Autor |
Wiadomość |
 |
bilinek27
|
Wysłany: 2015-06-03, 21:48 Wa¿¹ca siĂŞ baza na podkÂładzie
|
0
|
|
|
|
Witam. Mam problem dotyczÂący waÂżenia siĂŞ bazy na podkÂładzie akrylowym 2k Ultra Fuller 100 na masce.
Maskê musia³em zaszpachlowaÌ, kolejno: szlif, szpachla z w³óknem szklanym, szpachla wykoùczeniowa. Na to wszystko da³em podk³ad 2k, wy¿ej wymieniony. Dodam, ¿e wszystko robi³em zgodnie z kartami technicznymi, odt³uszczaniem, matowaniem, czasem na utwardzenie, odparowanie warstw podk³adu. Zostawi³em to wszystko na drugi dzieù..
PrzeszlifowaÂłem podkÂład p 800 na mokro, wydmuchaÂłem pistoletem, odtÂłuÂściÂłem zmywaczem silikonowym, daÂłem mu trochĂŞ czasu, Âżeby ,, dziaÂłaÂł " ok. 2-3 min. NastĂŞpnie przetarÂłem suchÂą ÂściereczkÂą, odmuchaÂłem, przejechaÂłem ÂściereczkÂą antystatycznÂą i ...
ZabraÂłem siĂŞ za bazĂŞ metalicznÂą, ktĂłrÂą wczeÂśniej zamĂłwiÂłem w pobliskiej mieszalni pod kod i barwĂŞ wycinki starego bÂłotnika.
SposĂłb w jaki nanosiÂłem:
- warstwa kontaktowa
- po odparowaniu ok. 10 min, 2. warstwa peÂłna
- napylanie ziarenek bazy z wiĂŞkszej odlegÂłoÂści w celu wyrĂłwnania warstwy na mokrÂą bazĂŞ
I tu pojawi³ siê problem, baza zaczê³a siê gryŸÌ z podk³adem ( mapka ).
Ju¿ sobie z tym poradzi³em, zdzieraj¹c wszystko i jad¹c od nowa. Wszystko robi³em tak jak poprzednio, z wyj¹tkiem zast¹pienia podk³adu na epoxydowy 2k. Kolor idealnie siê wtopi³ w pobliskie elementy auta. Chcia³em to zrobiÌ podk³adem akrylowym, gdy¿ nie mia³em ¿adnej przecierki do blachy. Dodam, ¿ê malowa³em prawy b³otnik z tego auta z u¿yciem podk³adu epoxydowego i wszystko by³o w jak najlepszym porz¹dku.
DuÂżo czytaÂłem na forum, ale nie znalazÂłem konkretnej odpowiedzi na mĂłj problem.
RobiÂłem test, namaczajÂąc ÂścierkĂŞ nitro, jak i rozcieĂączalnikiem do akryli i baz, i przyciskajÂąc jÂą na utwardzony podkÂład akrylowy.
Ku mojemu zdziwieniu znowu siĂŞ gryzÂło, nawet w przypadku podkÂładu, ktĂłry byÂł utwardzany przez ok. miesiÂąc ( jakiÂś stary kask, na ktĂłrym byÂł pryÂśniĂŞty ten sam podkÂład).
PodkÂład i bazy rozcieĂączam rozcieĂączalnikiem do baz i akryli firmy Aspen.
StÂąd moje pytanie, czy to moÂże byĂŚ wina podkÂładu? MoÂże to jest moja wina. ProszĂŞ o sprowadzenie mnie na dobry tor DziĂŞki za zainteresowanie. |
|
|
|
 |
barteek933
|
Wysłany: 2015-06-03, 22:32
|
0
|
|
|
|
no to zmieĂą podkÂład. byÂło daĂŚ epoksyd, m/m dobry akryl i powinno byĂŚ dobrze |
|
|
|
 |
bilinek27
|
Wysłany: 2015-06-03, 22:57
|
0
|
|
|
|
Tak te¿ zrobi³em, tyle, ¿e po utwardzeniu zmatowa³em w³óknin¹ i dopiero baz¹. Ciekawi mnie tylko, czy podk³ad 2k po ca³kowitym utwardzeniu mo¿e schodziÌ pod szmatk¹ nas¹czon¹ rozcieùczalnikiem akrylowym ? |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2015-06-03, 23:11
|
0
|
|
|

|
bilinek27 napisał/a: | czy podkÂład 2k po caÂłkowitym utwardzeniu moÂże schodziĂŚ pod szmatkÂą nasÂączonÂą rozcieĂączalnikiem akrylowym ? |
Nie moÂże siĂŞ coÂś takiego dziaĂŚ |
|
|
|
 |
bilinek27
|
Wysłany: 2015-06-04, 08:53
|
0
|
|
|
|
Dziêkujê, wiêc wszystko jasne, czas na zmianê podk³adu Dziêki za zainteresowanie i szybkie odpowiedzi. Temat mo¿na zamkn¹Ì. |
|
|
|
 |
kzychu
|
Wysłany: 2015-06-04, 14:15
|
0
|
|
|
|
Bilinek27 to nie wina podkÂładu, prĂŞdzej rozciĂŞczalnika nie dedykowanego do tego wyrobu,miaÂłem go i nie byÂło problemĂłw. |
|
|
|
 |
kzychu
|
Wysłany: 2015-06-04, 14:46
|
0
|
|
|
|
TwĂłj sposĂłb odtÂłuszczania teÂż nie dobry, takÂże mogÂło coÂś zostaĂŚ. |
|
|
|
 |
barteek933
|
Wysłany: 2015-06-04, 15:55
|
0
|
|
|
|
ale jak Âźle odtÂłuÂści to mi siĂŞ zdaje Âże najwyÂżej powychodzÂą oczka, a nie bĂŞdzie problemu z waÂżeniem. tak mi siĂŞ zdaje przynajmniej |
|
|
|
 |
bilinek27
|
Wysłany: 2015-06-07, 22:39
|
0
|
|
|
|
OdtÂłuszczanie raczej nie wchodzi w grĂŞ, wszystko dokÂładnie zraszam, po chwili przecieram szmatkÂą i dokÂładnie odmuchuje. RzeczywiÂście nie uÂżywam dedykowanego rozcieĂączalnika do podkÂładu, ale nie widziaÂłem, Âżeby coÂś siĂŞ gryzÂło itp. podczas mieszania. BraÂłem to pod uwagĂŞ, ale zdziwiÂło mnie, Âże nierozcieĂączona baza naÂłoÂżona na utwardzony podkÂład zaczynaÂła siĂŞ waÂżyĂŚ. |
|
|
|
 |
Siekiera
|
Wysłany: 2015-06-07, 22:48
|
0
|
|
|

|
A czy to jest na pewno ten podkÂład Ultra z Novola? Bo teraz kaÂżdy sobie moÂże nazwaĂŚ podkÂład Ultra Mega Full Filler 2K HS 5+1 |
|
|
|
 |
bilinek27
|
Wysłany: 2015-06-07, 22:56
|
0
|
|
|
|
Na pewno ten podkÂład, novol ultra fuller 100 5:1.
No nic kupiĂŞ dedykowany bÂądÂź inny rozcieĂączalnik, bo moÂżliwe, Âże rzeczywiÂście ten jest zbyt agresywny. |
|
|
|
 |
Siekiera
|
Wysłany: 2015-06-07, 23:05
|
0
|
|
|

|
Jak to Ultra z Novola to jest to bardzo ciekawe. Nigdy bym nie przypuszczaÂł Âże zacznÂą robiĂŚ takÂą sieczkĂŞ ktĂłra schodzi od nitra
Sam tym handlujĂŞ i nikt nie krzyczaÂł ale moÂże trzeba siĂŞ temu przyjrzeĂŚ? |
|
|
|
 |
bilinek27
|
Wysłany: 2015-06-07, 23:12
|
0
|
|
|
|
MoÂżliwe, Âże ja coÂś robiĂŞ Âźle, jestem samoukiem, dlatego pytam. Mam z tego systemu klar i wszystko jest w jak najlepszym porzÂądku, a tu kiszka. PrzetestujĂŞ z innym rozcieĂączalnikiem i zobaczĂŞ jak to pĂłjdzie. SwojÂą drogÂą w mieszalni teÂż siĂŞ zdziwili, Âże dobrze utwardzony podkÂład ,,ugina siĂŞ" pod rozcieĂączalnikiem do akryli. |
|
|
|