Przesuniêty przez: Tech 2009-04-25, 16:42 |
Autor |
Wiadomo¶æ |
|
bio
|
Wys³any: 2008-08-09, 08:05 Motocykl
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 32
|
Mam motocykl do polakierowania.Problem pojawi³ sie jak siê okaza³o ¿e lakierek jest 3 warstwowy.No i pytanko.Wszystko mam w bia³ym podk³adzie i my¶la³em ¿e bêdzie ok okaza³o siê ¿e idzie na to najpierw srebrna baza a potem czerwieñ w metalu,jakie ci¶nienia poustawiaæ i ile materia³u?Lakierek to 5005m Suzuki. |
|
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2008-08-09, 13:46
|
0
|
|
|
Pomóg³: 42 razy Posty: 1794 Sk±d: Kraków
|
Robi³em cos takiego...tez susuki owiewka - wylewasz srebro az wykryje na 100% i lejesz na to czerowny ile wlezie. To jest pó³przezroczysta baza i nie bedzie mia³o znaczenia ile wartsw po³ozsz. Ja po 3 warstwie mia³em wykryte ca³osc ale jescze dola³em 2 razy bo zosta³o w pude³ku duzo farby i nie by³o róznicy ze starym kolorem.
Pistolet ustawisz normalnie jak do bazy. Zadnych czarów |
_________________ Bart
|
|
|
|
|
|
Wys³any: 2008-08-10, 21:38
|
0
|
|
|
MTGarage.
Pomóg³: 10 razy Posty: 722 Sk±d: ¦l±sk - ¦wierklaniec
|
wlasnie ze jest roznica ile warstw polozysz czerwonego;]
musisz wylozyc tyle czerwonego, zeby pasowalo do reszty. a sam srebrny na 100% jak mowi MEBa pzdr |
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2008-08-10, 22:23
|
0
|
|
|
|
online napisa³/a: | wlasnie ze jest roznica ile warstw polozysz czerwonego;]
musisz wylozyc tyle czerwonego, zeby pasowalo do reszty. a sam srebrny na 100% jak mowi MEBa pzdr |
Nie za bardzo jest róznica...la³em i la³em i nic sie nie zmienia³o. Moze na innych kolorach. |
_________________ Bart
|
|
|
|
|
bio
|
Wys³any: 2008-08-11, 06:14
|
0
|
|
|
|
Robi³em natryski i wysz³o tak ¿e na 4-5 warstw jest ciut za ciemne a na 3 jest ok i Bardzo du¿o zale¿y od ci¶nienia.Ziarno jest okropnie wredne na tym lakierku.Dziêki za pomoc. |
|
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2008-08-11, 18:36
|
0
|
|
|
|
bio napisa³/a: | Robi³em natryski i wysz³o tak ¿e na 4-5 warstw jest ciut za ciemne a na 3 jest ok i Bardzo du¿o zale¿y od ci¶nienia.Ziarno jest okropnie wredne na tym lakierku.Dziêki za pomoc. |
Ja tam ziarna prawie ze nie widze na 3 warstwówce. Jakies drobne kropeczki co 2mm po pomalowaniu na gotowo. Bo srebro jest tragedia - wygl±da jak Hammerite. |
_________________ Bart
|
|
|
|
|
gola
|
Wys³any: 2008-08-12, 19:09
|
0
|
|
|
Pomóg³: 23 razy Posty: 854
|
mebArth napisa³/a: | Nie za bardzo jest róznica...la³em i la³em i nic sie nie zmienia³o. Moze na innych kolorach. |
nie prawda.
Lakiery 3-warstwowe a raczej ich kolor uzalezniony jest od ilosci warstw lakieru (koloru)
i nie chodzi tutaj tak o ziarno jak o odcien. |
|
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2008-08-12, 19:33
|
0
|
|
|
|
gola napisa³/a: | mebArth napisa³/a: | Nie za bardzo jest róznica...la³em i la³em i nic sie nie zmienia³o. Moze na innych kolorach. |
nie prawda.
Lakiery 3-warstwowe a raczej ich kolor uzalezniony jest od ilosci warstw lakieru (koloru)
i nie chodzi tutaj tak o ziarno jak o odcien. |
Tak ja cie rozumiem doskonale. Bo ziarno wylewam az mi wszytsktko pokryje. Z³ote albo srebrne. I tak jak robi³em ta owiewke w³asnie...silver podstawa i na to czerowny transparentny. Zrobi³em na 3 razy czerwony i niby by³o ok. Ale mysle doleje jescze bo mi zosta³o troche. Sprawdzi³em na takiej ma³ej klapce (ni ewiem od czego to by³o) takie cos jajowate. i ile razy dolewa³em to taki sam kolor mia³em. Moze nie kazda 3 warstwówka sie tak samo zachowuje? Przeciez bym zobaczy³ róznice po 3 a po 5 razach bazy chyba? Tak czy ianczej: na 3 razy by³o git, dola³em jescze 2 razy bo mi zosta³o i tez jest git. Bordowy z mini ziarenkami w tle. |
_________________ Bart
|
|
|
|
|
bio
|
Wys³any: 2008-08-13, 11:03
|
0
|
|
|
|
No to tak.... Z ziarnem jest tak ¿e podstawa nadaje grubo¶æ a w kolorze w³a¶ciwym jest ziarna bardzo ma³o.Sprawa z odcieniem-na trzy warstwy na próbkach jest kropka w kropkê to samo ale ju¿ na 4-5 itd. wychodzi ciemne bordo a nie jasna czerwieñ.Sprawdzone na kartach testowych.Mo¿na siê trochê pobawiæ. |
|
|
|