Autor |
Wiadomo¶æ |
|
FILIPO
|
Wys³any: 2008-08-14, 23:27 Jaki kompresorek? Da siê co¶ z tego zrobiæ?
|
0
|
|
|
POCZATKUJ¡CY
Pomóg³: 1 raz Posty: 44 Sk±d: poznañ
|
|
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2008-08-15, 15:00 Re: Jaki kompresorek? Da siê co¶ z tego zrobiæ?
|
0
|
|
|
Pomóg³: 42 razy Posty: 1794 Sk±d: Kraków
|
Nie, tym sie ko³a pompuje.Butla ma byc minmum 150l i cisnienie sta³e 6bar na wêzu minimum. Kompresor do malowania kosztuje ok 2.5 tysia. Nowy. Wszytsko ponizej tej ceny jest do dupy. |
_________________ Bart
|
|
|
|
|
FILIPO
|
Wys³any: 2008-08-15, 17:52
|
0
|
|
|
POCZATKUJ¡CY
|
A mo¿e takie co¶? (nie staæ mnie na wydatek 2,5ty¶...)
Pojemno¶æ butli 300l
380/220V
1480U/min
15at
c0ac_27.JPG
|
|
Plik ¶ci±gniêto 115 raz(y) 44.24 KB |
|
|
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2008-08-15, 20:01
|
0
|
|
|
|
FILIPO napisa³/a: | A mo¿e takie co¶? (nie staæ mnie na wydatek 2,5ty¶...)
Pojemno¶æ butli 300l
380/220V
1480U/min
15at |
Da rade spokojnie. |
_________________ Bart
|
|
|
|
|
Bodzio
|
Wys³any: 2008-08-15, 21:14
|
0
|
|
|
--B_C_G--
Pomóg³: 9 razy Posty: 405 Sk±d: lubuskie
|
|
|
|
|
FILIPO
|
Wys³any: 2008-08-15, 21:48
|
0
|
|
|
POCZATKUJ¡CY
|
No w³a¶nie.. i tu siê pojawia moje kolejne pytanie. Co potrzeba do kompresora?
Odwadniacz, odolejacz? Co jeszcze?
Co ile czasu trzeba zmieniaæ olej w kompresorze? |
|
|
|
|
lopez
|
Wys³any: 2008-08-16, 06:35
|
0
|
|
|
Pomóg³: 4 razy Posty: 76
|
waz do kompresora 09mm albo 10mm , ( tyko zeby ktos ci takiego zawijanego nie wcisnol), odolejacz odwadniacz filtr( jest to jeden przyrzad , , miernik na pistolet zebys wiedzial jakie cisnienie masz na pistloecie a nie na kompresorze (im dluzszy waz od kompresora tym cisnienie na pistolecie bedzie mniejsze )
szybkozlaczke zebys mogl pistlet ruczem reki odlaczac i podlaczac. ja mam jeszcze odwadniacz drugi przy pistolecie
no i oczywiscie pistolet , dysza 1.3 lub 1.4 , dla poczatkujacego bedzie dobry hp albo lvlp
pistolet dobiera sie do kompresora, sprawdz napierw jakie twoj kompresor ma mozliwosci i do nich dobierz pistolet
jesli nie wiesz o co codzi to pistolet powinien miec o jakies 40l/min mniej zapotrzebowania na powietrze niz jest w stanie pompowac kompresor bo trzeba uwzglednic straty na wezu. |
|
|
|
|
FILIPO
|
Wys³any: 2008-08-16, 09:29
|
0
|
|
|
POCZATKUJ¡CY
|
Dziêki kolego bardzo mi pomog³e¶.
A jak mogê sprawdziæ jak± wydajno¶æ na wydechu ma mój kompresor (jeszcze go nie mam, ale jak bêdê mia³ to bêdê musia³ to jako¶ sprawdziæ)?
i jeszcze jedno pytanko; dlaczego zwijany w±¿ siê nie nadaje? |
|
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2008-08-16, 14:03
|
0
|
|
|
|
Co do wêza...mam w pracy przezroczysty zbrojony i w niskiej temperaturze jest twardy i mozna czasem zahaczyc autko jak sie go ciagnie.
W 2 pracy mam gumowe wêze - bardzo elastyczne, nie zwijaj± sie, mozna smialo biegaac po hali bez ryzyka.
A co masz na mysli ZWIJANY W¡¯? To pomaranczowe baadziewie z tesco? |
_________________ Bart
|
|
|
|
|
FILIPO
|
Wys³any: 2008-08-16, 14:27
|
0
|
|
|
POCZATKUJ¡CY
|
|
|
|
|
lopez
|
Wys³any: 2008-08-16, 15:29
|
0
|
|
|
Pomóg³: 4 razy Posty: 76
|
hehee wlasnie taki sam kupilem na poczatu jak kompletowalem sprzed do malowania nawet calkiem niedawno to bylo
teraz mam gruby 8mm waz specjalny do kompresora prosty a nie zawijany
juz ci tlumacze co i jak
nie moze byc ten waz ktory podeslales w linku poniewaz :
a
jest on bardzo podatny na uszkodzeni ,
b
podczas malowania moze ci sie on zagiac i pistolet nie dostanie powietrza i ci nachlapie albo zapluje farb± elemet- wyniknie z tego taka sytulacja ze powiedzmy jesli jestes poczatkujacy to przygotowywales element z tydzien do malowanie i teraz przez glupie zagiecie przewodu cala robata spieprzona - bo jak ci bezbarwny opluje element - ja tak mialem - to potem musialem papierem 1500 na wode scierac a afekt koncowy byl i tak taki ze bylo widac i do tego rys narobilem
c
pwietrze ktore idzie przez spiralny przewod bedzie tracilo cisnienie
ponieziewaz przeplyw powietrza po spirali bedzie chamowal jego predoksc w przeciwienstiwe do prostego przewodu
mogece ci to wytlumaczyc na chlopski rozum ze jak bedziesz biegl czy jechal po torze spiralnym bo bedziesz to robil wolniej niz po prostym toze - fizyka
reasmujac jesli chcesz juz malowac nie kupuj lipy bo farba jest droga i jak ci nie wyjdzie malowanie z powdou zlego sprzetu to juz tracisz kase za ktra mogles kupic lepszy sprzet wczesniej i moglo ci wyjsc cacy - tu nie zaoszczedzisz |
|
|
|
|
FILIPO
|
Wys³any: 2008-08-16, 16:58
|
0
|
|
|
POCZATKUJ¡CY
|
Dziêkuje za odpowied¼. A jak± d³ugo¶æ powinien mieæ wa¿? I w jakim przedziale kosztuj± dobre wê¿e? I co najwa¿niejsze jak odró¿niæ kicz od dobrego wê¿a?
Co powiecie o tym?
http://moto.allegro.pl/it...mi_niemcy_.html |
|
|
|
|
Bisuside14
|
Wys³any: 2008-08-16, 17:37
|
0
|
|
|
Mów mi Bisu:D
Pomóg³: 9 razy Posty: 348
|
Ten bêdzie ok. Ciekawe czy samoróbka nie wyjdzie taniej. Ten w±¿ te¿ na bank jest sk³adany w sklepie. W±¿+ szybkoz³±czki. |
|
|
|
|
FILIPO
|
Wys³any: 2008-08-16, 17:51
|
0
|
|
|
POCZATKUJ¡CY
|
lopez napisa³/a: | odolejacz odwadniacz filtr( jest to jeden przyrzad , , miernik na pistolet zebys wiedzial jakie cisnienie masz na pistloecie a nie na kompresorze (im dluzszy waz od kompresora tym cisnienie na pistolecie bedzie mniejsze )
|
Chodzi o takie co¶?
http://moto.allegro.pl/it...mpresor_we.html |
|
|
|
|
arti
|
Wys³any: 2008-08-16, 18:43
|
0
|
|
|
Pomóg³: 3 razy Posty: 98
|
Oliwiarki w zestawie do lakierowania raczej nie polecam... |
|
|
|
|
FILIPO
|
Wys³any: 2008-08-16, 19:06
|
0
|
|
|
POCZATKUJ¡CY
|
|
|
|
|
Bodzio
|
Wys³any: 2008-08-16, 19:22
|
0
|
|
|
--B_C_G--
|
Tak, takie co¶. Ja bym wzi±³ jeszcze 2 taki, tylko bez manometra i reduktora, do tego pod pistolet i wody/syfu nie powinno byc Aaaa i we¼ 1/2 cala, ja mam 1/4 i wydaje mi siê ¿e jako¶ tak wolniej powietrze leci (spadek jest, to wiadome, ale nie a¿ taki) |
_________________ http://img714.imageshack....p?id=aa001z.jpg |
|
|
|
|
FILIPO
|
Wys³any: 2008-08-16, 19:27
|
0
|
|
|
POCZATKUJ¡CY
|
Czuli z tego co rozumiem;
ten zestawik zamontowaæ mam przy sprê¿arce, a drugi sam filterek pod pistoletem?
A te oznaczenia 1/2 czy 1/4 oznaczaj± przepustowo¶æ filtra, czy rozmiar przy³±cza do szybkoz³±czki?
Przepraszam je¶li moje pytania s± idiotyczne, ale uczê siê dopiero.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
Bodzio
|
Wys³any: 2008-08-16, 19:35
|
0
|
|
|
--B_C_G--
|
Ten zestawik + jeszcze jeden filtr przy sprê¿arce lub na ¶cianie w gara¿u w którym malujesz (kompresor w 2 gara¿u) + filtr za 15z³ pod pistolet.
1/2 i 1/4 to rozmiary gwintów szybkoz³±czek i wtyk. No ale jak wiadomo przez wiêkszy otwór wiêcej powietrza leci, wiêc teraz to wzi±³bym minimum 1/2 |
_________________ http://img714.imageshack....p?id=aa001z.jpg |
|
|
|
|
przemo1972
|
Wys³any: 2008-08-25, 10:15
|
0
|
|
|
Pomóg³: 11 razy Posty: 551 Sk±d: SC
|
Co do weza to kup sobie tlenowy w sklepie ze spawarkami, nie jest drogi i co najwazniejsze jest elastyczny. |
|
|
|