Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
Kirgeron
Wys³any: 2016-04-06, 11:38   Klej a lakierowanie bezbarwnym
0
UP DOWN

Odebra³em dwa elementy od lakiernika (owiewki motocyklowe, plastikowe). Na³o¿y³ podk³ad, bazê, bezbarwny i ca³o¶æ zmatowa³. Powiedzia³, ¿ebym zabra³ i naklei³ sobie naklejki wed³ug mojego uznania a potem przyniós³ i on zalakieruje je bezbarwnym.

Wzi±³em elementy, naklejki naklei³em oprócz jednej du¿ej - powychodzi³y pêcherze powietrza. Klei³em na mokro wod± i p³ynem do mycia naczyñ, no ale nie wysz³o.

Naklejkê odklei³em delikatnie - klej nie by³ w ogóle agresywny, wcze¶niej podgrza³em naklejkê suszark±.

Pozosta³y resztki kleju, ca³o¶æ zmy³em bardzo dok³adnie zmywaczem antysilikonowym - powierzchnia jest bardzo g³adka i matowa jak przed klejeniem, nie czuæ nic pod palcem.

Naklejkê kupi³em na nowo i przyklei³em ju¿ poprawnie. Teraz zamierzam oddaæ elementy z naklejkami ju¿ do zalakierowania bezbarwnym.

Czy mog³em co¶ popsuæ tym odklejaniem? Lakier mo¿e nie trzymaæ? Powierzchnia jest odt³uszczona, g³adka i matowa. Czy wszystko zepsu³em i na nowo trzeba to robiæ?

GMC
Wys³any: 2016-04-06, 11:50   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
Bêdzie dobrze, nie panikuj ;)

Vefelritos
Wys³any: 2016-04-27, 07:53   
0
UP DOWN

No Ja te¿ my¶lê ¿e bedzie dobrze na pewno sobie ogarniesz wszystko i bêdzie ³adnie

belzebub 
Wys³any: 2016-05-03, 11:02   
0
UP DOWN

A rozcieñczalnik z lakieru bezbarwnego przypadkiem nie rozpu¶ci naklejki lub nadruku na naklejce?
:cool:
Oj, ja bym nie by³ taki spokojny ...
A pó¼niej, gdy klar wyschnie i stwardnieje, nie odpadnie od naklejki, nie bêdzie siê ³uszczy³?

KK 
Wys³any: 2016-05-03, 14:53   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
Naklejkê mo¿na delikatnie zmatowaæ w³óknin±, nic siê nie rozpu¶ci.

belzebub 
Wys³any: 2016-05-03, 18:55   
0
UP DOWN

Kiedy¶ bawi³em siê Hond± Civic któr± spawa³em znajomkowi do rajdów. Mia³ jakie¶ naklejki MOBIL i sponsorów. Psikneli¶my klarem i siê naklejki dos³ownie rozmy³y! Tusz z nadruku siê rozp³yn±³! Widocznie naklejki z³ej jako¶ci... pewnie by³. Nie bêdê siê wypowiada³ g³êbiej bo nie zajmujê siê zalewaniem naklejek i nie znam ofset-druku a¿ tak by wiedzieæ co go rozpu¶ci a co nie, no ale ostatnio spotka³em siê z gostkiem (fakt ¿e praktykant) co klar z nitrem rozrabia³ wiêc taki zestaw pewnie naklejkê ruszy, a¿ ... sam musze kiedy¶ spróbowaæ

KK 
Wys³any: 2016-05-03, 19:20   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
Z nitrem ogólnie nie rusza³y w dawnej przesz³o¶ci.

belzebub 
Wys³any: 2016-05-03, 20:39   
0
UP DOWN

Mi siê udaje czasami zapomnieæ i przejechaæ szmat± z nitrem po jakiej¶ "taryfie". Te stare naklejki nie schodz± a te najnowsze to dos³ownie zmywasz ca³e nadruki i zostaje bia³a folia. Kiedy¶ mia³em reklamê na swoim aucie i by³o to samo (robiona w 2009r). Widocznie szmelc teraz robi± no ale nie mam co siê dziwiæ. Naklejki za najni¿sz± kasê wiêc po co ja p³aczê.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: