Autor |
Wiadomość |
 |
lopez
|
Wysłany: 2008-08-21, 17:43 ile barow na klar, ustwienie pistoletu
|
0
|
|
|
|
1
iloma barami
mam pystolet chinski R500 lvlp zakres dzialania podany przez proucenta 2-3.5 bar.
z forum wyczytalem ze baza najlepiej na 2 barach w hvlp moj jest lvlp wiec chyba tak samo
czy mam wiec malowac baze na 2 barach??
ale co z bezbrwnym ile barow roboczych na bezbarwy ???
2
ustawienie pistoletu
jak ustawic pistolet wyczytalem tylko ze nalezy: ustawic ladna mitelke albo ustwic szrokosc strumienia co do ilosci matrialu , hehe nic mi to nie mowi
czy moge ustawic ilosc farby i powietrze na maxa przy bazie i klarze
czy moze ktos mi podac jakies orientacyjne dane jak odkrecic te pokretla czy to ma byc na 50% czy na 80%?? - farba - powietrze - szerokosc
a - baza?
b- lakier?
|
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2008-08-21, 20:58
|
0
|
|
|
|
lopez napisał/a: | mam pystolet chinski R500 lvlp | jak byÂś miaÂł satĂŞ 3000 ,albo GTI-ka to byÂśmy pogadali . a tego maxa powietrza to ile masz? a jakÂą masz dyszĂŞ w tym pokemonie? |
|
|
|
 |
lopez
|
Wysłany: 2008-08-21, 21:26
|
0
|
|
|
|
baqo napisał/a: | a jakÂą masz dyszĂŞ w tym pokemonie? |
hehee
moj pokemon ma dysze 1.5
mam dwa kompresory polaczone ktore pompuja razem ze 370l/min
na regulatorze przy kompresorze ustawiam(bary) ile ma powietrza podawac do pistoletu
ustawia tam gdzies na 3 bary to wtedy na mierniku pistoleta mam 2 bary
jak bys mi poradzi jak ustawic te 3 pokretla na pistolecie ???
powietrze powinienem chyba ustwiam na maxa na pistolecie bo reguluje powietrzem na kompresorze - czy tak ???? a jak regulacja od farby i szerokosc stumienia na ile procent je otworzyc
czy otworzyc farbe na maxa
kurde wes tu badz madry
[ Dodano: 2008-08-21, 21:32 ]
baqo napisał/a: | a tego maxa powietrza to ile masz? |
na papierach od pistoletu jest napisane ze
maxymalne cisnienie powietrza 8,3 bara
zalecane cisnienie 2 -3.5 barow |
|
|
|
 |
gola
|
Wysłany: 2008-08-21, 21:47
|
0
|
|
|
|
lopez napisał/a: | powietrze powinienem chyba ustwiam na maxa na pistolecie bo reguluje powietrzem na kompresorze - czy tak ???? |
nie,na kompresorze max,regulujesz przy pistolecie.Masz manometr pod pistoletem?
Ja mam lvlp ale nie pokemona (iwata),do lakieru ustawiam go na 2.5 atm przy wcisnietym cynglu,drugi taki sam do farby ustawiam na 2.0 atm przy wcisnietym cynglu.
Strumien max,przeplyw materialu max. |
|
|
|
 |
lopez
|
Wysłany: 2008-08-21, 22:02
|
0
|
|
|
|
gola napisał/a: | Masz manometr pod pistoletem? |
tak oczywiscie
gola napisał/a: | ,na kompresorze max,regulujesz przy pistolecie. |
o kurde nie wiedzialem robilem przy pistolecie na maxa a regulowalem na kompreosrze tak by jak wcisne cyngiel pistoletu miec te 2,5 atmosfery (na kompresorze wtedy musialem ustwic przy kompresorrze na 4bary a na manometze pryz pistolecie mialem 2.5 ( 1.5 bara spadek na wezu)
jaka jest roznica miedzy twoim i moim sposobem
piszczcie piszcie co i jak
[ Dodano: 2008-08-21, 22:05 ]
gola napisał/a: | Strumien max,przeplyw materialu max. |
czy tak robisz zarowno jak malujesz baza i klarem ????
gola napisał/a: | Ja mam lvlp ale nie pokemona (iwata) |
moj pokemon to podrobka twoje iwaty
jak ci sie nia klar rozewa w porownaniu do innych pistletow ( jesli masz takie porownanie z praktyki) |
|
|
|
 |
FILIPO
|
Wysłany: 2008-08-21, 22:10
|
0
|
|
|
POCZATKUJÂĄCY
|
gola napisał/a: |
nie,na kompresorze max,regulujesz przy pistolecie.Masz manometr pod pistoletem? |
Ja siĂŞ zastanawiam, czy nie zrobiĂŚ dwĂłch manometrĂłw; jednego przy kompresorze, drugiego pod pistoletem. MĂłj kompresor krĂŞci siĂŞ do 15at. i boje siĂŞ, Âżeby tego mojego manometru nie rozniosÂło pod pistoletem podczas malowania. A tak mam pod pistoletem drugi jako ostateczna zapora zbyt duÂżego ciÂśnienia. |
_________________ Ty teÂż siĂŞ uczyÂłeÂś ;p |
|
|
|
 |
Bisuside14
|
Wysłany: 2008-08-21, 22:21
|
0
|
|
|
MĂłw mi Bisu:D

|
FILIPO napisał/a: | gola napisał/a: |
nie,na kompresorze max,regulujesz przy pistolecie.Masz manometr pod pistoletem? |
Ja siĂŞ zastanawiam, czy nie zrobiĂŚ dwĂłch manometrĂłw; jednego przy kompresorze, drugiego pod pistoletem. MĂłj kompresor krĂŞci siĂŞ do 15at. i boje siĂŞ, Âżeby tego mojego manometru nie rozniosÂło pod pistoletem podczas malowania. A tak mam pod pistoletem drugi jako ostateczna zapora zbyt duÂżego ciÂśnienia. |
A czemu ma roznieœÌ, ile pompuje ci bar ten kompresor? Masz wy³¹cznik ciœnieniowy w kompresorze? |
|
|
|
 |
lopez
|
Wysłany: 2008-08-21, 22:25
|
0
|
|
|
|
lopez napisał/a: | gola napisaÂł/a:
,na kompresorze max,regulujesz przy pistolecie.
o kurde nie wiedzialem robilem przy pistolecie na maxa a regulowalem na kompreosrze tak by jak wcisne cyngiel pistoletu miec te 2,5 atmosfery (na kompresorze wtedy musialem ustwic przy kompresorrze na 4bary a na manometze pryz pistolecie mialem 2.5 ( 1.5 bara spadek na wezu)
jaka jest roznica miedzy twoim i moim sposobem
|
to jak w koncu powinno byc ustawiac te bary na kompresorze czy na pistolecie |
|
|
|
 |
gola
|
Wysłany: 2008-08-21, 22:31
|
0
|
|
|
|
pod pistoletem,na kompresorze do 10 atm ci wystarczy jezeli ma te ok 370 l/min na wydechu jak piszesz |
|
|
|
 |
zed
|
Wysłany: 2008-08-21, 22:33
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2008-08-22, 08:42
|
0
|
|
|
|
FILIPO napisał/a: | MĂłj kompresor krĂŞci siĂŞ do 15at. i boje siĂŞ, Âżeby tego mojego manometru nie rozniosÂło pod pistoletem | to nie masz na kompresorze regulatora ciÂśnienia |
|
|
|
 |
FILIPO
|
Wysłany: 2008-08-22, 09:08
|
0
|
|
|
POCZATKUJÂĄCY
|
Zdziwie CiĂŞ, bo nie mam. Mam na kompresorze tylko taki zegar, na ktĂłrym pokazane jest aktualne ciÂśnienie w butli. Wszystki inne odbywa sie manualnie. NIe da siĂŞ ustawiĂŚ maksymalnego ciÂśnienia. NIe staĂŚ mnie byÂło na nowy kompresor o takich parametrach za 8tys.zÂł... wiĂŞc musiaÂłem kupiĂŚ starszy. |
|
|
|
 |
Bisuside14
|
Wysłany: 2008-08-22, 10:23
|
0
|
|
|

|
No to czemu nie kupisz sobie wy³¹cznika ciœnieniowego? |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2008-08-22, 11:59
|
0
|
|
|
|
FILIPO napisał/a: | Zdziwie CiĂŞ, bo nie mam | no to jak ty chcesz uprawiaĂŚ lakiernictwo w butli moÂże byĂŚ i 20 atm. ale na instalacjĂŞ dziĂŞki reduktorowi wskazane jest koÂło 7 atm. FILIPO napisał/a: | MĂłj kompresor krĂŞci siĂŞ do 15at. | to ciĂŞÂżko jest wcisn¹Ì spust w pistolecie, teraz pytanie czy masz reduktor pod gunem czy dÂławik z manometrem |
|
|
|
 |
FILIPO
|
Wysłany: 2008-08-22, 16:48
|
0
|
|
|
POCZATKUJÂĄCY
|
Orginalnie przy kompresorze nie mia³em nic. Wyjœcie na powietrze jest na jednym z koùców butli. Tam jest gwint, na którym jest szybkoz³¹czka. Tam w³aœnie planuje pod³¹czyÌ to: http://moto.allegro.pl/it...fesjonalny.html
dalej w¹¿, i pod pistoletem filterek taki ma³y jak mi poradzono na forum i manometr.
Co wiĂŞcej mogĂŞ zrobiĂŚ? |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2008-08-22, 17:23
|
0
|
|
|
|
moÂże byĂŚ,ale tych trzech tysiĂŞcy litrĂłw, to to raczej nie zapoda |
|
|
|
 |
FILIPO
|
Wysłany: 2008-08-22, 17:24
|
0
|
|
|
POCZATKUJÂĄCY
|
podjerzewam, ale i tak mĂłj tyle nie poda |
|
|
|
 |
lopez
|
Wysłany: 2008-08-22, 20:42
|
0
|
|
|
|
gola napisał/a: | na kompresorze max,regulujesz przy pistolecie |
probowalem i nie da sie u mnie lipa
jak ustawie na regulatorze przy kompresorze to takie mam cisnienie przy mienriku przy pistolecie i to nie zalezne czy rozkrece powietrze na maxa czy zakreca calkowice miernki przy pistolecie pokoazuje mi ta sama wartosc co jest u stwiona na kompresorze
jak odkrecam na 8barow na kmpresorzetak mam na mierniku przy pistolecie
spojrzcie na moj mienrki
http://img50.imageshack.u...dscn0005eq3.jpg |
|
|
|
 |
gola
|
Wysłany: 2008-08-22, 20:44
|
0
|
|
|
|
lopez napisał/a: | ...moj pokemon to podrobka twoje iwaty
jak ci sie nia klar rozewa w porownaniu do innych pistletow ( jesli masz takie porownanie z praktyki) |
Porownac np do czego?Do chinskich nie moge bo nigdy nie uzywalem wiec nie wiem,jezeli chodzi o porownanie np do SATA HP,to osmiele sie stwierdzic,ze iwata spisuje sie duzo lepiej gdyz:
Pracuje na nizszym cisnieniu przez co nie pyli tak,
kladzie bardzo cienka warstwe w porownaniu do saty,
zuzywa mniej materialu nizeli sata,
porownujac go np do iwaty w-400,jest na duzo korzystniejszej pozycji lvlp dlatego ze w-400 nie ma nawet tak szerokiego strumienia jak lvlp,nie wspominajac juz o reszcie rzeczy ktore poruszalem porownujac do saty.
Ogolnie technologia lvlp to znakomita "rzecz" |
|
|
|
 |
lopez
|
Wysłany: 2008-08-22, 20:45
|
0
|
|
|
|
lopez napisał/a: | gola napisał/a: | na kompresorze max,regulujesz przy pistolecie |
probowalem i nie da sie u mnie lipa
jak ustawie na regulatorze przy kompresorze to takie mam cisnienie przy mienriku przy pistolecie i to nie zalezne czy rozkrece powietrze na maxa czy zakreca calkowice miernki przy pistolecie pokoazuje mi ta sama wartosc co jest u stwiona na kompresorze
jak odkrecam na 8barow na kmpresorzetak mam na mierniku przy pistolecie
spojrzcie na moj mienrki
http://img50.imageshack.u...dscn0005eq3.jpg |
[ Dodano: 2008-08-22, 20:51 ]
moge bez problemu usawic regulatorem przy kompresorze tak by miec tyle ile chce na mierniku przy pistolecie czy czy te 2.5 czy 2 bary wymagane przez moj lvlp
stad mam pytanie czy moge tak robic i czy wtedy powietrze na pistoelcie ustawic na maxa
pomozcie bo nie chce zrobic zle |
|
|
|
 |
gola
|
Wysłany: 2008-08-22, 20:53
|
0
|
|
|
|
[quote="lopez"] lopez napisał/a: | gola napisał/a: | na kompresorze max,regulujesz przy pistolecie |
probowalem i nie da sie u mnie lipa |
oczywiscie ze tak bo to jest cisnieniomierz,zaloz reduktor cisnienia,pozatym wygodne ci z tymi wszystkimi wynalazkami pracowac?
np cos takiego,nie wiem jak to z wytrzymaloscia ale ogolnie chodzi mi o wyglad
http://allegro.pl/item419...d_pistolet.html
lopez napisał/a: | stad mam pytanie czy moge tak robic i czy wtedy powietrze na pistoelcie ustawic na maxa
pomozcie bo nie chce zrobic zle |
Nie,reduktor ma byc zaraz przed pistoletem ,tylko wtedy masz wiarygodny odczyt cisnieni roboczego pistoletu.Masz straty na wezu wiec jak ustawiasz przy kompresorze te 2.0,2.5 atm do po nacisnieciu pistoletu ile bedziesz w nim mial?,1.5 atm albo nawet i nie. |
|
|
|
 |
lopez
|
Wysłany: 2008-08-22, 21:20
|
0
|
|
|
|
gola napisał/a: |
Nie,reduktor ma byc zaraz przed pistoletem ,tylko wtedy masz wiarygodny odczyt cisnieni roboczego pistoletu.Masz straty na wezu wiec jak ustawiasz przy kompresorze te 2.0,2.5 atm do po nacisnieciu pistoletu ile bedziesz w nim mial? |
nie chce cie podwazac bo jestes bardziej doswiadczony w tym fachu ale ja robie to tak
wlaczam cyngiel od pistoletu i wtedy reguluje regulatorem przy kompresorze kiedy miernik przy pistoecie mi pokaza 2bary to zostawiam w ten sposob regulator przy kompresorze
potem trzymalem cyngiel pistoletu przez dziesiec minut i miernik na pistolecie przy wcisnietym cynglu byl caly czas na 2 barach wiec bedzie to samo jak bym kupil sobie ten regulator pod pistet
chodzi mi tylko jak ustwiac teraz powierze w pistolecie??czy na maxa je otowrzy skoro w¹¿ podaje mi do pistoletu te 2 bary ustwione juz na kompresrze |
|
|
|
 |
gola
|
Wysłany: 2008-08-22, 21:29
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
lopez
|
Wysłany: 2008-08-22, 21:35
|
0
|
|
|
|
super dzieki gola za pomoc |
|
|
|
 |
ksenonn
|
Wysłany: 2008-08-22, 21:42
|
0
|
|
|

|
ale z tym zestawem pod pistoletem to troche przesadziles (delikatnie mowiac) ponioslo Cie troche te zlaczki przedluzki
filtr i reduktor z manometrem, wiecej nic nie trzeba, bezposrednio do pistoletu bez tych dziwnych kombinacji
albo zostaw sobie na koncu weza filtr a przy pistolecie bezposredio reduktor |
_________________ Blacharstwo/Lakiernictwo
 |
|
|
|
 |
Bodzio
|
Wysłany: 2008-08-23, 20:22
|
0
|
|
|
--B_C_G--

|
|
|
|
 |
lopez
|
Wysłany: 2008-08-23, 21:46
|
0
|
|
|
|
Bodzio napisał/a: | Ciekawe jak lakierujesz w zakamarkach np motocykle. RamĂŞ z takim "zestawem" ciĂŞÂżko pomalowaĂŚ :P |
nie lakieruje zakamarkow , slozylem sprzet zeby pomalowaĂŚ 4 elemety samochodu potem nie wiem - moze cos tam jeszcze prysne
spojrz jeszcze na to jaki mam kompresor - podwojny hehehe
http://img149.imageshack....dscn0006yb0.jpg |
|
|
|
 |
Bodzio
|
Wysłany: 2008-08-24, 21:37
|
0
|
|
|
--B_C_G--

|
|
|
|
 |
ari
|
Wysłany: 2008-08-24, 21:52
|
0
|
|
|
|
przeczytalem posty powy¿ej i wniskujê ,¿e ustawiaj¹c kompresor ustawiam go np. na 8bar ,a pod pistoletem zak¹³dam reduktor ciœnienia z manometrem ? ciœnienie na pistolecie regulujê pokrêt³em reduktora przy wciœniêtym maksymalnie cynglu guna ? jaki polecacie filtr odwadniajacy ? |
|
|
|
 |
barczystyg
|
Wysłany: 2008-08-24, 22:06
|
0
|
|
|

|
najzwyklejszy pod pistolet na aledrogo kosztuje 17zÂł |
|
|
|
 |
ari
|
Wysłany: 2008-08-24, 22:33
|
0
|
|
|
|
a taki stacjonarny ? w jakiej maxymalnie odlegÂłoÂści powinen byc od pistoletu ? czy mĂłgÂłby byc zaraz za kompresorem ? |
|
|
|
 |
Bisuside14
|
Wysłany: 2008-08-25, 11:58
|
0
|
|
|

|
Najlepiej jak odwadniacz bĂŞdzie tuÂż pod pistoletem. |
|
|
|
 |
lopez
|
Wysłany: 2008-08-25, 16:06
|
0
|
|
|
|
Bodzio napisał/a: | Sporo prÂądu idzie hehe |
jestem w angli i mieszkamy czworke wiec na prad sie zrzucamy wszyscy;)
Bodzio napisał/a: | Tak poza to ten czerwony nie wystarczaÂł |
no wlasnie ten komresor czerwony to lipa daje tylko 170l/min tylko ze butla duza
ten maly daje wiecej jak duzy bo 210l/min ale ma za mala butle teraz gdy sa razem polaczone to jest super |
|
|
|