Wysłany: 2015-04-05, 08:26 Cyna czy szpachla z wÂłoknem na spawy?
0
CzeœÌ. Cyna czy szpachla z w³oknem na spawy? WiêkszoœÌ tematów które czyta³em to prawie ka¿dy pisa³ ¿e szpachla siada na spawach, a jak jest z cyna? Widzia³em ju¿ pare razy miejsce ³¹czenia blach ze szpachla i pod s³oùcem na czarnym lakierze to widaÌ. Nawet nie trzeba siê dobrze przypatrywaÌ.
Po cynowaniu kÂłade podkÂład epoksydowy potem akrylowy, potem baza i klar? Czy na cyne sÂą jakieÂś specjalne podkÂłady?
Pod³¹cze siê pod temat bo te¿ mnie to zainteresowa³o. I czy na cynê mo¿na ewentualnie daÌ szpachlê wykoùczeniow¹ by uzyskaÌ idealnie wyprowadzon¹ powierzchniê?
Czasy siĂŞ zmieniajÂą. Poszycia sÂą klejone. Wiec dlaczego nie stosowaĂŚ na takie ubytki kleju konstrukcyjnego.
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses
Jest jeszcze jedna odmiana weldyx (chyba) expert, ktĂłry moÂżna nawet gwintowaĂŚ.
Do tego plexus ma 310a lub inne tego typu z sika.
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
Ten klej do napraw tworzyw trudnych rzeczywiÂście jest dobry? Sam zaopatruje siĂŞ w jednej firmie, ktĂłra tworzywami siĂŞ zajmuje dÂługo i na niektĂłre tworzywa trudne, sÂą kleje, ale sÂą sÂłabej wytrzymaÂłoÂści. MoÂżna, Âże tak powiem skleiĂŚ do oka, o wytrzymaÂłoÂści nie ma mowy.
To jest to o czym pisze. Taki jest wÂłaÂśnie Plexus 310 i weldyx z pierwszego linku.
A ten drugi o ktĂłrym pisaÂłem podaÂłem jako bardzo dobry przykÂład kleju na te trudne plastikoweelementy.
Ja tam teÂż jestem za klejami konstrukcyjnymi zamiast cynowania bo pod cynÂą robi siĂŞ korozja i dziwie siĂŞ Âże wiele osĂłb kÂładzie cynĂŞ na zabytki
Teroson 5010 zastĂŞpuje cynowanie, fakt jest drogi ale cyna teÂż tania nie jest.
Ten klej teroson dÂługo schnie... pewnie jest bardzo dobry, ale... teÂż drogi.
Lacku kleje uÂżywasz tylko do szpachlowania miejsc, aby nie siadaÂło, czy sklejasz? MĂłwiĂŞ o klejach do stali.
Weldyx i Plexus to idealne kleje na takie ³¹czenia niedbale zrobione.
Kto wie czy nie pokusiÂł bym siĂŞ na wklejanie reperaturki czy progu.
Gwarantuje Âże prĂŞdzej blacha siĂŞ ro zerwie niÂż klej puÂści.
WidzĂŞ na co dzieĂą na co stosowane sÂą te kleje.
ja jeszcze widziaÂłem fajny klej co dobrze trzyma. Distal siĂŞ chyba nazywaÂł i trzyma bardzo dobrze, nie wiem tylko jak sprawdziÂł by siĂŞ w tym przypadku
Mo¿na spokojnie spawanie pomin¹Ì...
4 lata temu poznaÂłem blacharza ktĂłry mi to smarowaÂł wszystkie spawy - na pytanie co to jest ÂśmiaÂł siĂŞ, Âże poxylina Ale, Âże jestem dociekliwy w koĂącu opowiedziaÂł mi, Âże ten klej tzn PLUTON stosujÂą do caÂłych poszyĂŚ bÂłotnikĂłw, dachĂłw w serwisie Toyoty gdzie akurat pracowaÂł ..
Nie wiem co to jest ten
Lackdoctor napisał/a:
REPOS MMA
co lacku wrzuci³- pyta³em mojego blacharza ale nie spotka³ siê z tym klejem .. Moim zdaniem jest on na du¿¿¿e konstrukcjê ale tylko gdybam
JeÂżeli chodzi o czas schniĂŞcia wedÂług karty chyba byÂło 90 min ale nie pamiĂŞtam. Ja zawsze na 2 dzieĂą obrabiaÂłem... Spokojnie moÂżna go przykrywaĂŚ podkÂładem.
Fakt trochê ciê¿ej obrabia siê ni¿ w³ókno ale za to trzyma. Nie potrzebuje wyciskacza za 500z³ ...
DzwoniÂłem do technika z Normfest i tak REPOS MMA nie zaleca na samochodĂłwkĂŞ gdyÂż jest mniej elastyczny niÂż PLUTON. A przecieÂż wiadomo, Âże karoseria pracujĂŞ...
Czyli mo¿na daÌ np ten PLUTON na uprzednio zaepoksydowane spawy, resztê wyrównaÌ szpachl¹ tak? Dobrze rozumujê? Czy nadaje siê on tylko do ³¹czenia blach a nie wype³niania?
Wysłany: 2016-03-27, 13:06 Re: Cyna czy szpachla z wÂłoknem na spawy?
0
A ja mam takie zapytanie. PrzyszedÂł do mnie klient chce wymienic w busie bok bo twierdzi Âże jest duÂżo szpachli i ma prawo ale co najdziwqniejsze spytaÂł siĂŞ czy zamiast spawu nie robiĂŞ miedziÂą tak jak siĂŞ robi C.O. z miedzi gdzie idzie jako topnik cyna ( czytaj palnik drut miedziany i rozgrzewajÂąc wypeÂłniaĂŚ spaw). Z tego co mi powiedziaÂł moÂżna tak to zaspawaĂŚ Âże szpachla nie jest potrzebna bowiem wypeÂłnia na rĂłwno.
Tutaj to klient chce aby bok w jego aucie byÂł wstawiony lutospawarkÂą takÂże jeÂśli jesteÂś posiadaczem jej to bez problemu wykonasz ta usÂługĂŞ.
Szpula dobrego "drutu" to koszt okoÂło 500zÂł
Tutaj to klient chce aby bok w jego aucie byÂł wstawiony lutospawarkÂą takÂże jeÂśli jesteÂś posiadaczem jej to bez problemu wykonasz ta usÂługĂŞ.
Szpula dobrego "drutu" to koszt okoÂło 500zÂł
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum