Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
FILIPO 
Wysłany: 2008-08-16, 21:50   Matowienie przed malowaniem
0
UP DOWN
POCZATKUJÂĄCY

Przeszuka³em forum i pó³ internetu i nie mogê nigdzie znaleŸÌ konkretnych informacji na temat matowienia. Interesuje mnie wszystko po kolei. Jak nale¿y postêpowaÌ.

1. Dostaje powiedzmy maskĂŞ do lakierowania, co muszĂŞ zrobiĂŚ? (znalazÂłem tylko informacje, Âże trzeba zedrzeĂŚ do goÂłej blachy a potem malowaĂŚ, albo lakier zmatowiĂŚ i malowaĂŚ - nic wiĂŞcej nie znalazÂłem.

Jeœli maskê mam zmatowiÌ to jakiego papieru powinienem u¿yÌ? Na mokro czy na sucho? kiedy maska jest zmatowiona (mo¿e wstawicie jakieœ foto)? Czy po zmatowieniu wystarczy oczyœciÌ powieszchnie z py³u i ju¿ na to k³aœÌ farbê?

2. Co jeœli dostanê maskê - go³¹ blachê? Co wtedy? WyszlifowaÌ i wyrównaÌ? Jakim papierem? Co na go³¹ blachê? Odrazu farba? czy potrzebny jakiœ podk³ad?

3.Pytanie odnoÂśnie sÂłownictwa:
a) co to znaczy BAZA (z tego co siê domyœli³em z Waszych postów jest to g³ówny lakier, który nadaje kolor, na niego k³adzie siê tylko lakier bezbarwny)?

4) KorzystajÂąc z okazji... Czy przed naÂłoÂżeniem bezbarwnego lakieru nalezy wyszlifowaĂŚ powieszchniĂŞ i wypolerowaĂŚ? Czy najpierw naÂłoÂżyĂŚ bezbarwny i jego dopiero poprawiaĂŚ?

Przepraszam jeœli znów kogoœ ura¿ê tym tematem.. Nie chodzi mi o nabijanie postów, tylko o uzyskanie jak najwiêkszej wiedzy i konkretnych odpowiedzi.

Pozdrawiam

Bisuside14 
Wysłany: 2008-08-17, 11:46   
0
UP DOWN
MĂłw mi Bisu:D

Jeœli jest to zamiennik (nowa czêœÌ) to najlepiej zedrzeÌ do blachy podk³ad niewiadomego pochodzenia, który na niej jest, bo potem lubi¹ robiÌ siê problemy... ZedrzeÌ i po³o¿yÌ normalny podk³ad np. epoksydowy.
Jeœli jest to maska np. z innego auta, prosta i nie wymagaj¹ca szpachlowania to matujesz papierem 800 pod akryl i 1000 pod per³ê, metaliki. potem odt³uszczasz i malujesz.
2. Go³¹ maskê... Chodzi Ci, ¿e wypiaskowania czy co? Jeœli kilka dni taka go³a sobie pole¿a³a to musisz j¹ przeszlifowaÌ, bo na bank powsta³ ma³y nalot rdzy. Szlifujesz 320/ 400 t¹ maskê, odt³uszczasz i malujesz podk³adem. I tak musisz j¹ przeszlifowaÌ papierkiem przed po³o¿eniem podk³adu.
3. Tak
4. Nic nie polerujesz i nie szlifujesz!!!. Malujesz baz¹ i po jej przeschniêciu ( po ok. 20 min. k³adziesz bezbarwny. Ile odczekujesz to du¿o zale¿y jak¹ masz temp. podczas schniêcia, wilgotnoœÌ powietrza, zw³aszcza jak malujesz lakierami wodo rozcieùczalnymi. Jak pada a malujesz wod¹ w gara¿yku wieczorem to 2 godziny schniêcia bêdzie ma³o.)

FILIPO 
Wysłany: 2008-08-17, 14:45   
0
UP DOWN
POCZATKUJÂĄCY

Bisuside14 napisał/a:
to matujesz papierem 800 pod akryl i 1000 pod per³ê, metaliki. potem odt³uszczasz i malujesz.

A po czym mogĂŞ poznaĂŚ czy juÂż maska jest odpowiednio zmatowiona? Wystarczy "porysaĂŚ" czy musi byĂŚ zerwana pierwsza wartwa farby?

Bisuside14 
Wysłany: 2008-08-17, 14:54   
0
UP DOWN

Po prostu... bierzesz papierek, klocek i matujesz. BĂŞdziesz widziaÂł jak straci poÂłysk powierzchnia i zrobi siĂŞ matowa. ;)

FILIPO 
Wysłany: 2008-08-17, 14:59   
0
UP DOWN
POCZATKUJÂĄCY

A gdy na³o¿ê podk³ad na blachê, to jego te¿ muszê wyszlifowaÌ? Z tego, co siê zorientowa³em to tak, ale pytanie jest takie; czy podk³ad szlifuje siê na równiutko (powierzchnia maksymalnie lœni¹ca, czy podk³ad musi byÌ matowy?

Trzeba matowiĂŚ klockiem? nie moÂżna na maszynĂŞ do polerki zaÂłoÂżyĂŚ papierka?

Bisuside14 
Wysłany: 2008-08-17, 15:19   
0
UP DOWN

PodkÂład jeÂśli nie bĂŞdziesz nic szpachlowaÂł i chcesz juÂż na to nakÂładaĂŚ lakier to musisz go zmatowiĂŚ. ( w/w papier 800 lub 1000). PrzecieÂż jak zmatujesz to podkÂład nie bĂŞdzie "lÂśniÂł"
JeÂśli masz element, ktĂłry podkÂładujesz moÂżesz zaoszczĂŞdziĂŚ sobie czas stosujÂąc podkÂład m/m (mokro na mokro) Malujesz takim podkÂładem, trochĂŞ czekasz aÂż podeschnie ( tyle ile zaleca producent) i na niego moÂżesz od razu nakÂładaĂŚ lakier.
Ps. Nie musiaÂłeÂś 2 razy mnie "nagradzaĂŚ" po to jest takie forum Âżeby sobie pomagaĂŚ.
OczywiÂście, Âże moÂżna maszynkÂą tylko najmniejsze obroty, maszynkÂą moÂżesz sie szybko przedrzeĂŚ, szczegĂłlnie na rantach. ( jak matujesz maszynkÂą to bierzesz inne papierki- innej gradacji)

mebArth 
Wysłany: 2008-08-17, 16:08   
0
UP DOWN

FILIPO napisał/a:
A gdy na³o¿ê podk³ad na blachê, to jego te¿ muszê wyszlifowaÌ? Z tego, co siê zorientowa³em to tak, ale pytanie jest takie; czy podk³ad szlifuje siê na równiutko (powierzchnia maksymalnie lœni¹ca, czy podk³ad musi byÌ matowy?

Trzeba matowiĂŚ klockiem? nie moÂżna na maszynĂŞ do polerki zaÂłoÂżyĂŚ papierka?

Powierzchnnia ma byc gÂładka jak dupa niemowlĂŞcia, wiec trzeba szlifowac.
Klocka mozna uzyc na pÂłaskie powierzchnie (wskazane) ale tez trzeba umiec operowac klockiem zebys nie porobiÂł dziur rantem klocka. Wiadomo...na rĂŞce to jak masz jakies falki to zostanÂą, a klockiem to zawsze sciagniesz conieco na prosto. Dlatego ja zawsze robie podkÂład na 3 razy - przynajmniej mam z czego zdjac materiaÂłu jak mam wÂątpliwosci czy wyjdzie prosto.

przemo1972 
Wysłany: 2008-10-20, 23:56   
0
UP DOWN

dokladnie, a pierwsza warstwe podkladu mozesz sobie podbarwic, dzieki temu nie przetniesz sie do golego metalu/starej powloki na rantach,etc.

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu