Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
MILYSDZ
Wysłany: 2015-07-24, 11:56   Problemy z wypolerowaniem
0
UP DOWN

Witam, jestem tutaj nowy i zupeÂłnie zielony w tym temacie.
malowaÂłem fiata 126p jak na pierwszy raz wyszÂło caÂłkiem nieÂźle oprĂłcz maski ;) . Farba akrylowa + utwardzacz + rozcieĂączalnik. Po 72 godz. od malowania zmatowiÂłem maskĂŞ papierem wodnym 2000 i chciaÂłem zrobiĂŚ polerowanko (polerka verto obroty 2000 bez moÂżliwoÂści regulacji, pasta g3) i tutaj zaczĂŞÂły siĂŞ problemy :/ efekt wyszedÂł mizerny ledwo dostaÂło poÂłysku, a jak dotknĂŞ maski palcem to znowu robi siĂŞ mat. czy ktoÂś moÂże mi powiedzieĂŚ co zrobiÂłem Âźle? Bardzo proszĂŞ o pomoc i pozdrawiam krzysiek

Gandziorz
Wysłany: 2015-07-26, 01:41   
0
UP DOWN

RobiÂłeÂś fareclÂą na mokro czy sucho?

Przemek 
Wysłany: 2015-07-26, 08:29   
0
UP DOWN
Przemek

U juÂż raczej tego nie spolerujesz ,miaÂłem tak kiedy lakierowaÂłem fronty i za 2h wystawiaÂłem ja na dwĂłr na sÂłoĂące .
Nie s¿³o ich za nic spolerowaÌ aby wydobyÌ po³ysk . Przesta³em wystawiaÌ na s³oùce i problem min¹³ .

Ja robiĂŞ polerkĂŞ po 48 godzinach .

MILYSDZ
Wysłany: 2015-07-26, 22:37   
0
UP DOWN

robiÂłem farecelkÂą na mokro, znajomy powiedziaÂł mi Âże mogÂłem Âźle dobraĂŚ proporcje utwardzacza i rozcieĂączalnika... czy to moÂże byĂŚ przyczynÂą? i jeÂśli faktycznie daÂłem za maÂło utwardzacza a za duÂżo rozcieĂączalnika to da siĂŞ to jeszcze uratowaĂŚ? czy w takim przypadku coÂś dziwnego moÂże staĂŚ siĂŞ z farbÂą? na weekend daÂłem sobie na wstrzymanie jutro sprĂłbujĂŞ jeszcze raz i dam znaĂŚ czy coÂś siĂŞ zmieniÂło...

MILYSDZ
Wysłany: 2015-07-27, 22:13   
0
UP DOWN

Dzisiaj efekt znacznie lepszy, powiedzmy Âże jestem zadowolony na jakieÂś 80%, poÂłysk juÂż prawie ok ale znowu to samo jak przejadĂŞ palcem to znowu mat... ktoÂś podpowie mi o co chodzi? czy to faktycznie moÂże byĂŚ zÂła proporcja farby, utwardzacza i rozcieĂączalnika? moÂżna coÂś z tym zrobiĂŚ?

misias
Wysłany: 2015-07-28, 14:14   
0
UP DOWN

MILYSDZ, JeÂżeli nie jesteÂś zadowolony z efektu swojej pracy a widzĂŞ Âże nie jesteÂś :) .

Przypuszczam Âże podczas lakierowania maski miaÂłeÂś za sÂłabe ustawienia materiaÂłu a Âśmiem przypuszczaĂŚ Âże spadÂło ci ciÂśnienie i parametry pistolety zostaÂły przytÂłumione a co za tym idzie,materiaÂł nie zostaÂł odpowiednio rozbity przez pistolet a zarazem odpowiednio naniesiony na element.

Moje rozwi¹zanie jest banalnie proste zdemontuj maskê lub oklej autko i polakieruj j¹ od nowa odpowiednio aplikuj¹c lakier.Zmatuj ca³¹ mask¹ 800 i wyrównaj papierkiem 1000-1200,odt³uœÌ,œciereczka antystatyczn¹ zbierz syfki i i wylej trzy pe³ne warstwy,pamiêtaj to lakier akrylowy trzeba go na³o¿yÌ troszkê wiêcej.

Znam problem bo ostatnio miaÂłem ten sam problem wyszÂła kaszanka bo za maÂło lakieru wylaÂłem ;)

MILYSDZ
Wysłany: 2015-07-28, 19:42   
0
UP DOWN

misias, dziĂŞki za odp., tak teÂż chyba bĂŞdĂŞ musiaÂł zrobiĂŚ, co prawda dzisiaj nie zajrzaÂłem na dziaÂłkĂŞ, Âżeby sprawdziĂŚ czy coÂś siĂŞ zmieniÂło ale po takim czasie juÂż nie liczĂŞ na to...
korzystajÂąc z okazji chciaÂłbym ÂżebyÂś rozpisaÂł mi jeszcze dokÂładnie jak mam zrobiĂŚ polerkĂŞ maszynowo bo w tej kwestii teÂż raczkujĂŞ...
jakiej pasty uÂżyĂŚ na poczÂątek, jaka potem i co na koniec proponujesz, jak dÂługo robiĂŚ itd... :help:
pozdrawiam

misias
Wysłany: 2015-07-29, 21:39   
0
UP DOWN

MILYSDZ, SÂłuchaj z polerowaniem to jest tak duÂżo zaleÂży od stopnia defektu lub efektu jaki chcemy uzyskaĂŚ poprzez polerowanie.

Wrzucam ci tu lekturĂŞ z blogu Krzysztofa Mulcana "mĂłj garaÂż, jak to zrobiÂłem w garaÂżu".

Na jego blogu znajdzie¿ wiele filmików i artyku³ów na temat lakierowania.

http://jaktozrobilemwgara...owego-lakieru/.

Na pewno sobie poradzisz,pamiĂŞtaj jak ci nie wyjdzie to prĂłbuj dalej aÂż do skutku :spoko:

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu