Jaki spectrofotometr posiadasz? |
Cromax |
|
0% |
[ 0 ] |
Debeer |
|
7% |
[ 1 ] |
Dyna |
|
0% |
[ 0 ] |
General |
|
7% |
[ 1 ] |
Glasurit |
|
0% |
[ 0 ] |
Lechler |
|
0% |
[ 0 ] |
Lesonal |
|
0% |
[ 0 ] |
Max Mayer |
|
7% |
[ 1 ] |
Mipa |
|
7% |
[ 1 ] |
Nexa |
|
0% |
[ 0 ] |
PPG |
|
7% |
[ 1 ] |
RM |
|
7% |
[ 1 ] |
Sikkens |
|
0% |
[ 0 ] |
Spies Hecker |
|
0% |
[ 0 ] |
Standox |
|
7% |
[ 1 ] |
Nie posiadam ale chcĂŞ kupiĂŚ |
|
46% |
[ 6 ] |
|
Głosowań: 12 |
Wszystkich Głosów: 13 |
|
|
|
Autor |
Wiadomość |
 |
No-limit
|
Wysłany: 2015-06-06, 11:49 Spectrofotometry
|
0
|
|
|

|
MoÂże zacznĂŞ od trzeciego pytania z opisu tematu.
OsobiÂście nie posiadam spectro,bo dotychczas nie ufam ich odczytom,ale zdarzaÂło mi siĂŞ skorzystaĂŚ z Cromax ChromavisionPro i niestety na konwecji caÂłkowita poraÂżka przy zastosowaniu siĂŞ do korekty z odczytu(jakaÂś czerwona perÂła,w tej chwili nie pamiĂŞtam konkretnie).Przy Bazie CromaxPro byÂło lepiej-receptura serwisowa,ale i tak trzeba byÂło korygowaĂŚ "na oko"(kolor Ford 5BMZ);przy okazji ostrzegam,Âże w konwencji ten kolor w Cromax nieosiÂągalny(specjalny pigment z dwubarwnym efektem zielono czerwonym),pomimo,Âże podajÂą nawet 2 alternatywy.StraciÂłem kilka godzin na prĂłby zastÂąpienia WB1732
Tak wiĂŞc uogĂłlniajc:jak dobre odczyty i korekty podaje spectro u poszczegĂłlnych producentĂłw uwzglĂŞdniajÂąc systemy konwencjonalne i wodne ,jeÂżeli takowe posiadajÂą? |
|
|
|
 |
Siekiera
|
Wysłany: 2015-06-07, 01:41
|
0
|
|
|

|
Ja teÂż nie posiadam bo jedyne jakie mogÂłem mieĂŚ do tej pory to z DP ale koszty i wÂłaÂśnie taka opinia mnie powstrzymywaÂła choĂŚ osobiÂście korzystajÂąc kilkukrotnie jako pomoc w wyszukiwaniu koloru to powiem Âże mi siĂŞ to podobaÂło. Niestety nigdy nie miaÂłem okazji sprawdziĂŚ moÂżliwoÂści korygowania spectro DP wiĂŞc moja opinia siĂŞ nie liczy.
Widzia³em natomiast w œrodê korektê któr¹ zrobi³o specto Generala ³¹cznie z natryskiem i powiem ¿e je¿eli to nie przypadek to by³oby nieŸle. Kolor to KAD z Nissana. Po zczytaniu z klapki najlepszy wg spectro by³ kolor z Mercedesa 758 a KAD by³ 3 w kolejnoœci wiêc zrobiliœmy cztery próbki 758 z bazy, 758 z korekt¹ spectro, KAD z bazy i KAD z korekt¹ spectro. Natryski by³y robione du¿ym dobrym pistoletem a nie zaprawkowym ¿eby nie by³o przek³amania i na blaszkach.
To co wybraÂło spectro na pierwszej pozycji czyli merc 758 bez korekty nadawaÂło siĂŞ do cieniowania, po korekcie moÂżna siĂŞ byÂło juÂż pokusiĂŚ o kreskĂŞ i w obu przypadkach ziarno OK ale zdecydowanie najlepiej wyszÂło KAD po korekcie spectro. Tu byÂło idealnie na krechĂŞ bo bez korekty to teÂż raczej do cieniowania.
Na wiêcej próbowania zabrak³o czasu ale nie powiem smaka sobie narobi³em tyle ¿e to niestety dalej kosztowna przyjemnoœÌ Pytanie tylko czy to by³ przypadek czy tak sobie radzi z innymi kolorami? Na zdjêciach nie widaÌ dobrze tego co na ¿ywo ale wrzucam na potwierdzenie.
20150603_200107.jpg 758 - na gĂłrze po korekcie, na dole przed korektÂą |
 |
Plik ściągnięto 81 raz(y) 398.59 KB |
20150603_200157.jpg MERC 758 |
 |
Plik ściągnięto 44 raz(y) 223.58 KB |
20150603_200447.jpg KAD - na gĂłrze przed korektÂą, na dole po korekcie |
 |
Plik ściągnięto 69 raz(y) 302.4 KB |
20150603_200459.jpg KAD |
 |
Plik ściągnięto 37 raz(y) 212.8 KB |
20150603_200546.jpg KAD po korekcie przez spectro |
 |
Plik ściągnięto 72 raz(y) 339.32 KB |
|
|
|
|
 |
GMC
|
Wysłany: 2015-06-07, 07:28
|
0
|
|
|

|
Siekiera napisał/a: | zrobiliÂśmy cztery prĂłbki 758 z bazy, 758 z korektÂą spectro, KAD z bazy i KAD z korektÂą spectro |
Mam lamerskie pytanie, o co chodzi z tymi prĂłbkami z bazy? Jedne z bazy a drugie z czego? |
|
|
|
 |
Siekiera
|
Wysłany: 2015-06-07, 12:56
|
0
|
|
|

|
Ha ha, faktycznie wysz³o dziwnie ale to przez wieloznacznoœÌ wyrazu baza. W tym przypadku nie chodzi³o mi o bazê lakiernicz¹ tylko o bazê danych czyli ¿e próbka by³a robiona z receptury która jest w programie kolorystycznym (bazie danych) a druga to by³a ta sama receptura ale korygowana przez spectro |
|
|
|
 |
Dementor
|
Wysłany: 2015-06-07, 13:22
|
0
|
|
|

|
|
|
|
 |
barkley3434
|
Wysłany: 2015-06-07, 21:07
|
0
|
|
|
|
Takie samo jak w linku ma R-M i powiem szczerze bawiÂłem siĂŞ nim i wypadÂło mega tylko cena ... - zastanawiam sie nad wziĂŞciem . Nawet zaoferowali mi rozliczenie w obrocie . |
|
|
|
 |
Siekiera
|
Wysłany: 2015-06-07, 22:06
|
0
|
|
|

|
Tak w Genaralu jest identyczne ale ma trochê inne menu. Na wyœwietlaczu jest dwie ikonki a nie trzy i nie widzia³em tych wszystkich funkcji co na filmiku. Pewnie soft ograniczony jest do najpotrzebniejszych funkcji. W dzia³aniu jest bardzo szybkie bo ok 2 sekundy na pomiar a pomiarów standardowo czyli trzy a póŸniej ³¹czenie z komputerem i przeszukiwanie bazy danych to tak ok 40 sek do minuty w zale¿noœci czy siê opisuje pomiar czy nie. Dobrym bajerem s¹ te trzy diody które pokazuj¹ czy dobrze siê przy³o¿y³o czy nie. Wszystkie musz¹ œwieciÌ przez ca³y pomiar. Jak siê poruszy czy Ÿle przy³o¿y to miga i pomiar nieudany ale nie jest to takie trudne bo tam jest taka ruchoma uszczelka która ogranicza wp³yw lewego œwiat³a. W tym którym ja siê wczeœniej bawi³em nie by³o czegoœ takiego a punkty przy³o¿enia by³y dwa. Teraz jak zobaczy³em jak dzia³a to spectro to wydaje mi siê ¿e wczeœniej na DP mog³em nieœwiadomie robiÌ b³êdy przy pomiarze. Tutaj to nie przejdzie nawet na ³ukowych powierzchniach.
Co do ceny to ok 18 kpln netto ale jeszcze nie wiadomo jaka bĂŞdzie ostatecznie bo spectro idzie z USA i jeszcze mogÂą dowaliĂŚ cÂło. PlanujÂą tak jak pisaÂł barkley3434, Âżeby rozliczaĂŚ obrotem tylko Âże ma byĂŚ leasing ktĂłry spÂłaca General jak sÂą obroty. |
|
|
|
 |
natium
|
Wysłany: 2015-06-08, 00:44
|
0
|
|
|

|
My mamy rapit-matcha x5 i Âśmiga zajebiscie duzo nam pomaga |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2015-06-09, 20:04
|
0
|
|
|

|
Mam to cudo u siebie. Na pierwszy ogieĂą poszedÂł Ford Probe z ktĂłrym koleÂś objeÂździÂł wszystkie okoliczne mieszalnie. ZrobiÂłem 0,1l i z kija wyszedÂł idealnie ale nie miaÂłem czasu na natrysk.
Od jutra zaczynamy ciĂŞÂżkie testy tego sprzĂŞtu bo zastanawiam siĂŞ nad jego kupnem.
MoÂże ktoÂś opisze wady takich urzÂądzeĂą? |
|
|
|
 |
Dementor
|
Wysłany: 2015-06-09, 22:49
|
0
|
|
|

|
trzeÂźwy inaczej napisał/a: | MoÂże ktoÂś opisze wady takich urzÂądzeĂą? |
Tak sobie myÂślĂŞ Âże najwiĂŞkszÂą wadÂą dobrze dziaÂłajÂącego spectro jest rozleniwianie operatora a przez to utrata umiejĂŞtnoÂści percepcji barw co w konsekwencji prowadzi do impotencji kolorystycznej |
|
|
|
 |
barkley3434
|
Wysłany: 2015-06-09, 22:56
|
0
|
|
|
|
Dementor napisał/a: | trzeÂźwy inaczej napisał/a: | MoÂże ktoÂś opisze wady takich urzÂądzeĂą? |
Tak sobie myÂślĂŞ Âże najwiĂŞkszÂą wadÂą dobrze dziaÂłajÂącego spectro jest rozleniwianie operatora a przez to utrata umiejĂŞtnoÂści percepcji barw co w konsekwencji prowadzi do impotencji kolorystycznej |
ZGADZAM SIE Z ĂW OPINIÂĄ W 100% |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2015-06-10, 09:26
|
0
|
|
|

|
Ja myÂślĂŞ o spectro pod kÂątem przyÂśpieszenia pracy. DziÂś od rana tÂłuczemy kolory z kategorii "cieniuj poÂłowĂŞ auta"i ogĂłlnie jest ok. NiektĂłre kolory wychodzÂą naprawdĂŞ spoko, a kilka dobarwialiÂśmy rĂŞcznie, ale teÂż bardziej jako kosmetyka niÂż gruba korekta. |
_________________ ÂŻycie jest zbyt krĂłtkie Âżeby jeÂździĂŚ Dieslem... |
|
|
|
 |
Siekiera
|
Wysłany: 2015-06-10, 18:37
|
0
|
|
|

|
A ja tam mĂłgÂłbym byĂŚ juÂż tym impotentem aby kasa siĂŞ zgadzala |
|
|
|
 |
No-limit
|
Wysłany: 2015-06-11, 14:07
|
0
|
|
|

|
trzeÂźwy inaczej,
Piszesz o Generalu?
[ Dodano: 2015-06-11, 14:13 ]
trzeÂźwy inaczej napisał/a: | NiektĂłre kolory wychodzÂą naprawdĂŞ spoko, a kilka dobarwialiÂśmy rĂŞcznie, ale teÂż bardziej jako kosmetyka niÂż gruba korekta. |
Czyli na "krechê" odpada?Rozpoznaje gruboœÌ ziarna?
RobiÂłem dziÂś 41V Mazda 3w.Po pewnych korektach kolorystycznych bazy, zastÂąpieniu Âżywicy klarem i odjĂŞciu iloÂściowym pigmentĂłw w 3-ciej w./+ 80-22 do bazy i klaru/,
oda³o siê osi¹gn¹Ì dobry k¹t i zbli¿ony kolor na wprost /po dodaniu flopa i sporej iloœci grubego ziarna 80-92/.Oryginalny efekt w APP nieosi¹galny-musi byÌ u¿yty ca³kowicie transparentny czerwony w klarze lub specjalny dobarwiony klar.
To taka maÂła dygresja |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2015-06-11, 19:21
|
0
|
|
|

|
Dziœ rozmawia³em z dziewczynami jak im siê pracuje. Ogólnie jest nieŸle, ale per³y dobarwiaj¹. Natomiast wyniki pracy urz¹dzenia mo¿na porównaÌ do wyników niezbyt doœwiadczonego kolorysty. Czyli je¿eli ktoœ jest niewidomy, mo¿e wzi¹Ì dotacjê z pefronu na otworzenie dzia³alnoœci gospodarczej i otworzyÌ mieszalnie w oparciu o to spectro. I tak bêdzie robi³ lepsze lakiery ni¿ jego konkurencja na kiepskim systemie. |
|
|
|
 |
glover
|
Wysłany: 2015-06-12, 13:28
|
0
|
|
|
|
Ciekawe czy teraz z tej nowej perspektywy unijnej na dofinansowania nie mo¿na by³oby tego sfinansowaÌ? Teraz ma byÌ kasa na innowacje wiêc jakby napisaÌ odpowieni projekt ¿e siê chce dzia³alnoœÌ uinnowacyjniÌ to mo¿e... |
|
|
|
 |
Siekiera
|
Wysłany: 2015-06-12, 14:29
|
0
|
|
|

|
Dobry pomysÂł
Pogadam w Generalu moÂże zleciliby napisanie takiego projektu i udostĂŞpniali chĂŞtnym przecieÂż to w ich interesie. |
|
|
|
 |
Bombel
|
Wysłany: 2015-06-13, 06:54
|
0
|
|
|
|
Z dotacjÂą na taki cel chyba nie bĂŞdzie prosto ale moÂże z CT3 moÂżna sprĂłbowaĂŚ
Cytat: | Cel Tematyczny 3
Jeœli chodzi o drugi z najwa¿niejszych celów, przedsiêbiorstwa mog¹ liczyÌ na pomoc rzêdu 5,3 mld euro. Taki kapita³ mo¿e zostaÌ przeznaczony na zwiêkszenie atrakcyjnoœci ma³ych i œrednich przedsiêbiorstw, jak i sektorów zwi¹zanych z rynkiem rolnym, rybo³ówstwem oraz akwakultur¹.
NastĂŞpujÂące rozwiÂązanie bĂŞdzie moÂżliwe do wykorzystania przez przedsiĂŞbiorstwa zwiÂązane m.in. z :
- upowszechnianiem, dziêki wykorzystywaniu nowych pomys³ów czy pomaganiu nowym firmom, dzia³ania przedsiêbiorstw,
- wdraÂżaniem modeli biznesowych, charakterystycznych dla maÂłych i Âśrednich przedsiĂŞbiorstw,
- rozbudowaniem przedsiĂŞbiorstwa, a co za tym idzie ulokowaniem na rynku nowych produktĂłw,
- dokonywaniem inwestycji w nowatorskie maszyny czy sprzêt s³u¿¹cy do produkcji,
- rozrostem inkubatorĂłw przedsiĂŞbiorczoÂści. |
|
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2015-06-14, 10:49
|
0
|
|
|

|
MinĂŞÂło juÂż kilka klapek, wiĂŞc moÂżna coÂś powiedzieĂŚ o tym cudzie.
Kolory gÂładkie praktycznie wchodzÂą na krechĂŞ. Sporadycznie trzeba podbarwiaĂŚ. Srebrne perÂły z czoÂła na krechĂŞ a z kÂąta lekko za ciemne, ale w ogĂłlnym zostawieniu wychodzÂą zaskakujÂąco dobrze. ZdarzyÂła siĂŞ jedna wtopa gdzie wyszedÂł inny kolor.
Ja mam to szczêœcie, ¿e dysponuje dobrym zespo³em kolorystycznym, dlatego to urz¹dzenie g³ównie u³atwia nam prace a nie ratuje ¿ycie. Jednak zastanawiam siê nad skasowaniem dwóch mieszalników i kupnem tego urz¹dzenia bo korekta lakieru wyliczonego przez spectro i tak zajmuje mniej czasu ni¿ grzebanie w 5 kolorboxach.
WziĂŞcie w leasing takiego sprzĂŞtu generuje ratĂŞ na poziomie 400zÂł miesiĂŞcznie, wiĂŞc biorÂąc pod uwagĂŞ poprawĂŞ warunkĂłw pracy, nie jest to jakaÂś wygĂłrowana kwota. |
|
|
|
 |
maykel
|
Wysłany: 2015-06-14, 15:50
|
0
|
|
|
|
trzeÂźwy inaczej napisał/a: | MinĂŞÂło juÂż kilka klapek, wiĂŞc moÂżna coÂś powiedzieĂŚ o tym cudzie.
Kolory gÂładkie praktycznie wchodzÂą na krechĂŞ. Sporadycznie trzeba podbarwiaĂŚ. Srebrne perÂły z czoÂła na krechĂŞ a z kÂąta lekko za ciemne, ale w ogĂłlnym zostawieniu wychodzÂą zaskakujÂąco dobrze. ZdarzyÂła siĂŞ jedna wtopa gdzie wyszedÂł inny kolor.
Ja mam to szczêœcie, ¿e dysponuje dobrym zespo³em kolorystycznym, dlatego to urz¹dzenie g³ównie u³atwia nam prace a nie ratuje ¿ycie. Jednak zastanawiam siê nad skasowaniem dwóch mieszalników i kupnem tego urz¹dzenia bo korekta lakieru wyliczonego przez spectro i tak zajmuje mniej czasu ni¿ grzebanie w 5 kolorboxach.
WziĂŞcie w leasing takiego sprzĂŞtu generuje ratĂŞ na poziomie 400zÂł miesiĂŞcznie, wiĂŞc biorÂąc pod uwagĂŞ poprawĂŞ warunkĂłw pracy, nie jest to jakaÂś wygĂłrowana kwota. |
Jakie mieszalniki kasujesz ? |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2015-06-14, 22:35
|
0
|
|
|

|
Na pewno 4M bo pozosta³a trauma po Spectralu i nikt nie chce na nim zbytnio robiÌ, mimo ¿e sporo lepszy. Drugi to MM ale tutaj siê zastanawiam, bo program MM obs³uguje spectro. Wiêc jednym urz¹dzeniem mogê ogarn¹Ì 3 systemy. R-M, Genrock i MM. |
|
|
|
 |
Bombel
|
Wysłany: 2015-06-15, 11:47
|
0
|
|
|
|
trzeÂźwy inaczej napisał/a: | WiĂŞc jednym urzÂądzeniem mogĂŞ ogarn¹Ì 3 systemy. R-M, Genrock i MM. |
Tego chyba nie da siĂŞ zrobiĂŚ bo kaÂżda firma ma swoje oprogramowanie. |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2015-06-18, 12:44
|
0
|
|
|

|
Chyba coÂś w tym jest. Program DeBeera nie widzi tego spectro a MM nie ma go w opcjach. |
|
|
|
 |
No-limit
|
Wysłany: 2015-06-19, 14:48
|
0
|
|
|

|
Spectro widzi tylko wprowadzone kolory i pigmenty danego producenta.
Podam dla przykÂładu jak wprowadziĂŚ zapisaĂŚ rec. wÂłasnÂą w Cromax:
-trzeba otworzyĂŚ w programie kolorystycznym recepturĂŞ wÂłasnÂą,
-dokonaÌ z fiszki-w³asnego natrysku odczytu spectro/funkcja odczyt/ i wybraÌ,podpi¹Ì do niego recepturê w³asn¹.
Teraz dopiero receptura bĂŞdzie dostepna poprzez odczyt spectro,a nawet podglÂąd koloru. |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2015-06-23, 21:10
|
0
|
|
|

|
OddaÂłem juÂż to cudo. Moje odczucia sÂą dosyĂŚ pozytywne. Czekam na ofertĂŞ od dystrybutora. SprzĂŞt nie zastÂąpi dobrego kolorysty, ale znacznie przyÂśpiesza pracĂŞ.
MoÂżna pokusiĂŚ siĂŞ o maÂłe porĂłwnanie, gdzie receptury opracowane przez spectro w genrocku, pasujÂą lepiej do klapek niÂż to co na fiszce do tego co w kubku, w spectralu. |
|
|
|