Autor |
Wiadomo¶æ |
|
Ryba
|
Wys³any: 2008-08-19, 10:35 Novoakryl 570 problem
|
0
|
|
|
Pomóg³: 5 razy Posty: 430 Sk±d: Radomsko
|
Mam problem z klarem novoakryl 570 z novola
Kupi³em taki w mieszalni; odlewany z puszki - luzem. Wiêcej ju¿ go nie kupiê, ale chcia³bym wyja¶niæ moje w±tpliwo¶ci.
Problem wygl±da nastêpuj±co:
Po na³o¿eniu produktu na bazê niemetaliczn± (novol) ca³o¶æ wygl±da bardzo s³abo. Morka nie jest du¿a, ale lakier ma s³aby po³ysk, bez g³ebi. Dodatkowo po na³o¿eniu 2 warstwy na lakierze zaczynaj± robiæ siê "rybie oczka", bardzo neiwielkie, ale jednak. Nak³ada³em ostatecznie 3 warstwy, na ostatniej da³em trochê wiêcej materia³u; my¶la³em ¿e siê rozleje , ale efekt by³ bez zmian
Wszystko to sprawia, ¿e po pomalowaniu c³±o¶æ muszê matowiæ P1500, 2000, 2500. Po poelrce wygl±da ¶wietnie - idealne lusterko, a "rybie oczka" s± zupe³nie niewidoczne.
Jednak, gdy malowa³em klarem spectral 515, nie mia³em ¿adnych problemów. Wysz³o idealne lusterko bez polerowania, ¿adnych "rybich oczek" itp.
Dodam tylko, ¿e powierzchnia by³a tak samo przygotowana - podk³±d HS 5:1, obróbka P800 na mokro, odt³uszczone extarkcyjn±, baza niemetaliczna Novol |
|
|
|
|
gola
|
Wys³any: 2008-08-19, 11:26 Re: Novoakryl 570 problem
|
0
|
|
|
Pomóg³: 23 razy Posty: 854
|
Ryba napisa³/a: | ...
lakier ma s³aby po³ysk, bez g³ebi... |
moze powinienes wydluzyc czasy odparowan pomiedzy warstwami?Bo jezeli lakier ma slaby polysk to moze byc przyczyna,poprostu pompuje baze.
Lakiery MS jakim jest novakryl potrzebuja wiekszych czasow odparowan miedzy warstwami.Pozatym spectral o ktorym piszesz to VHS,a to juz zupelnie inna jakosc w porownaniu do MS. |
|
|
|
|
ixell
|
Wys³any: 2008-08-21, 21:20
|
0
|
|
|
Pomóg³: 4 razy Posty: 283 Sk±d: Kalisz
|
|
|
|
|
baqo
|
Wys³any: 2008-08-22, 08:06
|
0
|
|
|
Pomóg³: 20 razy Posty: 1553 Sk±d: ko³obrzeg
|
ixell napisa³/a: | ¿e novol jest do dupy | zapomnia³e¶ dodaæ ¿e najlepszy PROFIX |
|
|
|
|
Ryba
|
Wys³any: 2008-08-22, 13:58
|
0
|
|
|
Pomóg³: 5 razy Posty: 430 Sk±d: Radomsko
|
No nie mówiê, ¿e wina jest nie moja , tylko, ¿e na spectralu problem nie wystêpuje, a technika malowania ta sama. Gola mia³ racjê z tyym odparowaniem, poniewa¿ po 4 h po³ysk by³ ju¿ ok; jednak "rybie oczka" ci±gle pozosta³y, ale uda³o mi siê je usun±æ przy polerce, wiêc problem z g³owy |
|
|
|
|
gola
|
Wys³any: 2008-08-22, 21:56
|
0
|
|
|