Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
Tytexo
Wys³any: 2016-05-14, 22:18   Projekt instalacji sprê¿onego powietrza. Proszê o poradê.
0
UP DOWN

Sk±d: Dzia³oszyn
Witam. Na dniach bêdê zmienia³ ma³± gara¿ow± instalacje sprê¿onego powietrza z rurek ocynkowanych na rury pp. Zak³adam te¿ nowe filtry. Kompresor obecnie wykorzystywany ma wydajno¶æ pompy 20 metrów czyli oko³o 333 l/min. W przysz³o¶ci mo¿e dojdzie trochê wiêkszy kompresor ale ¿adnej ¶ruby jie planuje. Odleg³o¶æ po ¶cianie od kompresora do wyj¶cia na pomieszczenie do lakierowania wynosi oko³o 6 metrów gdzie przechodzi przez dwie ¶ciany i idzie nad drzwiami i z powrotem wraca do poziomu oko³o 1.3 metra.
Proszê o uwagi dotycz±ce instalacji. Dodam ¿e póki co instalacja bêdzie bez osuszacz a ziêbniczego i proszê nie hejtowaæ ¿eby sobie daæ spokój. Nie wykluczam ze osuszacz z czasem dojdzie póki co go nie bêdzie. Pierwszy filtr odwadniacz 40 mikronów daæ zaraz po kompresorze czy jednak 3 - 4 metry dalej ¿eby powietrze chod¼ trochê siê sch³odzi³o? My¶la³em tez od razu za kompresorem wyd³u¿yæ sztucznie instalacje w formie takiej drabinki w kszta³cie litery S ¿eby w jej trakcie siê powietrze trochê sch³odzi³o a w jej najni¿szym punkcie wstawiæ zawór spustowy kondensatu. Czy mo¿e taka drabinki zrobiæ pó¼niej. Czy wyd³u¿yæ specjalnie d³ugo¶æ instalacji i w najni¿szych punktach daæ zawór spustu kondensatu. Drugi filtr to odwadniacz i odolejacz 5 mikronów i 0.1 mikron a z reduktorem firmy CDK. Umie¶ciæ go bezposrenio przed przewodem pod pistolet. Dodam ¿e instalacja pójdzie z rury PP o zew ¶rednicy 25mm.
S³ysza³em jeszcze o tzw gêsiej szyi ale co i jak dok³adnie nie wiem mo¿e kto¶ ma do¶wiadczenie i mo¿e co¶ podpowiedzieæ.

kzychu
Wys³any: 2016-05-15, 10:52   
0
UP DOWN

Pomóg³: 5 razy
Instalacji specjalnie nie wyd³u¿aj, filtry daj na koñcu ,przed przy³±czem wê¿a w kolejno¶ci wiadomej, gêsi± szyje ze ¶lep± nitk± koniecznie,przed filtrami .Wstawiasz trójnik wyj¶ciem
do góry i z tego wyj¶cia kawa³ek do góry ,kolana i w dó³,na potrzebnej wysoko¶ci trójnik -wyj.¶rodkowe do filtrów a dolne kawa³ek rurki i zawór do spuszczania.Pierwszy trójnik te¿ przed³u¿asz rurk± i zawór do spuszczania.Ta rurka z pierwszy trójnikiem powinna byæ ze spadem.Do sch³adzania powietrza mo¿esz daæ patent z wê¿ownic± w naczynie z wod±,mo¿e byæ za kompresorem.Ja mam kawa³ek takiej instalacji pod ziemi± ,kompresor w innym budynku i bez ziembniczego daje radê, trochê wody posz³o mi do filtra ostatniego tylko przy piaskowaniu felg, po ka¿dej wiekszej robocie spust ze wszystkich zaworów.

magdaania 
Wys³any: 2016-05-15, 11:24   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
robisz co¶ podobnego do mojego projektu wiêc moze CI to pomo¿e:
http://lakiernik.info.pl/...ghlight=#103979

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów