Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
ptyk05 
Wysłany: 2015-06-18, 20:12   Rybie oczka
0
UP DOWN

Dzisiaj dopiero zarejestrowaÂłem siĂŞ na forum. TakÂże witam wszystkich :)

Mam kompresor samoróbka po dziadku. Butla 50/60l , sprê¿arka to Polmo HS11 i mocy silnika nie znam, ale jest doœÌ du¿y. Pistolet to Sico RP Bronze 1.4

Mam nastêpuj¹cy problem: podczas malowania robi¹ mi siê rybie oczka/kratery. Próbowa³em ró¿nych sposobów: na go³¹ blachê, na podk³ad, na stary zeszlifowany lakier, bez odt³uszczania, z odt³uszczaniem rozpuszczalnikiem, po myciu woda z p³ynem do naczyù i zawsze jest to samo. Lakier jakim przewa¿nie malujê to akryl Kapci 2:1. Lejê 50 ml farby, 25 ml utwardzacza i ok. 15 ml rozpuszczalnika. Przewa¿nie jest bardzo du¿o i bardzo gêsto tych oczek. Jeœli naleje wiêksz¹ iloœÌ rozpuszczalnika np. 50 ml farby, 25 ml utwardzacza i 25/30 ml rozpuszczalnika to jest znacznie mniej oczek i mniejszych.

Powiedzcie mi czego to moze byĂŚ wina? Mam zaÂłoÂżony odwadniacz. Czy moÂże do powietrza dostawaĂŚ siĂŞ olej ze sprĂŞÂżarki?

kzychu
Wysłany: 2015-06-18, 20:37   
0
UP DOWN

Pewnie Âże moÂże siĂŞ dostawaĂŚ, a odwadniacz nie ma tÂłustych Âścianek, osadu z mgÂły olejowej?

tom cio
Wysłany: 2015-06-18, 20:55   
0
UP DOWN

Mia³em to samo, u mnie sprê¿arka dawa³a olej. Jak zmienisz/wyremontujesz sprê¿arkê to koniecznie zmieù w¹¿ na inny bo ja niby swój umy³em, wyp³uka³em a i tak plu³ oczkami.

Przemek 
Wysłany: 2015-06-18, 21:06   
0
UP DOWN
Przemek

Raczej bĂŞdzie kompresor pluÂł olejem.Moze byĂŚ to rĂłwnieÂż spowodowane silikonami .

kzychu
Wysłany: 2015-06-18, 21:23   
0
UP DOWN

Plucie olejem moÂże byĂŚ teÂż od zbyt wysokiego poziomu oleju, braku odpowietrzenia skrzyni
korbowej ostatecznie zuÂżyte pierÂścionki.

ptyk05 
Wysłany: 2015-06-18, 22:05   
0
UP DOWN

DziĂŞki wszystkim za odpowiedzi :)

Jutro jeszcze sprawdzĂŞ ten odwadniacz czy jest tÂłusty.

ÂŻeby nie tworzyĂŚ nowego tematu to mam jeszcze dwa pytania:

Zestaw naprawczy do tej sprĂŞÂżarki jeszcze gdzieÂś dostanĂŞ? Czy raczej ratuje mnie tylko kupno nowej sprĂŞzarki?

Drugie pytanie jest nastĂŞpujÂące

Do akrylu 2:1 mam wlewaÌ np. 100 ml farby / 50 ml utwardzacza / a ile optymalnie rozcieùczalnika? Czy jeœli przesadzê z rozcieùczalnikiem to jedynymi konsekwencjami bêdzie za ¿adka farba i ³atwoœÌ zrobienia zacieku czy oprócz tego mo¿e to wp³yn¹Ì na trwa³oœÌ lakieru lub na odcieù?

Jutro jeszcze zamieszczĂŞ dwa zdjĂŞcia z polakierowanych elementĂłw, ÂżebyÂście mogli ostatecznie zweryfikowaĂŚ :)

ptyk05 
Wysłany: 2015-06-18, 23:18   
0
UP DOWN

Ewentualnie czy taka sprĂŞÂżarka jest coÂś warta? Czy bĂŞdzie siĂŞ nadawaÂła do butli 50 l ?

http://allegro.pl/sprezar...4995174054.html

tom cio
Wysłany: 2015-06-19, 01:34   
0
UP DOWN

Rozcieùczalnika ró¿nie zalecaj¹ do ró¿nych akryli. Ja wypraktykowa³em sobie odpowiedni¹ gêstoœÌ która mi pasuje. U mnie akurat to jest tak, ¿e jak mieszam i wyci¹gam mieszad³o z farby to kilka sekund siê poci¹gnie farba a potem kapie. I zawsze jest ok, nie wychodzi baran ani nie œcieka, jest optymalnie. Ale jak to mówi¹ ile g³ów tyle pomys³ów, mo¿e ktoœ podrzuci jakiœ lepszy pomys³.

Przemek 
Wysłany: 2015-06-19, 08:51   
0
UP DOWN
Przemek

ptyk05 napisał/a:
Ewentualnie czy taka sprĂŞÂżarka jest coÂś warta? Czy bĂŞdzie siĂŞ nadawaÂła do butli 50 l ?

http://allegro.pl/sprezar...4995174054.html

Daruj sobie ten szmelc .Szukaj wana albo abaca

Robertlodz09 
Wysłany: 2015-06-19, 09:41   
0
UP DOWN

ptyk05 napisał/a:
sprĂŞÂżarka to Polmo HS11

ptyk05 napisał/a:
Zestaw naprawczy do tej sprĂŞÂżarki jeszcze gdzieÂś dostanĂŞ?

Wszystko kupisz w sklepie firmowym producenta tych sprĂŞÂżarek FOS Polmo ÂŁĂłdÂż
W tych sprĂŞÂżarkach plus jest taki Âże moÂżesz wykonaĂŚ remont poniewaÂż wszystkie czĂŞÂści sÂą do kupienia. Cylinder moÂżesz daĂŚ do szlifu i kupiĂŚ nadwymiarowy tÂłok z pierÂścieniami
Masz tÂłok nominalny i 2 nadwymiarowe wszystko zaleÂży na ktĂłry wyda Ci szlif cylindra ....

ptyk05 napisał/a:

Tak szczerze ..... to juÂż bym wolaÂł reanimowaĂŚ tego HS11 niz kupowaĂŚ to nowe "cacko" ....
Przemek napisał/a:
Daruj sobie ten szmelc .Szukaj wana albo abaca

I to jest najlepsza podpowiedz w temacie jaka pompa do butli 50 lit.
poszukaj dobrej markowej pompy nie kierujÂąc siĂŞ wyznacznikiem
"niskiej atrakcyjnej ceny" ...

ptyk05 
Wysłany: 2015-06-19, 10:40   
0
UP DOWN

Kiepsko z kas¹, wiêc chyba spróbujê wyremontowaÌ t¹ sprê¿arkê któr¹ mam. Upar³em siê z tym malowaniem tak, bo zawsze sobie sam malujê felgi, a do tego mam na samochodzie kilka elementów do polakierowania. Za t¹ kasê co ju¿ wtopi³em na te "próby malowania" to jeden element u lakiernika prawdziwego bym pomalowa³.. Ale tak mi siê to podoba, ¿e nie umiem odpuœciÌ :) pomêcze siê jeszcze tym shitem co mam, mo¿e coœ z tego bêdzie, ale widze, ¿e na przysz³oœÌ wypada³oby od³o¿yÌ ze 2-2.5 tys na jak¹œ sprê¿arke, ¿eby to w koùcu malowa³o jak trzeba.. Sprayem dobieranym malowa³em zderzak i b³otnik jeden, wysz³o fajnie, ale co z tego jest wytrzyma³oœÌ tego lakieru jest tak ch**owa, ¿e po roku znów trzeba lakierowaÌ.. Tu ptak nasra³ i lakier siê jakoœ zdeformowa³, w innych miejscach zadrapania i tak to wyglada..

ChcĂŞ malowaĂŚ i kropka :tak:

Fajne forum :spoko:

ptyk05 
Wysłany: 2015-06-19, 12:14   
0
UP DOWN

Butla ma z wyliczeĂą ok. 60l
Silnik chyba dosyĂŚ mocny? Nie ma tabliczki znamieniowej i nie znam mocy, ale jak patrzyÂłem w Castorami to wielkoÂściÂą odpowiada silnikowi, ktory zamontowany byÂł przy butli 200/250l.

Ojciec z roboty zaÂłatwiÂł niby odwadniacz: CAMOZZI N204-D00 , a dzisiaj patrze, Âże jest to reduktor ciÂśnienia z filtrem. Wyprodukwany we WÂłoszech. Koszt ok. 60 zÂł. Czy za takie maÂłe pieniÂądze moÂże to speÂłniaĂŚ swojÂą role? Mam jeszcze odwadniacz taki maÂły pod pistolet za ok 30 zÂł, ale go zdemontowaÂłem do malowania.
JeÂśli tworzy siĂŞ tzw. baranek to znaczy, Âże farba jest za gĂŞsta? SzukaÂłem specyfikacji tych lakierow akrylowych Kapci na necie, ale nie ma. A na opakowaniu takim uniwersalnym co do niego przelali farbe napisali tylko 2:1 i nie wiem ile mogĂŞ daĂŚ tego rozcieĂączalnika..

max2014 
Wysłany: 2015-06-19, 12:53   
0
UP DOWN

Witaj ja malowaÂłem kapci i spokojnie moÂżesz daĂŚ 30% :spoko: wtedy Âładnie siĂŞ rozlewa :cool:

max2014 
Wysłany: 2015-06-19, 14:15   
0
UP DOWN

a ile warstw kÂładziesz ?

ptyk05 
Wysłany: 2015-06-19, 15:05   
0
UP DOWN

Dwie. To co jest na tej blasze na zdj. to mega eksperyment. Natrysniete za duÂżo, bo chcialem zobaczyc czy jak wiecej farby bĂŞdzie to przykryje to oczka. BrakÂło mi przygotowanych wyszlifowanych blach do kolejnego malowania, a zostaÂło jeszcze troszke farby to wziaÂłem blachy rejestracyjne na odwrocie przetarÂłem rozpuszczalnikiem uniwersalnym, prysnaÂłem na szybko podkÂładem ze szpreja i pomalowaÂłem mocniej rozcieĂączonÂą farbÂą. WyszÂło znacznie lepiej, ale jeszcze gdzie niegdzie pojawiÂło siĂŞ takie oczko maÂło widoczne, ale jednak i kilka pojedyĂączych chropowatych punktĂłw, ale to byĂŚ moze przez to, Âże podkÂład siĂŞ tak uÂłoÂżyÂł i nie byÂł szlifowany.

Tutaj foto tych rejestracji prysniĂŞtych:

WidaÌ drobinki kurzu, bo po³o¿y³em j¹ na noc w gara¿u, tak sobie le¿a³a. Na ¿ywo bardzo ³adny po³ysk :) jak zacz¹³em przecieraÌ koszulk¹ do zdjêcia to sie zaczê³y mikrorysy robiÌ, to nie wiem czy mi utwardzacz dali normalny, a nie szybki i moze dlatego?
Jakby chociaz tak malowaÂło jak tÂą blache od rejestracji to moÂże i byÂłbym zadowolony z efektu, ale farbe bez proporcji wlaÂłem odpowiednich, tylko tak juz chcialem poeksperymentowaĂŚ i zrobic rzadszÂą, wiec nie wiem czy jakbym taka blotnik malowaÂł to by sie zacieki nie porobiÂły.

A ta pierwsza z tymi oczkami mocnymi to byÂła robiona w kubku z proporcjami 50 ml akryl 25 utwardzacz, ok. 10/15 rozcienczalnika i wydaje mi sie, Âże byÂła zbyt gĂŞsta, dlatego pytaÂłem o proporcje.

max2014 
Wysłany: 2015-06-19, 15:27   
0
UP DOWN

dwie peÂłne

max2014 
Wysłany: 2015-06-19, 15:29   
0
UP DOWN

mnie siĂŞ zdaje Âże za gĂŞsta farba i za grubo i za szybko

ptyk05 
Wysłany: 2015-07-16, 22:43   
0
UP DOWN

Koledzy ratunku :help:

UporaÂłem siĂŞ juÂż z oczkowaniem. Wszystko byÂło spowodowane tym, Âże do mycia elementĂłw uÂżywaÂłem wiaderka i czasami gÂąbki, ktĂłrÂą myje auta szamponami nabÂłyszczajÂącymi :)

Natomiast problem mam z po³o¿eniem lakieru. Robi siê bardzo mocna struktura :/ Dla przypomnienia u¿ywam pistoletu Sico Bronze RP dysza 1.4. Próbowa³em malowaÌ na ró¿nym ciœnieniu, krêci³em wszystkimi regulacjami i jedyne co pomaga to mocne rozcieùczenie farby. Lakierujê akrylem Kapci 2:1. Problem w tym, ¿e na 100 ml akrylu dolewam 50 ml utwardzacza i ¿eby to w miare siê rozlewa³o to musze dolaÌ co najmniej 50 ml rozcieùczalnika jak nie wiêcej..
Jakie konsekwencje gro¿¹ zbyt mocnym rozcienczeniem farby?

max2014 
Wysłany: 2015-07-17, 17:36   
0
UP DOWN

ten klar tak ma trzeba go rozpuchem potraktowaĂŚ
sprĂłbuj pomalowaĂŚ tak : skrĂŞĂŚ pistolet na zero
rozkrêÌ miot³ê na maksa i troszkê cofnij
dawkĂŞ na 2,5 obrotu a ciÂśnienie na 2,2 bar
klar bĂŞdzie miaÂł mniej czÂąstek staÂłych czyli warstwa bĂŞdzie cieniutka ale jak ty malujesz na dwie peÂłne to bĂŞdzie ok

ptyk05 
Wysłany: 2015-07-17, 18:59   
0
UP DOWN

MiotÂłe? To jest regulacja od dawki powietrza?

max2014 
Wysłany: 2015-07-17, 20:13   
0
UP DOWN

szerokoœÌ strumienia

max2014 
Wysłany: 2015-07-17, 20:22   
0
UP DOWN

taka ma³a rada posprz¹taj ten gara¿ jak chcesz tam malowaÌ kup sobie nowego wê¿a jakieœ 10m wystarczy jak masz mo¿liwoœÌ zrób sobie instalacjê z rurek na przyk³ad na gor¹co przeci¹gnij na jedn¹ i na drug¹ œcianê a jak masz jeszcze jakieœ pomieszczenie to wstaw tam kompresor

ptyk05 
Wysłany: 2015-07-17, 23:17   
0
UP DOWN

Lakieruje na polu ostatnio tylko i wy³acznie,bo mój gara¿ sie do tego nie nadaje :) w¹¿ ma d³. oko³o 10 m, wiêc dlaczego sugerujesz zmiane?? Na zime moze sie wy³o¿y gara¿ p³ytkami i zrobi kaloryfer :)
Teraz chce chociaÂż jeden element pomalowaĂŚ Âładnie.. :/

max2014 
Wysłany: 2015-07-18, 10:31   
0
UP DOWN

ptyk05, pisz¹c w¹¿ masz na myœli ten pomaraùczowy co jest na zdjêciu :sciana:
kompresor jest dobrze mieĂŚ w oddzielnym pomieszczeniu chodÂź by dla tego Âżeby nie podnosiÂł kurzu
a jak chcesz pomalowaĂŚ dobrze jakiÂś element to postaw sobie jakiÂś namiot a nie malujesz na polu :nie:

Przemek 
Wysłany: 2015-07-18, 11:34   
0
UP DOWN
Przemek

ptyk05, SÂłuchaj co Ci forumowicze piszÂą bo gÂłupoty wypisujesz . Nie wywarzaj otwartych drzwi .

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu