Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
7ukasz 
Wys³any: 2016-04-11, 22:57   Zaprawki lakiernicze przed polerk±.
0
UP DOWN
7ukasz

Sk±d: ¦winouj¶cie
Witam wszystkich. Chcê zrobiæ porz±dek z lakierem w aucie brata. Jest to Mitsubishi Carisma w kolorze c. zielonym (f-18). Samochód by³ kiedy¶ uderzony w ty³ i zosta³ pomalowany przez jakiego¶ partacza (lakier nachodzi na listwy ). Dziwi mnie to, ¿e oryginalny lakier jest matowy i wygl±da na zwyk³y akryl. Naprawiane elementy s± malowane ju¿ z klarem. By³em dzisiaj dorobiæ 50 ml lakieru na zaprawki i powiedziano mi, ¿e ten samochód nie ma akrylu tylko lakier bazowy. Mam z tego rozumieæ, ¿e zosta³ pomalowany sam± baz± bez lakieru bezbarwnego?
Lakier ma kilka wad do naprawy. Drobne odpryski po kamyczkach, purchle. Zazwyczaj widaæ rdzê. Mam dorobiony lakier bez utwardzacza wiêc mam pytanie jakich podk³adów ma u¿yæ?
Epoksydowy, a na to akrylowy? Czy mo¿e antykorozyjny i potem akrylowy?
Czy warto ma³e ubytki (3-5 mm) szlifowaæ do go³ego metalu powiêkszaj±c tym samym ¶rednicê uszkodzon± czy bezpo¶rednio na³o¿yæ lakier bazowy po oczyszczeniu benzyn± ekstrakcyjn± lub alkoholem izopropylowym? Jakie gradacje u¿ywaæ po ka¿dym z podk³adów?
Bêdê u¿ywa³ jakiego¶ ma³ego pêdzelka, a do najmniejszych ubytków np wyka³aczki. Zaprawki chcê wyrównaæ i potem dopiero przyst±piæ do polerki maszyn± DA.
Z góry dziêki za pomoc.

Vefareters
Wys³any: 2016-04-27, 07:28   
0
UP DOWN

Warto w³±¶nie takie zaprawki zrobiæ przed polerk± wiem co mówie bo raz nie zrobi³em i lipa straszna wysz³a.

belzebub 
Wys³any: 2016-05-03, 10:58   
0
UP DOWN

A te ubytki nie maj± korozji? Ja bym to czy¶ci³ do zera, podk³adowa³ i dopiero robi³ zaprawki lecz najpierw okre¶l w 100% czym jest lakierowany naprawiany element. Je¶li zrobisz zaprawkê baz± na przeszlifowanym klarze to my¶lisz ¿e po polerce bêdzie git? Ta baza nie bêdzie w po³ysku kolego ;P no chyba ¿e dajesz gotowca ju¿ z klarem to inna bajka no ale na powierzchniach wiêkszych jak 3-4mm to ju¿ bêdzie to widaæ.

Ferltiros
Wys³any: 2016-05-06, 08:02   
0
UP DOWN

no mo¿liwe ¿e tak ja tam ogólnie nie kombinuje z zaprawk± bo nie za bardzo mi to idzie.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: