac" nieraz ^^

Siekiera
Wysłany: 2015-02-05, 20:57   
0
UP DOWN

ryciek69 napisał/a:
a ivat moim zdaniem lubi tak jakby "ukluszczac" nieraz ^^

Napiszesz wiĂŞcej o tym "ukluszczaniu" bo to ciekawe nowe sÂłowo w slangu lakierniczym :spoko:

barkley3434
Wysłany: 2015-02-05, 21:09   
0
UP DOWN

"CINOS" dzisiaj byÂł u mnie Pan Technik z CSV i bardzo chwaliÂł 4M ze przez ostatni rok bardzo sie zmieniÂł na plus. Bardzo mocno poprawili kolorystyĂŞ. PowiedziaÂł mi ze jedyna waada jest to iÂż sÂą maÂłe fiszki. A tak na marginesie dzisiaj przez caÂły dzieĂą bawiÂłem sie z nim spektro. Powiem zrobiÂło na mnie duÂże wraÂżenie i tak porĂłwnujÂąc go do Akzo-skiego to jest mega.Nawet na tym nowym programie Akzo-skim nie ma porĂłwnania . TestowaÂłem go na Diamoncie i sie zastanawiam bo kosztuje grubÂą monetĂŞ . Na 15 testowanych kolorĂłw Lb5n, Lc9x ,9910, La7w Opel 157 , PomaraĂączowy z Mana , ld7r, 9152, MB 650, itp byÂło trzeba lekko dobarwiĂŚ 2 .

ryciek69
Wysłany: 2015-02-05, 21:17   
0
UP DOWN

hehe jak by Ci to wytlumaczyc bo tez mi slow brakuje:) ale chodzi mi o to ze na ivacie jak sie czasem maluje to ziarno jest takie jakby posklejane szczegolnie tam gdzie sie duzo zachodzi np na laczeniu slupka i przedniego blotnika pryskasz blotnik i wchodzisz troche na slupek i odwrotnie. i wtedy na kawalku blotnika i slupka robi sie to takie nie ladne. zwykly klient tego nie widzi ale ktos kto ma pojecie to pewnie to zauwazy. zaraz ktos pewnie naskoczy ze nie umie malowac i ja sie nie znam ale trudno. ja wiem tylko ze na r-m glasurit czy 4m tego nie ma ziarno jest wszedzie ladne i rowne i takie jest moje zdanie ;P

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2015-02-05, 21:41   
0
UP DOWN

Cinos napisał/a:
Co do 4M, bomba. Mam ten mieszalnik u siebie, i do tego R-M, ale tego drugiego rzadko uÂżywam, 98% farb leci z 4M.

Tak siĂŞ skÂłada, Âże zupeÂłnie przypadkowo miaÂłem u siebie oba te systemy. Wprawdzie miaÂłem 4M w Polskim wydaniu, ale kolorboxy sÂą te same. Kolorystyka 4M (czyli Palinala), do R-M ma siĂŞ tak, jak kieÂłbasa z marketu do kieÂłbasy od chÂłopa.
W tym systemie pasownoœÌ nielakierowanych samochodów do fiszek jest incydentalna! System jest dobry do starych klamotów bo ma kolorbox chromatyczny. Do nowych siê nie nadaje. Ka¿dy jeden system k³adzie go w kwestii kolorystyki. Czasami pracuj¹c na tym kolorboxie, zastanawia³em siê czy ludzie którzy go tworzyli, byli trzeŸwi.

Dementor
Wysłany: 2015-02-05, 22:06   
0
UP DOWN

Czasami pracujÂąc na tym kolorboxie, zastanawiaÂłem siĂŞ czy ludzie ktĂłrzy go tworzyli, byli trzeÂźwi.

PadÂłem :cisza: :rotfl: :mrgreen: ^^

gugun 
Wysłany: 2015-02-06, 10:16   
0
UP DOWN

zastanawiaÂłem siĂŞ czy ludzie ktĂłrzy go tworzyli, byli trzeÂźwi
trzezwi inaczej :) )

Siekiera
Wysłany: 2015-02-07, 09:11   
0
UP DOWN

barkley3434 napisał/a:
byÂł u mnie Pan Technik z CSV i bardzo chwaliÂł 4M ze przez ostatni rok bardzo sie zmieniÂł na plus.... A tak na marginesie dzisiaj przez caÂły dzieĂą bawiÂłem sie z nim spektro. Powiem zrobiÂło na mnie duÂże wraÂżenie i tak porĂłwnujÂąc go do Akzo-skiego to jest mega.Nawet na tym nowym programie Akzo-skim nie ma porĂłwnania

To spectro to do RM czy 4M?

barkley3434
Wysłany: 2015-02-07, 19:56   
0
UP DOWN

"Siekiera" do R-M ale takie samo bĂŞdzie do 4M

Siekiera
Wysłany: 2015-02-07, 22:32   
0
UP DOWN

Jak 4M bĂŞdzie miaÂł spectro to ciekawe co na to novol? Spectral potrzebuje spectro na gwaÂłt bo inaczej nic go nie uratuje. U mnie juÂż stoi tylko jako eksponat na zapleczu :x:

I jeszcze news z ostatniego tygodnia. U znajomego lakiernika ktĂłry ma w warsztacie Spectrala, handlowiec InterCarsu niby mimochodem rzuciÂł hasÂło Âże majÂą to samo tylko lepsze i taĂąsze :fiu: No i znajomy jak byÂł u mnie ostatnio to pytaÂł czy to prawda. Oj czujĂŞ Âże Novol bĂŞdzie miaÂł problem z Inter Carsem :D

barkley3434
Wysłany: 2015-02-08, 16:33   
0
UP DOWN

z inter cars - em nie tylko nowol ma problem bo i ja i wiele mieszalni co w ofercie maja Gold Cara mimo tego ze to co oni maja w puszkach to 4M . Nied³ugo czkawk¹ odbije sie CSV wspó³praca z nimi . A czemu APP zerwa³o wspó³pracê z Inter Carsem

GMC
Wysłany: 2015-02-08, 18:08   
0
UP DOWN

U znajomego intercars robi³ pokaz ale mieszalnika jeszcze nie wstawili. Ja bym tam nie wzi¹³ od nich bo oni to maj¹ wszystko ale na cennikach ale jak chcesz coœ kupiÌ to wtedy zaczyna siê zwodzenie. Maj¹ tylko te swoje profi.

lakierok 
Wysłany: 2015-02-08, 18:16   
0
UP DOWN

Siekiera napisał/a:
Chyba wszystkim sprzeda¿ leci w dó³ na maksa skoro robi¹ siê tacy kochani :przytul:
Ciekawe kiedy Axalta wyciÂągnie swojego asa... cisnĂŞÂło mi siĂŞ na usta (z rozporka) ale napiszĂŞ z rĂŞkawa ^^

Siekiera co masz na myÂśli ? teÂż majÂą wstawiaĂŚ taĂąszy system czy obniÂżaĂŚ cenny ?

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Systemy mieszalnikowe

Odpowiedz do tematu