Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
jacjacek
Wys³any: 2015-05-11, 11:10   Budowa vs zakup kompresora
0
UP DOWN

Witam
Mi³o mi przywitaæ wszystkich u¿ytkowników forum, do tej pory korzysta³em raczej ze znajduj±cych siê ju¿ na forum wypowiedzi.
Chcê mieæ sprê¿arkê uniwersalnego zastosowania, lakierowanie ma³ych elementów, szlifowanie szlifierk± pneumatyczna, klucz pneumatyczny, mo¿e piaskowanie ma³ych elementów tj. felga

Chcia³bym kupiæ lub wykonaæ kompresor, nie wiem na co siê zdecydowaæ budowê czy zakup u¿ywanego sprzêtu
posiadam zbiornik 300L ( nieu¿ywany zbiornik z hydroforu)
presostat
silnik 380v

Szukam sprê¿arki wiêkszo¶æ dostêpnych to pompy tego typu
LINK
LINK

Czy skompletowanie takiego zestawu bêdzie dobrym rozwi±zaniem czy lepiej szukaæ u¿ywanego zestawu ??
1
2
3

kzychu
Wys³any: 2015-05-11, 18:57   
0
UP DOWN

Pomóg³: 5 razy
Jaki masz silnik ? do ilu barów ten zbiornik? bo jak te rzeczy da siê wykorzystaæ to nie ma problemów ze z³o¿eniem ,bêdziesz potrzebowa³ dostêp do spawarki.

jacjacek
Wys³any: 2015-05-12, 00:32   
0
UP DOWN

Najpierw dziêkujê za odpowied¼ i zainteresowanie
siemens 3,5kW 3 fazowy
zbiornik 300L ocynkowany - ze starego hydroforu , blacha wydaje siê byæ grubsza ni¿ w marketowych kompresorach- nie u¿ywany i bez najmniejszych ¶ladów korozji model jak ten tutaj LINK . Póki co nie umiem oceniæ jakie max ci¶nienie zniesie jestem poza domem, tabliczka pewnie na nim wisi.

Dostêp do spawarki mam i znajomego który spawa gazowo wiêc pod tym k±tem nie bêdzie problemów, sam projekt by³by do¶æ prosty i podpatrzê kolegów z forum.
Tylko czy to oby wszystko ma sens ? w efekcie mam chiñski kompresor i wszystkie dodatki, z³±czki, rurki, zawory itp to sporo pieniêdzy, pompa + flaszka za spawanie :)
Po podliczeniu kosztów wyjdzie na pewno ok 1000z³, w tej cenie mo¿na znale¼æ u¿ywkê my¶lê ¿e do¶æ ciekaw± link 2 i 3 z poprzedniego postu.

Nie mogê siê zdecydowaæ na ¿adna z opcji - stare dobre bo pewnie sporo jeszcze wytrzyma ale stare i rozklekotane od startu, nowe pewnie zaraz siê rozsypie. Jedno i drugie to ju¿ widoczny wydatek i nie chcia³bym pope³niæ jakiego¶ drastycznego b³êdu

metalworks
Wys³any: 2015-05-12, 00:44   
0
UP DOWN

jacjacek napisa³/a:
Póki co nie umiem oceniæ jakie max ci¶nienie zniesie jestem poza domem, tabliczka pewnie na nim wisi.

Je¶li dobrze pamiêtam za moich czasów pracy przy hydraulice domowej to np. Grudzi±skie zbiorniki hydroforowe mia³y ci¶nienie próbne badane na oko³o 9 barów. Je¶li zamierza³by¶ u¿yæ ten zbiornik dobrym pomys³em by³oby zrobiæ próbê ci¶nieniow± wodn±.

Przemek 
Wys³any: 2015-05-12, 08:55   
0
UP DOWN
Przemek

Pomóg³: 4 razy
Sk±d: Szczecin
Jak Ci ten zbiornik pizgnie to nie bêdzie co zbieraæ .

okoñ
Wys³any: 2015-05-12, 08:57   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Tw u¿ywane kompresory co poda³e¶ w linkach to odrazu o nich zapomni :tak: Sam budowa³em kompresor do domowego u¿ytku z tym ¿e ja mia³em butle od ABAC 100l (na z³omie za flaszke wyrwa³em). Zanim zbutowa³em tego co tereaz mam to siê mêczy³em z pompami tzpu HS-19 jednak to po prostu siê nie nadaje na sprê¿arkê czego dowiedzia³em siê dopiero jak to wszystko posk³ada³em a pó¼niej próbowa³em to jako¶ ratowaæ...
Poczytaj na czym ja zbudowa³em...
http://lakierowanko.info/viewtopic.php?t=5346
Powiedz jak czêsto bêdziesz u¿ywaæ tej sprê¿arki? 7 dni w tygodniu po 12 godzin?

jacjacek
Wys³any: 2015-05-12, 13:08   
0
UP DOWN

Wykorzystanie sprê¿arki przewiduje maksymalnie 4h dziennie ok 4 dni w tygodniu
Optymalnie pewnie po³owê tego
Cytat:
Przemek
PostWys³any: Dzisiaj 9:55 Temat postu:
Jak Ci ten zbiornik pizgnie to nie bêdzie co zbieraæ .

Widzia³e¶ ¿eby z podobnym zbiornikiem siê co¶ sta³o ? nie che siê wym±drzaæ ale jest naprawdê sporo konstrukcji opartych na tych zbiornikach i daj± radê. Poza tym s±dzê ¿e ci¶nienie powinno wystarczyæ ok 7bar (tutaj te¿ bym prosi³ o podpowied¼ do moich zastosowañ) + zawory zabezpieczaj±ce. Ten zbiornik wygl±da wiele solidniej ni¿ wiêkszo¶æ chiñszczyzny

Pompa newco faktycznie jest du¿o lepszym wyborem ni¿ ta z mojego linku ? 2 lub 3 t³okowa?
dzi¶ bêdê móg³ sprawdziæ tabliczkê na zbiorniku, my¶la³em jeszcze ¿e gdyby faktycznie siê nie nada³ to mo¿e znajdê gdzie¶ sprê¿arkê bez silnika i pompy bêdzie mniej roboty

okoñ
Wys³any: 2015-05-12, 17:27   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Czy bêdzie lepsza czy gorsza to tego nie wiem. Moja od czasu budowy pracuje bezawaryjnie i to sobie cenie. Nie mogê nic o wytrzyma³o¶ci powiedzieæ bo u mnie sprê¿arka pracuje ma³o nawet bardzo ma³o (plany siê zmieni³y). Ta co ja mam powinna pracowaæ z silnikiem 3KW. Zastanów siê równie¿ nad pomp± ABAC. Silnik 3.5 KW to ju¿ kawa³ potwora i sporo uci±gnie jednak do piaskowania potrzeba powietrza i jeszcze wiêcej powietrza. Moja pompa przy dyszy 3mm trzyma 6 bar ale wiêkszej dyszy nie ma sensu zak³adaæ do takiej ma³ej sprê¿arki.

P.S. Podobno te czarne pompy potrafi± siê rozkrêcaæ...

tom cio
Wys³any: 2015-05-12, 21:26   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
okoñ napisa³/a:

P.S. Podobno te czarne pompy potrafi± siê rozkrêcaæ...

Dlatego ja przy swojej ka¿d± ¶rubkê odkrêci³em i skrêci³em na klej do gwintów ;) Wiem, ¿e straci³em gwarancjê ale co to za gwarancja w tych chiñczykach :D

jacjacek
Wys³any: 2015-05-15, 20:08   
0
UP DOWN

Mój zbiornik ma 0,5MPa, wiêc faktycznie bêdê musia³ odpu¶ciæ.
Gdyby kto¶ trafi³ na jaka¶ butlê do sprzedania w sieci b±d¼ sprê¿arkê do odbudowy, prosi³bym o link
Ewentualnie ca³y kompresor w okolicy 1tys
Ja rozpoczynam wycieczkê po z³omowiskach

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: