Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
mario30 
Wysłany: 2015-02-12, 20:55   wyÂłazi rdza spod podkÂładu
0
UP DOWN

Witam
Mam pytanie dlaczego moÂże wyÂłaziĂŚ ruda spod podkÂładu? MiaÂłem kilka ognisk korozji, ktĂłre potraktowaÂłem piaskiem. Dla wiĂŞkszej pewnoÂści poÂłoÂżyÂłem na to podkÂład reaktywny i na niego podkÂład akrylowy. LakierowaĂŚ bĂŞdĂŞ dopiero jak siĂŞ solidnie ciepÂło zrobi. Problem jest taki, Âże juÂż po dwĂłch tygodniach zaczĂŞÂło wychodziĂŚ spod akrylowego podkÂładu, rude paskudztwo.
Mam trzy teorie:
-ogniska by³y wielkoœci ok 2-3cm ale nie prze¿arte na wylot, wiêc podk³ad reaktywny i akrylowy po³o¿y³em pêdzelkiem i to by³ b³¹d
-podkÂład akrylowy w Âżadnym stopniu nie chroni przed wilgociÂą i na niego powinienem daĂŚ epoksyd
-ktĂłryÂś z podkÂładĂłw jest trefny albo przeterminowany. ZarĂłwno reaktywny jak i akrylowy jest z firmy Troton, no ale takie coÂś mi sprzedali w mieszalni :roll:

MoÂże ktoÂś mnie uÂświadomiĂŚ? MuszĂŞ to poprawiĂŚ i nie wiem jak to zrobiĂŚ by znĂłw nie wylazÂło...

Kamil1997 
Wysłany: 2015-02-12, 21:10   
0
UP DOWN

Po piaskowaniu miejsce przeszlifowaĂŚ na to podkÂład epoksydowy min 80µm.
Sam podk³ad akrylowy nie chroni przed niczym ch³onie wilgoÌ doœÌ szybko i bardzo wolno j¹ póŸniej oddaje. Co gwarantuje szybki powrót korozji.

mario30 
Wysłany: 2015-02-12, 22:12   
0
UP DOWN

Kamil1997 napisał/a:
Po piaskowaniu miejsce przeszlifowaĂŚ na to podkÂład epoksydowy min 80µm.

PrzeszlifowaĂŚ papierem rozumiem? Bo szlifierkÂą to niechcialbym nie potrzebnie osÂłabiaĂŚ blachy.
No a reaktywny + akryl + epoksyd moÂże byĂŚ? Tak dla pewnoÂści po prostu. Bo jakoÂś nie wierzĂŞ w takie idealne piaskowanie (jakaÂś mikro ruda moÂże gdzieÂś zostaĂŚ).
No i czy pĂŞdzelkiem ten epoksyd mogĂŞ poÂłoÂżyĂŚ?

juny 
Wysłany: 2015-02-12, 22:28   
0
UP DOWN

Co ty masz z tym pendzelkiem ??

pistoletam po calosci

mario30 
Wysłany: 2015-02-12, 22:39   
0
UP DOWN

juny napisał/a:
Co ty masz z tym pendzelkiem ??

pistoletam po calosci

Nie mam ¿adnego pistoletu do podk³adu po prostu. A siêgn¹Ì do portfela, by go kupiÌ tylko po to, by zrobiÌ 4 (s³ownie cztery) ma³e zaprawki nie bardzo mi siê chce. Ale jak nie ma wyjœcia to kupiê jakiegoœ chinola i tyle.

juny 
Wysłany: 2015-02-12, 22:46   
0
UP DOWN

Szczerze??
Daj sobie spokĂłj i daj do zrobienia lakiernikowi. bedziesz mial dobrze zrobione i bez problemu

mario30 
Wysłany: 2015-02-12, 23:05   
0
UP DOWN

I tak zrobiĂŞ. Nie bĂŞdĂŞ Wam chleba zabieraÂł. Na razie zbieram fundusz na lakierowanie caÂłoÂści, a teraz chciaÂłem sam to zabezpieczyĂŚ , by nie przeÂżarÂło blachy na wylot.
A niestety auto tej zimy musi staĂŚ pod chmurkÂą. Niestety, bo jest to BMW e21 z rocznika 82, wiĂŞc swego rodzaju juÂż klasyk.
ChciaÂłbym uzyskaĂŚ info jak to zabezpieczyĂŚ, by wytrzymaÂło do lata, do czasu aÂż trafi do profi lakiernika.

hematol 
Wysłany: 2015-02-12, 23:59   
0
UP DOWN

mario30, przypuszczam ,ze robiÂłeÂś to w niskiej temperaturze wiĂŞc nie bĂŞdzie efektu.
Pozostaje poczekaĂŚ na ciepÂłe dni z takimi robotami albo oddaĂŚ to komuÂś kto ma warunki.

marcin lech
Wysłany: 2015-02-13, 15:34   
0
UP DOWN

zrob to tak oczysĂŚ to do goÂłego metalu gdzie sie da tam gdzie zostaÂła ruda daj brudox (24h schnie ) na to daj epoksyd min 80µm. poczekaÂł az przeschnie matowanko i na niego akrylowy i dopiero na to lakier zawsze tak robie i rudej niema:P

robson24-78
Wysłany: 2015-02-18, 13:42   
0
UP DOWN

Cytat:
Nie mam ¿adnego pistoletu do podk³adu po prostu. A siêgn¹Ì do portfela, by go kupiÌ tylko po to, by zrobiÌ 4 (s³ownie cztery) ma³e zaprawki nie bardzo mi siê chce. Ale jak nie ma wyjœcia to kupiê jakiegoœ chinola i tyle.

Kolego, to czym Ty kÂładÂłeÂś ten reaktywny? PĂŞdzlem??? Nie dziw siĂŞ Âże wiĂŞc Âże rdza wyÂłazi... Reaktywny musi byĂŚ poÂłoÂżony bardzo cienkÂą jednolitÂą warstwÂą Âżeby speÂłniÂł swoje zadanie.
A poza tym moje zdanie jest takie ¿e reaktywny to pomy³ka - zeszlifowaÌ, wypiaskowaÌ do czystego, nie k³aœÌ ¿adnych wynalazków typu brunox tylko dwie pe³ne warstwy epoksydu.

Tani pistolet mini kosztuje 50zÂł - do podkÂładu wystarczy, szczegĂłlnie przy zaprawkach wiĂŞc nie mĂłw Âże to nie wiadomo jaka inwestycja...

jacenty 741
Wysłany: 2015-02-20, 10:39   
0
UP DOWN

Nie bawcie siê z Brunoxem-jak ma byÌ dobrze,to po piaskowaniu jeœli zosta³y jakiekolwiek w¿ery z potencjalnymi resztkami rudej,dajcie w nie Fertan.To jest naprawdê bardzo dobry œrodek,w ubieg³ym roku na jesieni znalaz³em na dachu ma³y purchelek rdzy,po wyczyszczeniu (œrednio dok³adnym)posmarowa³em Fertanem i... zapomnia³em o nim. A powinno siê go po kilku dniach przykryÌ jakimœ œrodkiem antykorozyjnym.Dopiero kilka dni temu lookn¹³em do niego,i zero rdzy.Warunek-temperatura schniêcia min 20 stopni.A póŸniej epoksyd i akryl.

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu