Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
hubertusan
Wys³any: 2015-10-01, 23:54   Zmiana koloru auta ,a podk³ad .
0
UP DOWN

Witam.

Pacjentem jest honda accord 2003 r.
Seryjnie lakier jest koloru czerwonego ,jednak na dachu ,masce ,klapie i rantach drzwi baza zmieni³a sie na kolor ró¿owy... (polerka nie pomaga) Najprawdopodobniej s³aby lakier bez filtra UV.
Klient za¿yczy³ sobie zmiane koloru na bia³a per³e ...
I tutaj ma ma³e pytanko ;) która opcje wybraæ ?

1. Podk³adowanie ca³ego auta na bia³o np: spectral 325 jest ¶nie¿nobia³y i na to per³a ?

2. Podk³adowanie tylko drobnych uszkodzeñ ,tam gdzie trzeba bêdzie szpachlowac itp... nastepnie bia³a baza i na to per³a ?

Druga opcja na pewno by³a by szybsza ,ale czy lepsza ,co s±dzicie ?

Pozdrawaim :)

kalbi 
Wys³any: 2015-10-02, 13:37   
0
UP DOWN

Pomóg³: 32 razy
Sk±d: Warszawa
podk³ad na miejsca uszkodzone, a na ca³o¶æ najlepiej podk³ad m/m. Musisz mieæ bia³e t³o, a po drugie bia³± per³ê lakieruj z elementami pozak³adanymi na aucie bo bêdzie szachownica.

hubertusan
Wys³any: 2015-10-02, 14:30   
0
UP DOWN

Dziekuje za odpowiedz . :spoko:
A wystarczy ¿e na podk³ad (bia³y) dam ju¿ baze per³ow± ? Czy dodatkowo jeszcze baze zwyk³± (bia³a) pomiedzy podk³ad ,a per³e? Wiem ¿e bia³a per³a ma s³abe krycie ,dlatego pytam sie czy na³o¿enie per³y na podk³ad nie zepsuje efektu ?

Co do podk³adu m/m u¿ywa³em w³a¶nie novola 325 i mia³em taki problem ¿e po wymieszaniu w proborcjach mokre na mokre (wagowo) przy odpowiednim zalecanym rozpuszalniku i tak wychodzi³a ma³a struktura ,co by³o widoczne na baze :shock: .Czy mog³o byc to spowodowane s³abym pistoletem ? Bo w³a¶nie w pracy u¿ywali¶my jakiego¶ K2... kupionego w mieszalni . I mo¿e mia³ s³abe rozbicie .W domu posiadam air gunse az2 ,czy bêde w stanie rozlaæ na g³adko ten podk³ad ? Czy mo¿e poprostu go zmieniæ ?

³ysy73 
Wys³any: 2015-10-02, 16:25   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
hubertusan napisa³/a:
A wystarczy ¿e na podk³ad (bia³y) dam ju¿ baze per³ow± ? Czy dodatkowo jeszcze baze zwyk³± (bia³a) pomiedzy podk³ad ,a per³e? Wiem ¿e bia³a per³a ma s³abe krycie ,dlatego pytam sie czy na³o¿enie per³y na podk³ad nie zepsuje efektu ?
Bia³a per³a to 3 warstwówka:
- bia³a baza
- per³a/ja nazywam farfocle
- bezbarwny

hubertusan
Wys³any: 2015-10-02, 16:43   
0
UP DOWN

³ysy73 ,to akurat wiem ¿ê bia³a per³a to 3 warstwówka ;) W moim pytaniu chodzi³o ,czy mo¿na zast±piæ bia³a baze ,podk³adem bia³ym m/m ,a na to per³a i oczywi¶cie lakier .

kalbi 
Wys³any: 2015-10-02, 20:36   
0
UP DOWN

mo¿na zast±piæ bia³± bazê podk³adem mm i na to sama per³a

hubertusan
Wys³any: 2015-10-02, 20:49   
0
UP DOWN

kalbi, Okej dziêki :spoko:

Temat mo¿na zamkn±æ .

³ysy73 
Wys³any: 2015-10-03, 12:16   
0
UP DOWN

hubertusan napisa³/a:
³ysy73 ,to akurat wiem ¿ê bia³a per³a to 3 warstwówka
Odnios³em siê do tego fragmentu Twojej wypowiedzi:
hubertusan napisa³/a:
Czy dodatkowo jeszcze baze zwyk³± (bia³a) pomiedzy podk³ad ,a per³e?

³ysy73 
Wys³any: 2015-10-03, 12:23   
0
UP DOWN

kalbi napisa³/a:
No nie wiem.... chyba do pomalowania szpadla, albo taczki.
Przecie¿ baza/podwarstwa/podsypka (ró¿nie to zw±) po pierwsze ma wp³yw na ostateczny kolor, a po drugie jest strukturalna (przynajmniej te z którymi mia³em do czynienia) co s³u¿y te¿ zapewne (celowo) do zwiêkszenia zakresu k±tów odbicia/za³amania.
Ale.... wolnoæ Tomku w Swoim domku.

kalbi 
Wys³any: 2015-10-04, 14:36   
0
UP DOWN

³ysy73 napisa³/a:
kalbi napisa³/a:
No nie wiem.... chyba do pomalowania szpadla, albo taczki.
Przecie¿ baza/podwarstwa/podsypka (ró¿nie to zw±) po pierwsze ma wp³yw na ostateczny kolor, a po drugie jest strukturalna (przynajmniej te z którymi mia³em do czynienia) co s³u¿y te¿ zapewne (celowo) do zwiêkszenia zakresu k±tów odbicia/za³amania.
Ale.... wolnoæ Tomku w Swoim domku.

kolega siê zapyta³ czy mo¿na, wiêc odpisa³em, ¿e mo¿na. Jest to ca³o¶ciówka i je¶li t³o podk³adu bêdzie mu odpowiada³o po³±czone razem z per³± (kolor) to nie ma przeszkód. Szpadla i taczki w to nie mieszaj. Strukturalna baza???? o czym ty piszesz bo pierwsze s³yszê? Jak nie umiesz po³o¿yæ to bêdzie strukturalna ale profi powinna byæ na g³adko.

³ysy73 
Wys³any: 2015-10-04, 17:14   
0
UP DOWN

Rozumiem o co Ci chodzi ale nie kumam jak mo¿na to zrobiæ na samochodzie.
Mo¿na -je¶li wie siê jak- zaoszczêdziæ na kosztach materia³ów ale... bez przegiêæ.

TAK baza strukturalna.
Jeden z kolorów nie pamiêtam czy nie Hondy (ale nie wa¿ne) z firmy GLASURIT mia³ bazê bia³± która wygl±da³a jakby by³a z ziarenkami mini kaszki.
I MITSUBISHI (chyba W75) zarówno ze STANDOXA jak i S-H te¿ baza po wyschniêciu wygl±da³a jakby by³a z mini kaszk±.
Inne bazy w zwyk³ej dwuwarstwie tego nie mia³y wiêc albo umiem po³o¿yæ bazê i takowe byæ mia³y, albo nie umiem lub kto¶ do kilku puszek w 3 mieszalniach dosypa³ piachu.
Ja wybra³em wersjê nr. 1

Ale mi to gwizda kto, czym i jak robi.

kalbi 
Wys³any: 2015-10-04, 18:24   
0
UP DOWN

³ysy73 napisa³/a:
Rozumiem o co Ci chodzi ale nie kumam jak mo¿na to zrobiæ na samochodzie.
ja bym tego nie zrobi³, bo potem mo¿e byæ problem z przelakierowaniem ale nie o to w tym chodzi³o.

³ysy73 napisa³/a:
TAK baza strukturalna.

je¶li co¶ takiego jest to OK - chocia¿ pierwsze s³yszê ;)

³ysy73 
Wys³any: 2015-10-04, 20:13   
0
UP DOWN

kalbi napisa³/a:
je¶li co¶ takiego jest to OK - chocia¿ pierwsze s³yszê
Nie wiem czy takowe s± wszystkie.
Robi³em tylko dwoma kolorami z których jeden bra³em w dwóch niby innych (chocia¿ s± rodzime) systemach a jeden w trzecim i takowe by³y, wiêc za³o¿y³em ¿e takowe musz± byæ.
A przes³ank± dodatkow± by³o to i¿ ka¿dym z tych trzech systemów robi³em po kilka lat przelewaj±c setki litrów ich baz a takowe co¶ trafi³o mi siê tylko na tych bia³ych per³ach.
Ale wiêcej w tym temacie tylko mieszacze mog± powiedzieæ.
kalbi napisa³/a:
ja bym tego nie zrobi³, bo potem mo¿e byæ problem z przelakierowaniem
Wiem i tylko z tego wzglêdu napisa³em to co napisa³em.
Nie dlatego ¿e potwierdzi³e¶ ¿e "tak siê da" - bo da, ale ze wzglêdu na to ¿e zak³adaj±cy temat wpad³ na taki pomys³.
Mam nadziejê ¿e auto jest jego w³asne i takowe pozostanie a¿ do jego ostatecznego z³omowania (je¶li tak zrobi).

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: