Autor |
Wiadomość |
 |
Przemek
|
Wysłany: 2016-04-10, 15:16 Kto z was leje utwardzacz na oko . Czas siĂŞ przyznaĂŚ .
|
0
|
|
|
Przemek

|
Wielu znajomych leje katalizator na oko .Mniej wiĂŞcej .
Jak to u was wyglÂąda ? Jedziecie z doÂświadczenia czy trzymacie siĂŞ miarki ?
Jakie negatywne konsekwencje was spotkaÂły z niestosowaniem siĂŞ dokÂładnie do receptury . |
_________________ Tym siĂŞ zajmujĂŞ
http://piaskowanieszczecin.pl/
http://akwarium.szczecin.pl/ |
|
|
|
 |
ksenonn
|
Wysłany: 2016-04-10, 16:57
|
0
|
|
|

|
po co sobie Âżycie utrudniaĂŚ, wlaĂŚ wg. podziaÂłki na kubku to nie jest przecieÂż jakiÂś wysiÂłek .. dla mnie to bezsens takie podejÂście na odwal sie.. |
_________________ Blacharstwo/Lakiernictwo
 |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2016-04-11, 22:07
|
0
|
|
|
|
Nie czajĂŞ.
SÂą do tego kubki, a jak ktoÂś zbiera do tego wieczorami po knajpach te po piwie czy kawach to raz niech siĂŞ szarpnie na mieszdeÂłko z podziaÂłkÂą i bĂŞdzie miaÂł na dziesiĂŞciolecia / moje majÂą juÂż po bo ja wiem 15 lat i gdyby nie byÂły poklepane i pogiĂŞte -miaÂły teÂż inne zastosowania byÂłyby jak nowe.
O wagach nie wspominajÂąc - ja i tak wolĂŞ kubek. |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2016-04-11, 22:37
|
0
|
|
|

|
Po piwie jest tanie, ale Âścianki nie sÂą proste. |
|
 |
kalbi
|
Wysłany: 2016-04-11, 23:04
|
0
|
|
|
|
Utwardzacz na oko? nie bardzo. Posiadam do tego kubki z podziaÂłkÂą, listwĂŞ z podziaÂłkÂą oraz wagĂŞ i uÂżywam wszystkiego po trochu... nie wyobraÂżam sobie laĂŚ utw. na oko - to totalna amatorka. |
|
 |
Przemek
|
Wysłany: 2016-04-12, 06:46
|
0
|
|
|
Przemek

|
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2016-04-14, 19:04
|
0
|
|
|
|
Waga ktĂłrÂą uÂżywam jest to zwykÂła kuchenna waga elektroniczna. Z dokÂładnoÂściÂą do 1 grama.
Max 5 kg.
Do tego kubki od piwa z polipropylenu PP kupuje w sklepie z naczyniami jednorazowymi.
Do mieszania patyczki z apteki, takie jednorazowe drewniane za prawdziwe grosze.
DokÂładnie jak na szkoleniu technik nam pokazaÂł.
Taniej i efektywniej siĂŞ nie da. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2016-04-14, 21:12
|
0
|
|
|

|
W Makro sÂą patyczki i kubki za grosze. |
|
 |
MARIO06CU
|
Wysłany: 2016-04-14, 21:13
|
0
|
|
|
|
Waga ja za swoja dalem 50zl w sklepie z garnkami;0 |
|
|
|
 |
mariusz80
|
Wysłany: 2016-04-14, 21:15
|
0
|
|
|
|
MoÂżna jeszcze do odmieÂżania i mieszania drobnych iloÂści do np napraw smart uÂżywaĂŚ pojemnikĂłw na mocz 😊 tak tak, pojemnoœÌ do 120ml z podziaÂłkÂą co 20ml. Nawet w laboratorium Novola je widziaÂłem. A szpatuÂłek sam uÂżywam, zajebista sprawa 100sztuk za okoÂło 3zÂł 😊 |
|
 |
KK
|
Wysłany: 2016-04-14, 21:36
|
0
|
|
|

|
Pojemniki od moczu tez uÂżywam tylko drogie u nas w aptekach.
PrzypomniaÂło mi siĂŞ, Âże teÂż mam takÂą wagĂŞ kuchennÂą do 1g. Strzele szybĂŞ na klej na to i bĂŞdzie jak ta lala. |
|
 |
mariusz80
|
Wysłany: 2016-04-14, 22:00
|
0
|
|
|
|
Kamil, ja kupujĂŞ na aledrogo u jednego sprzedawcy szpatuÂłki i kubki wychodzi taniocha |
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2016-04-15, 09:09
|
0
|
|
|

|
MARIO06CU napisał/a: | Waga ja za swoja dalem 50zl w sklepie z garnkami; |
W Aldi sÂą wagi elektroniczne po 33zÂł |
|
|
|
 |
Montylos
|
Wysłany: 2016-04-15, 09:15
|
0
|
|
|
|
Te¿ kupi³em jak¹œ wagê za 50 z³ i tyle:D Taka mi starczy a i proporcje sa odpowiednie dziêki temu.
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2016-04-15, 21:26
|
0
|
|
|
|
Waga do podkÂładĂłw, baz (kupionych gotowych z mieszalni), klarĂłw to zwykÂłe G..wno kompletnie do niczego niepotrzebne - zbĂŞdne wydawanie nawet 20zÂł i zbĂŞdne zawracanie d...py.
Jedyna przydatnoœÌ jest komuœ kto miesza w cholera wie czym bez podzia³ki o skoœnych œciankach, bo przy prostych wystarczy mieszad³o z podzia³k¹.
Kubki sÂą szybkie i proste, a i teÂż moÂżna na nich zaoszczĂŞdziĂŚ - na pewno taĂąsze niÂż PPSy
Ale jak ktoœ robi spore lakierunki to ostatnio jak robi³em porz¹dki na strychu to chyba widzia³em stary jeszcze stalowy czy ¿eliwny du¿y NOCNIK - mo¿e a nó¿ komuœ siê przyda na busy czy autobusy |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2016-04-15, 21:37
|
0
|
|
|
|
Kubki o skĂłrnych Âściankach i podziaÂła na mieszadle?
A sk¹d to mieszad³o zna ró¿nicê objêtoœci tego kubka o skosnych œcianach?
Waga jest nr1. ÂŻadna inna kombinacja nie daje rady a kubki z podzialka wychodzÂą droÂżej. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2016-04-15, 21:39
|
0
|
|
|
|
Ps.
Przy wadze czytaĂŚ trzeba ww karcie proporcje, bo to nie to samo co stosunek objĂŞtoÂści. |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2016-04-15, 21:45
|
0
|
|
|
|
JA wiem.
I dlatego jako Âże wszĂŞdzie czy teÂż praktycznie wszĂŞdzie sÂą podane proporcje objĂŞtoÂściowe uwaÂżam Âże waga do niczego nie jest potrzebna jeÂśli miesza siĂŞ w czymÂś w czym moÂżna siĂŞ posÂłuÂżyĂŚ podziaÂłkÂą - czy to na kubku, czy na mieszadle.
Ale jeÂśli siĂŞ miesza w czyms bez podziaÂłki lejkowatym wtedy pozostaje albo waga, albo "dwa uda" |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2016-04-15, 21:47
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor napisał/a: | Kubki o skĂłrnych Âściankach i podziaÂła na mieszadle?
A sk¹d to mieszad³o zna ró¿nicê objêtoœci tego kubka o skosnych œcianach? | Napisa³em ¿e w czymœ o skoœnych œciankach bez podzia³ki tylko waga wchodzi w rachubê.
A mieszadÂło z podziaÂłkÂą w czymÂś o Âściankach prostych |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2016-04-15, 21:49
|
0
|
|
|
|
Krzychu na kubkach z podziaÂłkÂą teÂż moÂżna Âłatwo i szybko zaoszczĂŞdziĂŚ.
Nie twierdzĂŞ Âże jednym kubkiem Âśmigasz dwa lata ale ÂśmiaÂło zmniejszysz ich zuÂżycie o powiedzmy 80% (strzeliÂłem) |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2016-04-15, 22:38
|
0
|
|
|

|
Kubki tak , ale trzeba ja myĂŚ, a tak wyrzucisz i po sprawie. Nie marnujesz czasu na to cholerne mycie, nitra nie marnujesz i masz to gdzieÂś. Jedynie kiedyÂś tam wagĂŞ umyjesz. |
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2016-04-16, 04:26
|
0
|
|
|
|
A wÂłaÂśnie Âże nie musisz myĂŚ tak jak siĂŞ na pierwszy rzut oka wydaje.
Po bazie przed klarem chyba pÂłuczesz pistolet no nie?
BazĂŞ z kubka do mieszania jak sÂądzĂŞ nie wylewasz do kibla jak "wodniacy" "wodĂŞ" tylko z powrotem do opakowania w ktĂłrym jÂą kupiÂłeÂś w mieszalni (mĂłwiĂŞ o tych co bazy kupujÂą w mieszalniach)
WiĂŞc aÂż tak duÂżo wiĂŞcej czasu nie zajmuje jeÂśli pÂłukajÂąc guna zamiast wypsikiwaĂŚ rozpucha do zlewki zrobiĂŚ to samo po Âściankach kubka a dopiero z niego wylaĂŚ - ile w plecy? 1 sekundĂŞ?
I w tym samym kubku mieszasz sobie klar.
A jeÂśli chodzi o kubek po klarze Âże siĂŞ nie chce go myĂŚ?
To nie myj wcale. Nie myj wcale ale i od razu po lakierowaniu nie wylewaj niewykorzystanego klaru do zlewki tylko zostaw w tym kubku.
Na drugi dzieĂą zamiast pchaĂŚ paluchy w elementy to sobie poÂściskasz klar w kubku i jak 1-2 cm bĂŞdÂą ÂściĂŞte to na elementach tym bardziej. To raz a dwa:
Poczekasz dwa dni, weŸmiesz kubek do rêki, odwrócisz do góry denkiem, pacniesz nim w drug¹ rêkê i œciêty kr¹¿ek klaru sam z niego wypadnie œci¹gaj¹c razem ze œcianek znikome resztki cienkiego suchego klaru.
I masz kubek z powrotem prawie jak nowy.
Nie chcesz do bazy? To masz do podkÂładu. Po podkÂładzie w ten sam sposĂłb znĂłw do podkÂładu moÂżesz go uÂżyĂŚ jeszcze z 10 razy.
To przykÂład. To naprawdĂŞ nie zajmuje Âżadnego dodatkowego czasu poza sekundÂą czy trzema.
Ale...... KaÂżdy robi jak uwaÂża. OczywiÂście zakÂładam Âże uÂżywa siĂŞ teÂż sitek przy nalewaniu do guna.
Pyska w 3Mie do podkÂładu teÂż nie sÂłyszaÂłem Âżeby ktokolwiek wywalaÂł do kosza po kaÂżdym podkÂładowaniu - a przecieÂż oficjalnie sÂą niby jednorazowe |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2016-04-17, 12:23
|
0
|
|
|
|
Kubek pp do piwa 0,5 litra kosztuje 14-16 groszy.
UÂżywam, wywalam, zapominam.
KiedyÂś teÂż tak kombinowaÂłem, ale to strata czasu i nitra. |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2016-04-17, 23:36
|
0
|
|
|
|
KaÂżdy robi jak uwaÂża.
W takim kubku nie wyobraÂżam siebie choĂŚby i na jego stabilnoÂśc o pier...niu siĂŞ z wagami nie wspominajÂąc.
Kupi³em wagê kilka lat temu jak da³em siê czêœciowo i na szczêœcie chwilowo og³upiÌ niby pseudo forumowym profesjonalaizmem oraz te¿ chêci¹ sprawdzenia czy s¹ a¿ takie ró¿nice w póŸniejszym zachowaniu siê materia³ów.
Pocz¹tek by³ wooowwww, ale póŸniej czas to zweryfikowa³ ¿e to wooow nie by³o od mieszania wg wag tylko do zmiany marki materia³ów.
WagÂą jak jeb...Âłem w kÂąt tak i tam leÂżaÂła do przedwczoraj
(wyj¹³em j¹ do innych celów - wa¿enia rolek wariatora )
Mi nie idzie praktycznie ani jeden gram nitra wiĂŞcej, a czas na odzysk -nie wszystkich i nie zawsze- ale wielu kubkĂłw to jakieÂś 3 sekundy - nie mam z tym najmniejszego problemu.
MoÂże to kwestia "technologii"
OczywiÂście wiem Âże to teÂż nie jest profi ale mnie to wali i leje na to ciepÂłym moczem - jak juÂż wspominaÂłem wczeÂśniej pyski ACCUSPRAYA 3Ma teÂż sÂą niby jednorazowe a ilu poza goÂściem z reklamy je wywala? - tyle Âże ten pysk jednak trzeba popÂłukaĂŚ a kubek bÂądÂź wcale, bÂądÂź przy okazji i tak i tak wylewania rozpucha przez dyszĂŞ materiaÂłowÂą bez podlÂączonego wiatru.
Ale kaÂżdy robi jak lubi. |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2016-04-20, 18:53
|
0
|
|
|
|
Andrzeju ja mam stabilne kubki.:-)
Kieliszki odstaw.... |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2016-04-20, 19:24
|
0
|
|
|
|
A cholera wie z czego Wy tam w tym Wielkopolskim doicie ten browar
Bo w moich stronach pe³na kultura i kubeczki s¹ pó³ litrowe - lepiej 20 po³ówek ni¿ 10 literówek bo jak siê wyleje to mniejsza strata |
|
|
|