Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
krzysiek02 
Wys³any: 2015-07-23, 19:05   Pomoc przy lakierowaniu
0
UP DOWN

Witam. Musia³em wzi±æ siê za naprawê drzwi w swoim samochodzie. Stan±³em na po³o¿eniu szpachli z w³óknem. Muszê po³o¿yæ jeszcze jedn± warstwê i tu moje pierwsze pytanie. Czy przed na³o¿eniem drugiej warstwy t± pierwsz± trzeba przeszlifowaæ? Je¶li tak to czy potem trzeba j± odt³u¶ciæ? Pe na³o¿eniu drugiej warstwy bêd± musia³ na³o¿yæ szpachlê uniwersaln±. Na ni± muszê nanie¶æ podk³ad. Czy je¿eli wyjadê podk³adem na lakier to siê co¶ stanie? Czy mogê go tylko nanie¶æ na zmatowiony lakier? Czy maluj±c baz± mogê wyjechaæ ni± na stary lakier? je¶li tak to czy musi byæ zmatowiony? Chcia³em pomalowaæ ten element tak po ¶rodku miêdzy tym przet³oczeniem a pozosta³o¶ci± po ta¶mê która trzyma³a listwê.

Móg³by mi kto¶ powiedzieæ krok po kroku do którego miejsca mam po³o¿yæ podk³ad, bazê i bezbarwny. Auto jest do¶æ stara i nied³ugo pójdzie pewnie na z³om ale mimo to chcia³em zrobiæ to w miarê dok³adnie.

kalbi 
Wys³any: 2015-07-23, 19:54   
+1
UP DOWN

Pomóg³: 32 razy
Sk±d: Warszawa
szpachle szlifujesz przed na³o¿eniem kolejnej warstwy. Mo¿na na³o¿yæ drug± warstwê szpachli bez matowania w trakcie jej podsychania czyli po oko³o 5 min. Wszystkie warstwy musz± byæ k³adzione na zmatowane pod³o¿e.

krzysiek02 
Wys³any: 2015-07-25, 19:41   
0
UP DOWN

Jestem na etapie po³o¿enia podk³adu. Sza³u nie gdy¿ k³ad³em go bezpo¶rednio na szpachle z w³óknem. ¯eby po³o¿yæ bazê muszê teraz przykleiæ ta¶mê 1cm dalej zmatowiæ podk³ad w raz ze starym lakierem który pokaza³ siê po przeniesieniu ta¶my nanie¶æ bazê poczekaæ a¿ wyschnie i znów przykleiæ ta¶mê 1 cm dalej i nanie¶æ bezbarwny? Jak to mam zrobiæ aby wysz³o to dobrze i ¿ebym nie robi³ tego pó³ dnia? Równie dobrze móg³bym zostawiæ t± ta¶mê jak jest na zdjêciu zmatowiæ podk³ad daæ bazê i bezbarwny bez odrywania ta¶my ale wtedy bêdzie takie chamskie odciêcie.

misias
Wys³any: 2015-07-25, 20:55   
0
UP DOWN

Pomóg³: 2 razy
krzysiek02,Kolego zrywasz tê ta¶mê z tymi gazetami ¿eby¶ mia³ odkryty ca³± powierzchniê lakierowan±.

Przej¶cia po podk³adzie i sam podk³ad szlifujesz papierem wodnym na mokro gradacja 600 zbierasz z grubsza,gradacj± 800 wyrównujesz do g³adko¶ci rysy po gradacji 600.

Jak ju¿ ³adnie wyg³adzisz podk³adzik to matujesz ca³e drzwi papierkiem 1500 na mokro.

Resztê kalbi, ci dopowie i podpowie bo jak zacz±³ to i skoñczy :D .

Gandziorz
Wys³any: 2015-07-25, 21:06   
+1
UP DOWN

Ja tu widzê dwa babole a ty chcesz ju¿ baz± psikaæ?

Jak wykoñczysz ³adnie powierzchnie to daj podk³ad i go zjed¼ na g³adko papierkiem 800.
We¼ pó¼niej odklej te gazety co masz, i zmatuj miejsce przej¶cia na mokro z miêkkim klockiem papierem 1500.
Jak ju¿ to zrobisz to psiknij niepe³n± warstwê na sam element co by³ naprawiany. Pó¼niej wylej pe³n± warstwê na miejsce naprawiane zahaczaj±c o miejsce cieniowania (co matowa³e¶ papierem 1500).
Pó¼niej dasz klar i powinno byæ okej ;)

Powodzenia!

19157489720199444093.jpg
Plik ¶ci±gniêto 27 raz(y) 456.96 KB

krzysiek02 
Wys³any: 2015-07-25, 21:59   
0
UP DOWN

misias napisa³/a:
Jak ju¿ ³adnie wyg³adzisz podk³adzik to matujesz ca³e drzwi papierkiem 1500 na mokro.

Tylko, ¿e ja nie chce malowaæ ca³ych drzwi.

Gandziorz napisa³/a:
Ja tu widzê dwa babole a ty chcesz ju¿ baz± psikaæ?

Chyba nie widzia³e¶ jak te drzwi wcze¶niej wygl±da³y. To ma byæ zrobione ¿eby przeszed³ przegl±d i jak najtaniej. Ten samochód poje¼dzi jeszcze z rok. Chcia³em zrobiæ to jak najlepiej siê da ale by³y one zbyt zniszczone. W sklepi mi powiedzieli, ¿e mo¿na k³a¶æ podk³ad na szpachlê z w³óknem. Wiem, ¿e s± nie doskona³o¶ci bo po pomalowaniu podk³adem wszystko wychodzi ale nawet jakbym chcia³ to poprawiæ to nie mam jak bo szpachla mi siê skoñczy³a. Jedyne co mi pozosta³o to papier 120, 280, 1500(ba mokro) i tak g±bka do matowienia. Wyobra¼cie sobie jak one wygl±da³y po wyszlifowaniu.

P.s Czym usun±æ ten klej który trzyma³ listwê?

Gandziorz
Wys³any: 2015-07-25, 22:17   
0
UP DOWN

krzysiek02 napisa³/a:

P.s Czym usun±æ ten klej który trzyma³ listwê?

Tarcz gumowa do usuwania kleju.

Ja rozumiem ¿e chcesz tanio ale zrozum jedno, koszty przy dobrze zrobionej robocie nie s± wcale wy¿sze. Oczy¶ci³by¶ ca³y dó³ z rdzy i da³ epoksyd (zesz³o by mo¿e z 150ml), pó¼niej szpachlówkê by¶ po³o¿y³ i dalej robi³ po swojemu.

Nie chcesz lakierowaæ ca³ych drzwi spoko, ale ja mówiê o miejscu cieniowania czyli lakierujesz od miejsca naprawionego 10cm dalej i wsio. Najlepiej jest gubiæ przej¶cie na wiêkszej d³ugo¶ci ale jak co¶ 10cm powinno stykn±æ ¿eby¶ kosztów nie mia³ wy¿szych.

hematol 
Wys³any: 2015-07-25, 22:22   
0
UP DOWN

Pomóg³: 11 razy
Sk±d: ¦l±sk
krzysiek02 napisa³/a:
To ma byæ zrobione ¿eby przeszed³ przegl±d i jak najtaniej. Ten samochód poje¼dzi jeszcze z rok.

Nie lepiej kupiæ drzwi na szrocie?Moze jeszcze trafisz w kolorze ;)
Nie wiem jakie to auto ale zakup u¿ywanych drzwi mo¿e Ciebie wyj¶æ taniej ni¿ ta naprawa+ materia³y a drzwi dalej bêd± zgnite pod warstw± kitu. :tak:

krzysiek02 
Wys³any: 2015-07-26, 08:05   
0
UP DOWN

Cytat:
Daewoo Tico. Nie ma mo¿liwo¶ci kupienia dobrych drzwi w kolorze. Dzwoni³em na szrot to mnie wy¶miali. Na allegro jak siê trafi± to te¿ posiadaj± korozje. Drzwi w dobrym stanie kosztuj± ok 100z³ do tego trzeba doliczyæ koszt malowania. Wysz³o by mnie to ok 500z³ razem. Mo¿e gdyby ten samochód mia³ idealnie zdrow± pod³ogê to móg³bym zainwestowaæ.

krzysiek02 
Wys³any: 2015-07-26, 13:28   
0
UP DOWN

Po³o¿y³em bazê. Tam gdzie by³a idealna powierzchnia lakier wygl±da zajebi¶cie. Niestety bêdzie widaæ ró¿nice koloru. Chyba dlatego, ¿e stary lakier ma z 15 lat albo za ma³o go po³o¿y³em.

krzysiek02 
Wys³any: 2015-07-26, 17:42   
0
UP DOWN

hematol napisa³/a:
a drzwi dalej bêd± zgnite pod warstw± kitu.

Ja tej szpachli nie po³o¿y³em bezpo¶rednio na t± rdze tylko najpierw zeszlifowa³em k±tówk± do zdrowej blachy, powycina³em najgorsze miejsca wyczy¶ci³em dalej rdzê i na to dopiero po³o¿y³em mate szklan± a pó¼niej szpachle.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: