Autor |
Wiadomość |
 |
xnolb
|
Wysłany: 2015-10-05, 13:12 Jaki pistolet?
|
0
|
|
|
|
Witam,
Szukam taniego pistoletu, raczej do 350zÂł. PotrzebujĂŞ go do malowania drewna lakierami wodnymi, lakierami samochodowymi akrylowymi, z czasu baza i bezbarwnym.
Do tej pory malowaÂłem Sico Bronze RP (dysza 1.5), ale muszĂŞ do niego kupiĂŚ dyszĂŞ wiĂŞkszÂą i zostanie do podkÂładu. Jak na tak taniÂą plujkĂŞ to daje rady.
Mam maÂły kompresorek, ale przy sico byÂł w stanie utrzymaĂŚ 3,5-4 bar na butli przy malowaniu przez dÂłuÂższy czas.
Pistolet nie bĂŞdzie na siebie zarabiaĂŚ, tzn. bĂŞdĂŞ uÂżywaÂł go raz na miesiÂąc, wiĂŞc inwestowanie wiĂŞkszej kwoty nie ma sensu. MiÂłoby byÂło gdyby pistolet byÂł wydajniejszy niÂż Sico z ktĂłrego mam wraÂżenie Âże 50% lakieru idzie na straty.
JakieÂś propozycje?
Dodatkowo pytanie czy odczujê du¿y skok jakoœciowy pomiêdzy w/w SICO a np. AZ3 HTE/FLG 5/AZ3 HTE. I ew. który z tej trójki by³by najlepszy bo mojego zastosowania. Rozwa¿am do³o¿enie kilku z³ ale chcia³bym zamkn¹Ì siê 500z³ za pistolet i filtry. Poleci ktoœ jakieœ?
MoÂże jakiÂś forumowicz, prowadzi sklep i mĂłgÂłby zaproponowaĂŚ coÂś w lepszej cenie? |
|
|
|
 |
xnolb
|
Wysłany: 2015-10-05, 22:11
|
0
|
|
|
|
WybĂłr padÂł na FLG5, jedynie dobraĂŚ jakiÂś tani i przyzwoity filtr do niego. |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2015-10-06, 19:20
|
0
|
|
|

|
xnolb napisał/a: | jedynie dobraĂŚ jakiÂś tani i przyzwoity filtr do niego. |
Jak szukasz coÂś porĂŞcznego pod pistolet to kup filtr Devilbissa
jest to nierozbieralna jednorazĂłwka ktĂłra wymaga zmiany co jakiÂś czas
ale jej koszt to coÂś koÂło 40zÂł takÂże moÂżna to przeÂżyĂŚ |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2015-10-06, 20:40
|
0
|
|
|
|
Robertlodz09 napisał/a: | Jak szukasz coÂś porĂŞcznego pod pistolet to kup filtr Devilbissa
ale jej koszt to coÂś koÂło 40zÂł takÂże moÂżna to przeÂżyĂŚ | I naprawdĂŞ dziaÂła. |
|
|
|
 |
xnolb
|
Wysłany: 2015-10-06, 21:19
|
0
|
|
|
|
Robertlodz09 napisał/a: | xnolb napisał/a: | jedynie dobraĂŚ jakiÂś tani i przyzwoity filtr do niego. |
Jak szukasz coÂś porĂŞcznego pod pistolet to kup filtr Devilbissa
ale jej koszt to coÂś koÂło 40zÂł takÂże moÂżna to przeÂżyĂŚ |
Szukam czegoÂś Âżeby zamontowaĂŚ przy butli, taki maÂły teÂż jest w planach |
|
|
|
 |
xnolb
|
Wysłany: 2015-10-19, 12:16
|
0
|
|
|
|
FLG5 + filtr Devilbissa kupiony, jeszcze nie testowany ale juÂż wkrĂłtce Ale Âżeby przedÂłuÂżyĂŚ Âżycie tego filtra, muszĂŞ zamontowaĂŚ coÂś przy butli. Bo kompresor czystoÂściÂą nie grzeszy, nawet te filtry z allegro po 15zÂł potrafiÂą nazbieraĂŚ oleju i wody dosyĂŚ szybko. JakiÂś tani odwadniacz i odolejacz z reduktorem poleci ktoÂś? |
|
|
|
 |
Marcino
|
Wysłany: 2015-10-19, 12:51
|
0
|
|
|
|
TU masz test porĂłwnawczy twoje FLG5 oraz AZ3. |
|
|
|
 |
kzychu
|
Wysłany: 2015-10-19, 15:46
|
0
|
|
|
|
Kolego xnolb przy butli nie montuj Âżadnego filtra, zrĂłb sobie instalacje z rurek do wody pp,
z ÂłabĂŞdziÂą szyjÂą/szyjami i ÂślepÂą nitkÂą, jest to na forum rozrysowane, a filtry zamontuj na Âścianie w miejscu dla Ciebie wygodnym do podpinania wĂŞÂża ,rĂłb wszystko przynajmniej na 1/2 cala, jak chcesz tanio to moÂżesz uÂżyĂŚ jako pierwszego filtra do wody z odpowiednim wkÂładem.
Te 3/4 bary to miaÂłeÂś na butli tylko dlatego Âże instalacja z maÂłymi przekrojami - zaczynajÂąc od wyjÂścia z butli, zmierz ile masz pod pistolem w trakcie pracy. |
|
|
|
 |
xnolb
|
Wysłany: 2015-10-19, 18:36
|
0
|
|
|
|
Marcino napisał/a: | TU masz test porĂłwnawczy twoje FLG5 oraz AZ3. |
Gdzie? ZresztÂą to juÂż maÂło waÂżne, wybĂłr padÂł na FLG5. Mam juÂż go od ponad tygodnia.
kzychu napisał/a: | Kolego xnolb przy butli nie montuj Âżadnego filtra, zrĂłb sobie instalacje z rurek do wody pp,
z ÂłabĂŞdziÂą szyjÂą/szyjami i ÂślepÂą nitkÂą, jest to na forum rozrysowane, a filtry zamontuj na Âścianie w miejscu dla Ciebie wygodnym do podpinania wĂŞÂża ,rĂłb wszystko przynajmniej na 1/2 cala, jak chcesz tanio to moÂżesz uÂżyĂŚ jako pierwszego filtra do wody z odpowiednim wkÂładem.
Te 3/4 bary to miaÂłeÂś na butli tylko dlatego Âże instalacja z maÂłymi przekrojami - zaczynajÂąc od wyjÂścia z butli, zmierz ile masz pod pistolem w trakcie pracy. |
Kompresor stoi za ÂścianÂą pomieszczenia w ktĂłrym sobie od czasu do czasu coÂś psiuknĂŞ. Pod pistoletem na chiĂąskim manometrze byÂło nie wiele mniej PrzewĂłd jest krĂłtki w granicach 5m. |
|
|
|
 |
Kamil1997
|
Wysłany: 2015-10-19, 18:48
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
Marcino
|
Wysłany: 2015-10-20, 12:20
|
0
|
|
|
|
xnolb napisał/a: | Marcino napisaÂł/a: TU masz test porĂłwnawczy twoje FLG5 oraz AZ3.
Gdzie? ZresztÂą to juÂż maÂło waÂżne, wybĂłr padÂł na FLG5. Mam juÂż go od ponad tygodnia |
Nie chodzi i przkonywanie, ale o to jak to "psika" przy danych ustawieniach. TeÂż chyba siĂŞ na FLG5 zdecyduje
http://jaktozrobilemwgara...-test-i-opinia/ |
|
|
|
 |
xnolb
|
Wysłany: 2015-11-18, 16:57
|
0
|
|
|
|
FLG5 juÂż po testach, ogĂłlnie jestem mega zadowolony z niego ale znajomy mĂŞczy mnie Âżebym w niedÂługim czasie pomalowaÂł mu kolumny gÂłoÂśnikowe z drewna dĂŞbowego (robione na zamĂłwienie) a przeczytaÂłem Âże "NIE NADAJE SIĂ DO LAKIERĂW WODNYCH!"
ÂźrĂłdÂło:
http://www.2w.pl/devilbis...tech.html?sk=27
Lakier ktĂłrym miaÂłbym malowaĂŚ to LOBA WS 2K Supra lub Berger-Seidle 2K-PU, oba lakiery to "DwuskÂładnikowy wodorozcieĂączalny lakier na bazie poliuretanĂłw". I teraz kilka pytaĂą:
1. MogĂŞ malowaĂŚ tym FLG? Czy jednak nie?
2. MalowaÂłem kiedyÂś SICO jednym z tych lakierĂłw i zadymienie pomieszczenia byÂło ogromne, w sico teÂż byÂła dysza 1.4 czy ona nie jest za maÂła? Przyznam Âże musiaÂłem sporo razy "przeleciec" po elemencie Âżeby pokryĂŚ go odpowiedniÂą gruboÂściÂą. |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2015-11-18, 21:25
|
0
|
|
|

|
xnolb napisał/a: | przeczytaÂłem Âże "NIE NADAJE SIĂ DO LAKIERĂW WODNYCH!" |
Najlepiej skontaktuj siĂŞ z serwisem DeVilbissa tam uzyskasz odpowiedz czy ten model siĂŞ nadaje czy teÂż nie ....
ChociaÂż firma 2W to rĂłwnieÂż dystrybutor DeVilbissa takÂże nie sÂądzĂŞ aby pisali coÂś niezgodnego ze stanem faktycznym |
|
|
|
 |
Marcino
|
Wysłany: 2015-11-19, 09:27
|
0
|
|
|
|
xnolb napisał/a: | MalowaÂłem kiedyÂś SICO jednym z tych lakierĂłw i zadymienie pomieszczenia byÂło ogromne, w sico teÂż byÂła dysza 1.4 czy ona nie jest za maÂła? Przyznam Âże musiaÂłem sporo razy "przeleciec" po elemencie Âżeby pokryĂŚ go odpowiedniÂą gruboÂściÂą. |
Ja w weekend malowaÂłem wodnym drewniany portal kominkowy.... teÂż SICO co prawda wodnym jednokomponentowym, ale faktycznie zadymienie byÂło ogromne:) |
|
|
|