Szukaj FAQ Album

Przesuniêty przez: Robertlodz09 2015-02-21, 00:16
Autor Wiadomo¶æ
piotrrtv 
Wys³any: 2015-02-21, 00:04   Opinia na temat kompresora
0
UP DOWN

Sk±d: Beskidy
Witam !
Jestem powiedzmy amatorem , ale ju¿ jakie¶ pojêcie o lakierowaniu mam tylko zaczynam mieæ problem z wydajno¶ci± kompresora czy maszynka z tego linku wystarczy nie tylko do lakierowania , ale piaskowania i zasilania narzêdzi pneumatycznych .Fundusze mam ograniczone do 2k z³otych .

http://allegro.pl/kompres...5086887347.html

http://allegro.pl/kompres...5087281537.html

KK 
Wys³any: 2015-02-21, 01:03   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
Nie kupuj tego szajsu. Dozbieraj do 3500-4000 i kup Abaca. albo u¿ywan± za 2000-2500 Abaca.
Do piaskowania drobnicy to sprê¿arka musi mieæ z 600l/min wydajno¶ci rzeczywistej. Jak chcesz piaskowaæ na powa¿nie to szykuj 10000 z³.

piotrrtv 
Wys³any: 2015-02-21, 07:57   
0
UP DOWN

Trochê mnie zmartwi³e¶ cen± , je¿eli chodzi o piaskowanie to w grê wchodz± drobne detale , g³ównie bêdzie s³u¿y³ do lakierowania i szlifowania .

KK 
Wys³any: 2015-02-21, 10:44   
0
UP DOWN

Jak drobne to dysza z 3mm, czyli z 500-600l/min dla ¶wiêtego spokoju. To i tak z 4000 za nowy kompresor.
Niestety szk³em dupy nie utrzesz.

jacklak
Wys³any: 2015-02-21, 14:41   
0
UP DOWN

Niestety posty powyzej mowi± ci ca³± prawde.Jak nie chcesz sie mêczc to kupuj cos dobrego.Te wynalazki na podzespo³ach niewiadomo sk±d to na wiele sie nie nadadz±.A o piaskowaniu zapomnij.
Zrobisz jak zechcesz,ale ja bym kupi³ u¿ywany du¿y kompresor np. ze szwecji albo inny,tylko poluj na nie zajechany jeden

piotrrtv 
Wys³any: 2015-02-21, 23:54   
0
UP DOWN

No dobra ju¿ siê nie spieram trzeba bêdzie wiêcej kasy .
Znalaz³em hurtownie kompresorów WALTER i w³asnie do koñca marca maj± promocjê - 20 % a jeszcze mam mo¿liwo¶æ przez znajomego kupiæ bez vatu takie cudo
GK 880-5,5/100 to jest silnik 5,5kw wydajno¶æ na wyj¶ciu 740 l , trzy t³oki przy starcie zawór rozprê¿ny , tylko czy pojemno¶æ zbiornika nie za ma³a i cena z upustem i bez vatu 3210 z³ na to jeszcze mnie staæ .

BÊDZIE OK ?

KK 
Wys³any: 2015-02-21, 23:57   
0
UP DOWN

Waltera nie kupuj. Mia³em ju¿ Waltera i wiem z czym siê to je. Ju¿ lepiej kup Abaca. Skoro bez vatu to kup ABACA z najmocniejsz± pomp± na jak± Ciê staæ.

piotrrtv 
Wys³any: 2015-02-22, 00:03   
0
UP DOWN

Ma³y problem ta hurtownia ma w ofercie tylko Waltery podobno made in Germany wiêc my¶la³em ¿e dobre ;) .
No to ju¿ mam jakie¶ pojêcie co kupiæ dziêki bêdê musia³ trochê zakup nowego kompresora od³o¿yæ .

juny 
Wys³any: 2015-02-22, 00:15   
0
UP DOWN

Pomóg³: 20 razy
Sk±d: Ostrów WLKP
Znajomy ma waltera i pieknie chodzi

KK 
Wys³any: 2015-02-22, 02:51   
0
UP DOWN

Jakie Germany. To Polska firma, która sprowadza zbiorniki chyba z Bia³orusi, a pompy ma tajwañskie Sumake. Z Germany to tam naklejka tylko zosta³a i zawór Condor(o ile jest nie made in China).
Te kompresory s± tak dobre jak ich powystawowe. Rozbierane wszystko z piêæ razy, pokaleczone, widaæ, ¿e nawet g³owice zdejmowane...i to powystawowe niby ma byæ. Mia³em z nimi styczno¶æ. Mia³em kompresor powystawowy i potem z du¿ym rabatem nowy, jak okaza³o siê, ¿e powystawowy by³ naprawiany ! ! !. Znam nawet w³a¶ciciela firmy, która mia³a podpisan± jak±¶ umowê z Walterem na naprawy pogwarancyjne, czyli wymiany t³oków na nadwymiarowe, szlify cylindrów itd...Firma Walter nigdy siê z tego nie wywi±za³a i nie dostarczy³a nadwymiarowych czê¶ci i temat siê urwa³. Ta firma to KompresJan. Niedaleko mnie maj± siedzibê.

Kompresor mój czyli Gk 530/100 bra³ olej i plu³ wod± z olejem. Po roku sprzeda³em kompresor bo ju¿ filtry CKD to w czasie dnia z 4 razy opró¿nia³em. Jedyne co ten kompresor dobrze robi³ to pompowa³ wodê z olejem. A dniem w którym ten kompresor przebra³ miarkê to jak mi siê odolejacz w ckd przepe³ni³ i zabrudzi³o mi Iwatê.

Juny mo¿e twój s±siad jest jednym z wybranych, nie wiem, ja omijam t± firmê szerokim ³ukiem na 2 kilometry i wszystkim tak radze zrobiæ. Po co ryzykowaæ.
Cytat:

Znajomy ma waltera i pieknie chodzi
do czego Ty to porównujesz? Do swoich samoróbek?

piotrekpiotrek
Wys³any: 2015-02-22, 10:26   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Ja mam Waltera od 2 lat 880/5,5/500 i osobi¶cie jestem bardzo zadowolony. Mój dobry kolega który siedzi w lakiernictwie parê ³adnych lat d³u¿ej ni¿ ja ma takiego samego waltera ju¿ 8 lat i lakieruje bezpo¶rednio ze zbiornika (oczywi¶cie ma jaki¶ tam odwadniacz) i wszystko gra. Mam jeszcze jednego znajomego który ma taki sam kompresor jak ja ju¿ 5 lat, co prawda prowadzi warsztat mechaniczny i wulkanizacje ale wszystko ¶miga. W zasadzie w³a¶nie ze wzglêdu na nich i ja kupi³em waltera, w ka¿dym razie jestem z niego bardzo zadowolony.

KK 
Wys³any: 2015-02-22, 13:18   
0
UP DOWN

W Ostrowie wlkp jest warsztat, który zajmuje siê wulkanizacj± i mechanik±. Juny bêdzie pewnie wiedzia³ gdzie. Niedaleko starej dyskoteki protector.
Dawniej mieli ABACA 10 lat. Potem kupili Waltery gk 630. Waltery po 3 miesi±cach wróci³y tam z k±d przyby³y. Nie wiem jak siê dogadali, ale zwrócili im koszty. Teraz maj± chyba jaka¶ ¶rubówkê.

Tak¿e ile u¿ytkowników tyle opinii, nie zmienia to faktu, ¿e piotrekpiotrek mo¿e akurat u Ciebie i Twoich znajomych jest dobrze i sobie chwal±, tak¿e zale¿y jak kto trafi³. Wiem tylko od technika, ¿e to co dawniej, a to co teraz to zupe³nie inna jako¶æ je¿eli chodzi o materia³y i wykonanie.

O usterkach Waltera to mo¿na du¿o siê dowiedzieæ w³asnie w S³upii/niedaleko Kêpna, gdzie naprawiali je jaki¶ czas w zak³adzie.

Zreszt± co tu gadaæ jak pompê Sumakê kupuje siê za 800z³ netto i jeszcze na tym zarabiaj±.
Kup za tak± kasê pompê do Schneidera, Atlas Copco, Abaca czy Airpola.

piotrekpiotrek
Wys³any: 2015-02-22, 15:24   
0
UP DOWN

Tak jest dlatego w³a¶nie zaznaczy³em ¿e akurat ja jestem zadowolony i dwóch moich znajomych ale ile kompresorów tyle opinii. Jak go kupowa³em to mia³em wybór miêdzy walterem a abac b7000 ze zbiornikiem 500l i silnikiem 5,5 kW który wed³ug producenta mia³ mieæ 750l/min wydajno¶ci na wydechu a walter 740l/min wiêc poprosi³em o uruchomienie kompresora od pustego zbiornika do 10 bar. W³asnorêcznie wykona³em dwa pomiary jednego kompresora i drugiego gdzie abac nabi³ t± butlê w 6min 54sec a walter w 5min 11sec i to zawa¿y³o nad wyborem choæ abaca mia³em troszkê taniej. Tak¿e tak to wygl±da³o u mnie.

Miki
Wys³any: 2015-02-22, 15:37   
0
UP DOWN

Pomóg³: 10 razy
piotrekpiotrek, Nie liczy siê w jakim czasie nabija pust± butle, tylko w jakim czasie nabija butlê w zakresie jaki pracuje. I dwustopniowe s± w tym lepsze ni¿ v-ki jednostopniowe

KK 
Wys³any: 2015-02-22, 16:51   
0
UP DOWN

Pozostaje jeszcze kwestia sprawno¶ci po dobrym rozgrzaniu.

piotrekpiotrek
Wys³any: 2015-02-22, 20:22   
0
UP DOWN

Hmm.. w sumie i racja... sam nie wiem po prostu wymy¶li³em to sobie tak ¿e zmierzê te czasy i one bêd± ¶wiadczyæ o ich faktycznej wydajno¶ci, znalaz³em w internecie wzór jak to zrobiæ, przeliczy³em i walter wyszed³ ksi±¿kowo a abac nie. Co do rozgrzania to fakt, nie bra³em tego pod uwagê ale i nie mia³em mo¿liwo¶ci sprawdziæ na rozgrzanym.... no niewa¿ne w ka¿dym razie je¶li chodzi o moje do¶wiadczenia z walterem to jestem jak najbardziej zadowolony z tego kompresora:) Pozdrawiam

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: