Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
DrCruel
Wysłany: 2006-01-09, 11:06   Amatorskie kabiny lakiernicze
0
UP DOWN

Jarek
Do³¹czy³: 16 Lip 2005
WysÂłany: Sob Lip 16, 2005 4:41 pm Temat postu: amatorskie kabiny lakiernicze
--------------------------------------------------------------------------------
ma ktoÂś zwas kabine zrobionÂą przez siebie ja mam ale chciaÂł bym jÂą uleprzyc ale juÂż niemam pomusÂłu

adams
Do³¹czy³: 15 Lip 2005
WysÂłany: Pon Lip 18, 2005 7:08 am Temat postu:
--------------------------------------------------------------------------------
CzeÂśc Jarek
Napisz wiĂŞcej o swojej kabince.

Jarek
WysÂłany: Sob Lip 23, 2005 12:09 pm Temat postu: anatorski kabiny lakiernicze
moja kabina jest równoczesnie pomieszczeniem do przygotowania a³ta pod lakier wiec jest to najzwyklejszy blaszany gara¿ tylko ze posze¿ony ma 4 m szerokoœci i 6,5 d³ugoœci tylko ze jest niski to straszna wada ale có¿ jak to w gara¿u bywa jest kana³ ktury mi s³u¿y do wyci¹gana py³u i dodalkowo mam pod sófitem dwie rury o œrednicy 10cm wszystko jest pod³¹czone do wyci¹gu kupionego na z³omie nastêpnie oœwietlenie 8lamp ja¿eniowych ka¿da po 40w 3 na suficie podwie z boków i jedna z przodu jeszcze mam zamiar powiesic na drzwiach to tak wyg³¹da moja lakiernia wybaczcie za b³êdy ortograficzne i wogule a jeszcze mam pod³oge z kostki brukowej ale zadodre to niejest i gara¿ jest ocieplony styropianem

looqasch
Sk¹d: Stary ZamoœÌ
WysÂłany: Nie Lip 24, 2005 12:52 am Temat postu:
Ja na razie jestem w fazie marzeù ale w nie d³ugim czasie bêdê stara³ siê te¿ rozpocz¹Ì budowê kabiny
Moj¹ kabinkê planujê zrobiÌ tak pó³profesjonalnie. Wymiary 4m x 7m x 2,8m, konstrukcja drewniana (najtaùsza dla mnie) ocieplona styropianem, wewn¹trz wy³o¿ona p³ytami G-K, oœwietlenie: kilka lamp "dwururowych" (nawet ju¿ zakupi³em u¿ywane taniooo 40 z³ - 10 lamp )wentylacja na dwóch wentylatorach, nawiew przez ca³¹ powierzchniê sufitu, wyci¹g przez kana³ (no i tu jeszcze siê nie zdecydowa³em jakiego typu), ogrzewanie gazowe: mam ju¿ odpowiedni piecyk pozosta³y po rozbudowie ogrzewania w domu (ma nawet sterowanie elektroniczne), bêdzie to mini centralne ogrzewanie wodne, jako grzejniki zastosujê chyba kilka ch³odnic od jakiegoœ du¿ego samochodu i umieszczê je w kanale nawiewowym, nie przewidujê suszenia w tej "kabince", wystarczy mi temp 20 stC (max 25). Nie wiem tylko jak zrobiÌ filtry. Mo¿e ktoœ wie gdzie mo¿na kupiÌ filtry sufitowe albo jakie kolwiek o wiêkszej powierzchni.( jakiê strony na necie ???)
Co z tego wyjdzie to czas pokaÂże.

lukas
Do³¹czy³: 13 Lip 2005
WysÂłany: Nie Lip 24, 2005 10:40 pm Temat postu:
Kiedyœ zajmowa³em siê trochê wykorzystaniem energii s³onecznej, a nawet pisa³em na ten temat pracê magistersk¹ i mam takiego pomys³a aby w celu obni¿enia kosztów ogrzewania zastosowaÌ s³oneczny kolektor powietrzny. W czasie pracy komora zu¿ywa du¿e iloœci powietrza, które pobierane jest z zewn¹trz gdzie temp w zimie jest bardzo niska a gdyby to powietrze przepuœciÌ przez taki kolektor to mo¿na podnieœÌ jego temp. o kilka a nawet kilkanaœcie stopni a to jest bardzo du¿o.
Budowa takiego kolektorka jest bardzo prosta i niezbyt kosztowna i moim zdaniem powinna siĂŞ opÂłaciĂŚ.
JeÂżeli uznacie Âże warto to przemyÂśleĂŚ to chĂŞtnie napiszĂŞ jak to zrobiĂŚ

looqasch
WysÂłany: Pon Lip 25, 2005 9:20 am Temat postu:
JeÂśli moÂżna to zrobiĂŚ samemu to czemu nie napisz napisz ...

Jarek
WysÂłany: Pon Lip 25, 2005 8:35 pm Temat postu: amatorskie kabiny lakiernicze
nie zÂły patent tylko co jak niema sÂłoĂąca a to dosyc czeĂŞsto sie zdaÂża albo pada deszcz i chÂłodzi to urzÂądzenie

lukas
WysÂłany: Wto Lip 26, 2005 1:57 am Temat postu:
Hej.
Jarek nie obawiaj siê, ¿e jak nie ma s³oùca to kolektorek bêdzie ch³odzi³, bo nawet jak jest pochmurno to czêœÌ promieniowania s³onecznego dociera do ziemi i najwy¿ej nie bêdzie grza³ jedynie w nocy mo¿e dzia³aÌ jak ch³odniczka ale w nocy to siê œpi

Taki metalowy gara¿ jak Twój, w dodatku docieplony, super siê nadaje do naszego pomys³a. Teraz wystarczy³oby pomalowaÌ dach lub œcianê gara¿u skierowan¹ na po³udnie, czarn¹ farb¹ matow¹ i ju¿ mamy tzw absorber, który bêdzie poch³ania³ promieniowanie s³oneczne. W naszym przypadku wystarczy zwyk³a farba matowa bo jest tania (np. Lowicyn) a w profesjonalnych kolektorkach stosuje siê wymyœlne pow³oki selektywne, które wy³apuj¹ okreœlone d³ugoœci fal, aby zwiêkszyÌ efektywnoœÌ takiego absorbera dlatego kolektory s¹ takie drogie.

U Jarka w garaÂżu izolacja juÂż jest pod powierzchniÂą blachy, wiĂŞc jeden waÂżny element kolektora ma z gÂłowy, ale jeÂżeli ktoÂś ma ÂścianĂŞ murowanÂą to musiaÂłby taki absorber zbudowaĂŚ. Czyli warstwa styropianu plus blacha stalowa.

Wszyscy wiedz¹, ¿e taka czarna blacha bêdzie siê nieŸle nagrzewa³a i teraz wystarczy to ciep³o jej odebraÌ. Musimy wiêc przykryÌ blachê szk³em, pleks¹ lub poliwêglanem. Wyboru nale¿y dokonaÌ samodzielnie bo ka¿dy z tych materia³ów ma wady i zalety. Szk³o w najwiêkszym stopniu przepuszcza promieniowanie s³oneczne (to zaleta), jest tanie ale nietrwa³e, pleksa i poliwêglan w mniejszym stopniu przepuszczaj¹ promienie ale s¹ wytrzyma³e i niestety dro¿sze. W profesjonanych kolektorach u¿ywa siê szk³a hartowanego z naniesinymi od wewn¹trz warstwami zapobiegaj¹cymi wydostawanie siê resztek promieniowania odbitego od blachy na zewn¹trz ale dla nas to nieosi¹galne

Ta przegroda "szklana" powinna byÌ oddalona od powierzchni blachy o ok. 10 cm. Mo¿emy do tego celu u¿yÌ profili aluminiowych u¿ywanych w kasetonach reklamowych lub najproœciej... zrobiÌ te dystanse z drewna. Jednym s³owem, musimy zrobiÌ coœ w rodzaju szczelnej skrzyki os³aniaj¹cej ca³¹ powierzchniê naszego absorbera. Jakich materia³ów u¿yjemy to kwestia indywidualna. W tym momencie nasz kolektorek zaczyna ¿yÌ i grzaÌ

Teraz musimy mu to ciepÂło odebraĂŚ. WiĂŞc trzeba wczeÂśniej zaplanowaĂŚ sobie dwa otrwory w naszej skrzynce. Jednym powietrze bĂŞdzie wlatywaÂło do kolektorka a drugim je pobierzemy. Powinny one byĂŚ oddalone od siebie jak najdalej, najlepiej po przekÂątnej. Musimy teÂż spowodowaĂŚ aby powietrze, ktĂłre wejdzie do kolektora byÂło tam jak najdÂłuÂżej, zanim go opuÂści. Musimy zatem zrobiĂŚ coÂś w rodzaju korytarza-labiryntu tak aby powietrze miaÂło jak najdÂłuÂższÂą drogĂŞ.
Wa¿ne jest aby odpowiednio obliczyÌ pole przekroju wlotu powietrza, korytarza i wylotu, tak aby wentylator dosta³ odpowiedni¹ iloœÌ powietrza. Nale¿y te¿ uwzglêdniÌ opór jaki spowoduje ten labirynt i byÌ mo¿e zajdzie potrzeba zastosowania mocniejszego wentylatora lub mo¿e nawet wiêkszj powierzchni kolektora aby zapewniÌ odpowiedni przep³yw ale to ju¿ ka¿dy sam musi oceniÌ.
Trzeba te¿ przewidzieÌ mo¿liwoœÌ od³¹czania kolektora w lecie bo inaczej mamy saunê a nie komorê
JeÂżeli coÂś jest niejasne to smiaÂło... pytajcie.

Wiem, Âże niektĂłrym wyda siĂŞ to zbyt kosztowne i pracochÂłonne ale pomyÂślcie ile to jest darmowej energii... przykÂład... choĂŚby tunele foliowe.

Pozdrawiam.

looqasch
WysÂłany: Wto Lip 26, 2005 5:52 pm Temat postu:
PomysÂł mnie siĂŞ podoba !!!
Koszty pewne s¹ ale znowu nie takie wysokie jak ktoœ umie trochê pokombinowaÌ a po pewnym czasie inwestycja ta powinna siê zwróciÌ (nie tylko gdy malujemy w zimie bo w sumie to wiêkszoœÌ roku jest ch³odna).
A teraz coÂś co moÂże innych zachĂŞciĂŚ:
Mam maÂły garaÂż okryty foliÂą. W zimie, w dzieĂą temperatura w Âśrodku jest zazwyczaj dodatnia, wystarczy tylko Âże pojawi siĂŞ sÂłoĂące i juÂż jest odczuwalna zmiana.
Lukas jak powinny byĂŚ rozmieszczone te otwory? Moim zdaniem otwĂłr wlotowy powinien byĂŚ na dole a wylotowy na gĂłrze ze wzglĂŞdu na to, Âże temp powietrza na dole jest chÂłodniejsza niÂż na gĂłrze. A w dodatku bardziej bĂŞdzie pasowaÂło do kabiny bo nawiew ma byĂŚ na gĂłrze.

lukas
WysÂłany: Wto Lip 26, 2005 9:52 pm Temat postu:
Fajnie Âże moje nocne pisanie komuÂś siĂŞ moÂże przydaĂŚ

Co do otworĂłw to masz looqasch racjĂŞ, wlotowy na dole a wylotowy na gĂłrze. WaÂżne teÂż aby korytarz zrobiĂŚ "poziomo" a nie pionowo aby coraz cieplejsze powietrze unosiÂło siĂŞ naturalnie do gĂłry.

Jarek
WysÂłany: Wto Lip 26, 2005 11:33 pm Temat postu: amatorskie kabiny lakiernicze
tylko ze ja mam maÂły problem bo muj garaÂż jest od strony puÂłnocnej a od a od zachodniej mam drzewa i umnie sÂłonca to prawie nie ma ale pomysÂł naprawde godny uwagi jak bym mugÂł przeprowadzic ciepÂło z kolektora jakies 5 metrĂłw jakims praewodem ocieplonym to by wypaliÂłio i umnie

looqasch
WysÂłany: Sro Lip 27, 2005 9:29 am Temat postu:
MoÂżna by pomyÂśleĂŚ nad zastosowaniem tego na dachu. Koszt chyba bĂŞdzie podobny tylko z wykonaniem trudniej.

Mobin
GoœÌ
WysÂłany: Sro Lip 27, 2005 10:10 pm Temat postu:
Moja kabina ma 5m/6m/4m, 11wyci¹gów w pod³odze po³¹czonych do wentylatora wyci¹gowego rurkami œrednicy 10cm, dodatkowo pod te same turki jest pod³¹czony odp³yw wody, "czasami tam przygotowywuje auto" oœwietlenie : 12 lamp ja¿eniówek: na bocznuch stonach po 4 ,i z ptrrzogu i z ty³ó po 2, pod sufitem za³o¿ona jest folia malarska " rozci¹gnieta 30 cm pod sufitem , -- sama sie elektryzuje i wy³apuje py³ki w komorze dobry patent co ka¿de malowanie trzeba j¹ niestety zmieniac, przed malowaniem polewamy pod³oge lakierni wod¹ delikatnie , i sie nie pyli jak chodze , powietrze do komory dostarczaj¹ 2 filtry powierzchni 0,4 metra kwadratowego ka¿dy, niestety jeszcze do nich nie podpio³em wentylatora wt³aczaj¹cego powietrze do kabiny, mam nadzieje ze komus sie to info przyda

K. Binek
GoœÌ
WysÂłany: Sro Sie 31, 2005 12:38 pm Temat postu:
Witam
Moja kompra jest zbudowana w garzaÂżu 20 X 8 X 4 kabina jest 5X2,5X4 W kabinie po podÂłodze celÂą ruct 20 cm z naciĂŞtymi kratkami i to rurÂą 50cm na strych baraÂżu Pare lamp do dobrej widocznoÂści i przed kaÂżdym malowaniem polawam wode foliÂą.
Mam tylko problem z filtrem na suficie nie wiem jaki materiaÂł na ten filtr zastosowaĂŚ.
MoÂże ktoÂś wie i pomoÂże.
POZDRAWIAM

GoœÌ
WysÂłany: Pon Lis 14, 2005 6:31 pm Temat postu:
Co tyczy siĂŞ filtrĂłw kabinowych zajrzyj na strone www.wibalak.pl
pozdrawiam Trebor.

GoœÌ
WysÂłany: Sro Lis 23, 2005 4:28 pm Temat postu:
tak jak pisze mobin - wyciagi powinny byc przy podlodze...
aby wyciagaly zimniejsze powietrze i zgodnie z grawitacja wspomagaly skutecznie odfiltrowac pyly.

woody2
Wysłany: 2007-07-10, 12:20   witam
0
UP DOWN

wiatm ma garazyk ladnie wykonczony a takze taka wyciag/turbine cos tego typu http://allegro.pl/item211...y_lakierni.html

Pozostaje tylko kwestia jak zrobic wyciag bo narazie o nawiewie z gory nie mysle.

czy mozna zrobic tak ze wokol calego garazu zamotuje rure i porobic dziurki czy cos ?

prosze o jakies informacje lub obrazek w paincie
za info z gory dziekuje pozdrawiam

aeroarte 
Wysłany: 2007-07-10, 16:54   
0
UP DOWN

Z moich doÂświadczeĂą w budowaniu takiej kabiny wynika ,Âże musi w niej byĂŚ nadciÂśnienie , wiĂŞc lepiej uÂżyj wentylator jako nadmuch. Wszystkimi nieszczelnoÂściami ,bĂŞdzie wychodzÂł syf z malowania. PrĂłbowaÂłem te same wentylatory tak i jako wyciÂągowe ,zdecydowanie lepszy efekt jest jako nadmuchowe.

agajac
Wysłany: 2007-07-19, 23:04   Jasny gwint
0
UP DOWN

Tyle siĂŞ napisaÂłem i wszystko poszÂło... :cry: Ja mam kabinkĂŞ samorĂłbkĂŞ Nawiew z gĂłry za wyciÂąg robiÂą uchylone drzwi. 16 podwĂłjnych pionowych lamp. Moc kotÂła 60 kw moc palnika olejowego 22 kw. Wentylator 1.5 kw. temp w chÂłodne dni 25 stopni. Powierzchnia filtrĂłw 2m kw ale nie zaszkodziÂłyby wiĂŞksze. NajwaÂżniejsza i najbardziej pracochÂłonna jest wentylacja. Sam nagrzewnica waÂży jakieÂś 150 kilo. Pali ok 4-5l na godzinĂŞ :cry: Jak chcecie to mogĂŞ podzieli siĂŞ doÂświadczeniami z budowy bo trochĂŞ ich mam. MogĂŞ teÂż podsunÂą fotki. Pozdrawiam

kaczmi 
Wysłany: 2007-07-24, 12:59   
0
UP DOWN

dla mnie to teraz w tych czasach robi siê troche bezsensowne bo koszt samoróbki nie jest wcale du¿o mniejszy od nowej kabiny.now¹ SAIME doœÌ spor¹ pod wode mo¿na ju¿ od 40 tyœ dostaÌ z monta¿em.....................

http://moto.allegro.pl/it...model_beta.html

tak naprawdê aby zrobiÌ doœÌ dobr¹ samoróbke trzeba w³o¿yÌ minimum 20 tyœ z³ w agregaty pic,filtry oœwietlenie......jeœli ja mia³bym tyle w³o¿yÌ to wola³bym kupiÌ sobie oryginalnego gotowca i trochê go oczyœciÌ i jak znalaz³

http://moto.allegro.pl/it...i_wloskiej.html

pozdrawiam

looqasch 
Wysłany: 2007-07-25, 13:16   
0
UP DOWN

Co to sÂą za maty na Âścianach ? WidaĂŚ to na jednej fotce pod tym ostatnim linkiem.
JuÂż kilka razy coÂś takiego widziaÂłem :neutral:

kaczmi 
Wysłany: 2007-07-26, 20:28   
0
UP DOWN

jeÂśli chodzi o tÂą filie na Âścianach w kabinie to juÂż dawno niemodna sprawa bo to niby zapobiego odbijaniu siĂŞ pyÂłu a do tego powinno siĂŞ uÂżywaĂŚ pÂłynu kabinowego ktĂłry potem siĂŞ tylko wodÂą zmywa jest 100 razy lepszy !!!!

Wysłany: 2007-08-16, 21:27   
0
UP DOWN
MTGarage.

Witam!
Mam gara¿yk idealny wymiarowo na osobówki (d³ugoœÌ na prawie 2 autka, szerokoœÌ dobra i wysokoœÌ na osobowe wystarcza) :grin: Jeœli by³ba za d³uga, to myœle o zrobieniu zaplecza- tym samym by³o by to skrócenie pow. do ogrzania podczas lakierowania :idea: :roll:

No wiĂŞc tak. Ten garaÂżyk jest zrobiony z... stajni :lol: ÂŚciany sÂą bardzo grube, do koĂąca wakacji musze je obtynkowaĂŚ, pomalowac na biaÂło- czym? Olejne lakiery, emulsja?
Nad garaÂżem mam wiÂśle, bardzo wysokÂą. (strych). Tam moÂżna postawiĂŚ osprzĂŞt itp :twisted:

1. Jakiej wielkoÂści sÂą filtry nawiewowe w suficie w najtaĂąszych kabinach? Jakie ja mam zrobiĂŚ i jak je rozmieÂściĂŚ??

2. Odprowadzanie syfu- myœla³em, aby to zrobiÌ tak jak w najtaùszych kabinach- 2 kana³y po 40cm na ziemi, a w nich rury po ok. 20cm z ciêtê na ca³ej d³ugoœci (coœ w stylu rynny, tyle, ¿e bardziej przypominaj¹ce ca³¹ rurê), to wszystko mia³o by byc narazie bez wyci¹gu poprowadzone rur¹ na zewn¹trz.

Co o tym myÂślicie? Narazie ma to starczyĂŚ dla nauki i takich lekkich lakierowaĂą :?:
MyÂśle o tym na powaÂżnie, wiec prosze o rady.

Jeszcze jedno pytanko- oÂświetlenie. Co jest lepsze, ÂświetlĂłwki, czy moÂże lampy halogenowe takie po min. 150 Watt?

carol
Wysłany: 2007-08-18, 04:12   
0
UP DOWN

Witam. W moim garazu sciany i sufit pomalowalem ta farba, ktora maluja znaki na drogach tzn. te poziome na asfalcie. Garaz ma 36 m.kwadr. i potrzebowalem 40 litrow tej farby. Kupilem bezposrednio od drogowcow za 150zl. Piec lat juz mi sluzy i jest super, mimo iz myje sciany karcherem.

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu