Autor |
Wiadomość |
 |
numnumentrails
|
Wysłany: 2015-03-09, 15:27 Lakierowanie/odnowa felg
|
0
|
|
|
|
CzytaÂłem troche w internecie i wszĂŞdzie piszÂą co innego, wiĂŞc postanowiÂłem tutaj zapytaĂŚ.
Ja i dwóch kolegów w zwi¹zku ze zbli¿aj¹cym siê latem planujemy w nadchodz¹cy weekend zaj¹Ì siê naszymi felgami.
Moje sÂą aluminiowe i chce zmieniĂŚ kolor, jeden kolega ma aluminiowe i chce odnowiĂŚ kolor, a drugi ma bardzo zaniedbane stalĂłwki i chce przede wszystkim je zregenerowaĂŚ. Rozumiem, Âże na poczÂątku oczywiÂście szlif (np szczotkÂą drucianÂą, potem papier 80, stopniowo zmniejszaĂŚ ziarna aÂż do powiedzmy 800-1000), odtÂłuÂściĂŚ, ale co dalej? Jakie podkÂłady do jakich felg? CzytaÂłem, Âże do stalowych sie coÂś psika, Âżeby nie rdzewiaÂły. BĂŞdziemy teÂż mieli do dyspozycji kompresor. Wobec tego podkÂłady pewnie kupimy w sprayu, a lakier taki do kompresora. Dodam, Âże jesteÂśmy caÂłkowicie zieloni w temacie, lecz nie pozbawieni zdolnoÂści manualnych . Prosze o jakieÂś rady co do firm, rodzajĂłw podkÂładĂłw i cokolwiek co moÂże nam siĂŞ przydaĂŚ |
|
|
|
 |
marcin lech
|
Wysłany: 2015-03-09, 19:16
|
0
|
|
|
|
kolego alu czy tam kazde felgi proponuje zrobic tak matowanie 240/360 na to epoksydowy jak wyschnie to matowanko w³ókninna gruba akrylowy wyschnie szlif szara w³oknina czy tam jakas inna drobna na to baza i bezbarwny czy tam akrylbarwiony .Kup sb podk³ady w puszkach sa lepsze a nie spraye ,bo spraye to z³o |
|
|
|
 |
SamSobieSzefem
|
Wysłany: 2015-03-09, 20:14
|
0
|
|
|

|
a ja bym zmodyfikowal to
epoksyd MnM i na to od razu akrylowy
po kilku godzionach matowanie i jazda z lakierem |
|
 |
grzechoo2008
|
Wysłany: 2015-03-10, 09:17
|
0
|
|
|
|
A ja na szczĂŞÂście mam niedaleko siebie firmĂŞ ktĂłra za kpl alu felg niezbyt styranych bierze ok 250 zÂł.
W skÂład tej usÂługi wchodzi usuwanie starej powÂłoki, drobna kosmetyka jeÂśli potrzebna i lakierowanie proszkowe.
Ca³oœÌ wygl¹da bardzo schludnie a ja nie muszê siê mêczyÌ tylko odsy³am wszystkich do nich. |
|
|
|
 |
numnumentrails
|
Wysłany: 2015-03-11, 01:04
|
0
|
|
|
|
Rozumiem, ¿e mam pi³owaÌ œciernym, maln¹Ì epoksydem (jak nie sprej to z puszki i pêdzelkiem?), znowu pi³owaÌ, podk³ad akrylowy, znowu pi³owaÌ i wtedy kolor? Pi³uj¹c nie spi³uje nowo na³o¿onego podk³adu? |
|
|
|
 |
robson24-78
|
Wysłany: 2015-03-13, 22:22
|
0
|
|
|
|
Kolego, jaki pĂŞdzel... ChÂłopaki majÂą na myÂśli podkÂład epoksydowy do pistoletu lakierniczego - pisaÂłeÂś Âże bĂŞdziecie mieli kompresor wiĂŞc taki Ci polecili. PrzykÂładem moÂże byĂŚ Novol Protect 360 - dwuskÂładnikowy podkÂład epoksydowy, bardzo dobry.
SamSobieSzefem napisaÂł Ci jak to zrobiĂŚ Âżeby zrobiĂŚ i siĂŞ nie narobiĂŚ - metoda mokre na mokre - szlifowanie, epoksyd, akryl, matowanie, baza, bezbarwny.
Poczytaj o tej metodzie, na Jutubie znajdziesz szczegó³owy film po polsku jak to zrobiÌ ¿eby mia³o rêce i nogi.
Grzechoo, w jakim mieÂście bazuje ta firma? TeÂż jestem z kuj-pom |
|
|
|
 |
grzechoo2008
|
Wysłany: 2015-03-14, 09:42
|
0
|
|