Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
pro
Wysłany: 2015-10-15, 18:53   lakier oczkuje - diagnoza: sylikony na hali, co robiĂŚ?
0
UP DOWN

Pytanie za 100 punktĂłw, w jaki sposob pozbyĂŚ siĂŞ sylikonĂłw, tÂłuszczy czy innego g***a ktĂłre siedzi mi na hali gdzie lakieruje. Budynek jest konstrukcji drewnianej, ocieplony weÂłnÂą w srodku pÂłyt OSB (jest to nowe pomieszczenie, zostaÂły polakierowane w nim 2 elementy na kazdym oczka). Sciany i sufit od srodka zostaÂły pomalowane zywicÂą epoksydowÂą, na podÂłodze pÂłytki. Na hali gdzie lakieruje stoi tylko karcher, i scianka lakiernicza ( no i lampy na suficie oraz na scianie). Drugie pomieszczenie oddzielone jest pÂłachtÂą specjalnÂą, tam mam magazynek, zadnych podejrzanych substancji juz tam nie ma.
UÂżywam past 3m peÂłny system jesli chodzi o polerke a to chyba sie nie gryzie z lakierem. Po testach wychodzi ze skupisko tych sylikonĂłw siedzi w magazynku ale cholerstwo siedzi tez mocno na hali. WykryÂłem ze mialem w szafce 2 badziewne jakies woski/politury niewiem skÂąd ale ostro oczkowaÂły gdy podszedÂłem z nimi do lakieru ( to juz wywalone). Dzisiaj wietrzenie hali przez 3 godziny, test natrysku wyszedÂł masakrycznie, oczka jeszcze wiĂŞksze niz byÂły kilka dni temu.
Dodam tylko ze przerobilem juz temat instalacji pneumatycznej i to nie jest wina tego. ZamontowaÂłem zestaw filtrĂłw i osuszacz. Jak robie testy na dworzu jest ok.

Ze sposobĂłw na pozbycie sie sylikonĂłw znam 3 - wietrzenie, psikanie octem scian? :) , antysylikon do lakieru. Chce siĂŞ pozbyc tego szybko raz na zawsze ale jak to zrobiĂŚ?!

pro
Wysłany: 2015-10-15, 20:26   
0
UP DOWN

PrzyszÂło mi do gÂłowy jeszcze jedna wazna sprawa. Tak jak pisalem jest to nowo wybudowany budynek. ÂŁÂączenia na pÂłytach osb (na scianach i sufity) byÂły wypeÂłniane akrylem, w niektĂłrych miejschach na pÂłytkach podÂłogowych byÂł zastosowany sylikon no i na sylikon przyklejalismy listwy takie przypodÂłogowe. Ale to wszystko byÂło ok miesiÂąc temu, czy mozliwe ze ten sylikon bedzie siĂŞ uwalniaÂł przez caÂły czas teraz z tych miejsc sylikonowanych?

KK 
Wysłany: 2015-10-15, 22:17   
0
UP DOWN

Coœ mi siê zdaje, ¿e 3m gryzie siê z lakierami. Podobno menzerna jest bez silikonu, ale nie dam sobie rêki ci¹Ì.
Sam polerowaÂłem u siebie i lakieruje teÂż tam i powiem, Âże nic nie wychodzi... a dziwne...
Teraz juÂż unikam jakichkolwiek polerowaĂą jak ognia.
W pastach oprĂłcz woskĂłw, sylikonĂłw jest teÂż pochodna ropy naftowej.

Po polerowaniu zostaje pyÂł, ten pyÂł pewnie ciÂągnie do Âścianki lakierniczej i oczka, ewentualnie zanieczyszczone powietrze z dworu.

Pistolety jak bĂŞdziesz miaÂł teÂż zanieczyszczone po awarii instalacji to gwarantuje Ci, Âże przelanie zmywaczem nie pomoÂże. U siebie musiaÂłem rozebraĂŚ pistolet w mak, i wszystko myÂłem. Wtedy dopiero pomogÂło.

WeÂź jeszcze polakieruj coÂś na dworze i zobaczysz czy bĂŞdzie dobrze.

pro
Wysłany: 2015-10-16, 09:47   
0
UP DOWN

Zielony korek 3m napewno nie gryzie siê z lakierami bo to juz sprawdza³em, niewiem jak zó³ty i niebieski korek...

Czym proponujesz wymyĂŚ pistolety?

Na dworzu juz robiÂłem prĂłbĂŞ i jest ok, cos poprostu wisi w powietrzy na hali :/ dzisiaj bĂŞdzie wietrzenie i ocet :) zobaczymy

pro
Wysłany: 2015-10-16, 17:07   
0
UP DOWN

Dzisiaj z rana wynieslismy wszystko z warsztatu, cala hala spsikana octem. KisiÂło siĂŞ to ze 3 godziny nastĂŞpnie 3 godziny wietrzenia. Przed wniesieniem wszystkich rzeczy zrobiÂłem dwie prĂłby na test karcie tym samym pistoletem tym samym lakierem, na dworzu i na hali. Karta na dworzu ok a na hali dalej oczka.
Pozostaje mi juz tylko wietrzyĂŚ, wszystkie potencjalne rzeczy ktĂłre mogÂły zaszkodziĂŚ zostaÂły wyniesione. Moze ktos doradzi jak siĂŞ tego pozbyĂŚ nie wierze ze nikt siĂŞ z tym nie spotkal nigdy.

Obstawiam ze to wina sylikonĂłw ktĂłre byÂły robione przy kÂładzeniu pÂłytek albo przyklejaniu listew ale to byÂło ze 3 tygodnie temu. W weekend codzienne wietrzenie a w poniedziaÂłek gdy dalej bedzie kicha jade po antysylikon ale wolaÂłbym tego nie uÂżywaĂŚ

Dodam jeszcze ze te cholerstwo wychodzi tak jakby gdy grzeje promiennikiem ale wczesniej troche tez oczek wychodzi.

Dementor
Wysłany: 2015-10-16, 19:55   
0
UP DOWN

Czym grzejesz na hali? Ja tam nie wierzĂŞ Âże to od silikonĂłw do fugowania.

KK 
Wysłany: 2015-10-16, 22:01   
0
UP DOWN

Silikon siĂŞ utwardziÂł nie moÂże raczej nic powodowaĂŚ. Jeszcze rzeczywiÂście coÂś co moÂże byĂŚ spalane w piecu.

grzechoo2008 
Wysłany: 2015-10-17, 07:34   
0
UP DOWN

Kolego pro, a ja proponujĂŞ Ci abyÂś:
- zwiĂŞkszyÂł trochĂŞ ciÂśnienie natrysku,
- zmniejszy³ iloœÌ materia³u na pistolecie,
- robiÂł dÂłuÂższe przerwy miĂŞdzy warstwami lakieru,
- nie wygrzewaj za szybko elementu lakierowanego promiennikiem, w karcie tech. lakierĂłw jest napisane zazwyczaj, Âże nie prĂŞdzej niÂż 10 min od aplikacji .
Tak na szybko to tyle.
SprawdÂź najpierw tÂą metodĂŞ zanim zaczniesz zrywaĂŚ pÂłyty ze Âścian ;)
Pozdro!

pro
Wysłany: 2015-10-17, 09:33   
0
UP DOWN

Grzeje piecem nadmuchowym typu koza. Piec stoi w lazience i spiro rur¹ jest nadmuchiwane ciep³e powietrze na hale gdzie lakieruje. A pale jak narazie tylko drewnem. Robilem próbê na test kartach i przy³o¿y³em j¹ do samej rury gdzie nadmuchuje powietrze, drug¹ kartê da³em do ³azienki (czyli tam gdzie jest piec). Na zadnej z nich nie zaobserwowa³em nadzwyczajnego oczkowania nawet minilanie mniej ni¿ na hali g³ównej to wygl¹da³o moim zdaniem.

grzechoo2008 nie jestem laikiem w dziedzinie lakiernictwa wiĂŞc takie podstawy byÂły sprawdzane na samym poczÂątku testĂłw.

Tak jak pisaÂłem Âściany i sufit sa pomalowane farbÂą (zywica epoksydowa) stosuja jÂą na myjniach halach warsztatach parkingach ale moze z lakierem siĂŞ gryzie??)

barteek933
Wysłany: 2015-10-17, 18:54   
0
UP DOWN

jak dla mnie to problem z instalacjÂą, cudĂłw nie ma. wymyj wĂŞÂże porzÂądnie. pistolety.

Tylko mysie pistoletu to nie tylko kubek ale takÂże kanaÂły powietrzne. Przelej pistolet porzÂądnie.

Ja najpierw myÂłem swĂłj wodÂą gorÂącÂą z pÂłynem do naczyĂą, suszyÂłem i zmywacz Âżeby siĂŞ pozbyĂŚ resztek wody.

U mnie stoi milion baniek po oleju, czasami otwarte, lakierowaÂłem w garaÂżu gdzie dzieĂą w dzieĂą uÂżywane jest wd40, wystarczyÂło kilka godz przed malowaniem nie psikaĂŚ niczym i oczek nie byÂło, napewno nigdy nie miaÂłem z sylikonu czy oleju.

kzychu
Wysłany: 2015-10-17, 20:11   
0
UP DOWN

Test na dworze wyszedÂł ok - moÂże na zbyt maÂłej karcie zrobiony ?
A nie wpuœci³eœ kogoœ do gara¿u na " tuning przed sprzeda¿¹" z plakiem?

ursus1992
Wysłany: 2015-10-17, 20:55   
0
UP DOWN

kolego wrzuc foto tej hali

pro
Wysłany: 2015-10-18, 11:53   
0
UP DOWN

Pytanie z innej beczki: Jesli mam duzÂą wilgotnoÂśc powietrza, technologicznie najlepiej bĂŞdzie uzyc jakiego utwardzacza i jakiego rozcienczalnika?
Aktualnie uzywam szybkiego utwardzacza a rozcienczalnik mam normalny.

pro
Wysłany: 2015-10-18, 16:49   
0
UP DOWN

Moja wilgotnoÂśc powietrza przy nagrzaniu hali do 20 C wynosi 70% w taka pogode jak dzis (pada deszcz, na dworzu wilgotnosc 90 %), nie mam wentylacji (jedynie okienko), z tego wynika ze muszĂŞ zrobic dobrÂą wentylacje pomieszczenia zeby wilgotnosc byÂła na poziomie 50-60 %

lukas
Wysłany: 2015-10-18, 18:08   
0
UP DOWN

Nie ma znaczenia czy dasz utwardzacz szybki czy standardowy (tak samo rozcieĂączalnik) bo i tak proporcja pomiĂŞdzy grupami aktywnymi utwardzacza i spoiwa jest zachowana. Przy wiĂŞkszej wilgotnoÂści moÂżna dodaĂŚ 5-10% wiĂŞcej utwardzacza niÂż podaje producent celem uzupeÂłnienia w mieszaninie grup NCO ktĂłre mogÂły zareagowaĂŚ z wilgociÂą.

pro
Wysłany: 2015-10-18, 19:41   
0
UP DOWN

lukas czy to jest jakas sprawdzona i potwierdzona metoda ? czy wieksza ilosc utwardzacza nie wp³ynie na jakoœÌ pow³ok, typu po³ysk itp?

meylo
Wysłany: 2015-10-18, 20:03   
0
UP DOWN

CzeœÌ. Znudzi³y mnie dociekania sk¹d siê bior¹ oczka. Od kilku lat kupujê antysylikon z Max Mayera. Mo¿e nie jest tani, ok. 60 z³otych za 0,5l ale dzia³a. Nie wybieram kiedy go dodaÌ, nie zastanawiam siê który klient plakuje auto. Zawsze do klaru 2-4 procent i jest OK. Powodzenia :)

hematol 
Wysłany: 2015-10-18, 22:15   
0
UP DOWN

meylo napisał/a:
Od kilku lat kupujĂŞ antysylikon

Koledze pro, chodzi o znalezienie przyczyny a nie likwidacja skutku :)

Dementor
Wysłany: 2015-10-18, 23:59   
0
UP DOWN

O tym dodatkowym utwardzaczu jak jest du¿a wilgotnoœÌ to by³o ju¿ kiedyœ na forum. Technicy na szkoleniach te¿ tak zalecaj¹ bo utwardzacz ³atwiej wi¹¿e siê z wilgoci¹ ni¿ z ¿ywic¹.

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu