Autor |
Wiadomość |
 |
MikoÂłaj
|
Wysłany: 2015-02-04, 13:35 RozpoczĂŞcie dziaÂłalnoÂści Blacharstwo-Lakiernictwo
|
0
|
|
|
Kierowca
|
Witam Wszystkich!
Jestem tu po raz pierwszy i mam proÂśbĂŞ aby ktoÂś odÂświeÂżyÂł temat gdyÂż jestem zainteresowany co siĂŞ zmieniÂło od ostaniego postu na ten temat.
Bardzo proszĂŞ o pomoc, jestem na etapie przygotowywania siĂŞ do rozpoczĂŞcia dziaÂłalnoÂści. KoĂączĂŞ zbieraĂŚ Âśrodki finansowe.
Czy 100.000 PLN wystarczy na start ?
BĂŞdĂŞ wynajmowaÂł lokal nie posiadajÂący wÂłasnego szamba, wiĂŞc zamierzam takowe wybudowaĂŚ wÂłaÂścicelowi oczywiÂście pod klauzulÂą wykopania go w razie gdyby chciaÂł siĂŞ mnie pozbyĂŚ, lub zerwaÂł umowĂŞ.
Nie interesuj¹ mnie kwestie papierologi, to jestem w stanie sam ogarn¹Ì.
ChciaÂłbym znaĂŚ zdanie kogoÂś doÂświadczonego, ktĂłry mĂłgÂłby mi doradziĂŚ czego siĂŞ ustrzec, co mnie czeka i co na samym poczÂątku jest najwarzniejsze dla samej lakierni.
Z jakimi firmami warto wspó³pracowaÌ i jakich produktów najlepeij urzywaÌ.
Dodam jeszcze Âże nie zamierzam malowaĂŚ "na kolanie" tylko z porzÂądnymi pracownikami - jeden mistrz lakiernictwa i 1 blacharz, na poczÂątek.
Zamierzam postawiĂŚ komorĂŞ i kupiĂŚ w miarĂŞ dobry sprzĂŞt.
OgĂłlnie pojĂŞcie prowadzenia dziaÂłalnoÂści mam ale co moglibyÂście mi jeszcze doradziĂŚ jako poczÂątkujÂącemu przedsiĂŞbiorcy w tej branÂży.
Pozdrawiam i czekam na info. |
_________________ M.K. |
|
|
|
 |
barteek933
|
Wysłany: 2015-02-04, 14:24
|
0
|
|
|
|
jesteÂś w du...pie czÂłowieku. weÂź siĂŞ za robotĂŞ takÂą na ktĂłrej masz pojĂŞcie. Od razu CiĂŞ uÂświadomiĂŞ Âże to nie jest tak Âże wieszasz szyld i klienci walÂą drzwiami i oknami. Na takie coÂś trzeba sobie zapracowaĂŚ latami. I nie mĂłw Âże pojĂŞcia nie mam bo w wiĂŞkszoÂści przypadkĂłw tak jest. Moim zdaniem lakierniĂŞ warto otworzyĂŚ jak najpierw robisz u kogoÂś, po godzinach u siebie. A jak masz juÂż klientĂłw, jesteÂś znany i masz hajs to wtedy idziesz na swoje i robisz robotĂŞ.
TrochĂŞ spokojniej
ModerowaÂłem Robertlodz09 |
|
|
|
 |
MikoÂłaj
|
Wysłany: 2015-02-04, 14:50
|
0
|
|
|
Kierowca
|
ProszĂŞ Pana, gdybym nie miaÂł caÂłego planu na ten interes to bym siĂŞ za to nie braÂł.
W ogĂłle to trochĂŞ skÂładni chyba zabrakÂło bo nie do koĂąca idzie zrozumieĂŚ TwojÂą wypowiedz.
Potrzebujê jedynie opinii kogoœ kto ju¿ siê tym zajmuje i mo¿e doradziÌ w wy¿ej wymienionych kwestiach. Nie oceniaj wszystkich swoj¹ miar¹ na przysz³oœÌ...
Mój mistrz ju¿ mi co nieco podpowiedzia³, ale chcia³bym jeszcze us³yszeÌ konstruktywn¹ wypowiedz od ludzi z forum, którzy maj¹ bie¿¹ce informacje.
Mam zbadany rynek, jestem ugadany z kilkoma znajomymi mechanikami, ktĂłrzy nie majÂą lakierni ani dobrego lakiernika. Oni teÂż bĂŞdÂą mnie reklamowaĂŚ i podsyÂłaĂŚ klientĂłw bo wiedzÂą kto bĂŞdzie ze mnÂą pracowaÂł i wiedzÂą Âże nie bĂŞdĂŞ odwalaÂł fuszery.
BĂŞdĂŞ pracowaÂł z doÂświadczonymi ludzmi, ktĂłrzy majÂą renomĂŞ w mieÂście.
Dodatkowo w moim rejenie jest zapotrzebowanie na takie usÂługi.
Mam kapitaÂł.
Mam miejsce.
Mam ludzi.
Proszê tylko o podpowiedŸ jak dobrze zacz¹Ì i o czym nie zapomnieÌ na dzieù dzisiejszy.
Pozdrawiam |
_________________ M.K. |
|
|
|
 |
barteek933
|
Wysłany: 2015-02-04, 15:29
|
0
|
|
|
|
skoro masz takich oblatanych ludzi to wal do nich. wszystko Ci powiedzÂą bo majÂą doÂświadczenie. Zapytaj siĂŞ ich na czym im siĂŞ najlepiej pracuje (materiaÂły, sprzĂŞt) a nie ...
pytasz obcych ludzi na czym bĂŞdzie siĂŞ dobrze pracowaÂło twoim pracownikom ... |
|
|
|
 |
MikoÂłaj
|
Wysłany: 2015-02-04, 15:42
|
0
|
|
|
Kierowca
|
MĂłwiĂŞ Âże chcĂŞ usÂłyszeĂŚ sÂłowo od innych, doÂświadczonych osĂłb z forum - przeznaczonego do zadawania pytaĂą i uzyskiwania informacji w tym temacie (!)
Tak trudno to zrozumieĂŚ?
MĂłj majster jest starszy i nie Âśledzi najnowszych rozwiÂązaĂą, on pracowaÂł na tym co mu dali i zawsze staraÂł siĂŞ Âżeby wyszÂło jak najlepiej. To jest czÂłowiek starego pokroju nie mogĂŞ od niego wymagaĂŚ wiedzy o najnowszych technologiach.
OdnoÂśnie blacharskich rzeczy jestem w stanie sam jakoÂś sobie poradziĂŚ i poszukaĂŚ w necie.
Natomiast odnoÂśnie samego lakiernictwa chciaÂłem uzyskaĂŚ jakieÂś profesjonalne porady na start. |
_________________ M.K. |
|
|
|
 |
barteek933
|
Wysłany: 2015-02-04, 16:05
|
0
|
|
|
|
to musisz czekaÌ a¿ odpowie Ci ktoœ doœwiadczony w bran¿y. moja propozycja jest taka ¿ebyœ objecha³ pobliskie mieszalnie i zapyta³ siê co oferuj¹, spisz sobie wszystko, jakich firm maj¹ bazy itp itd i zadawaj konkretne pytania. wtedy napewno ktoœ Ci pomo¿e. Chocia¿ jak poszperasz to siê dowiesz co jest górna pó³k¹ i co warto kupowaÌ |
|
|
|
 |
rogal-master1
|
Wysłany: 2015-02-04, 18:03
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2015-02-04, 18:44
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
MikoÂłaj
|
Wysłany: 2015-02-04, 19:22
|
0
|
|
|
Kierowca
|
DziĂŞki wielkie za info!
Na pewno zrobiĂŞ tak jak mĂłwisz Barteek.
O co Ci konkretnie chodzi z tym szambem Lackdoctor ? Wstêpnie w tej sprawie jestem dogadany z w³aœcicielem lokalu, po za tym ju¿ rozmawia³em z prawnikiem odnoœnie takiej umowy wiêc od strony prawnej te¿ powinienem to ogarn¹Ì.
Wybacz Rogal ale rynek jest za dobry Âżeby zdradzaĂŚ skÂąd pochodzĂŞ
Panowie cholernie zaleÂży mi na tym biznesie i jestem gotĂłw poÂświĂŞciĂŚ czas, pieniÂądze i siÂły aby siĂŞ udaÂło.
Czekam z niecierpliwoÂściÂą na Wasze kolejne sugestie i ewentualnÂą krytykĂŞ.
Pozdrawiam |
_________________ M.K. |
|
|
|
 |
rogal-master1
|
Wysłany: 2015-02-04, 19:50
|
+1
|
|
|
|
A masz jakies pojecie o tej roboccie? Bo jak nie to kamieĂą do szyi i na most... |
|
|
|
 |
MikoÂłaj
|
Wysłany: 2015-02-04, 20:01
|
0
|
|
|
Kierowca
|
Gdybym nie miaÂł podstawowej wiedzy to bym nie zadawaÂł pytania.
Pytam bo chciaÂłbym mieĂŚ potwierdzenie od innych - tego, czego siĂŞ dowiedziaÂłem od osĂłb z mojej okolicy i tego co udaÂło mi siĂŞ wyczytaĂŚ.
Jednak gdybyÂś miaÂł mi coÂś konkretnego i konstruktywnego do przekazania osobiÂście to napisz skÂąd jesteÂś a chĂŞtnie powiem Ci czy moÂżemy siĂŞ spotkaĂŚ i pogadaĂŚ.
Jak masz zamiar tylko rzucaÌ tego typu komentarze to dziêkujê bardzo za t¹ polsk¹ mentalnoœÌ. |
_________________ M.K. |
|
|
|
 |
rogal-master1
|
Wysłany: 2015-02-04, 20:04
|
0
|
|
|
|
Pytanie czy umiesz cos w tym fachu zrobic czy robiÂłeÂś cos kiedys gdzies takiego? Czy tylko sobie pomyslaÂłes w poniedziaÂłek a fajnie by byÂło otworzyc warsztat? |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2015-02-04, 20:50
|
0
|
|
|
|
MikoÂłaj,
Na dzieĂą dzisiejszy masz zamiar otworzyĂŚ kolejnÂą nielegalnÂą szopkĂŞ lakierniczÂą.
Tak jak ma 99% tego forum.
WiĂŞc .... otwieraj.... nie chwal siĂŞ, kontrola moÂże wpadnie... kiedyÂś. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
 |
MikoÂłaj
|
Wysłany: 2015-02-04, 20:51
|
0
|
|
|
Kierowca
|
Nie miaÂłem okazji uczyĂŚ siĂŞ tego fachu.
Jednak miaÂłem okazjĂŞ pomagaĂŚ kolegom doprowadzaĂŚ auta do normalnego wyglÂądu. KilkanaÂście nocy siĂŞ spĂŞdziÂło w warsztacie. WiedzĂŞ teoretycznÂą teÂż nabyÂłem i staram siĂŞ caÂły czas jÂą powiĂŞkszaĂŚ.
Wiem ¿e nie mo¿na od tak, z dnia na dzieù stwierdzaÌ ¿e zacznie siê coœ robiÌ nie maj¹c o tym pojêcia. Jednak jestem jeszcze m³ody i wierzê ¿e z odpowiednim podejœciem, chêciami i poœwiêceniem, dziêki pomocy innym jest siê w stanie osi¹gn¹Ì to do czego siê d¹¿y.
Je¿eli mi nie wyjdzie, to bêdzie to tylko i wy³¹cznie moja pora¿ka i nikt inny nie ma nic do tego. Ja jedynie proszê o merytoryczn¹ pomoc.
I proszê Was przestaùcie pesymistycznie podchodziÌ i nastawiaÌ mnie do tematu tylko po prostu pomó¿cie i odpowiedzcie bo wierzê ¿e jesteœcie osobami o odpowiedniej wiedzy. |
_________________ M.K. |
|
|
|
 |
MikoÂłaj
|
Wysłany: 2015-02-04, 20:53
|
0
|
|
|
Kierowca
|
Lackdoctor napisał/a: | MikoÂłaj,
Na dzieĂą dzisiejszy masz zamiar otworzyĂŚ kolejnÂą nielegalnÂą szopkĂŞ lakierniczÂą.
Tak jak ma 99% tego forum.
WiĂŞc .... otwieraj.... nie chwal siĂŞ, kontrola moÂże wpadnie... kiedyÂś. |
PrzecieÂż juÂż pisaÂłem Âże zamierzam to prowadziĂŚ w cywilizowany sposĂłb z dziaÂłalnoÂściÂą, szambem, filtrami, wywozem odpadĂłw, wymogami PIP i komorÂą.
PodaÂłem konkretne dane co zamierzam, ile mam i o co pytam. (kur**!)
Czy w tej bran¿y ludzie maj¹ tak¹ mentalnoœÌ czy co ? |
_________________ M.K. |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2015-02-04, 21:05
|
0
|
|
|
|
MikoÂłaj napisał/a: | wywozem odpadĂłw, wymogami PIP i komorÂą. |
To nadal nie wszystko.
Przeczytaj dokÂładniej co zawierajÂą Projektera wpisy. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2015-02-04, 21:09
|
0
|
|
|

|
100000 to ma³o. Chyba, ¿e masz narzêdzia ju¿ wszystkie, w³¹cznie z ram¹ do napraw, kompresorem, pistoletami. Kabina nowa w miarê dobrej jakoœci z postawieniem i pozwoleniami ³yknie 100 000.
Chyba, Âże uÂżywana.
JeÂśli nie masz narzĂŞdzi, a chcesz wszystko kupiĂŚ, to wystarczy Ci na w miarĂŞ wyposaÂżonÂą norĂŞ. Robienie interesĂłw na kogoÂś posiadÂłoÂściach, w kogoÂś budynkach to gwarantowane problemy.
Te 100000, to powinno iœÌ na dobr¹ dzia³kê na w³asnoœÌ.
Uwa¿am, ¿e pu³ap startu z "wszystkim" to z 4000000 z³ i wtedy mo¿na siê bawiÌ. Fajny warsztat, kabina, narzêdzia. Warsztat to nie tylko, kawa³ek budynku. Jak bêdzie Ci siê p³ot rozwala³, ludzie bêd¹ w b³ocie siê taplaÌ podczas wjazdu na podwórze i wszystko w ko³o usrane, to z klientel¹ te¿ nie bêdzie ró¿owo. |
|
 |
keon
|
Wysłany: 2015-02-04, 22:02
|
0
|
|
|
|
KK chyba mylales o 400000zl bo 4 banki to juz mozna naprawde wiele z robic.
Ale jak KK pisze 100000 nie zawiele ,jak ma byc legal to nie da rady uwierz mi wiem co mĂłwie.
Zobacz sobie zaraz pod twoim tematem jest podobny, tylko koles ma juz duze zaplecze.
Ale jest tam tez duzo ciekawych informacji z ktorych mozesz zkorzystac.
Jesli chodzi o papiery to jak wyzej kolega radzi poczytaj zakladki od projektera,bo tak to wyglada wpraktyce jak ma byc legal.
Czyli lepiej zebys mial swoja dzialke i swoj lokal ,bo polowe tej kasy pojdzie ci na dokumentacje i odbiory.A szkoda by bylo to komus zostawic pozniej . |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2015-02-05, 00:17
|
0
|
|
|

|
PrzejĂŞzyczenie jedno 0 za duÂżo. Jakbym miaÂł 4 baĂąki to bym nie pracowaÂł .
Profesjonalne lakiernictwo, jak i profesjonalna mechanika wymagajÂą duÂżego nakÂładu finansowego. |
|
 |
MikoÂłaj
|
Wysłany: 2015-02-05, 08:18
|
0
|
|
|
Kierowca
|
WÂłaÂśnie takie info chciaÂłem usÂłyszeĂŚ.
Co do tematu o ktĂłrym mĂłwisz Keon to teÂż go czytam.
Rozumiem Âże lepiej olaĂŚ najemcĂŞ i postawiĂŚ swoje. MyÂślaÂłem Âże na poczÂątek to bĂŞdzie jakieÂś rozwiÂązanie. Skoro to jednak zÂły pomysÂł to na pewno mi nie starczy $$.
DziĂŞki wielkie Panowie.
JeÂżeli ktoÂś miaÂłby coÂś jeszcze do podpowiedzenie to zapraszam do dyskusji.
Ja muszĂŞ jeszcze raz to wszystko przemyÂśleĂŚ i pokombinowaĂŚ.
W koĂącu od czego sÂą banki. |
_________________ M.K. |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2015-02-05, 20:42
|
0
|
|
|

|
Banki sÂą od okradania ludzi z ich majÂątku zdobytego przez lata. Tylko do tego. No i do rozwoju tych najbogatszych.
BiorÂąc kredyt 250 tyÂś, masz do spÂłaty 400 lub 450. |
|
 |
keon
|
Wysłany: 2015-02-05, 20:50
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
barteek933
|
Wysłany: 2015-02-05, 20:54
|
0
|
|
|
|
20-25 , na mniej nie weÂźmiesz bo Ci nie dadzÂą i nie bĂŞdzie z czego spÂłacaĂŚ |
|
|
|
 |
keon
|
Wysłany: 2015-02-05, 21:17
|
0
|
|
|
|
To nie ma takiej tragedii.
Przeciez chyba nikt nie mysli ze ci ktos porzyczy 250 tys na 25 lat za darmo.
Moze teraz nie ma inflacji rzekomo.Ale srednio wacha sie kolo 3% raz mniej raz wiecej.
Czyli po 25 latach daje 75% czyli nie wiele doplacisz do tych pieniedzy.Druga sprawa nie bierzesz ich na dom w ktorym tylko mieszkasz i chleba niedaje ,tylko na biznes ktory z zalozenia ma zarabiac.
A jak masz te pieniadze to wpakuj je w warsztat a te na dom pozycz ,to beda cie mniej kosztowac. |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2015-02-05, 23:48
|
0
|
|
|

|
@keon co byÂś nie mĂłwiÂł, ja kredytu nigdy nie wezmĂŞ. No moÂże na pralkĂŞ.
25 lat na spÂłatĂŞ to jest maÂło? Jak Ci siĂŞ noga powinie i zachorujesz? Kto to spÂłaci?
25lat to ludzie, niekiedy pó³ ¿ycia lakiernika(licz¹c, ¿e w wieku 55lat bêdzie po robocie, ze wzglêdu na astmê).
Z tego co mi wiadomo, z 5 kredytów, na 1 ludzie siê przejad¹, czyli zabior¹ im w³asnoœÌ/nieruchomoœÌ. 25 lat to tak d³ugi okres czasu, ¿e nawet statystyki ju¿ nastêpnego pokolenia nie bêd¹ obchodziÌ, komu noga siê powinê³a.
Te wszystkie szmery bajery o inflacjach, utracie wartoœci pieni¹dza...ludzie wyprzedaj¹ Polskê, i to nawet nie po cichu. Sprzedali praktycznie wszystko, w³¹cznie z gazem ³upkowym, stoczniami, kopalniami, vat coraz wy¿szy, podatki coraz wiêksze itd itp...co zjada wartoœÌ pieni¹dza z roku na rok?
Pomijam fakt tego, Âże ten czas obecny i kredyt na starcie to juÂż kompletne pakowanie siĂŞ w maliny. MoÂże jak ktoÂś ma jakiÂś hiper mega interes na oku to jeszcze jest ok, ale w innym wypadku czarno to widzĂŞ. Za 15 lat z 30%-40% populacji bĂŞdzie musiaÂło zmieniĂŚ pracĂŞ, o ile jÂą w ogĂłle znajdzie...a tu na 25lat kula u nogi wisi. |
|
 |
keon
|
Wysłany: 2015-02-06, 22:23
|
0
|
|
|
|
Masz duÂżo racji ,ogolnie zasada jest jak przy wyprzedzaniu jak nie jestes pewien ze zdaÂżysz nie wyprzedzaj.
Albo ryzykuj ale wtedy 50\50 Âże sie uda ,ale nie placz jak sie nie uda. |
|
|
|
 |
hematol
|
Wysłany: 2015-02-06, 22:51
|
0
|
|
|

|
lepiej nie mieĂŚ Âżadnych dÂługĂłw,tak jak pisze KK kredyt na np 25 lat i niech ci "noga podwinie" a jest duÂża szansa Âże tak sie staĂŚ moze wieĂŚ ja majÂąc 100tys zl w gotĂłwce cieszyÂłbym sie z tego co mam i zrobiÂłbym warsztat taki na ile mnie staĂŚ,bez kredytĂłw.
Kredyt gotĂłwkowy = olbrzymie odsetki duÂżo wiĂŞksze niÂż hipoteka i inne.ÂŻadnej gwarancji dÂługoletniej roboty nie masz,jedyna gwarancja to to ,ze musisz pÂłaciĂŚ do banku raty... |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2015-02-07, 00:06
|
0
|
|
|

|
I, Âże kiedyÂś zachorujesz i umrzesz. |
|
 |
MikoÂłaj
|
Wysłany: 2015-02-09, 14:25
|
0
|
|
|
Kierowca
|
JesteÂś strasznie ograniczony i nieÂświadomy moÂżliwoÂści i usÂług finansowych jakie w tej chwili istniejÂą. Jak siĂŞ robi takie rzeczy z gÂłowÂą i czyta umowy to nie jest tak jak to opisujesz KK
SÂą ubezpieczenia, sÂą kredyty obrotowe dla firm, sÂą kredyty z Unii i mase innych produktĂłw.
Ja w bankach nie siedzê ale wiem kiedy co mi siê op³aca wzi¹Ì.
Niestety sÂą teÂż ludzie pokroju obecnych "frankowiczĂłw" , ktĂłrzy nie czytali umowy albo nie dali jej do wglÂądu jakiemuÂś radcy bo po co - szkoda siana, sam wszystko wiem najlepiej, a teraz stĂŞkajÂą Âże muszÂą wyÂższÂą ratĂŞ pÂłaciĂŚ bo wtedy im starczyÂło ledwo co na niÂą...
A tak naprawdĂŞ to dopiero teraz pÂłacÂą takÂą ratĂŞ jakÂą by pÂłacili przez te wszystkie lata w PLN.
Taki offtopic, ale skoro juÂż zaczeliÂście.
Pozdro |
_________________ M.K. |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2015-02-09, 18:32
|
0
|
|
|

|
WÂłaÂśnie ograniczony to nie jestem poniewaÂż nie uwikÂłujĂŞ siĂŞ w Âżadne spÂłaty kolosalnych zadÂłuÂżeĂą. Ograniczony jest ten, ktĂłry kredyty bierze.
MieĂŚ firmĂŞ i zarabiaĂŚ rocznie 200000zÂł i braĂŚ kredyty to co innego, a zarabiaĂŚ rocznie 40000 i braĂŚ kredyty to teÂż co innego. Nie moÂżna porĂłwnywaĂŚ ludzi, ktĂłrzy siĂŞ juÂż dorobili, a teraz znajÂąc wszystkie kruczki wyrywajÂą kasĂŞ z wszystkiego. MĂłwimy o norowiczu, ktĂłry jakimÂś cudem uzbieraÂł 100000, przez BĂłg wie ile lat i teraz stoi przed wyborem, zadÂłuÂżyĂŚ siĂŞ na 450000 czy uzbieraĂŚ normalnie na to, a na razie siĂŞ przemĂŞczyĂŚ.
Nie mĂłwiĂŞ, Âże kredyt jest zÂły, ale nie dla wszystkich smaczny. |
|
 |
keon
|
Wysłany: 2015-02-10, 20:07
|
0
|
|
|
|
MikoÂłaj napisał/a: | JesteÂś strasznie ograniczony i nieÂświadomy moÂżliwoÂści i usÂług finansowych jakie w tej chwili istniejÂą. Jak siĂŞ robi takie rzeczy z gÂłowÂą i czyta umowy to nie jest tak jak to opisujesz KK
SÂą ubezpieczenia, sÂą kredyty obrotowe dla firm, sÂą kredyty z Unii i mase innych produktĂłw.
Ja w bankach nie siedzê ale wiem kiedy co mi siê op³aca wzi¹Ì.
Niestety sÂą teÂż ludzie pokroju obecnych "frankowiczĂłw" , ktĂłrzy nie czytali umowy albo nie dali jej do wglÂądu jakiemuÂś radcy bo po co - szkoda siana, sam wszystko wiem najlepiej, a teraz stĂŞkajÂą Âże muszÂą wyÂższÂą ratĂŞ pÂłaciĂŚ bo wtedy im starczyÂło ledwo co na niÂą...
A tak naprawdĂŞ to dopiero teraz pÂłacÂą takÂą ratĂŞ jakÂą by pÂłacili przez te wszystkie lata w PLN.
Taki offtopic, ale skoro juÂż zaczeliÂście.
Pozdro |
Ja osobiscie nie znam ludzi ktorzy do czegos wiekszego doszli nie biorac kredytow ,majac nie wiele nie bardzo jest jak to pomnozyc.
A co do kredytow we frankach to placza chyba tylko media ,albo ktos za to placi zeby tak plakaly i ma juz w zanadrzu nastepny walek do wykrecenia.
Bo osbiscie tez mam kredyt we franku i nie widze powodow do placzu,kiedy to placilem przes siedem lat rate mniejsza niz wzlotowkach ponad 20% .I tak jak piszesz dopiero teraz sie prawie zrownala zrata wzlotowkach .
Ale moze to tylko chwilowe,tego nie wiemy.
Jak bysmy tylko czekali "na promocje z biedronki" to prowadzac firme niewiele zdzialamy. |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2015-02-10, 20:43
|
0
|
|
|

|
Masz duÂżo racji, nie wykluczone, Âże sam kiedyÂś wezmĂŞ kredyt na rozwĂłj dziaÂłalnoÂści, ale ubezpieczony.
Co do franka, kurcze PolskĂŞ niszczÂą wszĂŞdzie. Prowokuj emigracjĂŞ PolakĂłw, wszystko jest robione w konkretnym celu. WidaĂŚ jak na dÂłoni demontaÂż PaĂąstwa Polskiego i tutaj juÂż sam nie wiem, czyje sÂłuÂżby specjalne to robiÂą. OsÂłabianie paĂąstw wszystkich jest na rĂŞkĂŞ i Usa i Rosji. SÂłabe paĂąstwo, Âłatwiejsza kontrola nad nim.
Tak, ale off topic siê zrobi³. PowróÌmy do tematu. Czyli kredyt "tak", ale dla œwiadomego co robi. |
|
 |
keon
|
Wysłany: 2015-02-10, 21:49
|
0
|
|
|
|
Ubezpieczony hehe
Cos takiego to chyba nawet nie istnieje poza gatkÂą podczas brania kredytu i placenia tego niby ubezpieczenia.
ZABEZBIECZENIE to tak ,jak najbardziej ale tylko ze strony banku.
Sprawa jest prosta albo wiesz co chcesz i do tego dojdziesz chociaz moze byc ciezko,albo tak jak mowisz wczesniej. |
|
|
|
 |
MikoÂłaj
|
Wysłany: 2015-02-11, 15:23
|
0
|
|
|
Kierowca
|
KK chyba trochĂŞ zbyt nacjonalistycznie podchodzisz do tematu :P
Nie chcĂŞ obraÂżaĂŚ nikogo, absolutnie.
W chwili obecnej nie mo¿emy ju¿ wzi¹Ì kredytu w innej walucie ni¿eli w tej w której siê zarabia, primo.
Po za tym na polsk¹ walutê jak i na ka¿d¹ inna ma wp³yw gospodarka europy, a w Polsce dodatkowo to co siê teraz dzieje z rolnikami, górnikami, lekarzami, nauczycielami i reszt¹ patologi polskiego spo³eczeùstwa, która to uwa¿a ¿e ca³a wina jest po stronie Paùstwa, a swoim zachowaniem tylko walcz¹ o swoje nie zastanawiaj¹c siê jaki wp³yw bêdzie to mia³o na inne segmenty gospodarki. Po za tym nie mo¿na wszystkim dawaÌ, ¿eby jednym daÌ zawsze trzeba komuœ zabraÌ. Z³otego œrdoka na razie nie ma i nie bêdzie puki mentalnoœÌ polaków siê nie zmieni. Nikt nie ka¿e Polakom wyje¿dzaÌ, wyje¿dzaj¹ tylko Ci co tutaj nie potrafi¹sobie poradziÌ, albo chc¹ iœÌ na ³atwizne, bo w koùcu tam bêd¹ zarabiaÌ w innej walucie... ¯AL
Kurde znowu offtop, sorry. |
_________________ M.K. |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2015-02-11, 22:48
|
+1
|
|
|

|
ZastanawiaÂłeÂś siĂŞ kiedyÂś czemu Anglicy nie wyjeÂżdÂżajÂą za pracÂą do Polski, albo na UkrainĂŞ?
Czemu Anglik nie jedzie do Niemiec do pracy zarobkowej w polu.
Sam pracowaÂłem kilka miesiĂŞcy w Uk i wiem jak tam jest. PrzychodzÂąc do biura pracy/lub szukajÂąc pracy na dane stanowisko stawaÂł Polak/rumun/Ukrainiec, a obok jako konkurencja Anglik. I co wtedy? Anglik dostawaÂł pracĂŞ praktycznie z miejsca i za wiĂŞkszÂą stawkĂŞ o okoÂło 2-3 funty. W Polsce, nie ma takiego czegoÂś, poniewaÂż nikogo nie interesuje czy jesteÂś Polakiem, tylko to jak Cie mĂłwiÂąc grzecznie wydymaĂŚ, liczy siĂŞ tylko tania siÂła robocza bez znaczenia jakiej narodowoÂści.
Rozumiem jednak Twój tok rozumowania...ale rozumujesz jak cz³owiek, który w ¿yciu ju¿ coœ osi¹gn¹³, albo swoj¹ prac¹, albo w spadku. Trzeba zrozumieÌ wszystkich ludzi, nie ka¿demu siê udaje, a inne kraje wspieraj¹ tak¿e, tych mniej ambitnych. |
|
 |
keon
|
Wysłany: 2015-02-12, 19:37
|
0
|
|
|
|
KK napisał/a: | ZastanawiaÂłeÂś siĂŞ kiedyÂś czemu Anglicy nie wyjeÂżdÂżajÂą za pracÂą do Polski, albo na UkrainĂŞ?
Czemu Anglik nie jedzie do Niemiec do pracy zarobkowej w polu.
Sam pracowaÂłem kilka miesiĂŞcy w Uk i wiem jak tam jest. PrzychodzÂąc do biura pracy/lub szukajÂąc pracy na dane stanowisko stawaÂł Polak/rumun/Ukrainiec, a obok jako konkurencja Anglik. I co wtedy? Anglik dostawaÂł pracĂŞ praktycznie z miejsca i za wiĂŞkszÂą stawkĂŞ o okoÂło 2-3 funty. W Polsce, nie ma takiego czegoÂś, poniewaÂż nikogo nie interesuje czy jesteÂś Polakiem, tylko to jak Cie mĂłwiÂąc grzecznie wydymaĂŚ, liczy siĂŞ tylko tania siÂła robocza bez znaczenia jakiej narodowoÂści.
Rozumiem jednak Twój tok rozumowania...ale rozumujesz jak cz³owiek, który w ¿yciu ju¿ coœ osi¹gn¹³, albo swoj¹ prac¹, albo w spadku. Trzeba zrozumieÌ wszystkich ludzi, nie ka¿demu siê udaje, a inne kraje wspieraj¹ tak¿e, tych mniej ambitnych. |
Tylko i wylÂącznie dla tego ze ich kraju nie zrownano z glebÂą podczas wojny.
I po wojnie nie byli trzymani za morde przez ruskich.
Dopiero teraz powoli polacy zaczynaja sie na nowo bogacic przez ciezka prace ale do krajow zachodnich jeszcze daleko.Dopiero moze co nie ktore nasze dzieci beda mogly dostac od nas dom ,lub nowy samochod .
Na zachodzie tez wszyscy nie sa wstanie tego dac swoim dzieciÂą ale zdarza sie to duzo czesciej niz u nas przynajmniej dotychczas.
Jesli chodzi o prace i pracownikow to to samo dopiero bogate firmy jesli wlasciciel nie jest centusiem placa godziwa stawke bo ich po prostu stac.Dorobkiewicz ci nie nawali bo ma wielkie plany przerastajace jego mozliwosci .I ma do wyboru albo zydzi i sie powoli dorabia albo stoi w miejscu.
Ty tez masz do wybory jak kazdy cenzura u nas ,albo mozesz sprobowac gdzie indziej swiat jest teraz otwarty.Z ta roznica ze teraz mamy o wiele wieksze mozliwosci za granica niz 15 czy 20 lat temu.
Ale manna z nieba nigdzie nie leci ,uwierz mi. |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2015-02-12, 22:07
|
0
|
|
|

|
Nie rozumujê podobnie jak Ty. Owszem manna nie leci nigdzie z nieba. Jako, ¿e nie dojdziemy do rozwi¹zania, nie bêdê dalej brn¹³ w temat. Napiszê tylko to: Polska jest wyprzedana kompletnie, jedyne co siê zmieni³o, to jeszcze wiêksze uwik³anie Polski w d³ugi, co doprowadzi do kompletnej prywatyzacji, czyli przejêcia maj¹tku paùstwowego przez w¹skie grupy osób, czyli czêœciowy monopol. To siê sta³o niedawno w Grecji.
Aha, poprzez ten wielki rozwĂłj Polski, za 10 lat do buzi nie wÂłoÂżysz nic co jest naturalne, gmo bĂŞdzie wszĂŞdzie. JuÂż dzisiaj w miastach ludzie jedzÂą dosÂłownie syf i jest coraz wiĂŞksza plaga chorĂłb, ktĂłre kiedyÂś byÂły w znikomym stopniu. Nie wiem czy Âłatwiejszy dostĂŞp do rynkĂłw pracy jest waÂżniejszy niÂż zdrowie narodu. Dzieci w wieku 4-6 lat sÂą genetycznie/pÂłciowo dojrzaÂłe jak osoby w wieku 18 lat...przez hormony i sterydy stosowane w hodowli trzody chlewnej na wielkÂą skalĂŞ. Mieszkam na wsi i wiem, Âże zmieniÂło siĂŞ tylko to, Âże narobiÂło siĂŞ rolnikĂłw hodowcĂłw, z wielkimi gospodarstwami, a Ci co sprzedali gospodarstwa i ziemiĂŞ tym hodowcÂą, to ÂżyjÂą dziĂŞki rencie/emeryturze i klepiÂą biedĂŞ. Jest coraz wiĂŞkszy odstĂŞp ludzi zamoÂżnych od biednych.
Wszystkie dziaÂłania doprowadzajÂą do monopolu, ktĂłry byÂł zakazany konstytucjÂą, a jeÂśli nie wierzysz to bardzo prosto jest to udowodniĂŚ...tak byÂło w USA i moÂżna podaĂŚ proste przykÂłady.
OczywiÂście piszĂŞ to bez zÂłoÂści czy czegoÂś podobnego. |
|
 |
MikoÂłaj
|
Wysłany: 2015-02-13, 13:03
|
0
|
|
|
Kierowca
|
Te¿ moim zdaniem to co jest teraz jest w znacznej mierze spowodowane histori¹ naszego kraju, czyli ci¹g³¹ walk¹ o wolnoœÌ, wojny, brak objêcia planem Marshalla i wszystkim co siê dzia³o zaraz po II Wojnie. A co do jedzenia i ca³ego oddzia³ywania œrodowiska na ludzi to tego i tak nie unikniemy. A rozwój chyba jest najwa¿niejszy w takim wypadku bo mo¿e ju¿ nie tyle na siebie robimy co na nasze dzieci w³aœnie. |
_________________ M.K. |
|
|
|
 |
MikoÂłaj
|
Wysłany: 2015-02-16, 18:32
|
0
|
|
|
Kierowca
|
Wracaj¹c do tematu to zacz¹³em wyszukiwaÌ nieruchomoœci do zakupienia na ow¹ dzia³alnoœÌ. Czy pomieszczenie robocze o powierzchni ok.100m2 u¿ytkowych mi wystarczy ? Czy po postawieniu w nim kabiny i ewentualnie jakiegoœ samochodu do przygotowania bêdzie nadal swobodnie mo¿na siê poruszaÌ i pracowaÌ ?
Czekam na Wasze podpowiedzi, doÂświadczenia odnoÂście przygotowania nieruchomoÂści do prowadzenia lakierni.
Pozdrawiam i trochĂŞ pogody ducha Panowie Âżadnych smĂŞtĂłw. |
_________________ M.K. |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2015-02-16, 22:45
|
0
|
|
|

|
SmĂŞty jak smĂŞty, ZastanĂłw siĂŞ sam przez chwile ile to jest 100m2. 10x10. I teraz jak chcesz kabinĂŞ ustawiĂŚ w Âśrodku z caÂłymi agregatami z boku to co Ci tego miejsca zostanie obok. gdzie graty wszystkie? Gdzie miejsce na jakieÂś lakiery, rama naprawcza? Chyba z lekka maÂło miejsca. |
|
 |
MikoÂłaj
|
Wysłany: 2015-02-17, 13:18
|
0
|
|
|
Kierowca
|
Tak myÂślaÂłem wÂłaÂśnie Âże to jednak za maÂło tego wyjdzie. Szukam dalej. |
_________________ M.K. |
|
|
|
 |
keon
|
Wysłany: 2015-02-17, 18:01
|
0
|
|
|
|
120 m² plus jakis socjal ,kotlownia 30-40 m² to takie chyba minimum.
Potrzebujesz przynajmniej trzy stanowiska bo jedno zajmie ci kabina. |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2015-02-18, 00:07
|
0
|
|