Autor |
Wiadomo¶æ |
|
jarkacz
|
Wys³any: 2015-02-09, 15:17 odchodz±cy bezbarwny
|
0
|
|
|
|
Witam, to mój pierwszy post na forum wiêc witam Wszystkich. Mam takie pytanie, otó¿ kupi³em samochód mazde 323f która by³a lakierowana. Lakiernik musia³ byæ jakim¶ niedoborem. Lakier jest ¼le po³o¿ony i ³uszczycy siê w niektórych miejscach zazwyczaj s± to progi w drzwiach i pod klapa tylna. To mogê polakierowac od podstaw. Ale problem g³ówny polega na tym, ¿e odchodzi klar z samochodu. Najbardziej na drzwiach od kierowcy prawie Ca³e zesz³y. Na reszcie samochodu s± laty niewielkie. Moje pytanie brzmi nastêpuj±co. ¯eby to zahamowaæ to muszê lakierowana ca³y samochód od podstaw czy mogê zeszlifowac klar do miejsca w którym nie odchodzi na³o¿yæ nowa warstwê i potem na ca³y samochód po³o¿yæ dodatkowe warstwy bezbarwnego lakieru? Dodam ¿e pod lakierem nowym widaæ stary lakier jak odejdzie. Czyli by³o kradzione lakier na lakier bo tamten jest w nawet dobrym stanie. Proszê o pomoc, chcia³bym wiedzieæ z jakimi kosztami muszê siê liczyæ i czy to op³acalne bo jak koszt przewyzszy warto¶æ auta to tylko zedre ile siê da klau i po³o¿ê nowy ¿eby jako¶ zabezpieczyæ cokolwie. Pozdrawiam. |
|
|
|
|
kalbi
|
Wys³any: 2015-02-09, 15:32
|
0
|
|
|
Pomóg³: 32 razy Posty: 1682 Sk±d: Warszawa
|
jest to niewykonalne aby uda³o siê zdj±æ sam lakier bezbarwny bez uszkodzeñ bazy do podk³adu - zreszt± to i tak nie zgodne ze sztuk±. Poprawna naprawa to zerwanie ca³ego lakieru bezbarwnego, zapodk³adowanie ca³o¶ci i lakierowanie od nowa. Technik innych niestety nie ma. |
|
|
jarkacz
|
Wys³any: 2015-02-09, 15:51
|
0
|
|
|
|
Czyli koszty bêd± jak za lakierowanie normalne samochodu. trochê mnie to Przera¿a. W Zasadzie drzwi ttylko najgorzej wygl±daj± reszta to odpryski 2x2cm gdzie nie gdzie |
|
|
|
|
GMC
|
Wys³any: 2015-02-09, 18:33
|
0
|
|
|
Pomóg³: 4 razy Posty: 382
|
jarkacz napisa³/a: | reszta to odpryski 2x2cm gdzie nie gdzie |
Póki co. Lepiej nie myj karcherem bo szybko pójdzie. Albo polakieruj drzwi i sprzedaj |
|
|
|
|
KK
|
Wys³any: 2015-02-09, 18:37
|
0
|
|
|
Pomóg³: 23 razy Posty: 3347
|
Niestety jak siê kupuje auto to trzeba ogl±daæ, teraz pozosta³o Ci lakierowanie, kosztowne, chyba, ¿e u Józka z pod budki z piwem za 1000z³. |
|
|
jarkacz
|
Wys³any: 2015-02-09, 19:54
|
0
|
|
|
|
Drzwi i tak bêdê lakierowal. A nie mo¿na zrobiæ tak ze w tych miejscach co odchodzi zeszlifowac do podk³adu do miejsc w których ju¿ siê mocno trzyma polakierowac i daæ klar na to? Czy nie za to egzaminu? Chcia³bym siê w 1000 zmie¶ciæ a za lakierowanie powiedzieli mi 350 od elementu a za ca³o¶æ 4k. Taniej wyszloby ofoliowanie go |
|
|
|
|
KK
|
Wys³any: 2015-02-09, 22:05
|
0
|
|
|
|
Jak schodzi bezbarwny to bêdzie schodzi³ w innych miejscach. Nie wiem czy kto¶ bêdzie si± bawi³ w przyoszczêdzanie na robocie.
Mo¿e lepiej poszukaj kogo¶ kto to zrobi taniej. |
|
|
jarkacz
|
Wys³any: 2015-02-09, 23:04
|
0
|
|
|
|
Taniej i znów to samo? Wolê poczekaæ i dozbieraæ i ca³e polakierowac |
|
|
|
|
KK
|
Wys³any: 2015-02-10, 00:26
|
0
|
|
|
|
To po co p³aczesz, ¿e Ciê nie staæ i szukasz wyj¶cia z sytuacji, a teraz z 1000 wskakujesz na 4 i jest ju¿ ok? |
|
|
jarkacz
|
Wys³any: 2015-02-10, 07:50
|
0
|
|
|
|
Nie p³acze po prostu szukam najtañszego i mo¿liwie najlepszego wyj¶cia. Po co mam wywaliæ od razu kupê kasy nie sprawdzaj±c wszystkich innym mo¿liwo¶ci. To by³oby bez sensu gdyby jednak siê da³o zrobiæ. Je¶li siê nie da to poczekam dozbieram i polakierowac ca³y samochód sobie od razu. Teraz mnie na to nie staæ mo¿e na jesieñ to zrobiê. |
|
|
|
|
KK
|
Wys³any: 2015-02-10, 20:49
|
0
|
|
|
|
Tak bêdzie chyba najlepiej, jak kto¶ zrobi to zgodnie ze sztuk± to powiniene¶ byæ zadowolony. |
|