Autor |
Wiadomość |
 |
pro
|
Wysłany: 2015-10-15, 18:53 lakier oczkuje - diagnoza: sylikony na hali, co robiĂŚ?
|
0
|
|
|
|
Pytanie za 100 punktĂłw, w jaki sposob pozbyĂŚ siĂŞ sylikonĂłw, tÂłuszczy czy innego g***a ktĂłre siedzi mi na hali gdzie lakieruje. Budynek jest konstrukcji drewnianej, ocieplony weÂłnÂą w srodku pÂłyt OSB (jest to nowe pomieszczenie, zostaÂły polakierowane w nim 2 elementy na kazdym oczka). Sciany i sufit od srodka zostaÂły pomalowane zywicÂą epoksydowÂą, na podÂłodze pÂłytki. Na hali gdzie lakieruje stoi tylko karcher, i scianka lakiernicza ( no i lampy na suficie oraz na scianie). Drugie pomieszczenie oddzielone jest pÂłachtÂą specjalnÂą, tam mam magazynek, zadnych podejrzanych substancji juz tam nie ma.
UÂżywam past 3m peÂłny system jesli chodzi o polerke a to chyba sie nie gryzie z lakierem. Po testach wychodzi ze skupisko tych sylikonĂłw siedzi w magazynku ale cholerstwo siedzi tez mocno na hali. WykryÂłem ze mialem w szafce 2 badziewne jakies woski/politury niewiem skÂąd ale ostro oczkowaÂły gdy podszedÂłem z nimi do lakieru ( to juz wywalone). Dzisiaj wietrzenie hali przez 3 godziny, test natrysku wyszedÂł masakrycznie, oczka jeszcze wiĂŞksze niz byÂły kilka dni temu.
Dodam tylko ze przerobilem juz temat instalacji pneumatycznej i to nie jest wina tego. ZamontowaÂłem zestaw filtrĂłw i osuszacz. Jak robie testy na dworzu jest ok.
Ze sposobĂłw na pozbycie sie sylikonĂłw znam 3 - wietrzenie, psikanie octem scian? , antysylikon do lakieru. Chce siĂŞ pozbyc tego szybko raz na zawsze ale jak to zrobiĂŚ?! |
|
|
|
 |
pro
|
Wysłany: 2015-10-15, 20:26
|
0
|
|
|
|
PrzyszÂło mi do gÂłowy jeszcze jedna wazna sprawa. Tak jak pisalem jest to nowo wybudowany budynek. ÂŁÂączenia na pÂłytach osb (na scianach i sufity) byÂły wypeÂłniane akrylem, w niektĂłrych miejschach na pÂłytkach podÂłogowych byÂł zastosowany sylikon no i na sylikon przyklejalismy listwy takie przypodÂłogowe. Ale to wszystko byÂło ok miesiÂąc temu, czy mozliwe ze ten sylikon bedzie siĂŞ uwalniaÂł przez caÂły czas teraz z tych miejsc sylikonowanych? |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2015-10-15, 22:17
|
0
|
|
|

|
Coœ mi siê zdaje, ¿e 3m gryzie siê z lakierami. Podobno menzerna jest bez silikonu, ale nie dam sobie rêki ci¹Ì.
Sam polerowaÂłem u siebie i lakieruje teÂż tam i powiem, Âże nic nie wychodzi... a dziwne...
Teraz juÂż unikam jakichkolwiek polerowaĂą jak ognia.
W pastach oprĂłcz woskĂłw, sylikonĂłw jest teÂż pochodna ropy naftowej.
Po polerowaniu zostaje pyÂł, ten pyÂł pewnie ciÂągnie do Âścianki lakierniczej i oczka, ewentualnie zanieczyszczone powietrze z dworu.
Pistolety jak bĂŞdziesz miaÂł teÂż zanieczyszczone po awarii instalacji to gwarantuje Ci, Âże przelanie zmywaczem nie pomoÂże. U siebie musiaÂłem rozebraĂŚ pistolet w mak, i wszystko myÂłem. Wtedy dopiero pomogÂło.
WeÂź jeszcze polakieruj coÂś na dworze i zobaczysz czy bĂŞdzie dobrze. |
|
 |
pro
|
Wysłany: 2015-10-16, 09:47
|
0
|
|
|
|
Zielony korek 3m napewno nie gryzie siê z lakierami bo to juz sprawdza³em, niewiem jak zó³ty i niebieski korek...
Czym proponujesz wymyĂŚ pistolety?
Na dworzu juz robiÂłem prĂłbĂŞ i jest ok, cos poprostu wisi w powietrzy na hali dzisiaj bĂŞdzie wietrzenie i ocet zobaczymy |
|
|
|
 |
pro
|
Wysłany: 2015-10-16, 17:07
|
0
|
|
|
|
Dzisiaj z rana wynieslismy wszystko z warsztatu, cala hala spsikana octem. KisiÂło siĂŞ to ze 3 godziny nastĂŞpnie 3 godziny wietrzenia. Przed wniesieniem wszystkich rzeczy zrobiÂłem dwie prĂłby na test karcie tym samym pistoletem tym samym lakierem, na dworzu i na hali. Karta na dworzu ok a na hali dalej oczka.
Pozostaje mi juz tylko wietrzyĂŚ, wszystkie potencjalne rzeczy ktĂłre mogÂły zaszkodziĂŚ zostaÂły wyniesione. Moze ktos doradzi jak siĂŞ tego pozbyĂŚ nie wierze ze nikt siĂŞ z tym nie spotkal nigdy.
Obstawiam ze to wina sylikonĂłw ktĂłre byÂły robione przy kÂładzeniu pÂłytek albo przyklejaniu listew ale to byÂło ze 3 tygodnie temu. W weekend codzienne wietrzenie a w poniedziaÂłek gdy dalej bedzie kicha jade po antysylikon ale wolaÂłbym tego nie uÂżywaĂŚ
Dodam jeszcze ze te cholerstwo wychodzi tak jakby gdy grzeje promiennikiem ale wczesniej troche tez oczek wychodzi. |
|
|
|
 |
Dementor
|
Wysłany: 2015-10-16, 19:55
|
0
|
|
|

|
Czym grzejesz na hali? Ja tam nie wierzĂŞ Âże to od silikonĂłw do fugowania. |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2015-10-16, 22:01
|
0
|
|
|

|
Silikon siĂŞ utwardziÂł nie moÂże raczej nic powodowaĂŚ. Jeszcze rzeczywiÂście coÂś co moÂże byĂŚ spalane w piecu. |
|
 |
grzechoo2008
|
Wysłany: 2015-10-17, 07:34
|
0
|
|
|
|
Kolego pro, a ja proponujĂŞ Ci abyÂś:
- zwiĂŞkszyÂł trochĂŞ ciÂśnienie natrysku,
- zmniejszy³ iloœÌ materia³u na pistolecie,
- robiÂł dÂłuÂższe przerwy miĂŞdzy warstwami lakieru,
- nie wygrzewaj za szybko elementu lakierowanego promiennikiem, w karcie tech. lakierĂłw jest napisane zazwyczaj, Âże nie prĂŞdzej niÂż 10 min od aplikacji .
Tak na szybko to tyle.
SprawdÂź najpierw tÂą metodĂŞ zanim zaczniesz zrywaĂŚ pÂłyty ze Âścian
Pozdro! |
|
|
|
 |
pro
|
Wysłany: 2015-10-17, 09:33
|
0
|
|
|
|
Grzeje piecem nadmuchowym typu koza. Piec stoi w lazience i spiro rur¹ jest nadmuchiwane ciep³e powietrze na hale gdzie lakieruje. A pale jak narazie tylko drewnem. Robilem próbê na test kartach i przy³o¿y³em j¹ do samej rury gdzie nadmuchuje powietrze, drug¹ kartê da³em do ³azienki (czyli tam gdzie jest piec). Na zadnej z nich nie zaobserwowa³em nadzwyczajnego oczkowania nawet minilanie mniej ni¿ na hali g³ównej to wygl¹da³o moim zdaniem.
grzechoo2008 nie jestem laikiem w dziedzinie lakiernictwa wiĂŞc takie podstawy byÂły sprawdzane na samym poczÂątku testĂłw.
Tak jak pisaÂłem Âściany i sufit sa pomalowane farbÂą (zywica epoksydowa) stosuja jÂą na myjniach halach warsztatach parkingach ale moze z lakierem siĂŞ gryzie??) |
|
|
|
 |
barteek933
|
Wysłany: 2015-10-17, 18:54
|
0
|
|
|
|
jak dla mnie to problem z instalacjÂą, cudĂłw nie ma. wymyj wĂŞÂże porzÂądnie. pistolety.
Tylko mysie pistoletu to nie tylko kubek ale takÂże kanaÂły powietrzne. Przelej pistolet porzÂądnie.
Ja najpierw myÂłem swĂłj wodÂą gorÂącÂą z pÂłynem do naczyĂą, suszyÂłem i zmywacz Âżeby siĂŞ pozbyĂŚ resztek wody.
U mnie stoi milion baniek po oleju, czasami otwarte, lakierowaÂłem w garaÂżu gdzie dzieĂą w dzieĂą uÂżywane jest wd40, wystarczyÂło kilka godz przed malowaniem nie psikaĂŚ niczym i oczek nie byÂło, napewno nigdy nie miaÂłem z sylikonu czy oleju. |
|
|
|
 |
kzychu
|
Wysłany: 2015-10-17, 20:11
|
0
|
|
|
|
Test na dworze wyszedÂł ok - moÂże na zbyt maÂłej karcie zrobiony ?
A nie wpuœci³eœ kogoœ do gara¿u na " tuning przed sprzeda¿¹" z plakiem? |
|
|
|
 |
ursus1992
|
Wysłany: 2015-10-17, 20:55
|
0
|
|
|
|
kolego wrzuc foto tej hali |
|
|
|
 |
pro
|
Wysłany: 2015-10-18, 11:53
|
0
|
|
|
|
Pytanie z innej beczki: Jesli mam duzÂą wilgotnoÂśc powietrza, technologicznie najlepiej bĂŞdzie uzyc jakiego utwardzacza i jakiego rozcienczalnika?
Aktualnie uzywam szybkiego utwardzacza a rozcienczalnik mam normalny. |
|
|
|
 |
pro
|
Wysłany: 2015-10-18, 16:49
|
0
|
|
|
|
Moja wilgotnoÂśc powietrza przy nagrzaniu hali do 20 C wynosi 70% w taka pogode jak dzis (pada deszcz, na dworzu wilgotnosc 90 %), nie mam wentylacji (jedynie okienko), z tego wynika ze muszĂŞ zrobic dobrÂą wentylacje pomieszczenia zeby wilgotnosc byÂła na poziomie 50-60 % |
|
|
|
 |
lukas
|
Wysłany: 2015-10-18, 18:08
|
0
|
|
|

|
Nie ma znaczenia czy dasz utwardzacz szybki czy standardowy (tak samo rozcieĂączalnik) bo i tak proporcja pomiĂŞdzy grupami aktywnymi utwardzacza i spoiwa jest zachowana. Przy wiĂŞkszej wilgotnoÂści moÂżna dodaĂŚ 5-10% wiĂŞcej utwardzacza niÂż podaje producent celem uzupeÂłnienia w mieszaninie grup NCO ktĂłre mogÂły zareagowaĂŚ z wilgociÂą. |
|
|
|
 |
pro
|
Wysłany: 2015-10-18, 19:41
|
0
|
|
|
|
lukas czy to jest jakas sprawdzona i potwierdzona metoda ? czy wieksza ilosc utwardzacza nie wp³ynie na jakoœÌ pow³ok, typu po³ysk itp? |
|
|
|
 |
meylo
|
Wysłany: 2015-10-18, 20:03
|
0
|
|
|
|
CzeœÌ. Znudzi³y mnie dociekania sk¹d siê bior¹ oczka. Od kilku lat kupujê antysylikon z Max Mayera. Mo¿e nie jest tani, ok. 60 z³otych za 0,5l ale dzia³a. Nie wybieram kiedy go dodaÌ, nie zastanawiam siê który klient plakuje auto. Zawsze do klaru 2-4 procent i jest OK. Powodzenia |
|
|
|
 |
hematol
|
Wysłany: 2015-10-18, 22:15
|
0
|
|
|

|
meylo napisał/a: | Od kilku lat kupujĂŞ antysylikon |
Koledze pro, chodzi o znalezienie przyczyny a nie likwidacja skutku |
|
|
|
 |
Dementor
|
Wysłany: 2015-10-18, 23:59
|
0
|
|
|

|
O tym dodatkowym utwardzaczu jak jest du¿a wilgotnoœÌ to by³o ju¿ kiedyœ na forum. Technicy na szkoleniach te¿ tak zalecaj¹ bo utwardzacz ³atwiej wi¹¿e siê z wilgoci¹ ni¿ z ¿ywic¹. |
|
|
|