Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
Kristo
Wysłany: 2015-04-04, 10:20   Malowanie bÂłotnika
0
UP DOWN

Witam Szukam jakiegoœ poradnika lub rady kogoœ kto siê zna chodzi mi o pomalowanie kilku elementów w aucie posiadam tylko kompresor i w¹¿ ale chcia³bym mo¿e sam spróbowaÌ pomalowaÌ b³otnik w aucie kolor srebrny metalik . Pistolet ale jaki np do100- 150 z³ czy takim nie pomaluje ? jakieœ filtry dodatkowe elementy potrzebne aby pomalowaÌ taki b³otnik ? Mój kompresor

Moc 1,5 kW (2KM)
Maksymalne ciÂśnienie robocze: 8 BAR
PojemnoœÌ zbiornika: 50 litrów
WydajnoœÌ powietrza: 200 l/min

sawmaster 
Wysłany: 2015-04-05, 19:31   
0
UP DOWN

mnóstwo jest na forum jak zacz¹Ì przygodê z malowaniem wystarczy poszukaÌ :rotfl:

misias
Wysłany: 2015-04-05, 22:46   
+1
UP DOWN

Kristo, Ach to powalajÂące 50l.ciĂŞÂżko dobraĂŚ jaki kol wiek pistolet do tej wydajnoÂści,ale da radĂŞ dla chcÂącego nic trudnego.
Potrzebne bendzie ci pistolet lakierniczy sico tools Bronze z dysz¹ 1.3/1.4 chyba 80z³.na alegro.+ reduktor ciœnienia /manometr 20z³.+ króciec do pod³¹czenia wê¿a 4z³.

Do podk³adu to jak¹œ tanioche z dysz¹ 1.8.

Filtr odwadniacz 5 mikronów coœ ko³o 120z³,Ckd albo Rqs + z³¹czka i króciec do pod³¹czenia.

I oto zestaw do lakierowania.ResztĂŞ sobie musisz doczytaĂŚ powodzenia. :cool:

barteek933
Wysłany: 2015-04-06, 00:07   
0
UP DOWN

kupujesz airgunse, reduktor star, ckd 1/4, kawalek przewodu 10mm i starczy

mrozu
Wysłany: 2015-04-06, 00:42   
0
UP DOWN

odpuœÌ kupno na jeden b³otnik bo pistolet do podk³adu 80z³
do bazy i bezbarwnego w miare dobry od 300zÂł w gĂłrĂŞ
do tego reduktor star 70zÂł odwadniacz z odolejaczem ckd 1/2 ok 400zÂł
polerka do wyciĂŞcia wtrÂąceĂą okoÂło 150zÂł w gĂłrĂŞ wiec sprĂłbowaĂŚ czy ci siĂŞ to podoba to siĂŞ nie
opÂłaca a zawieziesz auto do lakiernika to zrobi tak jak naleÂży

Kristo
Wysłany: 2015-04-06, 10:15   
0
UP DOWN

misias dziĂŞki za pomoc o to mi wÂłaÂśnie chodziÂło. a auta mam dwa i na dwĂłch sÂą jakieÂś prace do zrobienia i chce sobie robiĂŚ co jakiÂś czas element a lakiernika u mnie w mieÂście dobrego nie ma to jak mam pÂłaciĂŚ i dostaĂŚ taka lipe jak ostatnio kiedy oddaÂłem to wole sam. tak jak oni u nas to robiÂą to ... ale to inna historia.15 lat temu troszkĂŞ przy tym robiÂłem amatorsko wiec doÂświadczenie amatorskie mam ;) dziĂŞki za podpowiedzi

misias
Wysłany: 2015-04-06, 10:25   
0
UP DOWN

Kristo, Nie ma sprawy,dziaÂłaj. :spoko:

ursus1992
Wysłany: 2015-04-06, 10:33   
0
UP DOWN

mrozu napisał/a:
odpuœÌ kupno na jeden b³otnik bo pistolet do podk³adu 80z³
do bazy i bezbarwnego w miare dobry od 300zÂł w gĂłrĂŞ
do tego reduktor star 70zÂł odwadniacz z odolejaczem ckd 1/2 ok 400zÂł
polerka do wyciĂŞcia wtrÂąceĂą okoÂło 150zÂł w gĂłrĂŞ wiec sprĂłbowaĂŚ czy ci siĂŞ to podoba to siĂŞ nie
opÂłaca a zawieziesz auto do lakiernika to zrobi tak jak naleÂży

kolega z czasem zostanie lakiernikiem wiec w sprzet inwestuje ale tym ciezko cos dobrze zrobic takimi pasciezami za 100zl i sprezarkÂą 50L

Kristo
Wysłany: 2015-04-06, 10:48   
0
UP DOWN

ursus1992 nie wszyscy rodzÂą siĂŞ od razu lakiernikami z kieszeniÂą peÂłna kasy ;) sprĂłbowaĂŚ moÂżna tak ?

ursus1992
Wysłany: 2015-04-06, 11:40   
0
UP DOWN

Kristo napisał/a:
ursus1992 nie wszyscy rodzÂą siĂŞ od razu lakiernikami z kieszeniÂą peÂłna kasy ;) sprĂłbowaĂŚ moÂżna tak ?

rozumiem CiĂŞ, ale jak zle zaczniesz to daleko nie zajedziesz, odkÂładaj kase na dobry sprzĂŞt i dopiero zaczynaj

barteek933
Wysłany: 2015-04-06, 11:48   
0
UP DOWN

Powiem tak: debilizmem jest probowaĂŚ coÂś robiĂŚ pistoletem za 100zÂł. Sam tak kiedyÂś myÂślaÂłem ale ja teraz wiem po sobie i inni teÂż doszli do wniosku takiego Âżeby byÂł dobry efekt to i sprzĂŞt musi byĂŚ odpowiedni. Przez jakiÂś czas teÂż bĂŞdziesz sobie wmawiaÂł Âże to co napisaÂłem to sÂą gÂłupoty i ty zaraz powiesz Âże dasz radĂŞ bo to jest genialny sprzĂŞt dla amatora i ty bĂŞdziesz robiÂł takÂą robotĂŞ jak lakiernik sprzĂŞtem za kilka tysiĂŞcy ...

Kupisz jedno chiĂąskie padÂło, bĂŞdzie siĂŞ nie nadawaÂło, kupisz drugie, trzecie i dojdziesz do wniosku Âże tak siĂŞ nie da.

Przy pierwszym malowaniu narobisz zaciekĂłw, nierĂłwnej mory, chmur. OgĂłlnie wyjdzie jakaÂś kasza na elemencie i bĂŞdziesz siĂŞ pytaÂł jak to poprawiĂŚ. I nie mĂłw Âże tak nie bĂŞdzie bo co jakiÂś czas sÂą takie tematy.

. Jak chcesz siĂŞ bawiĂŚ to kupujesz airgunse Âża 470zÂł. reduktor za 80zÂł, ckd za 200, przewĂłd ok 150zÂł i masz sprzĂŞt do zabawy ktĂłrym moÂżesz polakierowaĂŚ coÂś sobie, i jeszcze zarobiĂŚ. Do tego zestawu kupujesz kompresor 200-270l

ursus1992
Wysłany: 2015-04-06, 13:19   
0
UP DOWN

jeszcze by pasowaÂły jakotakie warunki oswietlenie itp

marcin lech
Wysłany: 2015-04-06, 14:06   
0
UP DOWN

Kolego na malowanie bÂłotnika odpusc sobie .Kupowanie sprzetu, bo kosztu beda wieksze niz cala naprawa poprawki i jeszcze nerwy . Pistolet za 100 zl jest dobry do malowania pÂłotu . Do samochcodĂłwki mozesz kupic airgunse mÂło wiatu potrzebuje (500zl) pistolet do podkÂładu (100ZL) kompresorem 50l odpada min 100l wydajnosc efektywna 250 min ok 1000 do tego maska zeby lakieru nie wdychac 90zl odwadniacze przeod 400zl reduktor 70 oswietlenie 300zl prowizorka dolicz sobie koszty lakierĂłw papier wÂłasny czas .2000zl idzie na dzien dobry gdzie wyciag nadmuch (jakies ogrzewanie przy takiej pogodzie jak teraz)
Duzo ludzi mysli ze pomaluje sobie sam samochod taniej wyjdzie.Brak wiedzy na temat marny efekt .Kolego gdyby lakiernictwo nie wymagaÂło sporych inwestycji w sprzet pomieszczenia pozwoleniaitp to lakiernicy brali by po 200zl od elementu a nie po 500zl+ .Mialemkiedys przypadek przyjechal do mnie gosciu astra 2 chyba maska i zderzak i bÂłotnik powiedzialem mu kwote jak pamietam 800zl .Opowiedzial ze tyle nie zapÂłaci naprawi sobie sam sprayem chyba . MineÂły 3 tygodnie chÂłop znĂłw przyjechal pomalowanym samochcodem prze siebie . PeÂłno zaciekĂłw smieci .Zaczol temat kasy mowi 700zl opowiedzialem mu teraz to jest 2 razy tyle roboty 1300 jeszce dzwi byÂły dodatkowo malowane.Lepiej auto odac odrazu komus kto sie zna niz potem pÂłacic dodatkowa kase za to samo naprawe .Kolego napisz z kad jestes ,moze ktos z forum podejmie sie naprawy twojego samochodu w dobrych pieniadzach

KK 
Wysłany: 2015-04-06, 14:12   
0
UP DOWN

TeÂż tak myÂślĂŞ, Âże jak masz dwie proste roboty to zleĂŚ to komuÂś. MaÂło tego nie wierze, Âże w Twojej okolicy nie ma dobrego lakiernika, po prostu szkoda Ci grosza i prĂłbujesz przysĂŞpiĂŚ.
Nakupisz materia³ów, pistolety, wê¿e, sprê¿arki i wszystko potem bêdzie le¿a³o.

barteek933
Wysłany: 2015-04-06, 14:26   
0
UP DOWN

same materiaÂły, jak prĂłbujesz przysĂŞpiĂŚ i zrobiĂŚ coÂś samemu to zobacz Âże materiaÂły nie sÂą za darmo. mogĂŞ siĂŞ zaÂłoÂżyĂŚ Âże masz stary zardzewiaÂły samochĂłd.

PodkÂład epoksydowy to jest 60zÂł
Akrylowy 40 jakiÂś tani.
RozciĂŞczalnik 20zÂł
baza ...
rozciĂŞczalnik do bazy kolejne 20
jakiÂś Âśrodek na rdze
sitka
kubeczki
mieszadÂła
Âściereczki anty
rĂŞczniki niepylÂące
papiery wodne
papiery zwykÂłe
klocki do szlifowania
szpachelki
szapachle
zmywacz sylikonowy

to wszystko kosztuje i trzeba niestety kupowaĂŚ caÂłe opakowania a to sÂą koszty. wszĂŞdzie sÂą dobrze fachowcy ale nie po 150-200 za element

Kristo
Wysłany: 2015-04-06, 14:55   
0
UP DOWN

Tak czy inaczej bĂŞdĂŞ prĂłbowaÂł postaram siĂŞ dozbieraĂŚ do ciut lepszego pistoletu i bĂŞdĂŞ walczyÂł :) Nie chodzi o kasĂŞ ja po prostu chce sprĂłbowaĂŚ to zrobiĂŚ samemu

barteek933
Wysłany: 2015-04-06, 15:49   
0
UP DOWN

Lakierowanie to fajnie i Âłatwo to wyglÂąda tylko na yt :D

misias
Wysłany: 2015-04-06, 16:49   
0
UP DOWN

WidzĂŞ panowie Âże, temat siĂŞ rozkrĂŞciÂł ale muszĂŞ wam przyznaĂŚ jedno Âżeby dobrze polakierowaĂŚ trzeba mieĂŚ wydajny kompresor,filtry i w miarĂŞ markowy pistolet,w tedy jest po prostu Âłatwiej i komfortowo a efekt jest zadowalajÂący. :spoko:

Ale nie moÂżna teÂż wymagaĂŚ od osĂłb ktĂłre, chcÂą sobie coÂś pod lakierowaĂŚ przy swoim samochodzie BĂłg wie jakiego sprzĂŞtu.Faktem jest Âże,pistolet Airgunsa Az3 HTE napewno jest 100 razy lepszy niÂż jakieÂś tam Sico. :D

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu