Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
pajton
Wysłany: 2016-03-23, 21:53   pomoc w zakupie spottera
0
UP DOWN

Koledzy przymierzam siê do zakupu spottera. Czy mogli byœcie podpowiedzieÌ mi na co zwróciÌ uwagê przy zakupie? Co powinien mieÌ a co jest zbêdne? Mo¿e ktoœ mo¿e poleciÌ jakiœ sprawdzony model? Do dyspozycji jest kwota do 3 tyœ z³ ale nie ukrywam ¿e je¿eli jest coœ godnego polecenia w ni¿szej cenie to oczywiœcie jest mi to na rêkê. Bêdzie on u¿ywany do tego do czego s³u¿y czyli mniejsze lub wiêksze wgniecenia. CzêstotliwoœÌ u¿ywania umiarkowana, na pewno nie czêsto.

zawi3j
Wysłany: 2016-04-04, 22:41   
0
UP DOWN

http://allegro.pl/zgrzewa...4990363631.html

mam cos takiego w miare ok, polecam, zakupiĂŚ od razu wiecej trojkatĂłw i z 2-3 elektrody weglowe

pajton
Wysłany: 2016-04-05, 23:55   
0
UP DOWN

DziĂŞki za odpowiedÂź. TrĂłjkÂąty tak szybko siĂŞ koĂączÂą? MyÂślaÂłem teÂż o czymÂś z bitami i ÂłapkÂą do wyciÂągania.

zawi3j
Wysłany: 2016-04-07, 10:33   
0
UP DOWN

No moÂże nie szybko ale jak chcesz zamiawiaĂŚ co miesiac to inna sprawa :P ÂŁapke moÂżesz sobie dorobic nic skomplikowanego

ursus1992
Wysłany: 2016-04-12, 20:37   
0
UP DOWN

a nie lepiej tego

http://allegro.pl/krauss-...5805221879.html

pajton
Wysłany: 2016-05-16, 09:36   
0
UP DOWN

no ten krauss to jest du¿y ciê¿ki klamot. Chodzi mi o coœ porêcznego co wezmê w rêkê i po³o¿ê np. na dachu. Zaciekawi³o mnie to urz¹dzenie
http://allegro.pl/spotter...-karoserii-nowoœÌ-i4986512487.html
czy ktoœ ma lub mia³ z tym stycznoœÌ? czy to jest warte zachodu? sprzedawca zachwala ten model pomimo tego ¿e ma w ofercie kilka innych urz¹dzeù.
A moÂże lepiej telwin ? http://allegro.pl/telwin-...5528567945.html
BraÌ si³owy czy na 230v ? Bardzo proszê o podpowiedŸ osób które maj¹ spotter lub doœwiadczenie w pracy z tym urz¹dzeniem. Jest to wydatek i nie chcia³ bym umoczyÌ tych pieniêdzy. Zalezy mi na porêcznym uzywaniu m³otka bezw³adnoœciowego oraz przygrzewaniu bitów, baùkowanie. Zgrzewa³ blach to nim raczej nie bêdê. Zasilanie do warsztatu mam raczej dobre, kabina ci¹gnie oko³o 10kW do tego co jakiœ czas za³¹czy sie kompresor 5kW i korków nie wyrzuca wiêc spotter powinien chodziÌ i si³owy i na 230 tylko który lepszy? i jaka jest tak naprawde ró¿nica. Nikt z moich znajomych nie ma takiego urz¹dzenia wiêc nawet nie ma kogo siê poradziÌ..

pajton
Wysłany: 2016-05-16, 23:09   
0
UP DOWN

Aha. No i jak siĂŞ ma moc spottera do jego sprawnoÂści?

MichuMachu
Wysłany: 2016-05-26, 15:13   
0
UP DOWN

Tego sw 22 mam ja do wybijania jest ok ale np do wbijania miejsc przeciagnietych jest potrzebna mocna instalacja bo u mnie potrfi bezpiecznik c20 wybic dalej elektroda weglowa ok dziala jak trzeba nastepnie trzeba by bylo dokupic drut falisty elektrode do tego bity z oczkami tutaj elektrode mozna zrobicz rurki midzianej pazurek do ciagniecia i wiele innych w zaleznosci co sie chce robic. Takze troche trzeba dokupic do niego pozatym niejest zly ale teraz kupilbym napewno na sile bo podczas pracy denerwuje mnie to jak czasem wybija korki co za tym idzie jest wieksza moc zgrzewania i w tych drozszych uzwojenie transformatora jest miedziane a w tym prawdopodobnie nie.

grzechoo2008 
Wysłany: 2016-05-26, 17:35   
0
UP DOWN

CoÂś takiego jak ten Krauss tylko, Âże firmy ideal mam u siebie.
Trudno mi powiedzieĂŚ czy to dobry sprzĂŞt czy nie poniewaÂż to mĂłj pierwszy i ostatni spotter bo zabawĂŞ z samochodami wÂłaÂśnie nie dawno skoĂączyÂłem.
Plusy:
- w standardzie jest wĂłzek i wszystkie akcesoria niezbĂŞdne do pracy ( 2 mÂłotki bezwÂładnoÂściowe, drut falisty, podkÂładki do zgrzewania, pazur do ciÂągniĂŞcia itp),
- mĂłj jest na 380 V wiĂŞc nie zauwaÂżyÂłem Âżadnych brakĂłw mocy,
- po rozpakowaniu i montaÂżu od razu moÂżna nim pracowaĂŚ bez Âżadnych dodatkowych zakupĂłw
Minusy:
-spory gabaryt i waga,
- raczej sÂłabo zgrzewa, ale w koĂącu to spotter a nie zgrzewarka

KK 
Wysłany: 2016-05-26, 19:31   
0
UP DOWN

Jaki powĂłd zakoĂączenia dziaÂłalnoÂści?

grzechoo2008 
Wysłany: 2016-05-27, 11:44   
0
UP DOWN

Jest kilka innych dziedzin, w ktĂłrych moÂżna lepiej zarobiĂŚ dziaÂłajÂąc na legalu i w mniejszym stresie.
Zauwa¿y³em, ¿e ludzie coraz rzadziej patrz¹ na jakoœÌ wykonania a bardziej na cenê a w moim rejonie nie brakuje warsztatów które za ok. 1600 pomaluj¹ calaka, wiêc doszed³em do wniosku, ¿e szkoda mojego zdrowia przy tym syfie za tak ma³¹ kasê.
Zostawiam ten zÂłoty interes tym ktĂłrzy jeszcze nie nauczyli siĂŞ liczyĂŚ stawek za swojÂą pracĂŞ i zdrowie.

pajton
Wysłany: 2016-05-27, 14:00   
0
UP DOWN

No i znowu mam mĂŞtlik w gÂłowie. TeÂż myÂślaÂłem o 400V ale ten ktĂłry poleca zawi3j ma chyba mniej funkcji... Bynajmniej panel sterowania wyglÂąda na mniej skomplikowany co chyba znaczy rĂłwnieÂż o moÂżliwoÂściach. Czy kaÂżdy z nich ma okreÂślony czas podania napiĂŞcia przy przygrzewaniu/przyklejaniu drutu falistego/trĂłjkÂątĂłw? czy ten czas siĂŞ reguluje?

KK 
Wysłany: 2016-05-27, 22:28   
0
UP DOWN

Kup podstawowy model Ezspota i Ci wystarczy. Na si³ê.

grzechoo2008 
Wysłany: 2016-05-27, 23:14   
0
UP DOWN

Regulacja pr¹du zgrzewania i czasu jest bardzo wa¿na bo zapadniêta blacha potrzebuje ró¿nej si³y ci¹gniêcia w ró¿nych miejscach i czasem tzw gotowe ustawienie nie wystarcza bo elektroda tylko odskakuje od blachy nie powoduj¹c wyci¹gniêcia.

pajton
Wysłany: 2016-05-28, 11:37   
0
UP DOWN

A ty kolego KK masz takiego ez spota? moÂżesz coÂś wiĂŞcej o nim powiedzieĂŚ?

KK 
Wysłany: 2016-05-28, 22:35   
0
UP DOWN

Mam EZ spota chyba 3500a.
Jedynie czego nie ma to zgrzewania dwĂłch blach do siebie, ale moÂżna to teÂż dorobiĂŚ.

ZrobiÂłem sobie do niego z pistoletu do silikonu taki czar do wyciÂągania wgnieceĂą i w sumie nie uÂżywam tego ciĂŞÂżkiego pistoletu. Mam teraz na drucie 8mm, lekciejsze. Do cienkich blach samochodowych na drzwiach i bÂłotniku wystarczy 1 zakres przy tym spotterze.
Jest bolec do wbijania i elektroda do obkurczania/usztywniania blach. Wszystko dzia³a i spisuje siê dobrze, tak¿e spokojnie mo¿esz takiego kupiÌ. Tylko na si³ê kup.

ursus1992
Wysłany: 2016-05-29, 08:28   
0
UP DOWN

ja kupi³em niedawno tego, narazie dzia³a bez problemu g³ównie uzywam do wyciaganie blachy i bankowanie tzn obkurczanie

http://allegro.pl/tecno-s...5937882888.html

pajton
Wysłany: 2016-06-14, 21:46   
0
UP DOWN

No wiĂŞc kupiÂłem spotter ten co na samym poczÂątku kolega poleciÂł. SiÂłowy, z dodatkowymi trĂłjkÂątami, elektrodami do baĂąkowania, zgrzewania, drutem falistym, bitami, pazurkiem, i jakimiÂś tam jeszcze akcesoriami. UÂżywaÂłem go juÂż kilka razy i jestem zadowolony. DziaÂła tak jak chciaÂłem, ewentualnie muszĂŞ siĂŞ jeszczĂŞ tylko trochĂŞ podszkoliĂŚ z uÂżywaniem go ale juÂż jest coraz lepiej. DziĂŞkujĂŞ bardzo za zainteresowanie tematem i podpowiedzi.

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Blacharstwo i inne naprawy

Odpowiedz do tematu