Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
adekbws
Wysłany: 2015-11-08, 20:49   Oczyszczanie i konserwacja profili zamkniĂŞtych od Âśrodka
0
UP DOWN

Siemka wszystkim
Mam nadzieje, ¿e na tym forum mo¿na liczyÌ na rozwiniêcie dobrej dyskusji i wyci¹gniecie wniosków a co najwa¿niejsze zasiêgn¹Ì porad od konkretnych ludzi z dobrym doœwiadczeniem.
Posiadam samochĂłd w ktĂłrym korozja zaczyna siĂŞ braĂŚ za spĂłd.
WyglÂąda to tak:

O ile wszystko to co widzê z zewn¹trz dam rade wypiaskowaÌ to problem pojawia siê wewn¹trz profili zamkniêtych gdzie rdza rozesz³a zw³aszcza wokó³ otworów technologicznych(zaznaczone na zdjêciach w czerwonych okrêgach).
Z doœwiadczeniem jest u mnie œrednio bo te¿ m³ody jestem ale wiedzy mam sporo i raczej dwie prawe rêce do roboty wiêc samemu to chce ogarn¹Ì i zrobiÌ to jak najlepiej na d³ug¹ przysz³oœÌ.

Po pierwsze zastanawiam siĂŞ czy mogĂŞ bez problemu dmuchaĂŚ w te otwory technologiczne piaskiem zwÂłaszcza tam koÂło mocowaĂą, czy bĂŞdzie to szÂło wydmuchaĂŚ ?
Wszystkiego w ten sposĂłb teÂż nie oczyszczĂŞ i jak temu zaradziĂŚ, prosiÂł bym o jakieÂś sprawdzone rady z Âżycia, a nie z internetu wziĂŞte :D

hematol 
Wysłany: 2015-11-08, 21:58   
0
UP DOWN

adekbws napisał/a:
czy mogĂŞ bez problemu dmuchaĂŚ w te otwory technologiczne piaskiem

Nie.Pozatykaj korkami wszystkie otwory przed piaskowaniem,co do czyszczenia od Âśrodka to ja widzĂŞ tu Fertan i dalej woski ale to musisz poczytac sobie o stosowaniu Fertanu do profili zamkniĂŞtych.
TrochĂŞ za pĂłzno na jakieÂś konserwacje,widaĂŚ ,ze blacha jest przekordowana,moze nie ma dziur ale sÂą mikro pory,w ktĂłrych siedzi wilgoĂŚ i resztki rdzy wiec oczyszczenie z gĂłry i naÂłoÂżenie farb bedzie na chwile.

adekbws
Wysłany: 2015-11-09, 22:11   
0
UP DOWN

hematol, Dlaczego nie podaj powĂłd.
Co do fertanu to ró¿ne s¹ opinie.
Tutaj uÂżytkownik Ralfberecik dodaÂł opis fajnego testu, z ktĂłrego wychodzi Âże same woski nie sÂą najlepsze a fertan nie dziaÂła cudĂłw.
http://forum.vwgolf.pl/vi...?f=142&t=395882
Co do tych mikro porĂłw to masz z tym doÂświadczenie, piaskowaÂłeÂś podobnÂą korozje tak by nie byÂło widaĂŚ wÂżer oraz malowaÂłeÂś to epoksydem, Âże twierdzisz iÂż to chwilowe zabezpieczenie ?
Zaznaczam jeszcze raz Âże chce to piaskowaĂŚ wiĂŞc to juÂż dobrze przygotowuje powierzchniĂŞ pod malowanie.

hematol 
Wysłany: 2015-11-09, 22:39   
0
UP DOWN

adekbws napisał/a:
Dlaczego nie podaj powĂłd

Bo ci ten "syf" z piaskowania bedzie trzymaÂł wilgoĂŚ.Ma byĂŚ w profilach czysto i sucho jak nawalisz jakiegoÂś pyÂłu i dostanie sie wilgoĂŚ to bedzie sie skutecznie tam trzymaĂŚ.
adekbws napisał/a:
wychodzi Âże same woski nie sÂą najlepsze a fertan nie dziaÂła cudĂłw.

Bo tak jest w przypadku jak jest korozja,Fertan moÂże jÂą zatrzymaĂŚ czĂŞsciowo ale nie zlikwiduje.
adekbws napisał/a:
Co do tych mikro porĂłw to masz z tym doÂświadczenie, piaskowaÂłeÂś podobnÂą korozje tak by nie byÂło widaĂŚ wÂżer oraz malowaÂłeÂś to epoksydem, Âże twierdzisz iÂż to chwilowe zabezpieczenie ?

Na wzery bardziej ja polecaÂłbym reaktywny,ale nie wiadmomo jak ta blacha wyglÂąda od Âśrodka,bo jak jest skorodowana od Âśrodka to co ci da ,ze z zewnÂątrz zrobisz piĂŞknie jak rdza bĂŞdzie postĂŞpowaĂŚ aÂż przejdzie na wylot?
Epoksyd na nowÂą lub czystÂą blachĂŞ.

Marcino 
Wysłany: 2015-11-20, 08:58   
0
UP DOWN

Ja bym profili w Âśrodu nie piaskowaÂł bo tak jak wyÂżej napisane bedzie siedzieĂŚ wilgoĂŚ w resztkach piachu.
No to co w koncu uÂżyĂŚ z woskami ktĂłre majÂą inchibitory korozji?
A co myÂślicie o odrdzewiaczu do stali i Âżeliwa czyli roztworze kwasu fosforowego? MoÂżna tym pokryĂŚ elementy i poÂżniej na to maowaĂŚ. MoÂże w profilach by siĂŞ sprawdziÂło + na to np Noxudol 750????

Marcino 
Wysłany: 2015-11-20, 09:28   
0
UP DOWN

Tu masz temat o Âśrodkach do profili:
http://lakierowanko.info/...le+wewn%EAtrzne

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Blacharstwo i inne naprawy

Odpowiedz do tematu