Szukaj FAQ Album

Przesunięty przez: Robertlodz09 2015-10-19, 19:34
Autor Wiadomość
ks63b 
Wysłany: 2015-10-19, 12:18   SATA jet 5000 - pytanie
0
UP DOWN

Witam,mam zamiar kupiĂŚ tÂą SatĂŞ i tu pytanie ,czy jest sens dopÂłacaĂŚ za wersiĂŞ digital ?
mĂłwiĂŞ o SATA jet 5000 B 1.3 HVLP.
pozdrawiam

MARIO06CU
Wysłany: 2015-10-19, 12:50   
0
UP DOWN

dobra sprawa zwlaszcza gdy lakierujesz doly drzwi progi zderzaki dol napewno sporo wygodniej ja kupilem 5000 rp bez digi i troche zaluje mam 3000 w digitalu wiec wiem co mowie a doliczyc sobie regulator cisnienia dobrej firmy saty chyba cos kolo 200-300zl i z tym robi sie nieporeczny pistolet:)

Âłysy73 
Wysłany: 2015-10-19, 20:12   
0
UP DOWN

MARIO06CU napisał/a:
ja kupilem 5000 rp bez digi i troche zaluje mam 3000 w digitalu wiec wiem co mowie a doliczyc sobie regulator cisnienia dobrej firmy saty chyba cos kolo 200-300zl
Sorry ale chyba nie do koĂąca wiesz co mĂłwisz.
Bo digital to TYLKO WSKAÂŹNIK.
A regulator o ktĂłrym wspominasz TO REDUKTOR - ze wskaÂźnikiem.

I nie ma Âżadnego problemu z nim pod pistoletem, nawet jak jeszcze pod nim dokrĂŞcony jest dodatkowy filtr np. Devilbissa.
To Tylko i wy³¹cznie kwestia przyzwyczajenia.

KK 
Wysłany: 2015-10-20, 00:02   
0
UP DOWN

MoÂżesz dokupiĂŚ sobie Sata Adam 2. Nie przeszkadza pod pistoletem.
TeÂż uwaÂżam, Âże manometr pod gunem to przekleĂąstwo.

MARIO06CU
Wysłany: 2015-10-20, 07:41   
0
UP DOWN

Ale adam to koszt 700zl wiĂŞc digi jest lepszy. ÂŁysy nawet jak to wskaznik to co to za roznica czy skrecasz na scianie czy przy gunie

ks63b 
Wysłany: 2015-10-20, 08:08   
0
UP DOWN

Witam,regulator ciÂśnienia mam iwaty ale nie waÂżne;
W czym jest lepsza wersja digital od zwykÂłej,piszcie proszĂŞ wasze spostrzeÂżenia

lakierok 
Wysłany: 2015-10-20, 10:22   
0
UP DOWN

ks63b napisał/a:
W czym jest lepsza wersja digital od zwykÂłej

ró¿ni siê tym jak sama nazwa , ¿e bêdziesz widzia³ jak ustawiÌ ciœnienie , tylko tyle przecie¿ reszta taka sama , to co tu wiêcej pisaÌ , bie¿ digitala bêdziesz zadowolony. :spoko:

Frostt.pl

KK 
Wysłany: 2015-10-20, 11:06   
0
UP DOWN

Digital jest zawodny.

mariusz80 
Wysłany: 2015-10-20, 12:03   
0
UP DOWN

KK, mo¿esz rozwin¹Ì, bo ja nie zauwa¿y³em a posiadam wersjê z digi jak i zwyk³¹ z Adamem

Âłysy73 
Wysłany: 2015-10-20, 17:15   
0
UP DOWN

OdpiszĂŞ wszystkim w jednym poÂście:

1- nikogo nie namawiam na si³ê do montowania REDUKTORA pod gunem, ja chcia³em go mieÌ, mam i nie mam zamiaru nigdy z niego rezygnowaÌ.

2- DIGITAL w sacie to tylko i wy³¹cznie SAM WSKANIK który nie ma nic wspólnego z REDUKTOREM.
Po ustawieniu ciÂśnienie wg. digi i tak bĂŞdzie siĂŞ ono zmieniaÂło wraz ze zmianami ciÂśnienia w wĂŞÂżu.

3- nie majÂąc digitala nie musisz skrĂŞcaĂŚ na Âścianie tylko w korpusie i jak nie masz digi to uszy chyba masz? A ja m. inn. po to mam reduktor pod gunem.

4- dodatkowa ró¿nica miêdzy reduktorem pod gunem a jego braku to ró¿nica ciœnieù przy odpuszczaniu spustu i ponownym wciœniêciu co wiêkszoœÌ ludzi robi setki razy podczas jednego lakierowania.
Bez reduktora z digi czy bez reduktor Âścienny musi wyrĂłwnaĂŚ ciÂśnienie w caÂłym wĂŞÂżu i w tym czasie ciÂśnienie na gunie teÂż skacze jak naĂŚpana Jolka na sztachotece - digital NIC A NIC A TYM NIE POMOÂŻE.
Natomiast reduktor pod gunem ma do wyrĂłwnania ciÂśnienie tylko na gunie bez 10-12 metrĂłw wĂŞÂża.

5- PÂłacenie 300zl za digital to absolutny bezsens.
- po pierwsze tyle kosztuje REDUKTOR pod gun ktĂłry naprawdĂŞ speÂłnia konkretnÂą rolĂŞ
- po drugie jak nie lubisz reduktora pod gunem (a uwierz mi ¿e to tylko kwestia przyzwyczajenia bo u mnie te¿ znik¹d siê nie wzi¹³ i te¿ na pocz¹tku nie tryska³em optymizmem) a masz dobry œcienny to wykrêÌ w gunie dawkê powietrza na maxa, wciœnij spust, ustaw na reduktorze te 2 bary i masz to samo tylko za darmo.
W gunie i tak i tak z ciœnieniem jak zmieniasz to schodzisz tylko w dó³, wiêc reduktora œciennego ruszaÌ nie bêdziesz musia³.
To tylko taki opis poglÂądowy - bo ja i tak bym kupiÂł (kupujĂŞ) reduktory pod gun.

Ale kaÂżdy robi jak lubi.

mariusz80 
Wysłany: 2015-10-20, 17:36   
0
UP DOWN

Cytat:
2- DIGITAL w sacie to tylko i wy³¹cznie SAM WSKANIK który nie ma nic wspólnego z REDUKTOREM.
z tym siĂŞ zgadzam, to cyfrowy wskaÂźnik
Âłysy73 napisał/a:
Po ustawieniu ciÂśnienie wg. digi i tak bĂŞdzie siĂŞ ono zmieniaÂło wraz ze zmianami ciÂśnienia w wĂŞÂżu.
z tym siĂŞ nie zgodzĂŞ, ale zaznaczam, Âże mam reduktor na Âścianie ustawiony bodajÂże na 4,5 bara

ks63b 
Wysłany: 2015-10-20, 23:13   
0
UP DOWN

dziĂŞkujĂŞ bardzo Âłysy73 rozwiaÂłeÂś wszelkie moje wÂątpliwoÂści
jak juÂż wczeÂśniej napisaÂłem, mam reduktot iwaty ,wiĂŞc mogĂŞ go spokojnie uÂżyĂŚ do saty i bĂŞdziĂŞ to dziaÂłaÂło.....jeÂśli siĂŞ mylĂŞ to mnie poprawcie
zamawiam SATA jet 5000 B 1.3 HVLP.
pozdrawiam

Âłysy73 
Wysłany: 2015-10-21, 17:22   
0
UP DOWN

mariusz80 napisał/a:
Âłysy73 napisaÂł/a: Po ustawieniu ciÂśnienie wg. digi i tak bĂŞdzie siĂŞ ono zmieniaÂło wraz ze zmianami ciÂśnienia w wĂŞÂżu. z tym siĂŞ nie zgodzĂŞ, ale zaznaczam, Âże mam reduktor na Âścianie ustawiony bodajÂże na 4,5 bara
Mariusz weÂź:
a) ustaw na Âściennym 4 bary
b) podepnij guna
c) wciÂśnij spust i ustaw na digi 2 bary
d) i jak ustawisz to nie puszczajÂąc spustu krĂŞĂŚ reduktorem Âściennym:
- najpierw na 3 bary i patrz na digi
- a póŸniej np na 5 barów
I opisz co digi bĂŞdzie pokazywaÂło

Âłysy73 
Wysłany: 2015-10-21, 17:28   
0
UP DOWN

ks63b napisał/a:
mam reduktot iwaty ,wiĂŞc mogĂŞ go spokojnie uÂżyĂŚ do saty i bĂŞdziĂŞ to dziaÂłaÂło
To co tu siĂŞ zastanawiaĂŚ.
NajwyÂżej przez jakiÂś czas bĂŞdziesz siĂŞ gÂłupowato czuÂł z tÂą przedÂłuÂżkÂą - ale to kwestia przyzwyczajenia.
Dla mnie juÂż wcale nie przeszkadza.

DIGI ma jeden plus:
- póŸniej ³atwiej go odsprzedaÌ bo kupuj¹cy u¿ywki to jeszcze wiêksi fanatycy/sekciarze którzy na ogó³ jeszcze mniej o gunach wiedz¹ i jak zobacz¹ ceg³ê z napisem SATA i oczkiem DIGItala to na resztê nawet patrzeÌ nie bêd¹ :D :D nawet jeœli nie dzia³a :D

hematol 
Wysłany: 2015-10-21, 21:50   
0
UP DOWN

Âłysy73 napisał/a:
Mariusz weÂź:
a) ustaw na Âściennym 4 bary
b) podepnij guna
c) wciÂśnij spust i ustaw na digi 2 bary
d) i jak ustawisz to nie puszczajÂąc spustu krĂŞĂŚ reduktorem Âściennym:
- najpierw na 3 bary i patrz na digi
- a póŸniej np na 5 barów
I opisz co digi bĂŞdzie pokazywaÂło

Âłysy73, tak myÂślĂŞ nad tym co napisaÂłeÂś,wszystko sie zgadza,ciÂśnienie bedzie sie zmieniaĂŚ,ale majÂąc digi i reduktor na Âścianie ustawiony np. 4 bary to te 4 bary bedzie ciÂśnieniem staÂłym i na digi majÂąc ustawione np. 2 bary tez bĂŞdzie staÂłe,no chyba Âże komresor nie wydoli (nie wydala :x: ) to wtedy bĂŞdzie lipa ale to nie bĂŞdzie wina digitalu tylko wÂłaÂściciela majÂącego za sÂłaby kompresor,dobrze myÂślĂŞ?

tom cio
Wysłany: 2015-10-21, 22:46   
0
UP DOWN

hematol, dobrze myÂślisz, sam tak zrobiÂłem jak miaÂłem jeszcze ten najtaĂąszy reduktor pod pistoletem, na Âścianie 4 bar (bo mĂłj kompresor pracuje 4,3-7 bar) i wtedy nawet tym tanim reduktorem jak ustawiÂłem 2 bar pod gunem to ciÂśnienie siĂŞ utrzymywaÂło.

KK 
Wysłany: 2015-10-22, 01:58   
0
UP DOWN

OsobiÂście uwaÂżam, Âże digital jest fajnym wynalazkiem poniewaÂż pokazuje nam ciÂśnienie panujÂące w gunie. I ok, to nie musi byĂŚ reduktorem, poniewaÂż reduktor jest przecieÂż w gunie w korpusie.
Czyli regulujĂŞ i patrzĂŞ na digital. Dlaczego mam wieszaĂŚ 7cm ustrojstwa pod gunem, a z koĂącĂłwkÂą obrotowÂą Iwata ma razem z 12cm... DuÂżo lepiej mieĂŚ digital lub Sate Adama.
OczywiÂście jak ktoÂś ma IwatĂŞ to musi siĂŞ mĂŞczyĂŚ z tym manometrem pod spodem, ale przy Sacie jest to nie konieczne.

Sata zaleca, aby na reduktorze œciennym ciœnienie by³o sta³e... np 3 bar, a korekta na pistolecie by³a niewielka... chodzi o przep³ywy powietrza, a dok³adnie jej prêdkoœÌ, objêtoœÌ i poprawn¹ pracê pistoletu.

Tak¿e jakby Iwata wprowadzi³a coœ w stylu "Romana" do pistoletu to z chêci¹ bym naby³. DoœÌ mam tych gajg pod pistoletem.

Ekstremalne jest juÂż uwieszenie, reduktora i filtra np Devilbissa... masakra. Wtedy lakierowanie progĂłw to bajka.

mariusz80 
Wysłany: 2015-10-22, 09:10   
0
UP DOWN

Âłysy73, zrobiÂłem tak jak napisaÂłeÂś. WyszÂło, Âże ciÂśnienie siĂŞ zmienia tak jak podejrzewaÂłem. Tylko, Âże jest teÂż maÂłe "ale". ZrobiÂłem to teÂż na pistolecie ze zwykÂłym redaktorem i zachowanie byÂło identyczne. Wychodzi na to, Âże w pistolecie wyposaÂżonym w digital zasada dziaÂłania jest poprawna. Po za tym budzikiem na Âścianie nie krĂŞcisz tak jak tym pod pistoletem tylko ustawiasz go poniÂżej zakresu dziaÂłania sprĂŞÂżarki (u mnie 6~9) i tyle.

hematol 
Wysłany: 2015-10-22, 09:37   
0
UP DOWN

mariusz80, dokÂładnie,poprostu mĂłwiÂąc w skrĂłcie ma byĂŚ 1 reduktor a czy ktoÂś go da naÂścianĂŞ czy pod pistolet to juÂż jego problem,wydajĂŞ mi siĂŞ ,Âże lepiej niech se wisi na Âścianie a pistolet w digitalu,w takim zestawie plusem jest teÂż waga pistoetu.

hematol 
Wysłany: 2015-10-22, 09:40   
0
UP DOWN

KK, zawsze o tym myœla³em,ciœnienie na reduktorze a "przeplyw masy powietrza",czyli iloœÌ jak¹ musi byÌ zasilony pistolet,na filmikach instrukta¿owych Saty widzia³em ,¿e facet ustawia na œcianie oko³o 5 bar,chyba,¿e nie dopatrzy³em sie. ;)

Âłysy73 
Wysłany: 2015-10-22, 19:03   
0
UP DOWN

:D :D :D
No dobra raz jeszcze poÂświĂŞcĂŞ kilka minut i coÂś naskrobiĂŞ:

- napisa³em jak zrobiæ zabawê z digitalem i zmianami ci¶nieñ na reduktorze ¶ciennym aby Wam SEKCIARZOM SPRÓBOWAÆ udowodniæ ¿e digital:
NIE MA ABSOLUTNIE NIC NIC NIC NIC NIC WSPÓLNEGO Z REDUKTOREM !!!

I tym ³atwym testem ju¿ wiadomo (zapewne NADAL nie dla wszystkich :D ) ¿e digital to nie reduktor, nie regulator, tylko ZWYK£Y wskaŸnik, który jest cyfrowy a móg³ te¿ byÌ i zegarowy, choÌby i z pistoletu do pompowania kó³ :D

- w korpusie guna nie ma Âżadnego reduktora !!!
Korpus ma przelot jaki ma, a ciÂśnienie w nim panujÂące widzisz na digitalu i na zegarze reduktora pod gunem.
A jakie to s¹ przekroje kana³ów to sprawa poszczególnych gunów i fabryki nie musz¹ tego nikomu t³umaczyÌ, bo wystarczy ¿e podaj¹ nazwijmy to zalecane ciœnienie na wejœciu - i finito.

- nie wiem jaki kto widziaÂł reduktor ale ja 12 cm na oczy nie widziaÂłem - chyba Âże Âścienne, ale podpowiadam Âże pod guny da siĂŞ zamontowaĂŚ teÂż inne, duuuuuÂżo mniejsze. :D :D

- reduktor pod gunem w niczym mi nie przeszkadza bo to kwestia przywyczajenia.
ÂŻadnej obrotĂłwki teÂż nie mam.

- jak ktoÂś ma problem z lakierowaniem podwozi zwykÂłym gunem to niech zamiast trendy gĂłwniane...go kubka saty RPS-a zmieni na kubek 3M-a PPS-a

- im wiêksza ró¿nica ciœnieù pomiêdzy reduktorem œciennym a gunem/red pod gunem tym wiêksze skoki

- sata zaleca ustawienie na Âściennym 3 bary poniewaÂż:
~ im mniejsza ró¿nica ciœnieù tym mniejsze ich wahania
~ ale wa¿niejsze jest to ¿e regulowanie regulacj± w gunie np. sugeruj±c siê digitalem ZMNIEJSZA PRZEPUSTOWO¦Æ POWIETRZA PRZEZ GUN najzwyczajniej w ¶wiecie zak³ócaj±c jego poprawn± pracê.
BO:
- DIGITAL TO TYLKO WSKAÂŹNIK !!!
- a ÂśrubĂŞ regulacyjnÂą w korpusie rĂłwnie dobrze moÂżna byÂłoby zastÂąpiĂŚ kranikiem hydraulicznym na motylek przed gunem :D :D bo niby zmniejszajÂąc niÂą ciÂśnienie tak naprawdĂŞ zmniejsza siĂŞ go caÂłkowitÂą przepustowoÂściÂą

HOWK.

digi to NIE REDUKTOR
IWATA satami ZAMIATA
;P ;P

Âłysy73 
Wysłany: 2015-10-22, 19:11   
0
UP DOWN

Na koniec (choĂŚ to nie ma Âżadnego wpÂływu) u mnie:
- na wyjœciowym ze sprê¿arki jest ustawione 7 bar - tylko wyjeb...a³em fabryczny i zamiast niego na sztywno rurkami 1/2" zamontowa³em œcienny z ca³¹ pewnoœci¹ o wiêkszym przep³ywie.
- na Âściennym mam 5 bar - ale AÂŻ 5 tylko dlatego aby nim nie krĂŞciĂŚ gdy czasami podpinam do niego mimoÂśrodĂłwkĂŞ (bo bez tego miaÂłem ustawione 4)
I wsio dziaÂła bez problemu, z reduktorem pod gunem w gunie co niby potrzebuje ponad 350l wiatru
HOWK

mariusz80 
Wysłany: 2015-10-22, 19:40   
0
UP DOWN

To masz tak samo jak u mnie. Na sprĂŞÂżarce nie mam Âżadnego, tylko na Âścianie ustawiony ( dziÂś )na 5 bar.
Cytat:
I tym ³atwym testem ju¿ wiadomo (zapewne NADAL nie dla wszystkich :D ) ¿e digital to nie reduktor, nie regulator, tylko ZWYK£Y wskaŸnik, który jest cyfrowy a móg³ te¿ byÌ i zegarowy, choÌby i z pistoletu do pompowania kó³
zgadzam siĂŞ, jest to wskaÂźnik cyfrowy zamontowany w korpusie pistoletu. GadÂżet, ale wygodny :)

Z tymi PPS-ami nie jest piĂŞknie. Na "+" jest to, Âże moÂżna lakierowaĂŚ odwrotnie pistoletem. Jednak "-" jest zmiana ciÂśnienia w kubku, co moÂże spowodowaĂŚ zmianĂŞ odcienia

Lackdoctor 
Wysłany: 2015-10-22, 20:02   
0
UP DOWN

Ale jaja tu Andrzej piszesz.
Co najgorsze to nie macie jak aby siĂŞ temu natÂłokowi nieprawd przeciwstawiĂŚ?

Digital w sacie to precyzyjne urzÂądzenie pomiarowe mierzace z dokÂładnoÂściÂą 0,05 atm.
Regulacja to motylek, czyli kryza. Jak wiadomo nie zmieÂści sieci korpusie reduktor membranowy, wiĂŞc jest kryza. Proste, skuteczne, precyzyjne.
Pistolet musi byĂŚ zasilany powietrzem o stabilnym ciÂśnieniu i odpowiednim przepÂływie.
Wtedy dzia³a perfekcyjnie. Brak tego niepo¿¹danego zjawiska strza³u powietrzem przy ka¿dym naciœniêciu spustu gdy mamy reduktor pod pistoletem...... Znacie to zjawisko zapewne. Wynika³o z wiêkszej iloœci cm3 objêtoœci w korpusie reduktorze pod pistoletem gdzie wyrównuje siê ciœnienie z tym przed reduktorem. Po naciœniêciu spustu spada do zadanego..... W sacie z Digital to zjawisko zosta³o wyeliminowane bo miejsce gdzie mo¿e zgromadziÌ siê powietrze pod wiêkszym ciœnieniem to bardzo krótki odcinek kana³u miêdzy motylkiem od reg powietrza a zaworem powietrznym który otwieramy naciskaj¹c spust.

I po co ja to znĂłw muszĂŞ pisaĂŚ?

Bo Andrzej siĂŞ ujaraÂł jakimÂś zioÂłami i pisze elaboraty jak Macierewicz.
Halo, halo,,,, Andrzeju tu brzoza,,,,, jak mnie widzisz? MgÂła straszna,,,, odbiĂłr 📶 nie ❌ skreÂślam Twojej wiedzy, lecz uprzedzenia musisz sam w sobie zwalczyĂŚ a katastrofy unikniesz.
Pozdrawiam. JasnoÂści ÂżyczĂŞ.

Âłysy73 
Wysłany: 2015-10-22, 20:56   
0
UP DOWN

:D
Lackdoctor napisał/a:
W sacie z Digital to zjawisko zostaÂło wyeliminowane bo miejsce gdzie moÂże zgromadziĂŚ siĂŞ powietrze pod wiĂŞkszym ciÂśnieniem to bardzo krĂłtki odcinek kanaÂłu miĂŞdzy motylkiem od reg powietrza a zaworem powietrznym ktĂłry otwieramy naciskajÂąc spust.
W sacie z digitalem czy bez, czy teÂż w kaÂżdym innym bez reduktora pod gunem reduktor Âścienny musi wyrĂłwnaĂŚ ciÂśnienie od siebie aÂż do zaworu w gunie (ew. reduktora pod gunem) i digital kompletnie w niczym w tym nie pomaga.
On TYLKO POKAZUJE CYFROWO na jakiej warto¶ci ci¶nienie ustabilizowa³o SIÊ W KORPUSIE :D
A wartoœÌ ta jest zmienna w zale¿noœci od ciœnienia w wê¿u zasilaj¹cym, BO DIGITAL TO NIC INNEGO JAK ZWYK£Y NAJZWYKLEJSZY WSKANIK - tyle ¿e ³adny bo cyfrowy :D
Lackdoctor napisał/a:
Pistolet musi byĂŚ zasilany powietrzem o stabilnym ciÂśnieniu i odpowiednim przepÂływie
Yooo
Lackdoctor napisał/a:
Regulacja to motylek, czyli kryza
Czyli jak zawĂłr zasuwowy na rurze hydraulicznej :D
I dlatego im mocniej jest skrêcony/wkrêcony TYM BARDZIEJ D£AWI/ZMIEJSZA PRZEPUSTOWO¦Æ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
(chociaÂż zadane ciÂśnienie utrzymuje - reguluje jedno KOSZTEM DRUGIEGO!!!)

Hmmmm.. Ciekawe dlaczego sata teÂż produkuje reduktory pod guny - przecieÂż proÂściej byÂłoby w kaÂżdym korpusie wierciĂŚ dziurĂŞ i na szpaksy montowaĂŚ telewizory z cyferkami :D :D

Âłysy73 
Wysłany: 2015-10-22, 21:04   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisał/a:
Bo Andrzej siĂŞ ujaraÂł jakimÂś zioÂłami i pisze elaboraty jak Macierewicz.

Halo, halo,,,, Andrzeju tu brzoza,,,,, jak mnie widzisz? MgÂła straszna,,,, odbiĂłr 📶
U mnie wsio OK.
Wiesz najlepiej z caÂłego forum, Âże ja z letargu i natÂłoku kÂłamliwych danych obudziÂłem siĂŞ po kilku naciÂśniĂŞciach spustu :D :D
Mi zajĂŞÂło kilka chwil to do czego "inni" (na razie nie sÂą ich dziesiÂątki ale po woli po woli....) dopiero dochodzÂą teraz po latach - no ale ja miaÂłem Âłatwiej bo miaÂłem pod rĂŞkÂą/w rĂŞku do porĂłwnania kilka gunĂłw a ostatecznie:
- dwie saty i jedn± IWATÊ
- czyli dwa KOLCE i jedn± RÓ¯Ê :D :D
Wiêc du¿o ³atwiej by³o mi do tego dojœÌ ;P

Dobra kurna milknê i nie bêdê dalej kopa³ le¿¹cych :D :D
Bo zaraz ka¿dy kupi IWATÊ i nie bêdê mia³ z kogo polewaæ :D :D
NARA

Âłysy73 
Wysłany: 2015-10-22, 21:16   
0
UP DOWN

mariusz80 napisał/a:
To masz tak samo jak u mnie. Na sprĂŞÂżarce nie mam Âżadnego
Mam.
Tylko wywali³em tego fabrycznego cudaka z dwoma wyjœciami na szybkoz³¹czki i zamontowa³em zwyk³y œcienny.
Oraz wszêdzie wywali³em wszelkie szybkoz³¹czki które zamontowa³em "dla wygody" i zamieni³em je króÌcami o przelocie 14mm.
DziĂŞki temu na instalacjĂŞ nie idzie juÂż max tylko 7.
A maszynki lepiej chodzÂą na 5 bar niÂż wczeÂśniej na 6.
Ale.... czÂłowiek uczy siĂŞ caÂłe Âżycie.
CoÂś co niby lepiej wyglÂąda, czy jest niby Âłatwiejsze w uÂżytkowaniu nie zawsze jest najlepsze - m. inn. jak digital :D :D ;P
Dobra. Koniec. Paka :D

100_3148.JPG
Plik ściągnięto 104 raz(y) 101.44 KB

Lackdoctor 
Wysłany: 2015-10-22, 21:21   
0
UP DOWN

Andrzeju skutecznie nie przyjmujesz argumentĂłw. A szkoda.

KK 
Wysłany: 2015-10-23, 03:01   
0
UP DOWN

Nie moÂżna tego czytaĂŚ. JeÂśli w korpusie mam zamontowanÂą regulacjĂŞ dopÂływu powietrza... a mam w Iwacie i Sacie to czym ta regulacja jest? WedÂług instrukcji Iwaty jest to zawĂłr dopÂływu powietrza. Czyli to samo co manometr/regulator pod spodem guna tylko bez wskaÂźnika.
TakÂże juÂż mnie to pie..rdol..enie mĂŞczy. Pistolet np Sata 3000 w digitalu ma cyfrowy wskaÂźnik wyÂświetlajÂący ciÂśnienie panujÂące w pistolecie. TakÂże ma regulator ciÂśnienia, zawĂłr, ktĂłry caÂłkowicie powietrza nie odetnie z racji budowy tego zaworu. Iwata ma zawĂłr, ktĂłry odetnie caÂłkowicie ciÂśnienie, a jest on zamontowany pod pistoletem, takie pokrĂŞteÂłko przy wlocie powietrza. Kto to rozbieraÂł to wie, Âże jest to zawĂłr stoÂżkowy z uszczelkÂą.

KaÂżdy wie, Âże Digital nie jest regulatorem ciÂśnienie, a wskaÂźnikiem.

Nikt, ani nic mi nie wmĂłwi, Âże gajgi uwieszone pod gunem sÂą ok. PoniewaÂż nie sÂą. Jutro zmierzĂŞ ile ma regulator iwaty + koĂącĂłwka obrotowa.

Kubki Pps, lub Norton którym mo¿na lakierowaÌ w odwrotnej pozycji oprócz zmiany odcienia bazy, ma tak¿e powa¿niejsz¹ wadê... gdy zaczyna zmniejszaÌ siê iloœÌ farby w kubku, zmniejsza siê tak¿e wyp³yw farby z guna...i jest to normalne z racji budowy tego ustrojstwa. O tym sam siê przekona³em kilkanaœcie razy. O tym te¿ wspominaj¹ na stronach Refinish Network i na filmach zachwycaj¹ siê RPSami, chwal¹c, ¿e nie t³umi¹ przep³ywu tak jak PPS.

Cytat:
Hmmmm.. Ciekawe dlaczego sata teÂż produkuje reduktory pod guny - przecieÂż proÂściej byÂłoby w kaÂżdym korpusie wierciĂŚ dziurĂŞ i na szpaksy montowaĂŚ telewizory z cyferkami :D :D

Nie trzeba wierciĂŚ dziurki, poniewaÂż ona jest fabrycznie i po wyjĂŞciu zaworu dopÂływu powietrza moÂżemy zaÂłoÂżyĂŚ telewizor cyfrowy o nazwie Sata Adam 2.
Iwata nie ma takiego czegoÂś i bardzo z tego powodu ubolewam, poniewaÂż nawet Devilbiss ma taki wskaÂźnik ciÂśnienia panujÂącego w pistolecie.

Âłysy73 
Wysłany: 2015-10-23, 17:58   
0
UP DOWN

KK napisał/a:
KaÂżdy wie, Âże Digital nie jest regulatorem ciÂśnienie, a wskaÂźnikiem
Ojjj i tutaj siĂŞ mylisz, bo od lat byÂł opisywany w prost czy teÂż nieÂświadomie jako reduktor.
Sam kupujÂąc sratĂŞ 4000 digitala byÂłem przekonany Âże to dziaÂła na zasadzie reduktora a nie samego wyÂświetlacza. Przed kupnem zadawaÂłem takie konkretne pytanie lecz ani nie otrzymaÂłem potwierdzenia ani teÂż zaprzeczenia.

ZresztÂą zobacz kilka postĂłw w gĂłrĂŞ Âże jednak i w tym wÂątku sÂą osoby ktĂłre dopiero siĂŞ o tym dowiedziaÂły.

Mi jak mĂłwiÂłem reduktor pod gunem kompletnie w niczym nie przeszkadza i nie mam najmniejszego zamiaru siĂŞ go pozbywaĂŚ, a nawet lada chwila kupiĂŞ nowy.

Natomiast mam drobne zastrzeÂżenie do reduktorĂłw IWATY ktĂłre zupeÂłnie niepotrzebnie majÂą skalĂŞ do 10 barĂłw zamiast do powiedzmy 3-ch tylko mocniej/precyzyjniej wyskalowanÂą na prawie peÂłny obrĂłt wskazĂłwki jak majÂą teraz - cyfrowy niby mĂłgÂł by byĂŚ ale po kiego grzyba.
Co prawda sÂą lepsze od szajsu saty ktĂłry ma skalĂŞ wyskalowana co 0,5 bara, ale mogliby zrobiĂŚ dokÂładniejszÂą a raczej bardziej czytelnÂą.
Ale to nie jest wielki problem.

Mnie interesuje reduktor, a co kto lubi to jego prywatna sprawa.
PPSa nie uÂżywam i Âśmigam na ori plastikowym kubku.
PudÂło PPSĂłw wala siĂŞ w szafie z plastikowym prawie nie uÂżywanym gĂłw...nem z 3M-a do podkÂładu.
Finito

Lackdoctor 
Wysłany: 2015-10-23, 18:21   
0
UP DOWN

Widzisz Digital dziaÂła na zasadzie reduktora.... KrĂŞcisz nim i wskazaniecsie zmienia. SATA Adam = reduktor pod pistolet. Prawda? Zgodzisz siĂŞ Âże znak rĂłwnoÂści moÂżna tu postawiĂŚ?
A jak KrĂŞcisz motylkiem a wskaÂźnik jest w korpusie??..... To juÂż nie ma znaku rĂłwnoÂści??!

Widzisz jak bardzo siĂŞ mylisz?

Âłysy73 
Wysłany: 2015-10-24, 13:41   
0
UP DOWN

Q...rwa nie chce mi siê ci¹gn¹Ì durnego sporu o jakieœ gó...wno na baterejkê.

- DIGITAL to nie reduktor tylko SAM wyÂświetlacz tak juÂż ku ÂścisÂłoÂści
Ani to reduktor ani nie dziaÂła jak reduktor BO TO TYLKO WSKAÂŹNIK !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Wska¼nik który jest wpasowany w korpus i cyfrowy a równie dobrze móg³by byæ na 30-to centymetrowym gumowym wê¿u dokrêconym w odpowiednie miejsce w korpusie - wiêc tu przyznam ¿e przy takim porównaniu digital zrobiony przez satê jest PIÊKNY

- TakÂże DIGITAL to wskaÂźnik a Ty mĂłwisz o pokrĂŞtle regulacyjnym ktĂłre zgadza siĂŞ Âże dziaÂła na zasadzie REGULATORA ktĂłre zmniejszeniem przepustowoÂści zmniejsza zarazem ciÂśnienie.
Ale to tylko regulator czy te¿ jak sam nazywasz KRYZA i NIC A NIC MU DO REDUKTORA który samoczynnie reguluje ciœnienie w zale¿noœci od ciœnienia zasilaj¹cego - bo o takim reduktorze/regulatorze wci¹¿ ja mówiê.
I takie samo pokrĂŞteÂłko, tak samo dziaÂłajÂące jest w satach bez wyÂświetlacza, czyli jak jego nazwa handlowa mĂłwi bez digitala, czyli zwykÂłego najzwyklejszego wskaÂźnika.

TakÂże z niczym siĂŞ nie mylĂŞ bo wiem czym jest digital w sacie i na jakiej zasadzie dziaÂła:
DIGITAL to pokazywacz/wskaÂźnik.

I nie ma co tu pie...przyæ kilometrowych bzdetów tylko i wy³±cznie dla propagandy saty tylko pisaæ PRAWDÊ.

Krzychu po Twoim ostatnim poœcie mogê jedynie domyœlaÌ siê ¿e mo¿e i nie do koùca mnie rozumiesz - chocia¿ wydaje mi siê ¿e doœÌ jasno piszê - tym bardziej ¿e kilka razy to samo.

WiĂŞc moÂże na dodatkowy dowĂłd napiszĂŞ Âże poza tym Âże wiem czym jest digital to wiem teÂż na jakiej zasadzie dziaÂła regulacja regulatorem w korpusie i Âże najlepiej aby zbijaĂŚ nim jak najmniejsze naddatki ciÂśnienia niÂż duÂże, np:
- lepiej z 3 do 2
- niÂż z 7 do 2
Chocia¿ bez problemu wg wskaŸnika/digitala i jedno i drugie da siê zrobiÌ - lecz ró¿nica jednak jest, i to du¿a.

Poza tym kaÂżdy taki spĂłr jest mega Âśmieszny gdyÂż niektĂłrzy zbijajÂą go do niby precyzji ustawienia ciÂśnienia do kilku miejsc po przecinku co tak naprawdĂŞ prawie gĂłwn...o ma do powiedzenia wzglĂŞdem caÂłej reszty.
I nie raz to czytaÂłem i sÂłyszaÂłem na wÂłasne uszy i wrĂŞcz polewaÂłem ze Âśmiechu gdy ktoÂś podkreÂślaÂł Âże lakierowaÂł/malowaÂł SATÂĄ bazÂą na ciÂśnieniu takim, klarem na ciÂśnieniu takim a i tak siĂŞ zes...raÂło i co to moÂże byĂŚ bo to przecieÂż byÂła sata.
Albo q...wa opisuje zasrany po uszy Âże on to robi zajebiÂście bo ma digi i jeÂśli siĂŞ coÂś posra to zawsze jest wina gĂłwnianego materiaÂłu bo przecieÂż ani saty ani jego.
A to Âże to mega precyzyjnie ustawione ciÂśnienie to gĂłw...no w porĂłwnaniu do warunkĂłw i materiaÂłu ktĂłrym pracuje to juÂż maÂło waÂżne.
W szopie hula wiatr przez szczeliny miêdzy deskami, robiæ trzeba w gumiakach bo chodzi siê po deskach jak jest b³oto po kostki, albo skacze po ceg³ach bo wody tyle samo, a jak sucho to te¿ na bosaka nawet niechc±cy siê nie stanie poprawiaj±c skarpetkê bo jak nie wdepnie siê w kurze gówno, to w kocie rzygi. Temperatura jeszcze powy¿ej zera bo ani woda ani b³oto siê nie ¶ciê³o, a do litra bazy ju¿ na gotowo rozcieñczonej wziêtej dwa dni wcze¶niej z mieszalni dowala pó³ litra NITRA, bo gêsta ¿e mieszad³o siê wygina, no i lakier te¿ do dupy bo i rozpucha trzeba dodaæ bo gêsty ¿e przez sitko nie chce lecieæ.......itd. itp. - ALE MA SATÊ Z DIGITALEM i idealnie ci¶nienie w niej nastawi.............

Dlatego spĂłr o super precyzjĂŞ cyfrowego ÂświecideÂłka odnoszÂąc siĂŞ do jakichÂś 99,9999999% userĂłw na forach jest idiotyczny.
ÂŚwiecideÂłko fajne? Fajne
NiezbĂŞdne? NIE
I ...uj
Koniec tematu z mojej strony

KK 
Wysłany: 2015-10-24, 21:01   
0
UP DOWN

Temat nie byÂł o precyzji.
Temat jest o tym, Âże reduktor w gunie + digital w gunie jest tym samym co manometr podpiĂŞty pod gun... poniewaÂż pod gunem masz teÂż digital tylko analogowy + reduktor, ktĂłry rĂŞkÂą nastawiasz.

Wiadomo, Âże DIGITAL z wyÂświetlaczem jest tylko wskaÂźnikiem tak samo jak analogowy okrÂągÂły zegar. PoniewaÂż jest to miernik ciÂśnienia. Natomiast ciÂśnienie nastawia siĂŞ reduktorem czyli pokrĂŞtÂłem.

CiĂŞÂżko mi sobie wyobraziĂŚ, Âże ktoÂś jest na tyle gÂłupi, Âże tego nie wie. TakÂże temat jest ciÂągniĂŞty o dupie Maryni... nawet nie wiem po co i dlaczego...

ks63b 
Wysłany: 2015-10-24, 22:01   
0
UP DOWN

Cytat:
Poza tym kaÂżdy taki spĂłr jest mega Âśmieszny gdyÂż niektĂłrzy zbijajÂą go do niby precyzji ustawienia ciÂśnienia do kilku miejsc po przecinku co tak naprawdĂŞ prawie gĂłwn...o ma do powiedzenia wzglĂŞdem caÂłej reszty.
I nie raz to czytaÂłem i sÂłyszaÂłem na wÂłasne uszy i wrĂŞcz polewaÂłem ze Âśmiechu gdy ktoÂś podkreÂślaÂł Âże lakierowaÂł/malowaÂł SATÂĄ bazÂą na ciÂśnieniu takim, klarem na ciÂśnieniu takim a i tak siĂŞ zes...raÂło i co to moÂże byĂŚ bo to przecieÂż byÂła sata.
Albo q...wa opisuje zasrany po uszy Âże on to robi zajebiÂście bo ma digi i jeÂśli siĂŞ coÂś posra to zawsze jest wina gĂłwnianego materiaÂłu bo przecieÂż ani saty ani jego.
A to Âże to mega precyzyjnie ustawione ciÂśnienie to gĂłw...no w porĂłwnaniu do warunkĂłw i materiaÂłu ktĂłrym pracuje to juÂż maÂło waÂżne.
W szopie hula wiatr przez szczeliny miêdzy deskami, robiæ trzeba w gumiakach bo chodzi siê po deskach jak jest b³oto po kostki, albo skacze po ceg³ach bo wody tyle samo, a jak sucho to te¿ na bosaka nawet niechc±cy siê nie stanie poprawiaj±c skarpetkê bo jak nie wdepnie siê w kurze gówno, to w kocie rzygi. Temperatura jeszcze powy¿ej zera bo ani woda ani b³oto siê nie ¶ciê³o, a do litra bazy ju¿ na gotowo rozcieñczonej wziêtej dwa dni wcze¶niej z mieszalni dowala pó³ litra NITRA, bo gêsta ¿e mieszad³o siê wygina, no i lakier te¿ do dupy bo i rozpucha trzeba dodaæ bo gêsty ¿e przez sitko nie chce lecieæ.......itd. itp. - ALE MA SATÊ Z DIGITALEM i idealnie ci¶nienie w niej nastawi.............

Âłysy 73 jeteÂś de best ......

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu