Autor |
Wiadomo¶æ |
|
dadus18
|
Wys³any: 2008-07-28, 22:39 Co i jak troche pytañ prosze pomó¿cie
|
0
|
|
|
|
Witam jestem amatorem i maluje w³a¶nie calibre, kolorek czerwony nr nie pamiêtam ale akryl. Mam pare problemików:
1. Pistolet jaki mam to Leader 2006 hvlp 081906 i mam du¿e problemy z jego ustawieniem, jakie powinno byæ odpowiednie ci¶nienie przy nak³adaniu ju¿ akrylu z podk³adem radze sobie dobrze i powierzchniê mam ju¿ przygotowan± 800 na mokro
2. Jak dobrze rozrobiæ akryl mam 2l farby i 1l utwardzacza czyli 2:1 a rozcieñczalnik dolaæ?? ile??
3. Przy malowaniu mia³em ustawione gdzies 3,8 bar i robi mi sie firanka tzw baranek nawet na idealnej powierzchni a co najgorsze pistolet jakby "pluje" i zostaj± krosty czego to wina?? |
|
|
|
|
|
Wys³any: 2008-07-28, 23:11
|
0
|
|
|
MTGarage.
Pomóg³: 10 razy Posty: 722 Sk±d: ¦l±sk - ¦wierklaniec
|
nie rozrabiaj ca³ej ilosci lakieru.
proporcje dobre, a rozc. do 10-20 %.
zrób sobie lakier rzadszy jak ci lec± krople, ale najpierw cisnienie rzêdu 4 bar na wcisnietym cynglu (znam ten pistolecik). |
|
|
|
dadus18
|
Wys³any: 2008-07-28, 23:21
|
0
|
|
|
|
Hmm to dobrze my¶la³em, no nie rozrobi³aem ca³o¶ci lakieru, denerwuje mnie te¿ to jak ustawiæ iglicê dobrze by nie by³o za du¿o ani za ma³ol. Po jakim czasie na³o¿yæ nastêpn± warstwê ?? I co z tym barankiem czemu to tak wychodzi na s³upkach nie powiem wysz³o git l¶ni±ca powierzchnia, no i zderzak z w³ókna by³ te¿ gitarka ale tylna klapa i maska baran...:/.. hmm w sumie mia³em do¶æ rzadki i krople by³y dalej, czyta³em gdzies ¿e ci¶nienie mo¿e du¿e i buzuje akryl .... |
|
|
|
|
|
Wys³any: 2008-07-29, 06:50
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
jak masz krople duze, to za male cisnienie, za gesty materia³.
jak malujesz to materia³ otwórz na maksa i miot³e tez daj jak najwiêksz± (zeby tylko równo k³ad³o). to tyle, pzdr. |
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2008-07-29, 14:36
|
0
|
|
|
Pomóg³: 42 razy Posty: 1794 Sk±d: Kraków
|
Masz manometr pod pistoletem? |
_________________ Bart
|
|
|
|
|
dadus18
|
Wys³any: 2008-07-29, 16:20
|
0
|
|
|
|
Kropelki s± ma³ê jak co¶ dzisiaj wstawie zdjêcia, manometr mam przy kompresorze no i sprawdza³em na wci¶niêtym teraz równe 4 bar, wiem ¿e pasuje te¿ mieæ przy pistolecie sprawie sobie taki, no to spróbuyje tak jak mówi³ online, miot³a na max i materia³ te¿ zobaczymy co wyjdzie z tego.
[ Dodano: 2008-07-29, 22:18 ]
Witam oto fotka i o takie kropki mi chodzi powiedzcie z czego to mo¿e byæ:
|
|
|
|
|
|
Wys³any: 2008-07-29, 21:34
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
to s± syfy. w lakierze + powietrze w pomieszczeniu, lub tylko w pomieszczeniu. przecedzas lakier przed wlaniem do pistoletu? |
|
|
|
dadus18
|
Wys³any: 2008-07-29, 21:59
|
0
|
|
|
|
Tak cedzi³em lakier przez filtr, a te krosty s± puste w ¶rodku, Jak s± takie z nieczystego powietrza to w sumie widaæ i wiem gdzie, jestem w kropce no sam nie wiem co to... A czy w zbiorniczku tym na pistolecie farba powinna tak buzowaæ?? |
|
|
|
|
arti
|
Wys³any: 2008-07-29, 22:04
|
0
|
|
|
Pomóg³: 3 razy Posty: 98
|
|
|
|
|
dadus18
|
Wys³any: 2008-07-29, 22:08
|
0
|
|
|
|
Tak mam od razu przy pistolecie hmmm a mo¿e s³abej jako¶ci?? My¶licie ¿e to krople wody?? |
|
|
|
|
arti
|
Wys³any: 2008-07-29, 22:19
|
0
|
|
|
Pomóg³: 3 razy Posty: 98
|
Kombinujê.Je¶li te pêcherzyki s± puste w ¶rodku. Chocia¿ ze zdjêcia bardzie to wygl±da na "standartowe"syfki. Ja mam w uk³adzie 3 szt.+1 szt. DeVilbiss pod pistoletem i z wod± i z zanieczyszczonym powietrzem mam spokój. |
|
|
|
|
bajan733
|
Wys³any: 2008-07-29, 22:27
|
0
|
|
|
|
Cytat: | A czy w zbiorniczku tym na pistolecie farba powinna tak buzowaæ?? | Je¶li tak siê dzieje to mozesz mieæ dyszê niedokrêcon± i powietrze wraca siê do zbiorniczka.Przez to mo¿e te¿ ¼le rozk³adaæ farbê. |
|
|
|
|
dadus18
|
Wys³any: 2008-07-29, 22:28
|
0
|
|
|
|
Hmmm to ja mam tylko 2 moze faktycznie ten wywaliæ i kupiæ 2 inne porz±dne, bo bardziej w³a¶nie twierdze ¿e to woda bo centralnie s³uychaæ jak dysza "pluje" |
|
|
|
|
Pono
|
Wys³any: 2008-07-30, 00:12
|
0
|
|
|
|
bardzo mozliwe ze woda, bez dobrego odwadniacza lakiernie latem maja takie problemy;> moze nie kazda, ale u mnie sa :( |
|
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2008-07-30, 15:26
|
0
|
|
|
|
1 dobry odwadniacz za³atwia sprawe. Nie potrzeba nic pod pistoletem. |
_________________ Bart
|
|
|
|
|
|
Wys³any: 2008-07-30, 16:15
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
mebArth napisa³/a: | 1 dobry odwadniacz za³atwia sprawe. Nie potrzeba nic pod pistoletem. |
prawda, ale tylko wtedy, jesli mamy profesjonalny w±¿ i jest uztywany na co dzien. nie kazdy jednak tak ma.
ja mam jeden porz±dny na kompresorze, jeden na koncu instalacji przed wêzem i tyle, pod pistoletme mi sie zuzyl. |
|
|
|
malarz
|
Wys³any: 2008-07-30, 18:28
|
0
|
|
|
Pomóg³: 6 razy Posty: 206 Sk±d: Bieszczady
|
dobry w±¿ to podstawa, jak masz za ma³± ¶rednicê i d³ugiego to mo¿esz mieæ tak du¿e spadki ci¶nienia ¿e lakier bêdzie ¼le rozbijany i bêdzie wychodzi³ baran
dobrze ch³opaki pisz±, dobry odwadniacz w lecie musi byæ bo powietrze bardzo wilgotne |
|
|
|
|
dadus18
|
Wys³any: 2008-07-30, 20:43
|
0
|
|
|
|
Hmm a oto moje wnioski po kolejnym dniu malowania .... faktycznie te odwadniacze co mam mog± byæ do bani wymienie je, jaki polecacie?? W±¿ mam 15 m niebieski dobrej jako¶ci i z du¿± ¶rednic± nie ¿aden badziew za 15 zl. No i tak zosta³ mi dzisiaj do malowania zderzak tylni wiêc przejecha³em go papierkiem itd... rozrobi³em akryt tak : 100ml farby+40ml utwardzacza i dola³em chyba z 60-70ml rozcienczalnika i by³o bardzo rzadkie i dawaj malowa³em go przed pomieszczeniem od tak i jaki efekt?? komletnie ¿adnego baranka po 1 razie ¿adnego zacieku i idealna powierzchnia no mo¿e pare kropek po wodzie wiêc zdêbia³em a¿ .... wyt³umaczcie mi jak to jest z rozrabianiem tej farby .... ?? |
|
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2008-07-30, 21:44
|
0
|
|
|
|
Akryl = 100ml lakieru + x% utwardzacza (zalenie od producenta) i 10,15% rozcienczalnika i MUSI BYC dobrze. Z tego co piszesz zrobi³es wode a tym si enie da malowac. |
_________________ Bart
|
|
|
|
|
ari
|
Wys³any: 2008-07-30, 22:55
|
0
|
|
|
|
te 10;15 % ropuszczlanika jest liczone od ilo¶ci samego lakieru czy liczy siê lakier +utwardzacz i wtedy te 10;15 % ? |
|
|
|
|
|
Wys³any: 2008-07-31, 09:49
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
|
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2008-07-31, 22:53
|
0
|
|
|
|
Litr lakieru + 500ml utw. + 10% rozcienczalnika czyli 150ml. |
_________________ Bart
|
|
|
|
|
dadus18
|
Wys³any: 2008-08-02, 12:23
|
0
|
|
|
|
Dobra bêdê ju¿ wiedzia³, narazie wymienie sobie kompresor bo zauwa¿y³em ¿e ci¶nienie te¿ spada. Teraz bêdê chcia³ malowaæ metalica a konkretniej bmw w kolorze alaska-blau metalic, mam pare poprawek do zrobienia. Podpowiedzcie mi prosze jakie¶ rady przy malowaniu metalica, ile warstw ma³o¿yc bazy, jak rozcieñczyc?? w jakim odstêpie czasu k³a¶æ, jaki lakier bezbarwny wybraæ, jakie ci¶nienie na bezbarwny i jak go rozrobiæ?? Wiecie jakie¶ najwa¿niejsze rzeczy gdzie móg³bym pope³niæ b³±d w stosunku do malowania akrylem. Pozdrawiam i dziêkuje za pomoc. |
|
|
|
|
peter
|
Wys³any: 2008-08-02, 12:37
|
0
|
|
|
|
dadus18 napisa³/a: | Dobra bêdê ju¿ wiedzia³, narazie wymienie sobie kompresor bo zauwa¿y³em ¿e ci¶nienie te¿ spada. Teraz bêdê chcia³ malowaæ metalica a konkretniej bmw w kolorze alaska-blau metalic, mam pare poprawek do zrobienia. Podpowiedzcie mi prosze jakie¶ rady przy malowaniu metalica, ile warstw ma³o¿yc bazy, jak rozcieñczyc?? w jakim odstêpie czasu k³a¶æ, jaki lakier bezbarwny wybraæ, jakie ci¶nienie na bezbarwny i jak go rozrobiæ?? Wiecie jakie¶ najwa¿niejsze rzeczy gdzie móg³bym pope³niæ b³±d w stosunku do malowania akrylem. Pozdrawiam i dziêkuje za pomoc. |
bazy nakladasz tyle warst ile to jest konieczne (nie ma byc widac podkladu pod spodem),rozcienczasz tak jak producent podaje (1-1,3-1...),kladziesz pierwsza warstwe bazy,czekasz do zmatowienia,druga to samo i jezeli potrzeba jest to trzecia.Lakier bezbarwny nakladasz po calkowitym wyschnieciu bazy,czyli ok 20 minut od ostatniej warstwy.
Co do lakieru bazbarwnego to ci nie doradze bo nie znam cen oraz jakosci lakierow wystepujacych na naszym rynku.
Cisnienie na bezbarwnym ustawiasz w zaleznosci od pistoletu (HVLP,LVLP,HP,RP),musisz powiedziec jaki masz pistolet najpierw.
Lakier rozrabiasz rowniez wedlug wskazan producenta. |
|
|
|
|
dadus18
|
Wys³any: 2008-08-02, 15:07
|
0
|
|
|
|
Pistolet to leader 2006 hvlp, mam nadzieje ¿e lakier bezbarwny nie zrobi mie sie ¿ó³ty bo czyta³em ¿e tak sie dzieje:/... jak kto¶ ma jeszcze jakie¶ przestrogi to prosze pisaæ. Wielkie dziêki peter, |
|
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2008-08-02, 17:29
|
0
|
|
|
|
dadus18 napisa³/a: | Pistolet to leader 2006 hvlp, mam nadzieje ¿e lakier bezbarwny nie zrobi mie sie ¿ó³ty bo czyta³em ¿e tak sie dzieje:/... jak kto¶ ma jeszcze jakie¶ przestrogi to prosze pisaæ. Wielkie dziêki peter, |
Bezbarwny sie nie ROBI ZÓLTY. On JEST albo zó³ty albo bia³y. To widac w puszce. Polecam CI z tanszych Novol lub Profix (oba bia³e) lub Standox drozszy ale pieknie sie wylewa no i oczywiscie bia³y. Jak nie masz oryginalnego utwardzacza to zapodaj HAYA do akryli, sprawdzony przy kazdej marce klaru i bia³y - nie zmienia bezbarwnego. |
_________________ Bart
|
|
|
|
|
dadus18
|
Wys³any: 2008-08-25, 19:20
|
0
|
|
|
|
Koledzy mam pytanko kolejne. Kumpel ma zderzak taki ala' gumowy, jaki podk³ad na to?? Ps kolor per³a czarna. Bo raczej nie ten co pod akryle??
OK ju¿ znalaz³em ...PZP:-) |
|
|
|
|
gola
|
Wys³any: 2008-08-25, 19:57
|
0
|
|
|
Pomóg³: 23 razy Posty: 854
|
pzp dajesz na czysty plastik a skoro piszesz ze zderzak ma kolor czarnej perly tzn ze jest na nim lakier i pzp sie w takim przypadku nie daje bo to sie mija z celem.Podklad akrylowy na to z uelastyczniaczem.
chyba ze zle zrozumialem i ma byc czarna perla |
|
|
|
|
dadus18
|
Wys³any: 2008-08-25, 20:08
|
0
|
|
|
|
gola, dobrze zrozumia³e¶ zderzak mia³ ju¿ kolor, ale troche szpachli na nim jest teraz, czyli podk³ad akrylowy?? A co to ten uelastyczniacz?? |
|
|
|
|
michas1549
|
Wys³any: 2010-07-11, 21:59
|
0
|
|
|
|
mebArth napisa³/a: | Akryl = 100ml lakieru + x% utwardzacza (zalenie od producenta) i 10,15% rozcienczalnika i MUSI BYC dobrze. Z tego co piszesz zrobi³es wode a tym si enie da malowac. |
A wiec tak Chcecie malowac trzeba kupic Kompresor nie zaden 100 L bo to jest gowno bez cisnienia najmniej 200L
I sluchac teraz mlodzi malaze bo to co wy piszecie to stek bzdur.......
Odwadniacze na werzach kosztuja tylko 200 z³
manometr na pistolecie i podnim devilbis kolejny odwadniacz i anty olejacz...
z kompresora na waz ma wychodzic 8 atm.
na pistolecie ma byc max 4 do 5 zalezy od wartosci lakieru tani lakier male cisnienie drogi lakier lub w HS wieksze cisnienie
I teraz sposob lakierowania... :
Baza do Skutku... az znikna plamy
raz za razem jak tylko wyschnie
i uzywac sciereczek antypy³owych...
A bezbarwny na 1,5 warstewki albo na 2,5 warstwy czyli :
zasada na 1,5 warstwy (bazowa) najlepiej na jasne kolory jak zloto sreberko czy niebieski
wypylka lepsza bardziej solidna i odczekac az lakier osiagnie lepkosc jezeli nie osiagnie scieknie
i po odczekaniu wylewka
na ciemne kolory to juz zasada na 2,5 z prostego wzgledu zeby bylo z czego pilowac syfy
przypylka poczym 3 lub 5 minut warsta w sumie dobra i odczekac 10 minut i wtedy walic ostatnia warstwe
a co do tego odczekiwania to w miedzy czasie ma sie nabijac kompresor !!!!!!!!!!!!!!
i jak juz nabity to wtedy malowac (nie bedzie mory ladnie sie rozleje)
co do rozrabiania lakierow kubeczki sa takie po 2 lub 5 z³ w mieszalniach i tam jest podzialeczka co z czym i ile czego
kolejna sprawa to jeszcze jedna zasada dobre sprzety do malowania znane marki pistoletow jak Walcom np genesi geo lub iwata
do bazy moze byc zwykly za 400 z³ star evo na allegro bedzie oszczedny bo to dobra podrubeczka iwaty |
|
|
|
|
dadus18
|
Wys³any: 2010-07-11, 22:29
|
0
|
|
|
|
michas1549, ¶wietny opisik, przynajmniej konkrety i bez zbêdnego owijania , racja kompresor minimum 200, ja osobi¶cie gara¿owo mêczê moj± 50 , ale jako¶ mi zderzaki i inna ma³e elementy wychodz± , jedno co mnie g³owi jeszcze to to rozrabianie lakieru bezbarwnego (ostatnio u¿ywa³em z GoldCara) czy rozcieñczaæ go wogóle czy nie??, coprawda sprzêt mam ¿aden bo taka prawda, maluje Leaderem 2004 (chyba tak to sie pisze) dysza 1.4, i po rozcieñczeniu np. akryli i klaru maluje siê super i warstwa siada jak lustro ale za¶ jak rozcieñczê wg. schematu czyli max 10-15% to wychodzi taka kicha troche, a za¶ jak rozcieñczony klar to siê zlewa :(, pasowa³a by mi praktyka u lakiernika bo wci±gnê³o mnie to okrutnie pozdro |
|
|
|
|
obcy_69
|
Wys³any: 2010-07-11, 23:35
|
0
|
|
|
Pomóg³: 24 razy Posty: 704
|
michas1549 ...bzdury to Ty piszesz.
Od kiedy to wartosc lakieru jest wyznacznikiem cisnienia jakim sie poslugujesz podczas lakierowania.??
Druga rzecz ..od kiedy to kolor ma wplyw na grubosc warstwy bezbarwnego..??
Co do kompresora..to faktycznie musisz miec wydajny, skoro czekasz miedzy warstwami az dobije do zadenej wartosci..tylko co zrobisz przy calaku..??
Co do pistoletow...to raczej SATA i IVATA....a nie WALCOM czy GENESIS..
A do bazy ..to powinien byc raczej lepszy niz do klaru..czyli odwrotnie niz sugerujesz. |
|
|
|
|
Hubciu
|
Wys³any: 2012-09-14, 14:46
|
0
|
|
|
|
Siemanko! Pod³±cze sie pod temat ¿eby nie tworzyæ bez sensu nowego. Otó¿ z przyczyn finansowych postanowi³em ¿e odmaluje sobie jako tako autko we w³asnym zakresie. Nie ma to byæ mistrzostwo ¶wiata itd, ma byæ po prostu schludnie.
Znalaz³em na e-lakiery taki oto akryl:
http://www.elakiery.pl/pr...lakier-akrylowy
I powiedzcie mi co do tego? To ¿e przedtem podk³ad itd to wiem, ale chodzi mi o to czy jaki¶ utwardzacz, czy rozcienczalnik itd. I przede wszystkim czy na taki akryl daje siê jeszcze bezbarwny? Bo przygl±da³em siê obecnej pow³oce która by³a na autku i wygl±da jakby by³o bez klaru i tragedii nie ma. Prosi³bym o porady do tego konkretnego lakieru.
Z góry dziêki serdeczne! |
|
|
|
|
YAMAHER
|
Wys³any: 2012-09-16, 11:02
|
0
|
|
|
Pomóg³: 7 razy Posty: 1975
|
HUBCIU ---->
Jak wymalujesz podk³adem to matowisz go 800 na mokro i malujesz akrylem.
Do akrylu potrzebujesz utwardzacz, i rozcieñczalnik do akrylu. Wszystko na stronce jest
potrzebujesz kilku foli do maskowania, troche nitro do mycia piostoletu, kubeczki, sciereczke antystatyczna,
no i najlepiej bedzie jak kupisz na szrocie jakis b³otnik i sobie pocwiczysz a pozniej autko bedzie jak ta lala
no i najlepiej jak kupisz sobie albo pozyczysz od kogos polerke |
|
|
|