Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
kalbi 
Wysłany: 2016-02-28, 20:56   KtĂłry lepszy Valspar (Deeber) czy APP
0
UP DOWN

Który z systemów konwencjonalnych bêdzie lepszy na warsztat? Najwa¿niejsz¹ rzecz¹ jest oczywiœcie kolorystyka i tzw. pasowalnoœÌ fiszki z natryskiem. Chyba, ¿e macie jakieœ inne propozycje mieszalnika na warsztat.

fawinyl
Wysłany: 2016-02-29, 15:20   
0
UP DOWN

Posiadam Debeera od 3 lat. Wstawi³em go na miejsce spectrala base, co moim zdaniem by³o strza³em w 10. Do APP przymierza³em siê lecz na tamt¹ chwilê posiadali znikom¹ iloœÌ fiszek w colorboxie i nie posiadali spectro. Dodatkowo ich polityka sprzeda¿owa mi sie nie podoba. Z tych g³ównie powodów zdecydowa³em siê na Debeera. Na pewno omijaj szerokim ³ukiem wszystkie wynalazki które od 2 lat mno¿¹ siê po rynku.

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2016-02-29, 18:37   
0
UP DOWN

Jak APP zmieniÂło kolorboxy na chromatyczne, to przestaÂło byĂŚ kolorowo. Wpadki siĂŞ zdarzaÂły dosyĂŚ czĂŞsto, ale daÂło siĂŞ robiĂŚ. Od pewnego czasu jest nowy program recepturowy. Z tego co wiem, to jak na razie na nowym programie nie byÂło Âżadnej wtopy. Ja dziÂś robiÂłem czerwony akryl i idealnie siĂŞ zgadzaÂł z fiszkÂą. W debeerze generalnie nie ma problemĂłw z pasowalnoÂściÂą fiszek do mieszaniny.
Je¿eli mia³bym kupowaÌ mieszalnik na warsztat, to bym kupi³ APP. Chromatyczny kolorbox, jest lepszy na warsztacie. Poza tym ma on wiêcej fiszek ni¿ Deeber. Cena APP jest o 30% ni¿sza ni¿ Deebera i to chyba najbardziej przekonuje. JakoœÌ samego lakieru jest taka sama.

kalbi 
Wysłany: 2016-02-29, 19:28   
0
UP DOWN

trzeÂźwy inaczej napisał/a:
eÂżeli miaÂłbym kupowaĂŚ mieszalnik na warsztat, to bym kupiÂł APP.
i tu mam dylemat, skÂłaniaÂłem siĂŞ za Deberem, ale w poniedziaÂłek jadĂŞ do wrzeÂśni zobaczyĂŚ najpierw ten APP bo bliÂżej - w APP chyba trzeba deklarowaĂŚ obrĂłt 2k za same pigmenty, to dla mnie za duÂżo akurat, w Deberze nic nie deklarujĂŞ.
trzeÂźwy inaczej, w APP jest mniej korygowania niÂż w Deberze?

fawinyl
Wysłany: 2016-02-29, 21:42   
0
UP DOWN

Debeera maÂło kiedy trzeba korygowaĂŚ, ale nawet jak przytrafi sie taka sytuacja to w bardzo Âłatwy sposĂłb bĂŞdziesz to w stanie zrobic.

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2016-02-29, 21:50   
0
UP DOWN

Nie da siĂŞ odpowiedzieĂŚ na to pytanie. Ale wypowiem siĂŞ inaczej do Twojej wyobraÂźni:
Je¿eli klient do mieszalni przyjdzie z klapk¹ bez numeru lakieru i masz szukaÌ w chromatycznym, to zejdzie Ci oko³o 20 minut. W tym czasie denerwujesz siê i przechodzi ochota do pracy. Kolorbox u³o¿ony markami, pozwala na identyfikacje koloru po kilku minutach. W skali 10 klapek, do robi siê ju¿ po³owa dniówki. Jednak Ty na warsztacie, masz czas ¿eby sobie popracowaÌ nad kolorem i mo¿esz sobie poszukaÌ taki jaki Ci pasuje. W kolorboxie u³o¿onym markami, masz dwa góra trzy warianty jednego koloru. Jak ¿aden nie pasuje, to dupa. Albo koryguj albo cieniuj po³owê auta. Deeber to bardzo dobry system, ale nie ma systemu idealnego. Je¿eli natomiast masz mieszalnik APP, to masz kolorbox chromatyczny. Szukasz najbardziej pasuj¹cego koloru. Nie wa¿ne czy to bêdzie Mercedes, £ada czy Toyota. Kolor pasuje, wlewasz do kub³a i pryskasz. Takie rozwi¹zanie jest lepsze. Co do obrotów, to przerzuÌ siê na ca³¹ liniê APP. Spokojnie wyrobisz target. Ich produkty nie s¹ z³ej jakoœci i na pewno coœ dla siebie znajdziesz. Nie ³udŸ siê te¿ spectro z debeera. Gad¿et który nie dzia³a. Kusz¹ nim nowych klientów co myœl¹, ¿e spectro rozwi¹¿e im wszystkie problemy. Pracowa³em na spectro Generala które jest jednym z najlepszych na rynku, i chocia¿ mam pozytywna opiniê to za te pieni¹dze bym go nie kupi³. Skoro Deeber rozdaje spectro za darmo, to raczej nie szuka³bym tego modelu urz¹dzenia wœród elity spectrofotometrów.

kalbi 
Wysłany: 2016-02-29, 22:19   
0
UP DOWN

Nie da siĂŞ odpowiedzieĂŚ na to pytanie. Ale wypowiem siĂŞ inaczej do Twojej wyobraÂźni:
Je¿eli klient do mieszalni przyjdzie z klapk¹ bez numeru lakieru i masz szukaÌ w chromatycznym, to zejdzie Ci oko³o 20 minut. W tym czasie denerwujesz siê i przechodzi ochota do pracy. Kolorbox u³o¿ony markami, pozwala na identyfikacje koloru po kilku minutach. W skali 10 klapek, do robi siê ju¿ po³owa dniówki. Jednak Ty na warsztacie, masz czas ¿eby sobie popracowaÌ nad kolorem i mo¿esz sobie poszukaÌ taki jaki Ci pasuje. W kolorboxie u³o¿onym markami, masz dwa góra trzy warianty jednego koloru. Jak ¿aden nie pasuje, to dupa. Albo koryguj albo cieniuj po³owê auta. Deeber to bardzo dobry system, ale nie ma systemu idealnego. Je¿eli natomiast masz mieszalnik APP, to masz kolorbox chromatyczny. Szukasz najbardziej pasuj¹cego koloru. Nie wa¿ne czy to bêdzie Mercedes, £ada czy Toyota. Kolor pasuje, wlewasz do kub³a i pryskasz. Takie rozwi¹zanie jest lepsze. Co do obrotów, to przerzuÌ siê na ca³¹ liniê APP. Spokojnie wyrobisz target. Ich produkty nie s¹ z³ej jakoœci i na pewno coœ dla siebie znajdziesz. Nie ³udŸ siê te¿ spectro z debeera. Gad¿et który nie dzia³a. Kusz¹ nim nowych klientów co myœl¹, ¿e spectro rozwi¹¿e im wszystkie problemy. Pracowa³em na spectro Generala które jest jednym z najlepszych na rynku, i chocia¿ mam pozytywna opiniê to za te pieni¹dze bym go nie kupi³. Skoro Deeber rozdaje spectro za darmo, to raczej nie szuka³bym tego modelu urz¹dzenia wœród elity spectrofotometrów.

Co do czasu to za wiele nie mam, tak¿e nie widzi mi siê siedzieÌ nad kolorem pó³ dnia. Wiem, ¿e koryguje siê wszêdzie bo nie ma systemu idealnego ale ja szukam tzw. "z³otego œrodka". Co do spectro to posiadam (na testy)od 2 miesiêcy i dla mnie jest to strata czasu - gad¿et za 15k.

[ Dodano: 2016-02-29, 22:21 ]
fawinyl napisał/a:
Debeera maÂło kiedy trzeba korygowaĂŚ, ale nawet jak przytrafi sie taka sytuacja to w bardzo Âłatwy sposĂłb bĂŞdziesz to w stanie zrobic.
czyli nie ma w nim problemu natrysk i fiszka? Co to znaczy w Âłatwy sposĂłb? SposĂłb jest Âłatwy jak siĂŞ wie jak ;) Wiem, Âże poczÂątki zawsze sÂą trudne ale chce sobie uÂłatwiĂŚ start i wybraĂŚ coÂś optymalnego.

fawinyl
Wysłany: 2016-02-29, 22:43   
0
UP DOWN

w 90% przypadkĂłw fiszka pokrywa siĂŞ z natryskiem. ÂŁatwy sposĂłb?
Ciê¿ko to opisaÌ, je¿eli umiesz czytaÌ z ko³a kolorów i wiesz jak dobarwiaÌ choc w podstawowym poziomie, to z ca³¹ pewnoœcia poradzisz sobie z tym systemem.

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2016-02-29, 22:48   
0
UP DOWN

Bierz APP. Mia³em APP potem Debeera i znów mam APP. Nie doœÌ ¿e sporo taùsze, to wiêkszy kolorbox.

glover
Wysłany: 2016-02-29, 23:10   
0
UP DOWN

JeÂżeli natomiast masz mieszalnik APP, to masz kolorbox chromatyczny. Szukasz najbardziej pasujÂącego koloru. Nie waÂżne czy to bĂŞdzie Mercedes, ÂŁada czy Toyota. Kolor pasuje, wlewasz do kubÂła i pryskasz. Takie rozwiÂązanie jest lepsze.

Tu bym polemizowaÂł. Jak ktoÂś nie robiÂł kilka lat na mieszalni i nie ogarnia jeszcze jak ktĂłry kolor wyglÂąda i na jakich pigmentach i ziarnach jest zrobiony to jest to Âślepa uliczka. MiaÂłeÂś mieszalnik Novola to bĂŞdzie to dobry przykÂład. WeÂźmy np. jakiÂś wachlarz z czarnymi bazami, jest ich tam ze 100 albo wiĂŞcej i poÂłowa do siebie podobnych na pierwszy rzut oka. Do tego dochodzi ci jeszcze zuÂżycie fiszek (porysowania) i obstawiam z pewnoÂściÂą 95% Âże Âźle wybierze przykÂładajÂąc fiszki do blachy :tak:
Moim zdanie zdecydowanie lepszym pomysÂłem na lakierniĂŞ jest dobrze dopracowany system z markowym kolorboxem bo jak bĂŞdzie dla siebie mieszaÂł kolor to z czasem zrozumie Âże lepiej ewentualnie przecieniowaĂŚ jak natrysk prĂłbny bĂŞdzie odbiegaÂł niÂż bawiĂŚ siĂŞ z kolorem godzinĂŞ a i tak znajÂąc Âżycie skoĂączy siĂŞ na cieniowaniu.

[ Dodano: 2016-02-29, 23:25 ]
fawinyl napisał/a:
Debeera maÂło kiedy trzeba korygowaĂŚ,

Tylko dodaj Âże odkÂąd zaczĂŞli poprawiaĂŚ kolorystykĂŞ to dochodzi do paradoksalnych sytuacji Âże do jednej fiszki jest np. 3 receptury i kaÂżda na innych pigmentach :sciana:
Dla mnie to jest jakieœ jedno wielkie nieporozumienie. No nie mo¿e byÌ tak ¿e wprowadzaj¹ now¹ recepturê - pewnie w ich mniemaniu lepsz¹ ale nie usuwaj¹ starej. Do czego to prowadzi? Przecie¿ taki system zaraz bêdzie niewiarygodny. Kiedyœ Novol te¿ tak zacz¹³ robiÌ ¿e siê zmienia³y podstawy ni z gruszki ni z pietruszki i cz³owiek nie wiedzia³ czy to co robi³ pó³ roku temu to teraz bêdzie takie same czy jednak do dupy?

Ponadto te zmiany receptur najprawdopodobniej wynikaj¹ z tego ¿e podnieœli ceny na niektóre komponenty i chc¹ jak najbardziej je wykorzystaÌ w recepturach ¿eby im œrednia wartoœÌ obrotu podskoczy³a. Taka chamska zagrywka poni¿ej pasa :tak:

kalbi 
Wysłany: 2016-03-01, 06:54   
0
UP DOWN

fawinyl napisał/a:
w 90% przypadkĂłw fiszka pokrywa siĂŞ z natryskiem. ÂŁatwy sposĂłb?
Ciê¿ko to opisaÌ, je¿eli umiesz czytaÌ z ko³a kolorów i wiesz jak dobarwiaÌ choc w podstawowym poziomie, to z ca³¹ pewnoœcia poradzisz sobie z tym systemem.

Niestety jestem w tym nowicjuszem, umiem podstawy podstaw, koÂło kolorĂłw umiem czytaĂŚ,

fawinyl kusisz Deberem, a trzeÂźwy inaczej APP - ojjjjj :sciana: ale i tak bardzo dziĂŞki za jakieÂś info

jeszcze jedno pytanie jak u Ciebie trzeÂźwy inaczej wyglÂądaÂły cenny za APP i Debera?

Siekiera
Wysłany: 2016-03-01, 11:36   
0
UP DOWN

glover napisał/a:
Ponadto te zmiany receptur najprawdopodobniej wynikaj¹ z tego ¿e podnieœli ceny na niektóre komponenty i chc¹ jak najbardziej je wykorzystaÌ w recepturach ¿eby im œrednia wartoœÌ obrotu podskoczy³a.

Nie bêdê mocno z³oœliwy bo jeszcze jakby wspó³pracujê z Valsparem ale coœ w tym jest co napisa³ @glover i nale¿a³aby siê konkretna wi¹zanka :cool:

A co do APP to jest to jak najbardziej system do warsztatĂłw ale nie ze wzglĂŞdu na swoje unikalne wÂłaÂściwoÂści przydatne w warsztacie a ze wzglĂŞdu na politykĂŞ firmy APP. ChcÂą byĂŚ w warsztatach i dajÂą tam lepsze lub porĂłwnywalne warunki jak do sklepĂłw. Tego nie dostaniesz w Âżadnej innej firmie :spoko:

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2016-03-01, 12:11   
0
UP DOWN

Glover masz po czêœci racjê, jednak tutaj dywagujemy nap przypadkiem gdzie Kalbi nie jest koloryst¹, i nie bêdzie ciora³ tym kolorboxem przez 365 dni w roku. Je¿eli ma numer lakieru to sobie znajduje wzornik z programu i w razie jak nie pasuje, leci 5 fiszek w górê i 5 w dó³. Coœ zawsze wybierze. W kolorboxie markowym ma dwie albo trzy fiszki wiêc pole manewru o wiele mniejsze.
Co do ceny APP vs Debeer to jest to oko³o 30% ró¿nicy na korzyœÌ APP. Dla tych co nie umiej¹ liczyÌ - ja sprzedajê kolory za tyle, za ile je produkuje moja konkurencja.

Novol rafman
Wysłany: 2016-03-01, 14:45   Nie ma zÂłotego Âśrodka w mieszalmnikach.
0
UP DOWN

Witam!
Jest taki takie powiedzonko ,,kaÂżdy Âżyd swĂłj towar chwali" dlatego moja wypowiedÂź moÂże byĂŚ traktowana jako nieobiektywna.
SÂą 5 niezaprzeczalne fakty dotyczÂące mieszalnikĂłw:

1. Nie istnieje mieszalnik doskonaÂły , bo gdyby tak byÂło to tylko ,,on" jeden sprzedawaÂłby siĂŞ na Âświecie-po co kolejne?

2.Konwencjonalne systemy majÂą i bĂŞdÂą miaÂły coraz bardziej niedopasowanÂą kolorystykĂŞ.
UÂświadomcie sobie w koĂącu koledzy jednÂą rzecz,Âże WSZYSTKIE!!! podkreÂślam WSZYSTKIE!! samochody na Âświecie od paru lat sÂą malowane systemami wodnymi. WiĂŞc jak ma pasowaĂŚ coÂś zrobione z metalu do czegoÂś zrobionego z plastiku? Znam juÂż 17 kolorĂłw popularnych na rynku ktĂłrych nie zrobisz dobrze w konwencji ,bo nie ma takich pigmentĂłw np: nnp Renault , 41 v Mazda itp.....

3.Spektrofotometr to nie jest jakieÂś cudowne urzÂądzenie ,ktĂłre rozwiÂązuje wszystkie problemy(wÂłaÂśnie malujĂŞ NNP ,ktĂłry byÂł zrobiony przez Spectro znanej firmy i raczej skoĂączy siĂŞ malowaniem caÂłego boku-taki odpaÂł) UrzÂądzenia ktore miaÂłem okazje testowaĂŚ w najlepszym wypadku trafiaÂły 4-5 kolorĂłw na 10 ,przewaÂżnie 2-3. A niektĂłre nie potrafiÂły zidentyfikowaĂŚ nawet swojego koloru, wskazanego wczeÂśniej i natryÂśniĂŞtego zgodnie z kartÂą technicznÂą.

4.PasowalnoœÌ do fiszki.S¹ lepsze i gorsze -one te¿ nie s¹ jakimœ 100% wyznacznikiem ,bo to jest zawsze lepszy lub gorszy ale PAPIER!

5.Ka¿dy lakiernik ma inna rêkê i ten sam kolor w tym samym pistolecie mo¿e daÌ przy zmianie lakiernika totalnie ró¿ne efekty(czêsto taki test robimy podczas szkoleù) Wiêc co to znaczy : pasowalnoœÌ kolorów.

dodam jeszcze ,Âże od 3 lat system Spectral Base ma dodatkowy system doboru kolorĂłw.
Klienci przysyÂłajÂą oryginalne detale na podstawie ktĂłrych robiona jest receptura dostĂŞpna od razu on-line bez fiszki , ale czĂŞsto moÂżna prĂłbowaĂŚ malowaĂŚ nawet ,,na ostro"( oczywiÂście zaleÂży jaki detal-kÂąt zaÂłamania ÂświatÂła) a do cieniowania na pewno.
Zatem opinia o Spectralu kogoÂś sprzed 3-4 lat moÂże juÂż byĂŚ maÂło wiarygodna.

RafaÂł Mania DziaÂł SzkoleĂą NOVOL

kalbi 
Wysłany: 2016-03-01, 15:25   
0
UP DOWN

S³uchajcie a jeszcze jeden system mi po g³owie chodzi³, czy da siê go porównaÌ do w/w, a mianowicie Quickline!!?? W poniedzia³ek jadê oblookaÌ APP, za 2 tyg w³aœnie Quicklina bo usilnie chc¹ mi go wcisn¹Ì i muszê siê dogadaÌ jeszcze na spotkanie z Deberem.

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2016-03-01, 16:06   
0
UP DOWN

Quickline to jest ten sam system co Autolux. Na warsztat jako samodzielny system to raczej on siĂŞ nie nadaje, poniewaÂż ma sÂłaby kolorbox. Cena teÂż taka sobie.
Co do Deebera: ostatnio rozmawialiœmy z facetem który ma sklep motoryzacyjny i wstawi³ Debeera. Nie zna siê na korektach i nie chce siê znaÌ. Jak ogl¹da³ system to nak³adli mu do g³owy, ¿e Spectro, ¿e super, hiper, luksus i bêdzie malinowo. I co? I dupa. Jak ktoœ przyjdzie z kolorem z którego coœ wchodzi, to robi i sprzedaje. Jak nic nie mo¿e znaleŸÌ to nie sprzedaje. Moim skromnym zdaniem, APP lepiej by mu siê sprawdzi³o, bo leci 5 fiszek w górê i 5 w dó³ i o wiele wiêcej lakierów uda mu siê zrobiÌ. Ja nie lubiê APP, (¿eby nie by³o), ale jak coœ jest ok, to trzeba chwaliÌ.

[ Dodano: 2016-03-01, 16:30 ]
W nowym programie APP wrzucili ciekawy gadÂżet. Zaznaczasz auto , element ktĂłry lakierujesz i system sam przelicza ile farby potrzeba. W zasadzie nikomu takie bajery nie sÂą potrzebne, ale fajna zabawka - coÂś jak spectro Deeberze. Nieprzydatne, ale jest:)

fawinyl
Wysłany: 2016-03-01, 16:52   Re: Nie ma zÂłotego Âśrodka w mieszalmnikach.
0
UP DOWN

Novol rafman napisał/a:

dodam jeszcze ,Âże od 3 lat system Spectral Base ma dodatkowy system doboru kolorĂłw.
Klienci przysyÂłajÂą oryginalne detale na podstawie ktĂłrych robiona jest receptura dostĂŞpna od razu on-line bez fiszki , ale czĂŞsto moÂżna prĂłbowaĂŚ malowaĂŚ nawet ,,na ostro"( oczywiÂście zaleÂży jaki detal-kÂąt zaÂłamania ÂświatÂła) a do cieniowania na pewno.
Zatem opinia o Spectralu kogoÂś sprzed 3-4 lat moÂże juÂż byĂŚ maÂło wiarygodna.

RafaÂł Mania DziaÂł SzkoleĂą NOVOL

Tylko po co siĂŞ mĂŞczyĂŚ?
WysyÂłaĂŚ prĂłbkĂŞ/element?
CzekaĂŚ minimum 48h aby dostaĂŚ kolor???
Wola³bym i pewnie nie tylko ja wstawiÌ system dziêki któremu nie trzeba by³oby siê tak gimnastykowaÌ. Robiê kolor na podstawie fiszki, wykonuje natrysk potwierdzaj¹c prawid³owoœÌ lakieru i maluje.
Operacja stworzenia koloru trwa 15min.
Po co siĂŞ mĂŞczyĂŚ.
Rafale dla wyjaÂśnienia lubiĂŞ waszÂą firmĂŞ, ale ten system ktĂłry obecnie posiadacie jest po prostu do bani.
Dodatki sÂą jak najbardziej OK, mieszalnik jest totalnie do dupy, a opowieÂści o kolejnych aktualizacjach, poprawkach itp. ehhh.... temat rzeka.

[ Dodano: 2016-03-01, 17:36 ]
Dla osĂłb, ktĂłre chciaÂłby poczytaĂŚ trochĂŞ wraÂżeĂą z pracy na spectralu Mieszalnik Specral - zmarnowane pieniÂądze?

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2016-03-01, 19:26   
0
UP DOWN

Nie ma siê co pastwiÌ na tym systemem. I Rafa³, technicy, dystrybutorzy i ca³a bran¿a, wiedz¹, ¿e ten system przegonili ju¿ wszyscy w³¹cznie z Kapci i Ivatem. Ale to betonowe g³owy z pierwszego piêtra najpierw robili z ludzi œlepców, potem g³upców a jak to nie pomog³o i sprzeda¿ spada³a na ³eb na szyje, wpadli na pomys³ ¿e mo¿na zrobiÌ recepturkê online. Zamiast zwróciÌ siê do mieszalni o pomoc w tworzeniu kolorystyki, poszli na wojnê ze swoimi klientami i przegrali.
Jakiœ beton przyj¹³ tak¹ liniê sprzeda¿y, a reszta tylko j¹ realizuje. Nie ma siê co dziwiÌ.
System ma swoj¹ markê na rynku i ju¿ nic mu nie pomo¿e. Ma³o tego, jestem pewien, ¿e jak Novol bêdzie wypuszcza³ na rynek nowy system, i wierzê, ¿e bêdzie to kozak na miarê R-M czy DP, to i tak ma³o kto bêdzie chcia³ go wstawiÌ. Taki efekt Profixa - maj¹ dobry system, ale spalili rynek. Jak najbardziej trzeba promowaÌ Novola, za doskona³e produkty, bo zatrudnia polaków, bo p³aci podatki w polsce, bo was szkoli, bo was wspiera. Natomiast tam gdzie liczy siê szybkoœÌ i dok³adnoœÌ w mieszaniu kolorów, stanowczo odradzam. Tym co siê zastanawiaj¹ nad oddaniem, proponuje wymieniÌ na $m albo ProfiRS. Pigmenty pasuj¹, a o wiele wiele wiele wiele mniej wpadek.
Co do Kalbiego, przejedÂź siĂŞ na szrot i powycinaj trochĂŞ blaszek takich pospolitych kolorĂłw. Pojedziesz oglÂądaĂŚ systemy to niech Ci porobiÂą natryski i bĂŞdziesz widziaÂł co gdzie i jak pasuje. Ja natomiast polecam na warsztat mieszalnik APP. Przez wzglÂąd na kolorbox.

kalbi 
Wysłany: 2016-03-01, 20:40   
0
UP DOWN

Co do Kalbiego, przejedÂź siĂŞ na szrot i powycinaj trochĂŞ blaszek takich pospolitych kolorĂłw. Pojedziesz oglÂądaĂŚ systemy to niech Ci porobiÂą natryski i bĂŞdziesz widziaÂł co gdzie i jak pasuje.
he he widzê, ¿e czytasz w moich myœlach. Biorê niektóre "wytryski", które wiem, ¿e pasuj¹ do orygina³u i tak¿e myœla³em powycinaÌ kilka blaszek ;) Co do Quicklina to wciskaj¹ mi, ¿e to Max Mayer - tyle, ¿e taùszy i niczym siê nie ró¿ni!!! Cena to oko³o 80 z³ za litr bazy. Z tego co wiem to MaxMayer te¿ sza³u nie robi wiêc najpierw sprawdzê ten APP.
Mam PPG i dla mnie to poraÂżka kolorystyczna.

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2016-03-01, 20:43   
0
UP DOWN

Jak by Quick to byÂło to samo co MM, to bym juÂż miaÂł poÂłowĂŞ pigmentĂłw z Quicka i nie pÂłaciÂł krocia za MM. Bzdura i tyle.

Siekiera
Wysłany: 2016-03-01, 20:45   
0
UP DOWN

fawinyl napisał/a:
Po co siĂŞ mĂŞczyĂŚ.
Rafale dla wyjaÂśnienia lubiĂŞ waszÂą firmĂŞ, ale ten system ktĂłry obecnie posiadacie jest po prostu do bani.
Dodatki sÂą jak najbardziej OK, mieszalnik jest totalnie do dupy,

W rzeczy samej, sama prawda. I tak jak kilka postów wczeœniej oszczêdzi³em Valspara bo coœ jeszcze mnie z nimi ³¹czy tak i Was, Panie Rafale oszczêdzê z racji jakiejœ wspó³pracy i proszê to doceniÌ bo w Waszym przypadku wi¹zanka to zbyt delikatne, Wam nale¿y siê pa³owanie.

ByĂŚ moÂże Pan, z racji swojej pracy nie ma moÂżliwoÂści dokonaĂŚ poprawnej oceny sytuacji ale od tego macie caÂły sztab sprzedaÂżowy. Nie wierzĂŞ Âże nikt u Was nie widzi problemĂłw z ktĂłrymi przychodzi siĂŞ nam borykaĂŚ, handlujÂąc Waszymi produktami? Nie chodzi mi juÂż o kolorystykĂŞ bo to juÂż sprawa dawno przegrana ale o handel dodatkami a mianowicie brak opÂłacalnoÂści. Nie raz ten temat byÂł poruszany na forum, sam dawaÂłem przykÂłady gdzie notabene Wasz Dystrybutor (!!!!!) wystawiaÂł na allegro dodatki w takich cenach jak inne sklepy kupujÂą. I proszĂŞ nie mĂłwiĂŚ Âże pierwsze Pan sÂłyszy bo o tym wiedzÂą Wasi dystrybutorzy. Jak im zgÂłaszam taki fakt to w odpowiedzi sÂłyszĂŞ Âże oni jako hurtownia majÂą ten sam problem i nic nie mogÂą z tym zrobiĂŚ bo Novol to wie i nic nie robi. WiĂŞc jak to jest? Chcecie istnieĂŚ w mieszalniach czy nie?
To co napisaÂł @trzeÂźwy inaczej
Jak najbardziej trzeba promowaĂŚ Novola, za doskonaÂłe produkty, bo zatrudnia polakĂłw, bo pÂłaci podatki w polsce, bo was szkoli, bo was wspiera.

to prawda i dobrze ¿e taka firma istnieje w Polsce tylko gdzieœ po drodze zgubiliœcie relacjê z handlem. Dbacie o relacje z klientem koùcowym - lakiernikiem poprzez fanpage na FB, szkolicie du¿o m³odych ch³opaków (chocia¿ tu ju¿ widaÌ zmiany i to co by³o do tej pory inwestycj¹ w lakierników przerobiliœcie na szkoleniow¹ dzia³alnoœÌ biznesow¹ :roll: ), dbacie o gad¿ety ale to wszystko tak jak mówiê zabieganie o lakiernika.
A gdzie w tym wszystkim jest handel? OdpowiedÂź nasuwa siĂŞ sama - w du.ie :tak:

fawinyl
Wysłany: 2016-03-01, 20:50   
0
UP DOWN

Widocznie firmie lata tak faktycznie z której "rury" bêdzie p³yn¹³ pieni¹dz. Pamiêtam jak kiedyœ taki sam sukces odniós³ Atlas i bardzo podobnie zacz¹³ postêpowaÌ - sprzedawa³ towar wykonawc¹ w tej samej cenie co sklepom. Dziœ ma³o kto chce handlowaÌ Atlasem, mimo, ¿e jest Polski.

Siekiera
Wysłany: 2016-03-01, 20:59   
0
UP DOWN

Z Atlasem to dobry przykÂład. Hurtownie budowlane ktĂłre zaopatrujÂą wykonawcĂłw juÂż dawno przestaÂły handlowaĂŚ Atlasem na rzecz innych firm czĂŞsto mniejszych. Atlasowi zostaÂły Praktikery, Liroje Merliny i Castoramy. Tak samo moÂże byĂŚ z Novolem Âże zostanÂą Wam Gordony, AD i inne sieciĂłwki motoryzacyjne.

KK 
Wysłany: 2016-03-01, 21:03   
0
UP DOWN

Tak siĂŞ zastanawiam po co pÂłaciĂŚ poÂśrednikom.
Jakby ka¿dy z Was mia³ mo¿liwoœÌ kupna samochodu osobowego bezpoœrednio z Niemiec z dowozem taniej o 20% to poszlibyœcie do dealera czy tak byœcie zamówili?
Dla klienta im taniej tym lepiej, dla poÂśrednikĂłw juÂż gorzej.
Klient czyli odbiorca koĂącowy np maÂła firma lub lakiernik siĂŞ natyra i coÂś tam zarobi. PoÂśrednik natomiast pracĂŞ ma duÂżo ÂłatwiejszÂą, a wielokrotnie lepiej opÂłacalnÂą niÂż lakiernik.
Nie dziwiĂŚ siĂŞ teÂż moÂżna temu, Âże firma woli sprzedaĂŚ np tira towaru jakiejÂś wielkiej firmie, niÂż sprzedaĂŚ tira, ale 300 odbiorcÂą. PrzecieÂż do tego musi byĂŚ masa przedstawicieli, zaplecze itd. Dodatkowe koszty.
Wiem, Âże to niszczy rynek, ale przecieÂż biznes to biznes. Nikt siĂŞ nie przejmuje jednostkÂą i choĂŚby rzÂądziÂł pis, po i BĂłg wie kto nic siĂŞ nie zmieni.

Siekiera
Wysłany: 2016-03-01, 21:09   
0
UP DOWN

Echh widzĂŞ Âże nie czaisz tematu :/ To moÂże zamiast truĂŚ dupĂŞ w mieszalni Âżeby dobarwiĂŚ setkĂŞ lakiernicy powinni zamawiaĂŚ bezpoÂśrednio w Novolu, APP, Akzo czy PPG? DostawalibyÂście wtedy puszeczkĂŞ z informacjÂą Âże "technologia przewiduje cieniowanie" i skoĂączyÂłyby siĂŞ narzekania Âże za cieniowanie klient nie chce pÂłaciĂŚ. Czy to jest rozwiÂązanie?

glover
Wysłany: 2016-03-01, 21:34   
0
UP DOWN

kalbi napisał/a:

Jak masz PPG i uwaÂżasz Âże maja kolorystykĂŞ beznadziejnÂą to myÂślĂŞ Âże chyba siĂŞ przeliczysz na kaÂżdym z tych systemĂłw o ktĂłrych tu piszemy.
PPG to system z górnej pó³ki wiêc alternatywy dla niego powinieneœ szukaÌ wœród: Standoxa i Spies Heckera i RM bo reszta czyli Glasurit, DP, Sikkens to bêd¹ za drogie.

KK 
Wysłany: 2016-03-01, 21:39   
0
UP DOWN

To zaleÂży czy szara strefa ma istnieĂŚ czy nie...
jeœli mia³aby nie istnieÌ to przypuszczam, ¿e ka¿da wiêksza firma ma mieszalnik i kolorystê. Natomiast ktoœ kto chce lakierowaÌ w stodole musia³by albo zakoùczyÌ dzia³alnoœÌ, albo nabyÌ mieszalnik, a nabycie mieszalnika mog³o by byÌ uzale¿nione od wykazania, ¿e prowadzi siê dzia³alnoœÌ.

Tym samym rynek napraw za 100-200zÂł by siĂŞ skurczyÂł praktycznie do 0.

Dzia³anie w stylu sprzedajê setkê, czy tam pó³ litra wszystkim zainteresowanym niszczy rynek i to doœÌ mocno. Na 1 powa¿nego lakiernika z firm¹ przypada pewnie z 10-20 Heùków.
ZdajÂąc sobie jednak sprawĂŞ z sytuacji, Âże tak naprawdĂŞ to ta nasza szara strefa napĂŞdza naszÂą gospodarkĂŞ to moÂże i lepiej, Âże wszĂŞdzie jest taki dostĂŞp do setki :)
Zreszt¹ mentalnoœÌ ciê¿ko zmieniÌ.

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2016-03-01, 21:44   
0
UP DOWN

Siekiera, nie ma co winiĂŚ o caÂłe zÂło Âświata - RafaÂła!. Facet jest technikiem, pasjonatem lubi to co robi i zna siĂŞ na tym co robi. Co ma Ci odpowiedzieĂŚ? PrzecieÂż on jest technikiem a nie specem od marketingu.

ZÂłodziejska polityka sprzedaÂży powinna byĂŚ przestrogÂą dla potencjalnych mieszalni ktĂłre chcÂą siĂŞ szerzej wiÂązaĂŚ z Novolem. Panowie, nie opÂłaca siĂŞ! Lepiej juÂż z CSV siĂŞ ukÂładaĂŚ.
Moja wojenka z Novolem zaczĂŞÂła siĂŞ od tĂŞpienia nieuczciwego dystrybutora z CzĂŞstochowy, ktĂłry sprzedawaÂł moim klientom towar taniej, niÂż ja go kupowaÂłem od dystrybutora z Kielc. Przy okazji wyszÂły dziwne zaÂżyÂłoÂści pracownika Novola (pseudonim Rybak) z Dystrybutorem z CzĂŞstochowy, ktĂłry przekazaÂł do Novola zupeÂłnie inny obraz niÂż zastaÂł. Mnie ten ukÂład wyglÂądaÂł na podobieĂąstwo typowego ÂłapĂłwkarstwa.
Potem miaÂłem klienta na mieszalnik w miejscowoÂści K, ale pracownik Novola (Rybak) z dystrybutorem z Kielc pojechali do niego i wstawili mu szafĂŞ za moimi plecami. DowiedziaÂłem siĂŞ teÂż, Âże pracownik dystrybutora z Kielc, dzwoniÂł do jednego z moich klientĂłw i nagadaÂł mu peÂłnÂą czopke, Âże lakiery ktĂłre od nas bierze, tak naprawdĂŞ robiÂą oni, i jak do nich przejdzie bĂŞdzie miaÂł taniej. Ten dym jakoÂś zaÂłagodziÂł Krzysiek N.
Potem chc¹c siê rozwijaÌ w kierunku Novola, w obecnoœci syna w³aœciciela Novola, Dyrektora Handlowego, Kierownika Spectrala, Przedstawiciela Regionalnego i Przedstawiciela Dystrybutora z Kielc, podpisaliœmy umowê na subdystrybucjê na danym rejonie, dok³adnie nakreœlonym na mapie któr¹ dosta³a ka¿da ze stron umowy. Gwarantem przestrzegania umowy mia³ byÌ Novol. W ci¹gu pierwszego miesi¹ca sprzeda³em na tym trenie dok³adnie tyle Novola co Dystrybutor w ci¹gu ca³ego roku! By³o to udokumentowane fakturami. Dosta³em wiêkszy rabat, plus bonus za obrót. Zwrócono mi te¿ klienta z miejscowoœci K. Dodatkowo dosta³em dwa mieszalniki za z³otówkê. Jeden mieszalnik wstawi³em do warsztatu w KW. Drugiego nie zd¹¿y³em. Przez miesi¹c szkoliliœmy ludzi z KW z obs³ugi mieszalnika i musia³em wys³uchiwaÌ przez telefon jakie to gówno nie mieszalnik mu wstawi³em bo nic nie pasuje. Ale za z³otówkê, to i tak siê op³aca³o.
W jednym z miesiêcy nie wyrobiliœmy targetu i rabaty polecia³y w dó³. Skoro polecia³y rabaty, to zacz¹³em szukaÌ przyczyny. Okaza³o siê ¿e dystrybutor z Kielc, za moimi plecami wstawia³ regularnie Spectrala do miejscowoœci K, ale w obliczanie targetu te¿ bra³ pod uwagê tego klienta. Zacz¹³ siê dym i zacz¹³em nalegaÌ na przestrzeganie umowy. Jak zwykle zaczêli robiÌ ze mnie idiotê, wiêc powiedzia³em co o tym myœlê. No i siê zaczê³o....
1. Szafa do mieszania Industriala ktĂłra miaÂła kosztowaĂŚ 1000 zÂłotych zdroÂżaÂła do 1000 euro.
2. Wypowiedziano mi umowĂŞ na subdystrybucjĂŞ.
3. Wypowiedziano mi umowĂŞ na mieszalnik w KW z powodu niskich obrotĂłw i nastĂŞpnego dnia podpisano identyczna umowĂŞ (widziaÂłem jÂą) na identycznych warunkach, tyle Âże beze mnie
4. JakaÂś kancelaria z Poznania w imieniu Novola pisaÂła mi jakieÂś gÂłupoty Âże mam im zapÂłaciĂŚ osiemdziesiÂąt dwa tysiÂące zÂłotych za uÂżywanie kolorboxu.
5. ZaczĂŞÂły siĂŞ objazdĂłwki po moich klientach z atrakcyjnymi cenami.

WrzuciÂłem wtedy na to forum temat "Novol a nagroda fair play" i wysÂłaÂłem link do dyrektora handlowego i kierownika Spectrala z zaproszeniem do dyskusji. Nie skorzystali.
Temat usun¹³em po kilku dniach i o dziwo, skoùczy³y siê objazdówki i nikt ju¿ ode mnie nie chce pieniêdzy za dzier¿awê kolorboxu.
Dziœ nadal handluje w wiêkszoœci Novolem, bo to dobry produkt. Ale mam w dupie ich wsparcie i jak¹œ szersz¹ wspó³pracê, bo to skutkuje tylko utrat¹ suwerennoœÌ mojej firmy. Nawet na forum nie mo¿esz nic napisaÌ, bo zaraz telefon robi siê czerwony.
AnalizujÂąc tÂą sytuacjĂŞ, nadal nie rozumiem, dlaczego Novol z uporem maniaka, broni dystrybutorĂłw przed zarzutami o nieuczciwe praktyki. Niby gÂłoÂśno mĂłwi siĂŞ o przestrzeganiu kultury handlu, ale praktyce to wielka Âściema. Wiadomo, Âże dystrybutor to nie jakaÂś maÂła mieszalnia, i rzÂądzi siĂŞ swoimi prawami. Ale jest coÂś jeszcze o czym warto pamiĂŞtaĂŚ. Te budynki, biura, samochody, nowoczesne maszyny, macie dziĂŞki nam. To my stanowimy o Waszej sile! Czym siĂŞ staniecie jak my przestaniemy z Wami handlowaĂŚ?

Siekiera
Wysłany: 2016-03-01, 22:04   
0
UP DOWN

Siekiera, nie ma co winiĂŚ o caÂłe zÂło Âświata - RafaÂła!. Facet jest technikiem, pasjonatem lubi to co robi i zna siĂŞ na tym co robi. Co ma Ci odpowiedzieĂŚ? PrzecieÂż on jest technikiem a nie specem od marketingu.

Daleki jestem od obwiniania technika ale mam nadziejĂŞ Âże takie Âżale moÂże przedstawi w odpowiednim miejscu. Nie wiadomo czy nawet to coÂś zmieni bo Twoja historia dokÂładnie pokazuje Âże tam gdzieÂś w centrali zacementowaÂło kogoÂś na waÂżnym stoÂłku, kto nie ma pojĂŞcia o rynku. To dokÂładnie tak jak pisaÂłem o pomysÂłach marketingowcĂłw w temacie o Challengerze. NasÂłucha siĂŞ taki na studiach marketingowych o teoriach rynkowych i bez opamiĂŞtania prĂłbuje je realizowaĂŚ. Dobrze jak ma jeszcze nad sobÂą kogoÂś myÂślÂącego zdroworozsÂądkowo ale jak nie ma to potrafi doprowadziĂŚ czasami firmĂŞ do upadku. Tak siĂŞ dzieje czĂŞsto w firmach gdzie wÂłaÂścicielem jest Skarb PaĂąstwa ale w takiej firmie jak Novol to jest dziwne :roll:

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2016-03-01, 22:09   
0
UP DOWN

ZapomniaÂłem dodaĂŚ, Âże Pan z miejscowoÂści K, od roku jeÂździ dorabiaĂŚ lakiery do zwykÂłej mieszalni :) Taka sytuacja.

Siekiera
Wysłany: 2016-03-01, 22:16   
0
UP DOWN

KK napisał/a:
To zaleÂży czy szara strefa ma istnieĂŚ czy nie...
jeœli mia³aby nie istnieÌ to przypuszczam, ¿e ka¿da wiêksza firma ma mieszalnik i kolorystê. Natomiast ktoœ kto chce lakierowaÌ w stodole musia³by albo zakoùczyÌ dzia³alnoœÌ, albo nabyÌ mieszalnik, a nabycie mieszalnika mog³o by byÌ uzale¿nione od wykazania, ¿e prowadzi siê dzia³alnoœÌ.

Batem na szarÂą strefĂŞ miaÂła byĂŚ dyrektywa o LZO. PĂłki co nikt siĂŞ tym nie interesuje i szara strefa przynosi nam sporo dochodu. MoÂże siĂŞ to skoĂączyĂŚ bo sÂłyszaÂłem w radio Âże Ministerstwo FinansĂłw pracuje nad przepisami ktĂłre ukrĂłcÂą rozliczanie szkĂłd na kosztorys i na wszystko bĂŞdÂą potrzebne faktury. W sumie nie ma sie co dziwiĂŚ bo jak szukajÂą VAT-u ktĂłry ucieka im bokiem to branÂża napraw samochodĂłw to pokaÂźna rzeka.
JeÂżeli faktycznie dojdzie do takiej sytuacji to wtedy rynek zacznie siĂŞ zmieniaĂŚ. WaÂżne aby zmieniaÂł siĂŞ dla wszystkich po rĂłwno bo wtedy kaÂżdy bĂŞdzie miaÂł rĂłwne szanse na odnalezienie siĂŞ w nowej sytuacji. Zobaczymy.
PĂłki co bez poÂśrednikĂłw czyli dystrybutorĂłw i sklepĂłw rynek nie ma prawa funkcjonowaĂŚ w takim zakresie jak obecnie.

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2016-03-01, 22:22   
0
UP DOWN

Ja czekam niecierpliwie na dzieĂą w ktĂłrym wejdzie nowelizacja art. 363KC :)

Siekiera
Wysłany: 2016-03-01, 22:23   
0
UP DOWN

A co to?

kalbi 
Wysłany: 2016-03-01, 22:24   
0
UP DOWN

glover napisał/a:
kalbi napisał/a:

Jak masz PPG i uwaÂżasz Âże maja kolorystykĂŞ beznadziejnÂą to myÂślĂŞ Âże chyba siĂŞ przeliczysz na kaÂżdym z tych systemĂłw o ktĂłrych tu piszemy.
PPG to system z górnej pó³ki wiêc alternatywy dla niego powinieneœ szukaÌ wœród: Standoxa i Spies Heckera i RM bo reszta czyli Glasurit, DP, Sikkens to bêd¹ za drogie.

w PPG Deltron duÂżo fiszek nie pasuje do natryskĂłw - za tÂą kasĂŞ to nie moÂże tak byĂŚ! Do tego maÂło alternatyw, kolorbox uÂłoÂżony markami i jak coÂś nie pasuje to szukaj wiatru w polu lub korekta. Dlatego jak juÂż mam korygowaĂŚ to wolĂŞ taĂąszy system.

PracowaÂłem duÂżo na RM-ie i byÂłem zadowolony - teÂż jest kilka kolorĂłw, ktĂłre nie wchodzÂą i fiszki nie pasujÂą do wymalowaĂą ale chromatyczny kolorbox i duÂżo alternatyw robiÂą swoje. Niestety nie staĂŚ mnie na RM-a bo sÂą limity na 5k.

Siekiera
Wysłany: 2016-03-01, 22:29   
0
UP DOWN

@Glover ma racjê ¿e te systemy ze œredniej pó³ki s¹ dobre do mieszalni gdzie stoi 2-3 maszyny bo jak nie z jednego to z drugiego coœ podpasuje. Prawd¹ te¿ jest to co pisa³ P. Rafa³ z Novola ¿e kolorystyka konwencji jest coraz gorsza i trzeba siê z tym liczyÌ.

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2016-03-01, 22:31   
0
UP DOWN

Art. 363. § 1. Naprawienie szkody powinno nast¹piÌ, wed³ug wyboru poszkodowanego, b¹dŸ przez przywrócenie stanu poprzedniego, b¹dŸ przez zap³atê odpowiedniej sumy pieniê¿nej. Jednak¿e gdyby przywrócenie stanu poprzedniego by³o niemo¿liwe albo gdyby poci¹ga³o za sob¹ dla zobowi¹zanego nadmierne trudnoœci lub koszty, roszczenie poszkodowanego ogranicza siê do œwiadczenia w pieni¹dzu.
§ 2. Je¿eli naprawienie szkody ma nast¹piÌ w pieni¹dzu, wysokoœÌ odszkodowania powinna byÌ ustalona wed³ug cen z daty ustalenia odszkodowania, chyba ¿e szczególne okolicznoœci wymagaj¹ przyjêcia za podstawê cen istniej¹cych w innej chwili.

Siekiera
Wysłany: 2016-03-01, 22:37   
0
UP DOWN

A nowelizacja co ma wnosiÌ do tego? Zasadnicz¹ zmianê na korzyœÌ klienta firm ubezpieczeniowych?

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2016-03-01, 22:43   
0
UP DOWN

Tutaj chodzi o coœ innego. Nie mówi siê o tym g³oœno, ale to ma usprawniÌ dzia³anie S¹dów Gospodarczych. Na dzieù dzisiejszy, 50% spraw w s¹dach gospodarczych to sprawy z ubezpieczelniami. Obecny stan prawny, pozwala na ¿¹danie odszkodowania jak za naprawê w servisie, ale nawet nie musisz naprawiaÌ rozbitego auta. Art. 363 daje tak¹ mo¿liwoœÌ. Ubezpieczalnie broni¹ siê przed tym zani¿aj¹c odszkodowania. Na 10 osób, dwie siê s¹dz¹. Na 100 osób które siê s¹dz¹ 96 wygrywa. W skali kraju to s¹ tysi¹ce spraw. Firmy które odzyskuj¹ odszkodowania omijaj¹ Vat. Zamiast pisaÌ umowê dochodzenia wierzytelnoœci, pisz¹ umowê cesji. Od niej nie p³acisz Vat a sam dochodowy. To te¿ s¹ miliony z³otych w skali kraju.

[ Dodano: 2016-03-01, 22:46 ]
Po nowelizacji 363kc, ubezpieczyciel wyp³aci Ci kwotê bezsporn¹. Jak chcesz wiêcej, to poka¿ fakturê. Jak nie masz faktury, to siê bujaj. Nie bêdziesz móg³ siê s¹dziÌ, wiêc spraw bêdzie mniej. Jak przedstawisz FV to ubezpieczyciel bêdzie musia³ Ci wyp³aciÌ ca³oœÌ, i te¿ nie bêdziesz siê musia³ s¹dziÌ. S¹dy Gospodarcze zaczn¹ szybciej dzia³aÌ i to te¿ napêdzi gospodarkê.

Siekiera
Wysłany: 2016-03-01, 22:47   
0
UP DOWN

MyÂślĂŞ w takim razie Âże Morawiecki juÂż z tym zrobi porzÂądek. Musi przecieÂż zbieraĂŚ na 500+ :)

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2016-03-01, 22:50   
0
UP DOWN

Trzy pieczenie na jednym ogniu. Odci¹¿enie s¹dów, likwidacja szarej strefy, podniesienie dochodów zak³adów ubezpieczeù a wiêc wy¿szy przychód z podatku.

Siekiera
Wysłany: 2016-03-01, 22:53   
0
UP DOWN

Tych pieczeni jest chyba wiĂŞcej bo to teÂż zaÂłamie rynek zÂłodziejom aut i nielegalnym szrotom.

[ Dodano: 2016-03-01, 22:55 ]
Chyba nas powinni zatrudniĂŚ na doradcĂłw w Min. FinansĂłw ^^

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2016-03-01, 22:58   
0
UP DOWN

Nie do koĂąca. ZÂłomiarz na fakturze napisze drzwi volkswagen. Nie ma kontroli krzyÂżowych, wiĂŞc kto sprawdzi Âże to drzwi do Golfa IV? KoleÂś zawsze moÂże powiedzieĂŚ Âże sprzedaÂł drzwi do golfa i pokazaĂŚ skorupĂŞ z Golfa II. Poza tym zÂłodzieje nie handlujÂą bezpoÂśrednio z warsztatami robiÂącymi szkody, bo nie wystawiajÂą FV. Bardziej opÂłaca siĂŞ kupiĂŚ nowe drzwi w servisie, niÂż od zÂłodzieja bez faktury.

Siekiera
Wysłany: 2016-03-01, 23:02   
0
UP DOWN

kalbi napisał/a:
Dlatego jak juÂż mam korygowaĂŚ to wolĂŞ taĂąszy system.

WracajÂąc do tematu to jeÂżeli jednak taĂąszy system, chromatyczny kolorbox, maÂły obrĂłt w umowie lub bez i Âżeby jeszcze pasowaÂło do fiszki to nie za bardzo masz duÂże pole wyboru :D

[ Dodano: 2016-03-01, 23:06 ]
Nie do koĂąca.

Ale mi chodzi o to Âże jak nie bĂŞdzie rozliczania na kosztorys to nikt nie bĂŞdzie miaÂł interesu robiĂŚ na czĂŞÂściach z pokrzyw bo i tak ubezpieczalnia zapÂłaci.

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2016-03-01, 23:15   
0
UP DOWN

DokÂładnie tak bĂŞdzie. KtoÂś kto ma 10 samochodĂłw na placu, nie ma czasu na jeÂżdÂżenie po szrotach. JeÂżeli bĂŞdÂą mu pÂłaciĂŚ za nowe drzwi, to je zamĂłwi przez telefon i bĂŞdzie czekaÂł na kuriera. PieniÂądz przepÂływa legalnie i jest opodatkowany.

kalbi 
Wysłany: 2016-03-01, 23:27   
0
UP DOWN

Siekiera napisał/a:
kalbi napisał/a:

WracajÂąc do tematu to jeÂżeli jednak taĂąszy system, chromatyczny kolorbox, maÂły obrĂłt w umowie lub bez i Âżeby jeszcze pasowaÂło do fiszki to nie za bardzo masz duÂże pole wyboru :D

Nie do koĂąca.

Ale mi chodzi o to Âże jak nie bĂŞdzie rozliczania na kosztorys to nikt nie bĂŞdzie miaÂł interesu robiĂŚ na czĂŞÂściach z pokrzyw bo i tak ubezpieczalnia zapÂłaci.

Nie chce brac na obrot. Nie lubie byc uwiazany! App jest na obrot ale da sie dogadac by nie placic za same pigmenty- z tego co rozmawialem. Ja duzo nie robie. 50-70 el. wiec bazy 6-8 litrow na miesiac wiec nie jest duzo... Glowa pelna informacji za ktore wielkie dzieki, zobaczymy jak to wyjdzie....

Prezesso
Wysłany: 2016-03-02, 00:01   
0
UP DOWN

Siekiera, TrzeÂźwy macie racjĂŞ Âże to duÂżo zmieni. Przede wszystkim serwisy zacznÂą mieĂŚ pieniÂądze a to odblokuje wiele kwestii m.in. to o czym pisaÂł KK Âże warsztat zacznie myÂśleĂŚ o posiadaniu mieszalnika a to pociÂąga za sobÂą caÂły szereg zmian w sposobach dystrybucji. Dla producentĂłw lakierĂłw to dobra zmiana, dla czĂŞÂści dystrybutorĂłw rĂłwnieÂż, dla sklepĂłw krok wstecz.

lakierok 
Wysłany: 2016-03-02, 00:37   
0
UP DOWN

kalbi napisał/a:
Siekiera napisał/a:
kalbi napisał/a:

Nie do koĂąca.

Nie chce brac na obrot. Nie lubie byc uwiazany! App jest na obrot ale da sie dogadac by nie placic za same pigmenty- z tego co rozmawialem. Ja duzo nie robie. 50-70 el. wiec bazy 6-8 litrow na miesiac wiec nie jest duzo... Glowa pelna informacji za ktore wielkie dzieki, zobaczymy jak to wyjdzie....

Kabi , ja jak braÂłem Valspara to oglÂądaÂłem App i wtedy gorsze warunki na pierwszy wsad i mniej fiszek - odcieni na dany kolor, potem app taĂąsze w zakupie ale czy na warsztat ma to znaczenie, dla mnie by nie miaÂło .

Ja mam system chromatyczny Mipe i po³¹czone ze spektro pomaga przy bia³ych, czerwonych srebrnych i bo tych fiszek jest bardzo du¿o.... a wiêkszoœci i tak pokazuje wed³ug numeru tylko naprowadza na najlepszy odcieù
np. w LC9Z jest 12 odcieni ale jest 6 fiszek to moÂże wskazaĂŚ odcieĂą na ktĂłry nie ma fiszki

Spektro Debeera jak jest duÂży odchyÂł to koryguje..........

a jak te systemy nie dajÂą rady to Daje AUTOCOLOR dla mnie system ok na jednym baze i akyle , oczywiÂście nie idealny zdarza siĂŞ Âże dany kolor lepiej wchodzi w Debeer a czasmi lepiej w Mipie ale i tak najlepiej wchodzi w Autocolor

np dzisiaj robiÂłem kilka kolorĂłw
RENO D92 NEXA warint 2 a/c w innch same podstawy za ciemne
volvo chyba 498 wszĂŞdzie po jednym odcieniu Autocoor do maÂłej korekty
fiat 571f podstawa z nexy jak dla mnie na odcinke reszta do ...
bmw 475 podstwa z debeera chociaÂż duÂżo laÂłem teÂż podstawĂŞ z nexy , duÂżo fiszek ma teÂż mipa ale z braku czasu lejĂŞ to co mam sprawdzone
lc9z podtawa z nexy lub wariant R z mipy
reno 632 L z nexy podstawa Mipa
czarny jeep na xyalicu , jeden z odcieni nexy na odcinkĂŞ reszty nie sprawdzaÂłem
szary jeep 2013 wszystkie systemy do korekty a najgorzej nexa tych ostatnich nie pamientam numerĂłw kolorĂłw.

na pewno Autocolor ma sÂłabe jakoÂści kolorbox tzn. fiszki fotokopie ale ma za to w programie podpowiedz ktĂłry najczĂŞÂściej wystĂŞpuje odcieĂą w danym kolorze (nie we wszystkich kolorach )

no i tak moÂżna wymieniaĂŚ raz ten system a raz ten. Autocolor wychodzi najlepiej z caÂłej trĂłjki tylko dlatego Âże idzie na pierwszy rzut , jest w Fabryce ostatnio dzwoniÂłem do serwisu
o numer po win a Pan rocznik 2004 woda Autocolor ?

Te mniejsze Firmy goniÂą np co roku dostajĂŞ od Mipy aktualizacjĂŞ fiszek i co roku jest ich ok 500- 700 sztuk

Dementor
Wysłany: 2016-03-02, 09:08   
0
UP DOWN

Cytat:
Dla producentĂłw lakierĂłw to dobra zmiana, dla czĂŞÂści dystrybutorĂłw rĂłwnieÂż, dla sklepĂłw krok wstecz.

Sklepy/mieszalnie juÂż nie raz byÂły skazywane na ÂśmierĂŚ i jakoÂś siĂŞ broniÂły. Natura Polaka jest taka Âże zawsze bĂŞdzie szukaÂł oszczĂŞdnoÂści a inny Polak ktĂłry ma garaÂż bĂŞdzie szukaÂł zarobku po pracy. Kto mu sprzeda bazĂŞ jak nie sklep?

Novol rafman
Wysłany: 2016-03-02, 10:56   Ad.Systemy lakiernicze -zgodnoœÌ kolorystyczna
0
UP DOWN

Witam!
Dziêkujê ,,trzeŸwemu inaczej" ,¿e rozró¿ni³ kwestie technologiczne od aspektów i problemów handlowych,bo rzeczywiœcie to nie moja dzia³ka i trudno mi tu polemizowaÌ.

ChciaÂłem dodaĂŚ jeszcze jednÂą praktycznÂą uwagĂŞ dotyczÂącÂą oceny zgodnoÂści kolorystycznej systemĂłw-ogĂłlnie.

Problem oceny kolorĂłw(obojĂŞtnie jaki system) przy natryskach maÂłych iloÂści 100-200ml.
ZauwaÂżyÂłem ,Âże bardzo maÂło klientĂłw wie ,Âże moÂżna niektĂłre wagi ustawiĂŚ na 2 miejsca po przecinku.
w przypadku mieszania 100ml program zaokr¹gla wartoœci matematycznie co mo¿e wp³ywaÌ znacz¹co na koùcowy efekt kolorystyczny np: jest wartoœÌ 0,1 lu 0,3 a po przesuniêciu przecinka okazuje siê ,¿e w jednym przypadku by³o to0,06 a w drugim 0,27 i ju¿ kolor nie bêdzie ,,siedzia³" bo 2-3 krople powoduj¹ du¿¹ zmianê barwy.
A opinia leci...

pozdrawiam RafaÂł Mania NOVOL

Dementor
Wysłany: 2016-03-02, 11:07   
0
UP DOWN

S³uszna uwaga, i tu w praktyce wychodzi wy¿szoœÌ systemów mixowych nad ¿ywicznymi. W mixowym te krople nie bêd¹ mia³y takiego znaczenia jak w ¿ywicznym gdzie pigmenty s¹ koncentratami.

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Systemy mieszalnikowe

Odpowiedz do tematu