Autor |
Wiadomość |
 |
przemko240
|
Wysłany: 2015-03-01, 19:52 Zacieki na lakierze akrylowym
|
0
|
|
|
|
Witam, na wstêpie chcê zaznaczyÌ ¿e jestem nowy na tym forum, wiêc proszê o wyrozumia³oœÌ jeœli temat napisa³em w z³ym dziale. A wiêc do rzeczy, mam bardzo ma³e doœwiadczenie w malowaniu (czasami po³o¿ê jakiœ grunt, lub psikne lakierem bezbarwnym) a z braku pieniêdzy na lakiernika postanowi³em pomalowaÌ sam owiewki do mojego motocykla, najpierw zaszpachlowa³em, potem po³o¿y³em bia³y grunt (który wydawa³ mi siê nie bia³y a bardziej kremowy). Potem zostawi³em wszystko na kilka dni do dok³adnego wyschniêcia, dotar³em wszystko i wzi¹³em sie za lakierowanie, kupi³em 400 ml. bia³ego akrylu po 17 z³ (wraz z utwardzaczem). Wszystko sz³o g³adko, nie by³o widaÌ ¿adnych zacieków, ( temp. ok 25 stopni), gdy przyszed³em po kilku godzinach w niektórych miejscach pojawi³y sie zlewy, nie chcia³em ju¿ nic ruszaÌ i zostawi³em wszystko do wyschniêcia. Wczoraj trochê czyta³em ze mo¿na przytrzeÌ takie zacieki papierem wodnym 2000 i spolerowaÌ, ale u mnie zacieki s¹ spore ( grube i d³ugie) wiêc gdy zd¹¿y³em dotrzeÌ zlew na powierzchni obok dotar³em do "kremowego" gruntu . I tu moje pytanie, otó¿ wpad³em na pomys³ zetrzeÌ takie zacieki papierem 500 lub 800, a potem wyg³adziÌ mniejszymi gradacjami, resztê plastiku obkleiÌ taœm¹ malarsk¹ i psikn¹Ì tylko ten zmatowany kwadrat. Pan u którego kupowa³em lakier da³ mi kod i powiedzia³ zeby w razie czego, gdyby mi brak³o przyjœÌ i dobierze taki sam. Czy taki lakier ró¿ni³ by sie od pozosta³ej czêœci ? Czyta³em ¿e przy lakierze akrylowym da sie tak zrobiÌ ¿e mo¿na pomalowac tylko ten kawa³ek w którym jest odprysk czy coœ podobnego.
MyÂślĂŞ Âże wszystko dobrze wyjaÂśniÂłem. Z gĂłry dziĂŞkuje za Wasze odpowiedzi. Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2015-03-01, 19:58
|
0
|
|
|

|
Nie masz pojĂŞcia co robisz, wiĂŞc radze polakierowaĂŚ caÂłe od nowa. Nic mÂądrego z tego oklejania i miejscowego lakierowanie nie wyjdzie to Ci gwarantuje. |
|
 |
przemko240
|
Wysłany: 2015-03-01, 20:42
|
0
|
|
|
|
Tylko chodzi mi o to Âże, od nowa musiaÂł bym wszystko zmatowaĂŚ i kupiĂŚ nastĂŞpne 400 ml lakieru, a chciaÂłem to zrobiĂŚ jak najmniejszym kosztem, bo plastiki oprĂłcz zaciekĂłw pomalowane sÂą Âładnie. |
|
|
|
 |
barteek933
|
Wysłany: 2015-03-01, 20:47
|
0
|
|
|
|
nie sÂą Âładnie bo majÂą zacieki xD wyjdzie ci odciĂŞcie od taÂśmy i bĂŞdzie kolejna poprawka |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2015-03-01, 21:35
|
+1
|
|
|

|
Lakieruj od nowa. Jak spartoliÂłeÂś to teraz musisz straciĂŚ pieniÂądze na poprawki. Lakiernictwo nie jest proste i wymaga poÂświĂŞceĂą finansowych, czĂŞsto nie maÂłych. |
|
 |
marcin lech
|
Wysłany: 2015-03-03, 21:11
|
0
|
|
|
|
jesli zacieki sa duze to ciezko ich sie pozbyc .POSÂŁUCHAJ KK!.dobrze ci mowi zeby to jeszcze raz pomalowac bedzie szybciej niz bawic sie w naprawy punktowe z marnym efektem |
|
|
|