Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
walek156
Wys³any: 2015-11-09, 22:39   Zabezpieczanie spawów w profilach zamkniêtych
0
UP DOWN

Witam!

Od jakiego¶ czasu odbudowujê tyln± pod³u¿nicê w mercu w123 i tak siê ca³y czas zastanawiam jak zabezpieczyæ spaw od wewnêtrznej strony, jak ju¿ zamknê profil. Z tego co mi wiadomo, w miejscu spawu od razu wchodzi rdza, poza tym metal jest przegrzany i szybciej ³apie korozjê (je¶li jest inaczej proszê mnie wyprowadziæ z b³êdu :) ) . Szczotk± tam nie dojdê, nie przykryjê ¿adnym epoksydem, co robiæ, ? bo wydaje mi siê, ¿e je¶li tak to zostawie ta rdza bêdzie tam postêpowa³a, . Jedyne co przychodzi mi na my¶l to wtryskiwanie podk³adu (np. epoksydu) za pomoc± jakiego¶ wê¿yka do otworów konstrukcyjnych.

hematol 
Wys³any: 2015-11-09, 22:46   
0
UP DOWN

Pomóg³: 11 razy
Sk±d: ¦l±sk
walek156 napisa³/a:
Jedyne co przychodzi mi na my¶l to wtryskiwanie podk³adu (np. epoksydu) za pomoc± jakiego¶ wê¿yka do otworów konstrukcyjnych.

:spoko:
Albo jak nie ma jak pomalowaæ od ¶rodka to zrób otwór i potem wsadzasz korek plastikowy ,uszczelniasz.

walek156
Wys³any: 2015-11-09, 22:55   
0
UP DOWN

Czy s± takie pistolety z wê¿ykiem, które nadaj± siê do aplikacji podk³adu epoksydowego ?

hematol 
Wys³any: 2015-11-09, 23:10   
0
UP DOWN

u¿yj takiego do profili zamkniêtych z wê¿ykiem i dysz± rozbryzgow± na koñcu,nadmiar wycieknie a potem zalej to woskiem do profili zamkniêtych (oczywi¶cie jak wyschnie eposyd czy tam inny podk³ad) on wypiera wilgoæ i wode.

walek156
Wys³any: 2015-11-09, 23:24   
0
UP DOWN

Bardzo dziêkujê za odpowiedz :) Teraz mam takie wstydliwe pytanko: W zwi±zku z tym, ¿e chwilowo nie mia³em epoksydu pod rêk± a spaw by³ ¶wie¿y, postanowi³em zamalowaæ a w³a¶ciwie zalaæ kilka spawów wewn±trz profilu hammeritem :/ jak bardzo du¿e faux pas pope³ni³em? mo¿e hammerite wewn±trz profilu zda egzamin?

hematol 
Wys³any: 2015-11-09, 23:28   
0
UP DOWN

Bêdzie oki. ;)

sharon81
Wys³any: 2015-11-12, 20:56   
0
UP DOWN

Warsztaty zajmuj±ce siê antykorozj± robi± to tak:
Je¶li nie ma doj¶cia do profilu to wierc± otwór wiert³em fi10, nastêpnie za pomoc± specjalnej lancy (mo¿e byæ zwyk³y pistolet do konserwacji z wê¿ykiem) wtryskuj±:

1' ¦rodek wysoce penetruj±cy, który wypiera wodê i wnika w niedostêpne miejsca dla produktów o wy¿szej gêsto¶ci np ³±czenia blach ( tworzy film o grubo¶ci 10mikronów). np:
http://market-lakierniczy...DINITROL-1L/137
lub w sprayu:
http://market-lakierniczy...500ml-spray/136

2' ¶rodek o wiêkszej gêsto¶ci, który tworzy grubszy woskowy film (40 mikronów) i ma za zadanie zabezpieczyæ na d³u¿szy okres czasu (w profilach 20 lat). np:
http://market-lakierniczy...DINITROL-1L/426

Wywiercony otwór zatyka siê specjaln± gumow± zatyczk±.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: