Autor |
Wiadomo¶æ |
|
LuckyLuke1st
|
Wys³any: 2016-04-09, 10:25 Pistolet lakierniczy minijet do kompresora z agregatów
|
0
|
|
|
Dla przyjació³ Luke
|
Witam.
Od niedawna poznaje technikê aerografii. Chcia³bym zacz±æ dzia³aæ na jakim¶ elemencie motocyklowym, np. bak.
Jako tako wiem ju¿ jak pos³ugiwaæ siê aerografem, aczkolwiek wiem, ¿e potrzebuje te¿ pistoletu lakierniczego do naniesienia bazy, podk³adu, klaru?
Wyszuka³em co¶ takiego jak SATA minijet 3000 1.2 SR HVLP. Pytanie czy jest to dobry sprzêt czy na pocz±tek co¶ innego jest godne zainteresowania.
Mam jeszcze zagwozdkê czy mój kompresor w³asnej produkcji siê nada. Nie wiem dok³adnie ile litrów ma butla, ale jest do¶æ spora i jest do¶æ wydajna, pozwala na bd d³ug± pracê aerografem przy 2 barach. Dodatkowo kompresor zbudowany jest z 2 agregatów co przyspiesza na³adowanie jej do tych 8 barów.
Pytanie czy kto¶ u¿ywa³ takiego mini pistoletu lakierniczego na takim b±d¼ podobnym kompresorze? Czy wspomniany model Sata minijet jest ok? Czy dysza 1.2 nada siê do nanoszenia bazy, podk³adów i klarów? |
_________________ ...Well as you know. I'm faster than my own... |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2016-04-09, 19:30
|
0
|
|
|
Pomóg³: 61 razy Posty: 3387 Sk±d: £ód¿
|
LuckyLuke1st napisa³/a: | Wyszuka³em co¶ takiego jak SATA minijet 3000 1.2 SR HVLP |
Oznaczenie SR oznacza przeznaczenie dyszy tego pistoletu do prac lakierniczych typu (Smart Repair) czyli samochodówka
Przy dyszy 1.2 spokojnie dasz radê nanie¶æ bazê i lakier bezbarwny
tylko do podk³adu proponuje zakup oddzielnego pistoletu tak aby¶ nie mia³ jednego pistoletu do wszystkiego
Po podk³adach ciê¿ko siê domywa i raczej lepiej unikaæ jaki¶ "niespodzianek"
np. kiedy podczas nak³adania bazy czy lakieru wyskoczy z pistoletu trochê zaschniêtego podk³adu
Takim mini z dysz± 1.2 czy nawet 1.0 spokojnie na³o¿ysz podk³ad akrylowy czy epoksydowy oczywi¶cie nie w wersji gruntuj±cej ale izoluj±cej
(ró¿nica w lepko¶ci czyli "gêsto¶ci materia³u") |
|
|
|
|
LuckyLuke1st
|
Wys³any: 2016-04-09, 20:08
|
0
|
|
|
Dla przyjació³ Luke
|
Robertlodz09 napisa³/a: | LuckyLuke1st napisa³/a: | Wyszuka³em co¶ takiego jak SATA minijet 3000 1.2 SR HVLP |
Oznaczenie SR oznacza przeznaczenie dyszy tego pistoletu do prac lakierniczych typu (Smart Repair) czyli samochodówka
Przy dyszy 1.2 spokojnie dasz radê nanie¶æ bazê i lakier bezbarwny
tylko do podk³adu proponuje zakup oddzielnego pistoletu tak aby¶ nie mia³ jednego pistoletu do wszystkiego
Po podk³adach ciê¿ko siê domywa i raczej lepiej unikaæ jaki¶ "niespodzianek"
np. kiedy podczas nak³adania bazy czy lakieru wyskoczy z pistoletu trochê zaschniêtego podk³adu
Takim mini z dysz± 1.2 czy nawet 1.0 spokojnie na³o¿ysz podk³ad akrylowy czy epoksydowy oczywi¶cie nie w wersji gruntuj±cej ale izoluj±cej
(ró¿nica w lepko¶ci czyli "gêsto¶ci materia³u") |
Szuka³em dzisiaj ca³y dzieñ, czyta³em trochê i biorê pod uwagê 3:
star mini slv 1.0mm evot hvlp - HVLP
LARE EVOlution mini HP 1.0 pistolet wysokoci¶nieniowy - HP
SATA minijet 3000 1.2 sr- HVLP- ten raczej je¶li te 2 wy¿ej oka¿± siê totaln± pora¿k±.
Nie wa¿ne czy to HP czy HVLP nada siê do bazy + klaru?
W przypadku kompresora o niskiej wydajno¶ci chyba nawet lepszy by³by HP dobrze rozumiem?
Do podk³adu jaki by³by dobry? Pewnie co¶ z tañszych. |
|
|
|
|
Berltois
|
Wys³any: 2016-04-27, 07:55
|
0
|
|
|
|
Te¿ muszê sobie zakupiæ nowy ten mój ju¿ sobie nie ogarnia tego tematu. Warto sobie za³atwiæ ten temat.
|
|
belzebub
|
Wys³any: 2016-05-03, 10:37
|
+1
|
|
|
|
A wydajno¶æ (zapas tlenu) w L/min jaka tam jest? Patrz±c na butle to zbyt wiele z tego siê nie wyci¶nie.
Mówi±c zbyt wiele mam na my¶li ¿e nie pomalujesz tym np. boku busa, a nawet chyba dachu czy maski osobówki. Ci¶nienie po 2,3 paskach spadnie prawie ¿e do zera a silnik bêdzie chodzi³ non stop ... i taki pistolet który potrzebuje non stop 3,4 barów .... .... pada!
Takie ma³e cudo raczej do lakierowania bardzo ma³ych powierzchni siê nadaje, np. jakie¶ owiewki, os³ony motocykla, kawa³ek zderzaka itp. ale ca³ych, du¿ych elementów to nie poci±gnie zw³aszcza latem gdy musisz u¿ywaæ spowalniaczy i innych bo rozcieñczalniki szybko paruj± w wy¿szych temperaturach otoczenia. Wszystko zale¿ne do czego chcesz to u¿ywaæ w przysz³o¶ci. Dla mnie na dzieñ dzisiejszy to i 230L/min to za ma³a "berta".
Co do pistoletów... powtórzê siê raz jeszcze.
Kochani, zacznijcie Wy wreszcie czytaæ specyfikacje techniczne pistoletów, co?
Je¶li producent danego urz±dzenia napisa³ ¿e pistolet ma zapotrzebowanie 120-150L/min lub 180-200L/min to naprawdê bierzcie to pod uwagê bo ... u¿ycie np. SATY która potrzebuje 180-230L/min powietrza z kompresorkiem który daje max. 80-100L/min spowoduje ¿e pistolet bêdzie "plu³". Nastêpna rzecz to taka ¿e im mniejsza dysza tym mniejsze zapotrzebowanie na powietrze wiêc dlaczego mówicie tu o dyszach 1.2 w chwili gdy na rynku s± pistolety z dyszami 0.5, 0.6, 0.8??
Przecie¿ to logiczne:
Mniejsza dysza = mniejsza dziura = mniej siê lakieru wydobywa z powietrzem = mniejsze zapotrzebowanie na powietrze = mniejszy kompresor bêdzie wydajniejszy.
By sprawnie dzia³aæ jakim¶ HVLP z dysz± 1.2/1.4 trzeba mieæ minimum 150L/min w zapasie, a ile daje urz±dzenie kolegi? 50? 70?
http://allegro.pl/anest-i...6160575545.html
W aukcji jest przyk³adowa tabela. Popatrzcie jakiego "luftu"/min potrzebuje ta spluwa i jakiego ci¶nienia! Tu akurat przyk³ad na IWACIE ale z tymi pistoletami za 50-100-200z³ nie jest inaczej!!!! Ten pistolet przy dyszy 1.0 ci±gnie 250L/min powietrza wiêc ... jak uwa¿acie, co zrobi pistolet za 80z³? 350L/min? |
|
|
|
|
LuckyLuke1st
|
Wys³any: 2016-05-05, 12:55
|
0
|
|
|
Dla przyjació³ Luke
|
Tak, dlatego odpu¶ci³em lakierowanie tym cudeñkiem lodówkowym. I kupi³em airpress 50 litrowego 2,2kW. Obliczy³em ¿e wydajno¶æ efektywna to OK. 250 l /min. Kupi³em do tego sata minijet 3000 z dysz± 0.8mm do klaru i bazy. Szukam teraz czego¶ optymalnego aczkolwiek tañszego- do podk³adu |
|
|
|