|
|
|
Autor |
Wiadomo¶æ |
|
bbruda
|
Wys³any: 2016-03-04, 12:48 Malowanie baku motocykla, odtluszenie wlewu paliwa
|
0
|
|
|
|
Witam,
od kiedy kupilam swoj motocykl denerwowal mnie bialy kolor, zolte slady benzyny na lakierze przy wlewie paliwa, przy kraniku oraz przy wlewie paliwa farba sie luszczyla.
(Domniemam bylo zle odtluszczone skoro tylko w tych miejscach farba zaczela schodzic)
Jako ze sama serwisuje oba nasze motocykle, zajmuje sie tez skladaniem modeli plastikowych, maluje airbrushem wpadlam na (jeszcze nie wiem czy nie glupi) pomysl przemalowania motocykla we wlasnym zakresie.
Czytam to forum od jakiegos czasu i zbieram sobie informacje, w miedzyczasie, zdjelam farbe z wszystkich elementow (bo slady po za grubym papierze, luszczaca sie farba i chcialam zrobic dokladnie), maluje tez stary kask do testow.
W³asciwe pytanie
Bak - obecnie miejsca ktore maja styk z benzyna i cala gora baku oraz wylot kranika oczyscilam do golej blachy.
Co moge jeszcze zrobic, co powinnam zrobic z wlewem i miejscem na kranik aby mi sie tam nie luszczyla farba, lakier nie zaczal znowu zolknac.?
Gdzies slyszalam, zeby zostawic tam gola blache ale czy wtedy nie zacznie rdzewiec? no i jak to bedzie wygladac...
Dzieki za potencjalne odpowiedzi. |
|
|
|
|
jedi9
|
Wys³any: 2016-03-04, 20:01
|
0
|
|
|
Pomóg³: 3 razy Posty: 167 Sk±d: ¯yglin
|
podk³ad epoksydowy na ca³y bak. Z w³asnego do¶wiadczenia wiem ze zawsze farba przy wlewie zejdzie bo niestety jest miejsce odciêcia bazy i lakieru w które po czasie wejdzie bena i zacznie rozpuszczaæ. w 2 moich moto tak mia³em. farba zlaz³a a epoksyd zosta³. a przy kraniku jak zamkniesz pow³okê to nic nie powinno od³azic. |
|
|
|
|
bbruda
|
Wys³any: 2016-03-15, 12:14
|
0
|
|
|
|
Dzieki za odpowiedz, malo pocieszajaca ale przynajmniej jakas
Nie bardzo chce zakladac drugi temat wiec zadam drugie pytanie tutaj.
Czy zasadne jest pokrywanie akrylu klarem? Wiadomo baza kolorowa, baza metalik te sie pokrywa klarem, ale akryl sam w sobie powinien byc na tyle twardy aby sie nie rysowac.
Mam kupiony klar bo bede robic rozne kolory + airbrush wiec calosc i tak pokryje klarem, rozumiem ze akryl ktory jest czarnym glosem zmatowic i pryskac klar?
Mam tez inne elementy ktore beda tylko czarne, czy je zostawic w akrylu czy moze na wszelki wypadek pokryc klarem. |
|
|
|
|
³ysy73
|
Wys³any: 2016-03-15, 17:26
|
0
|
|
|
Pomóg³: 23 razy Posty: 978
|
Mo¿esz pokryæ ten akryl lakierem bezbarwnym.
Bêdziesz prawdopodobnie wtedy mia³a wiêksz± g³êbiê, ale te¿ i inne plusy takie jak np.:
- ³atwiej te elementy zapolerujesz - czy to zaraz po lakierowaniu, czy po jakim¶ mechanicznym lekkim uszkodzeniu, czy te¿ po jakim¶ czasie je¶li klar lekko si±dzie.
- poza tym kolor/g³êbia zapewne bêdzie i trwalsza w sensie siadania.
Je¶li bêdziesz lakierowa³a czarnym akrylem to nie musisz go matowaæ tylko normalnie od razu po nim chla¶niesz jako dodatkowe 1-2 warstwy.
Jak jest suchy to musisz zmatowaæ - chmmm tylko.... jak to ca³y element to chyba wtedy bym nawet na raz siekn±³ czarnym i dopiero dwa bezbarwnym - ale "wolnoæ Tomku w swoim domku".
Tylko w przypadku lakierowania bezbarwnym po mokrym akrylu lepiej by³oby mieæ je tej samej linii - ew. przetestowaæ. |
|
|
|
|
bbruda
|
Wys³any: 2016-03-15, 21:21
|
0
|
|
|
|
³ysy73 napisa³/a: |
Tylko w przypadku lakierowania bezbarwnym po mokrym akrylu lepiej by³oby mieæ je tej samej linii - ew. przetestowaæ. |
Dzieki za odpowiedz. Mam akryl i bezbarwny tej samej firmy, kupilam dla bezpieczenstwa wlasnie.
Czyli radzisz na mokry akryl, pytanie pomocnicze, co dokladnie oznacza mokry akryl.
W specyfikacji farby mam 10-15min do odparowania i 8h w 20st do pelnego utwardzenia.
Wiadomo ze gloss bedzie zawsze wygladal jak "mokry", na mokro w tym wypadky oznacza, po odparowaniu, czy nawet bez odparowania. |
|
|
|
|
³ysy73
|
Wys³any: 2016-03-16, 00:34
|
0
|
|
|
Pomóg³: 23 razy Posty: 978
|
Na mokry czyli jako zwyk³± kolejn± warstwê podczas lakierowania tym akrylem.
Czyli powiedzmy:
akryl, fajka, akryl, fajka, klar, fajka, klar, fajka (czy co tam innego wolisz ) |
|
|
|
|
bbruda
|
Wys³any: 2016-03-16, 08:41
|
0
|
|
|
|
³ysy73 napisa³/a: | Na mokry czyli jako zwyk³± kolejn± warstwê podczas lakierowania tym akrylem.
Czyli powiedzmy:
akryl, fajka, akryl, fajka, klar, fajka, klar, fajka (czy co tam innego wolisz ) |
Dzieki, wszytko jasne teraz |
|
|
|
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
|
|
|