Autor |
Wiadomość |
 |
SQAD AEROGRAF
|
Wysłany: 2016-02-11, 20:26 Baza odkleja siĂŞ z lakierem
|
0
|
|
|
|
Witam,
Mam taki problem, iÂż odrywa mi siĂŞ farba od podÂłoÂża kiedy odklejam taÂśmĂŞ liniowÂą. ZastowowaÂłem lakier bezbarwny na miĂŞdzywarstwĂŞ, trochĂŞ pomaga ale i tak miejscowo idzie baza z lakierem. Farby jakie przestowaÂłem to:
Novol , autocolor, debber, createx, lesonal, a obecnie standox.
MiaÂł moÂże ktoÂś podobny problem? |
|
|
|
 |
kalbi
|
Wysłany: 2016-02-11, 22:19
|
0
|
|
|
|
moÂże za grube warstwy niedoschniĂŞte? odczekaj dÂłuÂżej zanim przykleisz taÂśmĂŞ! |
|
 |
SQAD AEROGRAF
|
Wysłany: 2016-02-12, 08:18
|
0
|
|
|
|
TeÂż tak myÂślaÂłem, dlatego daje jednÂą warstwĂŞ farby, jeden szablon i lakier. TrochĂŞ pomaga ale i tak mam problem z przyczepnoÂściÂą. JeÂśli chodzi o odparowanie to po naÂłoÂżeniu warstwy farby odstawiam elemet na 30 min. MoÂże problem jest w lakierze? UÂżywam novola 535. A wczoraj zamĂłwiÂłem MIPE, ponoĂŚ kozacki lekier ceramiczny lecz mam wÂątpliwoÂści czy tak twardy lakier sprawdzi siĂŞ na kaskach. Zastanawiam sie czy ktoÂś ma podobne problemy z przyczepnoÂściÂą. |
|
|
|
 |
SQAD AEROGRAF
|
Wysłany: 2016-02-12, 08:37
|
0
|
|
|
|
Lakieru uÂżywam 565, bo 535 to mat. PomyliÂłem numerki |
|
|
|
 |
Chino
|
Wysłany: 2016-02-12, 18:01
|
0
|
|
|
LPLCC

|
Zacznijmy od tego,Âże ani novol ani mipa kozakam nie sÂą
Ok ale nie powiedziales jakie podÂłoÂże. Kask, tak? Tworzyyyywo...
Jaki podklad dawaÂłeÂś?
Tez nie raz walczylem z odrywaj¹cym sie shitem. Brak przyczepnosci i juz. Albo podnosz¹ca sie, wa¿¹ca sie baza albo Ÿle przygotowane podloze, podklad. Wszystko sprowadza sie do jednego |
_________________ CHROME N PAINT CUSTOM SHOP
LAKIERY HOUSE OF KOLOR
BUDOWA I PRZEBUDOWA POJAZDĂW
www.custom-shop.pl
Sodowanie, SzkieÂłkowanie, Piaskowanie
www.soda-blaster.pl |
|
|
|
 |
SQAD AEROGRAF
|
Wysłany: 2016-02-13, 08:51
|
0
|
|
|
|
Chodzi o kask. Rozbieram go do go³ej skorupy. Je¿eli kask jast nowy,bia³y bez grafiki to szlifuje go 600 papierem i maluje. Jak jest pomalowany to zdzieram wszystkie farby i daje podk³ad. Do tej pory dawa³em podk³ad akrylowy, a w tym roku postanowi³em daÌ epoksyd a na to bia³y akryl. Jeœli chodzi o bazê to autocolor by³ super przyczepny ale aerograf mocno zapycha. Dlatego zdecydowa³em siê na standoxa. Malowanie aerografem jest cudowne bo nic kompletnie nie zapycha dysz ale brak totalny z przyczepnoœci¹. Wczoraj zakupi³em duponta bazê i zacz¹³em nastêpny kask. Na razie jest ok ale zobaczymy dzisiaj. Zauwa¿y³em ze wszystkie œwiec¹ce bazy s¹ ok do robienia cieni i szczegó³ów ale nie ma przyczepnoœci. Dlatego wydaje mi siê, ze problem tkwi w bazach. Rêkawiczki oczywiœcie mam ca³y czas!
Kask wyglÂąda tak
20160213_090406.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 93 raz(y) 1.96 MB |
|
|
|
|
 |
SQAD AEROGRAF
|
Wysłany: 2016-02-13, 09:16
|
0
|
|
|
|
A tu jest uszkodzenie!
20160213_091515.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 86 raz(y) 958.32 KB |
|
|
|
|
 |
pawcio
|
Wysłany: 2016-02-15, 20:31
|
0
|
|
|
|
Witam moÂże to gÂłupie ale czy przed matowaniem przemywasz element zmywaczem ?. |
|
|
|
 |
SQAD AEROGRAF
|
Wysłany: 2016-02-19, 08:54
|
0
|
|
|
|
JuÂż rozwiÂązaÂłem problem. W mieszalni w ktĂłrej siĂŞ zaopatruje, Âźle przechowywane sÂą bazy. JeÂśli farba przemarznie jest do wyrzucenia. ZmieniÂłem mieszalnie i wszystko jest ok. Od tygodnia nic mi siĂŞ nie odkleiÂło. OprĂłcz tego wszystkie ÂświecÂące bazy majÂą problem z przyczepnoÂściÂą. MyÂślĂŞ, Âże teraz nie bĂŞdĂŞ miaÂł tego problemu👍 |
|
|
|
 |
Adrian1816
|
Wysłany: 2016-03-26, 09:31
|
0
|
|
|
|
Kolego mialem ten sam problem i winny byl rozcienczalnik |
|
|
|
 |
Przemek
|
Wysłany: 2016-03-26, 13:54
|
0
|
|
|
Przemek

|
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2016-03-26, 21:33
|
0
|
|
|

|
Jaki epoxyd uÂżywaÂłeÂś, Âże musiaÂłeÂś dodawaĂŚ rozcieĂączalnik? |
|
 |
Przemek
|
Wysłany: 2016-03-26, 23:32
|
0
|
|
|
Przemek

|
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2016-03-27, 16:04
|
0
|
|
|

|
Ile wychodzi taki litr epoxydu w gotowej mieszance do natrysku? |
|
 |
Przemek
|
Wysłany: 2016-03-27, 17:23
|
0
|
|
|
Przemek

|
|
|
|
 |
SQAD AEROGRAF
|
Wysłany: 2016-03-30, 11:42
|
0
|
|
|
|
Epoksydu u¿ywam z NOVOLA lini classic car i do tego oryginalne rozpuszczalniki. Z rozpuszczalnikiem te¿ ró¿nie jest. Jak konserwuje blachê to na pierwszy raz daje grubopow³okowy bez rozpuszczalnika. Na kaski biorê z rozpuszczalnikiem bo grubopow³okowy jest zbyt ciê¿ki, a w niektórych sportach kaski s¹ wa¿one i nie mog¹ przekraczaÌ wagi któr¹ producent poda³ w homologacji. Mi siê wydaje, ¿e to nie jest problem z podk³adem tylko z bazami. Z regu³y problem jest z bazami które po wyschniêciu œwiec¹ siê. Oprócz tego baza która mi przemarznie równie¿ traci przyczepnoœÌ i jest do wyrzucenia.
JeÂśli chodzi o cenĂŞ mojego epoksydu to komplet wynosi okoÂło 300zÂł. DosyĂŚ duÂżo przetestowaÂłem epoksydĂłw, kilka zabytkĂłw zrobiÂłem i ten wydaje mi siĂŞ dla mnie najlepszym. |
|
|
|