Szukaj FAQ Album

Przesunięty przez: DrCruel 2009-04-25, 03:09
Autor Wiadomość
kpopis
Wysłany: 2008-08-03, 14:28   Szlifierka orbitalna
0
UP DOWN

http://cgi.ebay.com/ebaym...39278QQtcZphoto

Do czego to sluzy? Nadaje sie do szlifowania kitu na gladko np. zamiast klocka?

mebArth 
Wysłany: 2008-08-03, 14:53   
0
UP DOWN

Tak ale jak Ÿle przy³ozysz to zrobisz dziure. Mia³em takie cos w rekach i jak sie rozpedzi³o luzem to zastepowalo flexa do spawów. Jesli jest regulacja obrotow to sie nada...ale ja osobiscie bym tego ne kupi³. Zzera kupe powietrza. na kompresorze 150l butla po w³¹czeni utej maszynki i pistoletu HP oba zdychaj¹. Pistolet pluje a maszynka ledwo co sie kreci. MIa³em maszynke JONNNESWAY czy cos takiego...ale widze ze to to samo.

kpopis
Wysłany: 2008-08-03, 15:10   
0
UP DOWN

Szlifuje sie szybciej niz oscylacyjna?

[ Dodano: 2008-08-03, 16:54 ]
Zastanawiam sie jeszcze czy taki sprzet o srednicy 8 cali sie przydaje? http://cgi.ebay.com/Inger...1QQcmdZViewItem

pitterek 
Wysłany: 2008-08-03, 16:35   
0
UP DOWN

kpopis napisał/a:
Nadaje sie do szlifowania kitu na gladko np. zamiast klocka?

dobrze to okreslileÂś. na gÂładko ok, ale na rĂłwno bedziesz miaÂł problem

kpopis
Wysłany: 2008-08-03, 17:39   
0
UP DOWN

rozumiem ;)

peter
Wysłany: 2008-08-03, 18:17   
0
UP DOWN

to sa maszynki do nakladania pasty nablyszczajacej na karoserie samochodu.Tylko do tego jej uzywam.
Np do odswiezenia polysku lakieru nakladasz za jej pomoca paste nablyszczajaca (mleczko),zostawiasz do wyschniecia a nastepnie recznie sczyszczasz.
Do szpachli sie kompletnie nie nadaje.

mebArth 
Wysłany: 2008-08-03, 19:41   
0
UP DOWN

peter napisał/a:
to sa maszynki do nakladania pasty nablyszczajacej na karoserie samochodu.Tylko do tego jej uzywam.
Np do odswiezenia polysku lakieru nakladasz za jej pomoca paste nablyszczajaca (mleczko),zostawiasz do wyschniecia a nastepnie recznie sczyszczasz.

NIE

Ta maszynka sie nie kreci w koÂło tylko ma obroty jak Ăłsemka. czyli w koÂło plus na boki. Tak jak elektryczny RUPES czy "Âżaba" pneumatyczna. Na rĂłwno sie nic nie wyciagnie bo sie tylko doÂły porobi ale duzo pomoze. Zreszta nawet ja wykonczenie to na klocku jade zeby byÂło prosciutko.

peter
Wysłany: 2008-08-03, 19:57   
0
UP DOWN

mebArth napisał/a:
peter napisał/a:

NIE

Ta maszynka sie nie kreci w koÂło tylko ma obroty jak Ăłsemka. czyli w koÂło plus na boki. Tak jak elektryczny RUPES czy "Âżaba" pneumatyczna. Na rĂłwno sie nic nie wyciagnie bo sie tylko doÂły porobi ale duzo pomoze. Zreszta nawet ja wykonczenie to na klocku jade zeby byÂło prosciutko.

Nie krzycz bo nikt gluchy nie jest.
Moze tobie kojarzy sie nakladanie wosku od razu z polerka bo nic innego nie robisz pewnie.
Jest to oscylacyjna maszynka i do nakladania wosku sie nadaje.
(jak to ty napisales fachowo "czyli w koÂło plus na boki. " ^^
Ty miales podobna w lapach a ja mam taka sama jak ta z drugiego linku i nia wlasnie nakladam wosk.
Podobna nie znaczy zawsze ta sama.
Nie uzywales nie wypowiadaj sie na jej temat.

Za pomoca czarnej gabki nakladam wosk na karoserie (ta maszynka) nastepnie po wyschnieciu wosku nakladam na ta gabke oslone z froty i jade do uzyskania polysku (lub recznie)

czy "zaba pneumatyczna" to jest u ciebie To ?

niezla terminologia ^^ ^^
pneumatyczna szlifierka orbitalna sie to nazywa prosze pana

baqo 
Wysłany: 2008-08-03, 20:19   
0
UP DOWN

peter napisał/a:
to ¿e tylko ty ich u¿ywasz do wosku, to nie znaczy ¿e do niczego innego nie s³u¿¹. jak chcesz siê spieraÌ z lakiernikami do czego s³u¿¹ szlifierki oscylacyjno obrotowe to nie ma sensu.sam wosk nanoszê rêcznie i myœlê ¿e zrobiê to lepiej i szybciej ni¿ t¹ maszynk¹,a jak ju¿ to wola³bym u¿yÌ do tego polerki .

kalbi 
Wysłany: 2008-08-03, 20:32   
0
UP DOWN

peter napisał/a:
czy "zaba pneumatyczna" to jest u ciebie To ?

ja uÂżywam tej, troszke inny model RA 150 A

- do matowania
- do rozcinania rys (np ktos przejedzie gwoŸdziem po masce - nie ma do³ków tylko rysa i tym lece bo nie zostawia wg³êbieù)
- do docinania podkÂładu - p.320-360 na sucho potem rĂŞcznie poprawiam 800 na mokro
- do likwidowania rys na szpachli (uÂżywam do tego jeszcze miĂŞkkiej przekÂładki)

ogĂłlnie maszynka jest przydatna - lekka i porĂŞczna + odkurzacz i tak siĂŞ nie syfi na hali

peter
Wysłany: 2008-08-03, 20:54   
0
UP DOWN

baqo napisał/a:
peter napisał/a:
to ¿e tylko ty ich u¿ywasz do wosku, to nie znaczy ¿e do niczego innego nie s³u¿¹. jak chcesz siê spieraÌ z lakiernikami do czego s³u¿¹ szlifierki oscylacyjno obrotowe to nie ma sensu.sam wosk nanoszê rêcznie i myœlê ¿e zrobiê to lepiej i szybciej ni¿ t¹ maszynk¹,a jak ju¿ to wola³bym u¿yÌ do tego polerki .

tak tylko akurat ta nie dasz rady szpachli jechac bo jest niestabilna.A on mi napisal ze

mebArth napisał/a:
peter napisał/a:

NIE
Ta maszynka sie nie kreci w koÂło tylko ma obroty jak Ăłsemka. czyli w koÂło plus na boki...

Dla niego jak cos sie w kolko nie kreci to do polerki nie bedzie czy jak ?

w sumie prawdziwy wosk nakladajac polerka to nie wiem czy zrobilbys to szybciej niz ta maszynka,a o czystosci juz nie wspomne.

pitterek 
Wysłany: 2008-08-05, 16:34   
0
UP DOWN

Mebarth wspominaleÂś o firmie rupes. mialeÂś z nia do czynienia? szef zamierza kupiĂŚ nowe maszyny, wÂłasnie Rupes. czy ktos moÂże sie wypowiedziĂŚ na temat tego sprzĂŞtu? MoÂże ktos go uzywa.

hebel elektryczny; http://gambrinus.poznan.p...products_id=433

maszynka o plaskiej podstawie ; http://gambrinus.poznan.p...products_id=431

szlifierka katowa;http://gambrinus.poznan.pl/product_info.php?products_id=428

do tego odsysacz i maszynka elektryczna o okragÂłej podstawie.
ProszĂŞ o opinie.

peter
Wysłany: 2008-08-05, 16:51   
0
UP DOWN

mam w pracy narzedzia rupesa.Maszynka oscylacyjno orbitalna http://www.allegro.pl/ite..._promocja_.html taka ,oraz elektryczna z odkurzaczem.Ta pierwsza podlaczona do centralnego odciagu,zaczyna pomalutku siadac.Zatrzymuje sie bez powodu.Mysle ze wiek robi swoje (ok 5 lat).Poniekad to i moja wina bo nigdy jeje oleju nie zaaplikowalem ;) .
Elektryczna ma ok 4 lat i nigdy nie byla w naprawie,pracuje nimi na co dzien.
Sprzet ogolnie bardzo dobrej jakosci ale drogi.

baqo 
Wysłany: 2008-08-05, 16:54   
0
UP DOWN

mam siedem maszyn tej firmy,w tym sÂą dwa odsysacze. fuel profesionall :D :spoko: o maszynki pytaj w APP. majÂą promocje,do maszyny odsysacz :shock: :shock:

[ Dodano: 2008-08-05, 17:57 ]
peter napisał/a:
Elektryczna ma ok 4 lat
ja do pierwszej zajÂżaÂłem po siedmiu latach czyli teraz,zaczĂŞÂła stawaĂŚ ,to zamĂłwiÂłem nowÂą,w tej starej tylko szczotki wymieniÂłem i dalej Âśmiga :cool:

pitterek 
Wysłany: 2008-08-05, 17:05   
0
UP DOWN

Baqo wÂłasnie APP wyskoczyÂło z ofertÂą. A orientujecie siĂŞ ile kosztuje sam odsysacz?

[ Dodano: 2008-08-05, 18:11 ]
i co musi byc w zestawie aby zalapac sie na taka promocje?

kalbi 
Wysłany: 2008-08-05, 17:26   
0
UP DOWN

Rupes to jedna z najlepszych firm, tak¿e sprzêt ma konkretny. Mam maszynke okr¹g³¹ pneumatyczn¹ RA150A oraz ten krótki hebel elektryczny. Sprzêt œmiga jak z³y, nic siê narazie nie psuje, razem z tym mam te¿ odci¹g py³ów bez którego lepiej nie zaczynaÌ bo siê syfi, ¿e hej.

z tego co wiem to w zestawie musi byĂŚ dowolna maszynka + odciÂąg i tyle

mebArth 
Wysłany: 2008-08-05, 18:10   
0
UP DOWN

pitterek napisał/a:
Mebarth wspominaleÂś o firmie rupes. mialeÂś z nia do czynienia? szef zamierza kupiĂŚ nowe maszyny, wÂłasnie Rupes. czy ktos moÂże sie wypowiedziĂŚ na temat tego sprzĂŞtu? MoÂże ktos go uzywa.

hebel elektryczny; http://gambrinus.poznan.p...products_id=433

maszynka o plaskiej podstawie ; http://gambrinus.poznan.p...products_id=431

szlifierka katowa;http://gambrinus.poznan.pl/product_info.php?products_id=428

do tego odsysacz i maszynka elektryczna o okragÂłej podstawie.
ProszĂŞ o opinie.

Mam 2 Rupesy w pracy + odkurzacz i jest cacy. + pneumatyczna "Âżaba" najlepsza z tego wszytseigo ale nie rupesa. Rupesy leÂża od czasu jak stary "Âżabe" kupiÂł.

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu