Zamknięty przez: Robertlodz09 2016-03-03, 21:37 |
Autor |
Wiadomość |
 |
mirasr
|
Wysłany: 2016-02-13, 00:27 Co myÂślicie o SataJet 100 HVLP 1.7 do podkÂładu akrylowego
|
0
|
|
|
|
Witam.
NajczĂŞÂściej malujĂŞ kawaÂłki elementĂłw, rzadko caÂłe. Nie maluje caÂłych nadwozi.
Czy HVLP bĂŞdzie odpowiednia ?
Do bazy mam sate 3000 HVLP i jest naprawdĂŞ zrobiona solidnie i przemyÂślanie.
Do bezbarwnego przedwczoraj kupiÂłem SAGOLA 4500 1.3 XL LXT CLEAR i po przetestowaniou powiem Âże jestem pod duÂżym wraÂżeniem. Szybciej i Âładniej wylewa bezbarwny niÂż sata 3000 HVLP, ale zaznaczam Âże to tylko moje odczucie, a ja nie jestem znawcÂą. |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2016-02-14, 14:00
|
0
|
|
|

|
mirasr napisał/a: | Do bezbarwnego przedwczoraj kupiÂłem SAGOLA 4500 1.3 XL LXT CLEAR i po przetestowaniou powiem Âże jestem pod duÂżym wraÂżeniem. Szybciej i Âładniej wylewa bezbarwny niÂż sata 3000 HVLP, ale zaznaczam Âże to tylko moje odczucie, a ja nie jestem znawcÂą. |
Jesteœ niesamowity .... porównujesz dwa ró¿ne systemy w jakich zosta³y wykonane te pistolety ... dlatego jeden jest szybki a drugi nie
Musisz kupiĂŚ teraz Sagole HVLP i dopiero bĂŞdziesz miaÂł wÂłaÂściwy pistolet do tych "testĂłw"
I moÂże zamiast tej leciwej Sata 3000 (premiera byÂła 10 lat temu)
zaopatrzyĂŚ siĂŞ w mÂłodszy model aby test byÂł bardziej wyrĂłwnany poziomem wiekowym
Tak na marginesie to ta Twoja Sagola ma "zapoÂżyczony" ukÂład dysz powietrza gÂłowicy
z modelu Sata jet 4000 RP ... |
|
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2016-02-14, 14:10
|
0
|
|
|

|
mirasr napisał/a: | Czy HVLP bĂŞdzie odpowiednia ? |
Przy pistolecie do podkÂładu jest waÂżne aby speÂłniaÂł zakÂładane wymagania
wiele osĂłb nadal uÂżywa do takich prac starsze modele pistoletĂłw np.
Sata MC-B , Sata KLC czy model "przemysÂłowy" Sata LM 2000 |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2016-02-14, 15:04
|
+1
|
|
|
|
Kto Ci udzieliÂł takich podpowiedzi odnoÂśnie zakupu pistoletĂłw do tego do czego ich uÂżywasz?
Czy to byÂła Twoja osobista wizja?
ChociaÂż znajÂąc te dwa fora moÂże i takÂą durnÂą podpowiedÂź w prost na nich usÂłyszaÂłeÂś bo na kaÂżde pytanie niedoprecyzowane "JAKI PISTOLET" padajÂą DURNE jednowyrazowe odpowiedzi: sRata.
OdnoÂśnie Twojego znawstwa czy teÂż nie to chyba nim jesteÂś jeÂśli lakierujÂąc "TYLKO KAWAÂŁKI ELEMNTĂW" szybko porĂłwnaÂłeÂś szybkoœÌ obydwu pistoletĂłw.
Ale wracajÂąc do tematu to niby lepiej jest mieĂŚ narzĂŞdzie markowe niÂż nieznane, ale z drugiej do takich robĂłt jak Twoje nie bardzo ciÂągnĂŞÂło by mnie do wydawania 1000zÂł na gun do podkÂładu ktĂłrym masz pokrywaĂŚ dziennie placek wielkoÂści piĂŞÂści.
A nawiÂązujÂąc do juÂż zakupionych gunĂłw to obydwa do Twoich prac nie sÂą rewelacjÂą ani teÂż idealnym trafieniem bo trzeba byÂło siĂŞ zaopatrzyĂŚ w gun MINI - a jeÂśli lakierujesz bazami konwencjonalnymi to na dodatek TYLKO JEDEN a nie dwa.
Na Twoim miejscu w chwili obecnej na pewno pozbyÂłbym siĂŞ sRaty i dlatego Âże to sRata i dlatego Âże jeszcze co widzisz po sobie sÂą chĂŞtni na zakup jednak juÂż starego modelu (chociaÂż nie wiem co w niej widzisz solidnego i przemyÂślanego).
I jeÂśli lakierujesz konwencjÂą to nic nie kupuj a jak juÂż to drugi pysk do tej sagoli bo sÂą chyba wymienne (chyba bo nie pamiĂŞtam - i pod warunkiem Âże kosztujÂą ludzkie pieniÂądze), albo kupiÂłbym MINI (porĂŞczny, precyzyjniejszy, oszczĂŞdniejszy...) |
|
|
|
 |
mirasr
|
Wysłany: 2016-02-16, 21:21
|
0
|
|
|
|
Cytat: | Jesteœ niesamowity .... porównujesz dwa ró¿ne systemy w jakich zosta³y wykonane te pistolety ... dlatego jeden jest szybki a drugi nie |
Szanowni koledzy.
Absolutnie niczego nie porĂłwnujĂŞ, prĂłbujĂŞ tylko nakreÂśliĂŚ czym i co robiĂŞ i w tym kontekÂście pytam o Sate 100BF HVLP ktĂłrÂą zamierzam kupiĂŚ do podkÂładu w miejsce 15-sto letniego devilbisa GFP.
Sate 3000 HVLP mam okoÂło 5-6 lat (po sacie jet 90) i dzisiaj wrĂłciÂła z serwisu gdzie wymienili tylko dwie uszczelki i nie mam zamiaru na razie jej sprzedawaĂŚ. BĂŞdzie do bazy.
Cytat: | Kto Ci udzieliÂł takich podpowiedzi odnoÂśnie zakupu pistoletĂłw do tego do czego ich uÂżywasz?
Czy to byÂła Twoja osobista wizja? |
RozmawiaÂłem kiedyÂś z goÂściem z Topfinish i w sumie przekonaÂł mnie do tej sagoli. PomalowaÂłem niÂą 3 sztuki dzrwi w "C" klasie w203 bezbarwnym duxone i bazÂą duponta 2:1 bez rozp.
Jak dla mnie bardzo Âładnie rozlewa z tym Âże materiaÂłu idzie sporo wiĂŞcej niÂż w sata 3000 HVLP. Ale to jest RP takÂże nic dziwnego. Jestem w kaÂżdym razie bardzo z niej zadowolony. Tak wiĂŞc widzicie Âże nie jestem niewolnikiem saty, a otwartym goÂściem na nowe.
Cytat: | (chociaÂż nie wiem co w niej widzisz solidnego i przemyÂślanego) |
Np. g³upi kubek - pó³ obrotu i odkrêcony, solidny i wytrzyma³y materia³ itd.
Ale wystarczy tego. PytaÂłem konkretnie o SateJet 100BF HVLP czy przy mojej pracy tj. bardzo czĂŞsto wpyÂłki w drogich wĂłzkach (naprawa blach-lak) i lakierowanie tak by na elementach zostaÂło jak najwiĂŞcej oryginalnego lakieru, jak rĂłwnieÂż caÂłe element (przody, boki) po prostu naprawy powypadkowe. CaÂłoÂści nie robiĂŞ bo to mi siĂŞ nie opÂłaca. |
|
|
|
 |
mirasr
|
Wysłany: 2016-02-16, 21:27
|
0
|
|
|
|
Cytat: | wiele osĂłb nadal uÂżywa do takich prac starsze modele pistoletĂłw np.
Sata MC-B , Sata KLC czy model "przemysÂłowy" Sata LM 2000 |
OczywiÂście zgadzam siĂŞ z TobÂą ale za jakiÂś czas moÂże nie byĂŚ czĂŞÂści do tych starszych. |
|
|
|
 |
mirasr
|
Wysłany: 2016-02-16, 21:36
|
0
|
|
|
|
Cytat: | Tak na marginesie to ta Twoja Sagola ma "zapoÂżyczony" ukÂład dysz powietrza gÂłowicy
z modelu Sata jet 4000 RP ... |
GÂłowica rozpylacz HVLP kosztuje 492 zÂł. Nie wiem czy warto. Tak jak pisaÂłem sata 3000 HVLP wrĂłciÂła z serwisu i jutro porĂłwnam ktĂłrym Âładniej i oszczĂŞdniej bĂŞdzie siĂŞ lakierowaĂŚ bazĂŞ.
NiewiadomÂą zostanie jednak Sagola 4500 z dyszÂą HVLP jakie ona bĂŞdzie miaÂła zapotrzebowanie na materiaÂł w porĂłwnaniu z mojÂą satÂą. |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2016-02-17, 20:00
|
0
|
|
|
|
To czym robisz to tylko i wy³¹cznie Twoja osobista sprawa i nic nikomu do tego.
Ja odniosÂłem siĂŞ do Twojego pierwszego wpisu w ktĂłrym piszesz:
"NajczĂŞÂściej malujĂŞ kawaÂłki elementĂłw, rzadko caÂłe. Nie maluje caÂłych nadwozi."
Z tego wynika ¿e g³ównie naprawy SMART a do nich mo¿na powiedzieÌ ¿e masz nietrafione guny.
Nie znaczy to ¿e s¹ ca³kowicie do dooopy a to ¿e s¹ do tego lepsze i ten goœÌ co doradza³ wg. mnie paln¹³ babola.
Nie bĂŞdĂŞ siĂŞ wypowiadaÂł konkretnie na temat sRaty 100 bo te produkowane obecnie jak dla mnie wszystkie nadajÂą siĂŞ do kibla bÂądÂź odsprzedaÂży.
Ale podumaj sobie na spokojnie czy moÂże lepiej zakupiĂŚ gun mini = np LPH IWATY?
Nie siedzĂŞ Ci w kieszeni ale w Twoim przypadku wolaÂłbym kupiĂŚ teraz MINI a podkÂład machaĂŚ tym co masz bo przecieÂż przy naprawach punktowych to wszystkim sobie bez problemu poradzisz.
Wtedy wydasz tyle samo ale z pewnoÂściÂą bĂŞdziesz bardziej zadowolony.
Rozumiem Âże chcesz zmieniĂŚ nawet dlatego Âże chcesz coÂś nowszego jeÂśli i ten co masz jest sprawny, ale kupujÂąc mini bĂŞdziesz zadowolony podwĂłjnie bÂądÂź potrĂłjnie:
- bĂŞdzie coÂś nowego
- z pewnoÂściÂą uÂłatwi pracĂŞ - bĂŞdzie przyjemniejsza
- no i bĂŞdziesz miaÂł oszczĂŞdnoÂści materiaÂłowe o braku ktĂłrych sam w poÂście wyÂżej wspominasz.
Ale co zrobisz to Twoja sprawa. |
|
|
|
 |
kalbi
|
Wysłany: 2016-02-17, 21:59
|
0
|
|
|
|
Ja mam SratĂŞ 100 B RP i nie narzekam. Do podkÂładu caÂłkiem fajny gun. MoÂże lepsze bĂŞdzie Srico od Sraty |
|
 |
juny
|
Wysłany: 2016-02-17, 22:08
|
0
|
|
|

|
Ja miaÂłem 100 1.7 ale sprzedaÂłem dalej za 300-400 zl i dalej robie KLC 1.7 Jak dla mnie bomba |
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2016-02-18, 18:31
|
0
|
|
|
|
KALBI w sRatach chodzi mi g³ównie o dwie kwestie:
- CENA - TRWAÂŁOÂŚĂ
- nowe sRaty trwaÂłoÂściÂą do piĂŞt nie dorastajÂą starym z przed kilkunastu lat.
Wiêc dla mnie to jest szajs (lepszy od sRico, ale taka trwa³oœÌ przy takiej cenie a w zasadzie marce to szajs).
(dodatkowo sÂą inne kwestie w wersjach RP)
Ok koniec OFFa o bÂłyszczÂącym zÂłomie |
|
|
|
 |
mirasr
|
Wysłany: 2016-03-03, 21:06
|
0
|
|
|
|
KupiÂłem Satejet 100BF HVLP i jest miodzio !!! Uprzedzam Âże wiem o tym Âże dobry lakiernik starym odkurzaczem piĂŞknie pomaluje, a mistrzu dmuchajÂąc przez sÂłomkĂŞ.
DziĂŞki za pomoc i pozdrawiam. |
|
|
|