Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2015-03-18, 08:24   4M vs Spectral
0
UP DOWN

Jako, ¿e zosta³o mi 1,5 wsadu ze Spectrala i nie mog³em go sprzedaÌ, dogada³em siê z CSV i za 10 z³ rocznie wydzier¿awili mi kolorbox. Po wyrobieniu pigmentów ze Spectrala, mam zacz¹Ì kupowaÌ pigmenty 4M. To jedyny warunek wspó³pracy.
Ju¿ na wstêpie zauwa¿y³em kilka ró¿nic.
OczywiÂście oba systemy majÂą wymyÂślonÂą kolorystykĂŞ bo nie sÂądzĂŞ, Âże ktoÂś opracowywaÂł jÂą pod jakieÂś samochody. Kto robi na jednym lub drugim, wie, Âże do nielakierowanych klapek nie pasujÂą prawie wcale. Ale, tu nie o tym...
1. Fiszki w kolorboxach sÂą takie same ale inaczej posegregowane. W Spectralu sÂą uÂłoÂżone chromatycznie a 4M nie. Dlatego trzeba szukaĂŚ wariantĂłw skaczÂąc po caÂłym boxie. Tutaj Spectral wypada zdecydowanie lepiej.
2. W Spectralu kolorbox mieÂści siĂŞ w maÂłej sprytnej szafce a w 4M wisi w szafie wielkoÂści wrĂłt od stodoÂły. Ja jÂą zwrĂłciÂłem bo nie mam miejsca.
3. Cena 4M jest doœÌ mi³a. Porównuj¹c mój rabat na 4M do 31% na Spectralu (taki mam wprowadzony w programie Spectral), kolor LC9Z wychodzi 20z³ taniej w 4M. Najwiêksza ró¿nica jak¹ wy³apa³em to 40z³ na litrze.
4. Program w 4M jest milszy dla oka. Ma te same funkcje co Spectral, ale nie wiedzieĂŚ czemu, bardziej chce siĂŞ pracowaĂŚ na 4M.
5. W 4M jest Âżywica do akryli. Czyli lejemy pigmenty bazowe i zalewamy je ÂżywicÂą akrylowÂą i mamy akryle. Kolorbox jest jeden do baz i akryli. W Spectralu 2K, to osobny system z innym kolorboxem. Kto na nim pracuje ten wie, Âże kompletnie nic w nim nie pasuje:)
6. Zauwa¿y³em ró¿nicê w recepturach, ale za wczeœnie ¿eby siê miarodajnie odnieœÌ.

Jak wyrotujÂą mi pigmenty Spectrala, zacznĂŞ zamawiaĂŚ 4M. Wtedy moÂżna bĂŞdzie coÂś powiedzieĂŚ o stabilnoÂści i zgodnoÂści mieszaniny z fiszkÂą. DostaÂłem zapewnienie, Âże w 4M nie ma tego problemu co w Spectralu a jeÂżeli bĂŞdzie, to mogĂŞ oddaĂŚ kolorbox tracÂąc jedynie 12,30zÂł, wiĂŞc ryzyko niewielkie.

fiszki.jpg
Plik ściągnięto 54 raz(y) 575.2 KB

Siekiera
Wysłany: 2015-03-20, 00:01   
0
UP DOWN

A jak wychodzÂą ceny czerwonych baz i pereÂł? Podobnie jak w spectralu czy droÂżej? Pytam z ciekawoÂści bo sÂłyszaÂłem Âże cholernie drogie.

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2015-03-20, 08:20   
0
UP DOWN

Nie mam dziœ czasu liczyÌ dok³¹dnie, wiêc wrzucam ceny pigmentów po jakich ja je kupuje w 4M. W nawiasie odpowiednik ze Spectrala.
Pearl Red (SB- 941) - 157,55 brutto za litr
Light Red (SB- 451) - 245,78 brutto za litr
Red Oxide (SB - 431) - 165,44 brutto za litr

Dodam, ¿e w Inter Cars jest jeszcze taniej, ale oni nie chcieli wynaj¹Ì mi kolorboxu a sprzedaÌ ca³¹ maszynê, na co nie koniecznie mam miejsce, dlatego dogada³em siê z CSV.

Faktycznie, czerwone pigmenty sÂą taĂąsze w Spectralu, ale caÂłoksztaÂłt tego systemu i tak sprawia, Âże wychodzi droÂżej niÂż R-M. Godziny korygowania, dziesiÂątki natryskĂłw, peÂłny parapet - to dla mnie teÂż pieniÂądze.
Zobaczymy jak wypadnie 4M.

Siekiera
Wysłany: 2015-03-20, 09:09   
0
UP DOWN

trzeÂźwy inaczej napisał/a:
Faktycznie, czerwone pigmenty sÂą taĂąsze w Spectralu, ale caÂłoksztaÂłt tego systemu i tak sprawia, Âże wychodzi droÂżej niÂż R-M. Godziny korygowania, dziesiÂątki natryskĂłw, peÂłny parapet - to dla mnie teÂż pieniÂądze.

Jasna sprawa, masz racjĂŞ Âże czas potrzebny na korekty jest wiĂŞcej warty niÂż sama farba. Tego argumentu nie przebije Âżaden atut Spectrala, mĂłwiĂŞ o tych realnych bo jedyny ktĂłry mĂłgÂłby trzymaĂŚ ludzi obecnie przy spectralu czyli wzglĂŞdnie tanie i dobre dodatki straciÂł caÂłkowicie na znaczeniu bo teraz kaÂżdy kto nie ma systemu spectral teÂż moÂże sobie kupiĂŚ dodatki. Jak nie od lokalnego dystrybutora to od innego. KiedyÂś to jeszcze przedstawiciele sprawdzali kto i gdzie sprzedaje a teraz chyba jak im poleciaÂła sprzedaÂż to nawet nie zapytajÂą, waÂżne Âże cos siĂŞ sprzedaÂło. Moja konkurencja ktĂłra nie ma mieszalnika novola zupeÂłnie normalnie kupuje dodatki a kiedyÂś byÂły wielkie zapewnienia Âże dodatki tylko dla wybranych.
Teraz to mogĂŞ siĂŞ czuĂŚ tym wybranym ale chyba... jeleniem :>

lakierok 
Wysłany: 2015-03-20, 17:34   
0
UP DOWN

Siekiera napisał/a:
Teraz to mogĂŞ siĂŞ czuĂŚ tym wybranym ale chyba... jeleniem

Ale zawsze wybranym :sciana:

Frostt.pl

Siekiera
Wysłany: 2015-03-20, 17:53   
0
UP DOWN

Teraz to ja wybieram i powoli zamieniam ich towar na inne marki.

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2015-03-21, 09:21   
0
UP DOWN

ZauwaÂżyÂłem rozbieÂżnoÂści w kolorboxach ktĂłre mogÂą wskazywaĂŚ, Âże w Spectralu nie ma uaktualnieĂą z Palinala, a prawdopodobnie robiÂą je sami. W 4M nie ma fiszek zaczynajÂących siĂŞ na PA, RA, MA ale za to w programie Spectral nie ma niektĂłrych fiszek ktĂłre sÂą w kolorboxie 4M.

maykel
Wysłany: 2015-03-22, 14:42   
0
UP DOWN

trzeÂźwy inaczej napisał/a:
ZauwaÂżyÂłem rozbieÂżnoÂści w kolorboxach ktĂłre mogÂą wskazywaĂŚ, Âże w Spectralu nie ma uaktualnieĂą z Palinala, a prawdopodobnie robiÂą je sami. W 4M nie ma fiszek zaczynajÂących siĂŞ na PA, RA, MA ale za to w programie Spectral nie ma niektĂłrych fiszek ktĂłre sÂą w kolorboxie 4M.

TrzeÂźwy inaczej mam do ciebie pytanie, oczywiÂście bez obrazy tylko tak siĂŞ zastanawiam ... skoro masz boskiego RM-a , super Debeera , Max mayera , no i Generala to po co Ci siĂŞ babraĂŚ w bÂłocie ??? skoro piszesz Âże spektral to to bee, a 4M to niby to samo i znĂłw w to siĂŞ Âładujesz na wÂłasne Âżyczenie , po co Ci to :?: czy tylko chcesz wyrobiĂŚ pigmenty ze spektrala no skoro masz ich duÂżo to zrozumiane bo przecieÂż to Twoja kasa .

pozd.

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2015-03-23, 08:12   
0
UP DOWN

Po zabraniu mi Spectrala, zostaÂłem ze sporym zapasem pigmentĂłw. Nikt nie chciaÂł ich kupiĂŚ bo kaÂżdy albo trzyma Spectrala jako atrape albo robi na nim taka maÂło, Âże musi kupowaĂŚ od dystrybutora Âżeby wykazywaĂŚ jakieÂś ruchy. Nawet gdybym sprzedaÂł te pigmenty za 50% tego co zapÂłaciÂłem, to i tak jestem kilkanaÂście tysiĂŞcy w plecy.
Z tego w³aœnie powodu wzi¹³em 4M.

4M ma oryginalne pigmenty Palinala ktĂłre sÂą stabilne i powtarzalne.

Oba systemy majÂą tragicznÂą kolorystykĂŞ w stosunku do APP czy DeBeera. Natomiast sprawdzajÂą siĂŞ w przypadku starych kasztanĂłw, i z tego teÂż powodu ponownie wszedÂłem w Palinala, tyle Âże w lepszym wydaniu. JeÂżeli mieszanina bĂŞdzie siĂŞ zgadzaĂŚ z fiszkÂą,m to znacznie uÂłatwi pracĂŞ i obniÂży cenĂŞ przygotowania lakieru.
Co do jakoÂści samej mieszaniny, to ani ja ani lakiernicy nie mieli nigdy uwag.

OdniosÂłem teÂż wraÂżenie, Âże jestem trochĂŞ takim krĂłlikiem doÂświadczalnym CSV, bo jeÂżeli u mnie taka zmiana siĂŞ sprawdzi, to majÂą otwartÂą drogĂŞ do mieszalni Spectrala, i tu rozmowa bĂŞdzie raczej przewidywalna:
CSV - Panie, jak siĂŞ robi na Spectralu?
Kolorysta - A weÂź Pan daj spokĂłj, k......a, ch..j by z......Âł tego Spectrala. JuÂż k.....a nie daje rady. P....li siĂŞ wszystko. Co za ch...j mnie podkusiÂł.
CSV - Panie, mam ten sam system, taĂąszy i lepszy. U mnie to co na fiszce zawsze bĂŞdzie w kubku. Spisz Pan kilka kolorĂłw ktĂłre nie pasujÂą w Spectralu a ja przywiozĂŞ swoje pigmenty i zrobimy ten kolor.

Wystarczy, Âże koleÂś wynotuje 10 kolorĂłw ktĂłre sÂą wtopami w Spectralu a wyjdÂą Âładnie w 4M, i decyzja nie bĂŞdzie trudna.

CSV ma Dyrektora handlowego z Bolla. Jest 4 przedstawicieli na PolskĂŞ. To wolni strzelcy ktĂłrzy majÂą za zadanie odbudowaĂŚ wizerunek firmy. Dlatego bĂŞdÂą bazowaĂŚ na rynku juÂż zdobytym przez Spectrala i bĂŞdÂą bardzo elastyczni. Tak uwaÂżam.

Dementor
Wysłany: 2015-03-23, 10:49   
0
UP DOWN

Moim zdaniem CSV ma tak zÂły wizerunek Âże 10 handlowcĂłw nie zdoÂła tego zmieniĂŚ ale co do celowania w sklepowych klientĂłw Novola to siĂŞ zgodzĂŞ. Do tego majÂą jeszcze pomocnika czyli Intercars ktĂłry dla odmiany atakuje klientĂłw warsztatowych z tymi samymi produktami czyli Palinalem w innej etykiecie. Niedaleko ode mnie robili pokaz w lakierni, zaprosili ze 20 garaÂżowcĂłw i pokazywali swoje dodatki i bazy namawiajÂąc na wziĂŞcie mieszalnika........ garaÂżowcĂłw :shock:

Miki
Wysłany: 2015-03-23, 15:50   
0
UP DOWN

Dementor napisał/a:
garaÂżowcĂłw :shock:

A co garaÂżowiec gorszy?

Dementor
Wysłany: 2015-03-23, 19:00   
0
UP DOWN

Nie o to chodzi ¿e gorszy, nie to mia³em na myœli. Chodzi o oczekiwania wstawiaj¹cych mieszalniki czyli umowy, obroty itp. Dla mnie gara¿owiec to ktoœ kto zu¿ywa materia³ów lakierniczych do 1 tyœ miesiêcznie a nie gorszy typ cz³owieka.

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2015-03-26, 08:12   
0
UP DOWN

Tak wyglÂąda kolorbox. Na dniach koĂączymy przekodowywaĂŚ pigmenty.

[ Dodano: 2015-05-19, 14:28 ]
Powoli ju¿ mo¿na porównaÌ oba systemy. Po pierwsze to akryle. 4M ma ¿ywicê do której leje siê pigmenty bazowe. Kolorystyka jest bez porównania ze Spectralem, ale i tak gorsza ni¿ w APP. Same programy recepturowe, minimalnie siê ró¿ni¹ w wielu kolorach. W 4M receptura podawana jest z dok³adnoœci¹ do 2 miejsca po przecinku. Na tyle kolorów ile zrobiliœmy na pigmentach 4M, pasownoœÌ do fiszki jest na zdecydowanie wy¿szym poziomie. Wygl¹da na to , ¿e 4M jest dobr¹ alternatyw¹ dla Spectrala, dla chc¹cych zminimalizowaÌ straty na pigmentach.

box.jpg
Plik ściągnięto 98 raz(y) 810.14 KB

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Systemy mieszalnikowe

Odpowiedz do tematu